Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Základy etikety pro seniory II.

Publikováno: 23.10.05
Počet zobrazení: 7985

Podávání, políbení ruky

Základní povinností ženy při pozdravuje pozdrav vlídně přijmout a s úsměvem odpovědět. Klobouk při pozdravu nesnímá.
Pozdrav můžeme dovršit bližším kontaktem, kterým je podání ruky. Nehodí se podávat ruku při letmých setkáních a také ne v početné společnosti.
Některé národy z hygienických důvodů takový fyzický kontakt vůbec nedovolují. Indickým pozdravem jsou sepnuté ruce a ukloň hlavy, moslimové se dotknou čela a prsou (svých), Japonci se zdraví hlubokou úklonou.

V našich zeměpisných šířkách je však podání ruky obvyklé i když by se nemělo nadužívat (k tomu máme někdy tendenci). Říká se, že ze způsobu podání ruky a stisku lze usoudit na povahu člověka. Fakt je ten, že nedbalé či mdlé podání ruky bez pohledu do očí působí nepříjemně a jako by usvědčovalo z nezájmu. Člověk, kterému záleží na dojmu, jakým na své okolí působí (z těchto drobností vytváříme svůj obraz ve druhých; to dobře vědí podvodníci nejrůznějšího kalibru, ˝dobrý dojem˝ a důvěryhodnost potřebují k výkonu své ˝profese˝), věnuje podání ruky patřičnou pozornost a naučí se přiměřenému stisku. Ten nemá být ani nijaký, ale ani zbytečně silový (podrtíte-li křehké kostičky dámě, nepřesvědčíte ji o své mimořádné mužnosti, ale spíše o své bezohlednosti či sklonu k vytahování se).

Při podávání ruky platí přesně opačné pořadí než při pozdravu. Ruku vždy podává jako první osoba společensky významnější. Muž nikdy nepodává ruku v rukavici, žena si rukavici může ponechat na ulici (dlouhé, tenké rukavičky na večerní společenské příležitosti se nesvlékají).
Políbení ruky patřilo i u nás dříve k bontonu. Ženy středních a vyšších společenských vrstev tento způsob pozdravu přímo vyžadovaly a nenabízely ruku ke stisku. Dodnes zůstalo políbení ruky zvykem v Polsku nebo třeba v Maďarsku (i na Slovensku se s ním setkáme častěji než v Čechách). Není vyloučené, že se s obohacováním společenského života rozšíří i u nás. Jak tedy na to? Muž uchopí ženu jemné za prsty, mírně se skloní k její ruce, kterou zároveň pozvedne k ústům. Polibek je více symbolický, než skutečný. Rozhodně je nepřípustné vlhké přitisknutí rtů na kůži. Ruku v rukavičce muž nelibá, pouze naznačí přiblížení ruky k ústům. Na ulici je tato forma pozdravu nevhodná: Používáme ji jen při velmi výjimečných příležitostech. Pokud takovou příležitost nedokážeme svým společenským taktem odhadnout, raději zůstáváme u tradičního pozdravu, jímž se nic nepokazí.

Při líbání ruky je důležité chování ženy. Neměla by se rozpačité bránit, schovávat ruku za zády, všelijak se svíjet a chichotat- prozrazuje tím svou společenskou nezkušenost a neznalost základních pravidel. Žena – i dívka – by políbení ruky měla přijmout se samozřejmostí, ale bez zpupnosti. Neměla by význam tohoto ˝vyznamenání˝ přeceňovat. Svou ruku by měla volně ponechat muži ˝k dispozici,,, ovšem ne tak, jako by ji to vůbec nezajímalo.

Tykání

Míru důvěrnosti společenského kontaktu osob vyjadřuje také vykání a tykání. Rozhodně bychom tykání neměli nadužívat. Vykání vyjadřuje daleko lépe vztah vzájemné úcty. Obvyklé je tykání mezi přáteli, příbuznými, mnohdy i vzdálenějšími. Časté je také tykání v pracovních kolektivech. Je přirozené a odůvodnitelné v užších pracovních kolektivech, protože usnadňuje spolupráci. V širším měřítku jde již o otázku spornou, protože svádí k zbytečné familiárnosti a důvěrnostem. Tykání vždy nabízí osoba společensky významnější, žena muži, starší mladšímu, nadřízený podřízenému.

Zlozvyky

Jsme-li u nehtů, dovolte malý exkurs o zlozvycích. V dětství si je přisvojí mnozí (z jakých důvodů, to přenecháme psychologům). Žádný dětský zlozvyk (od kousání nehtů, přes odmítání některých druhů jídel, podpírání hlavy u stolu až po ˝péči˝ o nos) by neměl přejít přes práh dospělosti. Jakmile si uvědomíme souvislost svého chování se vztahy s vnějším světem, měli bychom se velmi rychle všech dětských zlozvyků zbavit. Je to daleko vhodnější, než se neustále zatěžovat problémem, jak je nedat na veřejnosti najevo. Když jsme hovořili o dětských zlozvycích, svým způsobem k nim patří také různé nekoordinované pohyby, které se však časem vytrácejí. Což ovšem neznamená, že mladí lidé by neměli dbát na to, jak se ve společnosti a mezi lidmi vůbec doslova pohybují. Nejlepším prostředkem k vzpřímenému a přitom přirozenému postoji je tělesné cvičení, které často zanedbávají lidé ve středním a starším věku. To se projevuje nejen na jejich držení těla, ale i na ukládání tuků na nepatřičných místech, tedy deformací postavy. Mladé ženě stojí za to trochu si natrénovat správnou chůzi – každý soustavný trénink je zárukou, že se takto zvládnutou záležitostí už nebudeme muset zabývat, stane se nám tzv. druhou přirozeností. Totéž platí o ovládání rukou a nohou.

Ruce by měly být v každé situaci v klidu (zápornými příklady je mnutí rukou, zakládání rukou, hraní si s různými předměty – naprosto nepřípustné je překládat a vůbec brát do ruky příbory na stole). Ruce nepatří do blízkosti obličeje, do vlasů, na stole se nikdy nesmí ocitnout lokty, natož nad stolem hlava v dlaních.Na polohu nohou při sezení (ale i při stání) by měla dbát zejména žena, l když oproti minulosti jsou dnešní pravidla společenského chování mnohem tolerantnější, nedovolují ženě sedět s koleny od sebe (ani muži by neměli takovýto způsob seděni přehánět). Přeložení nohy přes nohu je možné ve společnosti blízkých přátel a známých, a i to s ohledem na oděv a na estetické působení vůbec.

Téma: Vztahy v důchodu

Vaše komentáře

Celkem 3 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

20.01.2013 13:47  Šéfredaktorka

Určitě jeho ženě, teprve pak muži.

20.01.2013 09:47  marta Malaníková

Odpovězte mi prosím(při setkání skupiny lidí)jaké pořadí podání ruky je správné.Jsem starší žena a bohužel do dnešního dne, nevím zda mám podat jaho první ruku muži,či jeho ženě Děkuji

28.03.2008 20:38  Vojta (aridsun@seznam.cz)

Jen bych rád připomněl, že máte chybu v nadpisu. Téma, o němž pojednáváte, se nazývá ETIKETA, nikoli ETIKA. :-)
http://ografologii.blogspot.com

Zanechte komentář: