Dnes je 13.08.2022, Svátek má Alena, zítra Alan

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Jak fungujete s inkontinencí? Dá se vůbec...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, hledám práci v okrese Příbram,...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Rád bych si dopisoval s někým, kdo by měl...

Senioři, zeptejte se lékaře 2

Publikováno: 17.02.06
Počet zobrazení: 23047

Dotaz:
Dobrý den, před rokem jsem se rozdrtila tíhový váček na levém koleni. Ortoped mi vypustil koleno a dal nějaké mastičky, ale ty vůbec nezabírají. Koleno mi po zátěži otéká a zmodrá… Co mám dělat??? je nutná operace??? Je mi 18 let a na operaci mi to přijde moc brzy… děkuji za odpověď.
Odpověď:
To mně nějak nejde dohromady. Tíhový váček – burza- je totiž umístěná mimo kolenní kloub, těsně pod kůži na čéšce /jabko/. Nebo chcete říct, že jste si zhmoždila celé koleno a měla jste krev v kolenním kloubu? Pokud je to tento případ, bude nutné znovu zajít za ortopedem a nechat se vyšetřit. U Vás by se nejednalo o operaci kolene pro arthrozu/na co byste byla opravdu mladá/, ale po úraze, který se stává převážně mladším lidem – poranění menisku, případně vazů v koleni. Dělá se to arthroskopicky, žádný strach.

Dotaz:
Srdečně Vás zdravím. Je mi52let. Často se mi motá hlava, někdy i se zvracením, mrtvění a brnění nohou. Diagnoza: CT L3-5,bez herniací spondylolistéza L4-posun o6mm těžkáL4/L5 se stenosou páteřního kanálu na 8mm. MR C páteř:osteochondrosa C3/4,zůžení foraminC3/4 aC4/5 vpravo oboustr.zůžení foramin C7/Th1,bez stenózy kanálu,bez protruzí a herniací disků.Thlpáteř pokročilá spondylosa a spondylarthosa,skoliosa antalgická,zklínovatění T12. EEG:Záznam dominuje beta akt.kolem 1820Hz,více dopředu.vzadu jen oj. drobná alfa kolem 12 Hz,nepravidel.synchron.narušena.RZ-neg…Apnoe-paradoxní+
,Fs-neg…Hv-zpomal.Za a zvýš.ampl.ke konci.Za lehce abnormní.bez lož.n.epi PA. Prosím Vás o posouzení mého zdravotního stavu, co to pro mne znamená a vhodnost operace v oblasti páteře L4/5.
Odpověď:
Dobrý den, tady bych řekla: babo raď… Podle opravdu těžkého nálezu na pateři se zdá operace dřív nebo později nevyhnutelná. Zúžení kanálu páteřního a brnění nohou je opravdu nebezpečné. To bude záležet na Vašem celkovém stavu, na
neurologickém nálezu. Vše s Vámi bude konsultovat neurochirurg a společně se rozhodnete, jak postupovat dál. Pokud bolesti nejsou velké, čeká se raději na spontánní úpravu. I když se to zdá nemožné, hernie disku se může opouzdřit a vstřebat. Co se týká probklémů s krční pateří, je to obdobné – zúžení foramin /otvorů/, kterými z pateře vystupují nervy Vám způsobuje obtíže se
zvracením a točením hlavy. Krční pateř se operuje jen ve výjimečných případech. Toto Vám bude znepříjeňovat život hodně dlouho. EEG se zřejmě provádělo v souvislosti s točením hlavy,
ale zde by bylo namístě provést ještě ultrazukové vyšetření tepen, přivádějících do mozku krev-mohly by být zúžené arteriosklerozou. Hodně síly přeji!

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko chtěla jsem se zeptat co znamená opis MR, ploténka L4/5 JE HYPOINTENZNÍ, mediolaterálně vlevo poněkud prominuje, zasahuje asi 3.5mm intraspinálně, vyklenutá porce je prosáklá.
Lehce odtlačuje příslušný levostraný kořen. Tak jsem se chtěla zeptat co to znamená a co mě čeká, jestli operace nebo jiné léčení předem, děkuji za vyřízení s pozdravem. Pavla 33 let

Odpověď:
Dobrý den, slovo mělo asi znít „hypodensní“, což znamená méně hustý, méně hustá
struktura, než by se očekávalo. Nedovedu Vám dát odpověď, jestli operace, nebo ne. Příliš to záleží na Vašich potížích, na šíři páteřního kanálu a spoustě dalších věcí. Zeptejte se svého ortopeda. Zdravím

Dotaz:
Je mi 68 let. Občas mě bolí hlava – pomůže Acylpirin. Poslední dobou mi praskají cévky v oku, oko mám již měsíc červené. Vyšetření krve – negativní. Oční nález – vše OK. Začal jsem užívat Ascorutin 3x denně a MAXICOR (rybí tuk). Jelikož se praskání cévek opakuje a moje matka zemřela na následky cévních příhod, prosím o radu jak řešit můj problém důsledněji. Děkuji Karel C.
Odpověď:
Vážený pane Karle, kdy jste si měřil naposledy krevní tlak? Z rodinné amanézy tak trochu
vyplývá, že by to mohl být právě on, co způsobil mamince cévní mozkovou příhodu a Vám zatím praskání jen žilek spojivky. Takže sledovat krevní tlak. Zdravím!

Dotaz:
Je mi 35 let, mám dg.:chondroza Th4/5- Th9/10 při rel. prostorném kanálu. Bulging disků L4/5 a L2/3 podminujicí v segm.L4/5spinálbní stenozu, v segm. L2/je kanál prostorný, neuroform, durální vak je v kontaktu s prominující ploténkou.
Mimo bolesti je mi stále špatně, mám svíravý tlak v levé části hrudníku, divno v hlavě, pocity na omdlení, vadí mi velký hluk, a po krátkém běhu (2 – 3 schody) mi je zle , špatně se mi dýchá a mám bolesti v určitých částech hlavy,pocity přelévání tekutiny v hlavě, pálení kůže na hlavě, dále mi bolí kyčel (asi) na levé straně. Nemohu se vrátit zpět do normálního života, je mi pořád divně. Jsem ještě objednána na MRI mozku a míchy. Mohou tyto příznaky být následkem této
dg? Děkuji Junková
Odpověď:
Vaše potíže nemají žádnou – tedy žádnou anatomickou – souvislost. Souvislosti jsou zde jiné, pro nález na páteři jste na sebe více opatrná, hlídáte své pocity. Říká se tomu psychosomatické obtíže.
Na vyšetřeních jako MRI, CT apod. se tyto potíže nezobrazí. Ony se vlastně
nedají nijak objektivizovat – a přesto tu jsou a obtěžují. S těmito problémy
si najděte psychologa či psychoterapeuta, který Vás naučí tyto potíže
zvládat. Snad bude zpočátku potřeba nějaká léčba – antidepresiva nebo
podobně, ale jen léky to vyřešit nelze. Pokud jste v pracovní neschopnosti, lze
očekávat alespoň částečnou úpravu potíží návratem do kolektivu k běžnému
životu. Je to běh na dlouhou trať, ale určitě jej vyhrajete.

Dotaz:
Dobrý den, mám malý dotaz, od malička trpím dilatovanou kardiomipatií, nyní mi bude 20 let a EF -
ejecni frakce byla po minulém utrazvuk 45% což o skoro deset procent méňe něž před půl rokem a něco. Můj lékař mi změnil prášky a nic mi neřekl a když se srovnala zpráva starší ješte od své dětské lékařky tak je to asi nejnižší od roku 2004 … co je to vlastne pojem ejekcni frakce??? a jaký je Váš názor .. předem děkuju
Odpověď:
Dobrý den, ejekční frakce je objem krve, který je při stahu levé komory vypuzen do
krevního oběhu. Je jedním z ukazatelů výkonnosti srdce. Dilatační /rozšíření/ kardiomyopatie /poškození srdeční svaloviny/ je onemocnění buď po např. přechozeném zánětu srdečního svalu – myokarditidě, nebo jeho původ není vůbec zjistitelný. Jedná se o rozšiřování srdečních dutin, jejich rozpínání při současném ztenčování srdečních stěn. Samozřejmě má pak takové srdce menší
výkonnost, stěny srdeční se nestahují dostatečně silně a krev není dostatečně ze srdce vytlačena. Věkem se taková onemocnění bohužel zhoršují, proto máte hodnoty EF/ejekční frakce/ nižší než dříve. Nevím o Vás bohužel nic bližšího, ale je to onemocnění vážné a pokud Vám lékař sám dostatečně nevysvětlil Váš stav a vyhlídky do budoucna, zeptejte se sama. Je to Vaše zdraví a do
budoucna je nutné, abyste věděla, jak se o ně starat. Přeji Vám hodně sil.

Dotaz:
Srdečně Vás zdravím, chtěla bych se zeptat. Je mi 61 let, navštívila jsem ortopeda a ten mi zjistil těžkou osteochondrozu L5/S1, s výraznými adaptačními změnami. Dále určil diagnozu – polyartroza, lumbalgie. Prosím o bližší vysvětlení. Děkuji za Vaši odpověď Anaežka
Odpověď:
Dobrý den, osteochondroza znamená změny na chrupavce meziobratlové ploténky. Není
hladká a lesklá, ale rozvlákněná, jakoby odřená. Pravděpodobně také snížená. Oblast přechodu bederní pateře do křížové kosti nese váhu celého těla a zde je výskyt těchto problémů velmi častý. Adaptační změny jsou kostěné výrůstky, vlastně kostnanětí vazů,kterýmu jsou obratle propojeny. Dochází i k tomu, že vaz zkostnatí úplně a postižená oblast je zbavena možnosti pohybu. Má
to jednu výhodu. Přestává to totiž bolet. K dalšímu: Lumbalgie = bolesti bederní pateři. Polyarthroza je souhrnný název pro degeneraci kloubních chrupavek, výrůstky a bolesti kloubu na více místech. Vlastně totéž, co máte na pateři je i na jiných koubech. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 17 let. Na krku se mi udělal opar, byla jsem na kožním a dostala na to mastičku, ale ještě se mi udělala taková uzlina asi 2 cm pod uchem vedle dolní čelisti. Bolí když otáčím hodně krkem nebo když se ji dotknu. Neměla bych s tím jít za doktorkou? Nebude to něco vážnějšího nebo to souvisí s tím oparem? Předem děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den, pravděpodobně jde o zánětlivou mízní uzlinu v příslušné oblasti. Rozhodně
zajděte za svou praktickou lékařkou, ať rozhodne, zda jsou potřeba ATB. A ukažte jí i ten opar. Může se sice vyskytovat kdekoli na těle, ale je to přece jenom dosti zvláštní/tedy pokud to není pásový opar/. Ze samotné jedné uzlinky mít strach nemusíte, zvětšují se při infekcích často.

Dotaz:
Chtěl bych se zeptat již delší dobu cítím velmi nepřijemnou bolest v pravém koleně v přední části těsně pod kolenem. Nejvíce se to projevuje při chůzi ze schodů, kopce ale i lehkém výklusu. Bolest nepřestáva ani v klidu např. když spím tak mne to někdy i probudí. Když si na ono místo přitlačím prsty cítím bolest a malou prohlubeň oproti druhému kolenu. Děkuji za Váš názor.
Odpověď:
Vážený pane, rozdíl a to velký je v tom, kolik je Vám let. Něco mi říká, že jste spíš mladší a tyto potíže bývají způsobeny chondropatií chrupavky čéšky tedy jejím rozvlákněním, poškozením. Léčí se různě, i např. „oškrábáním“ chrupavky na vnitřní straně čéšky. Jinak je možno pomoci chrupavce různými kolagenními preparáty. Kolagen podobného typu,jakoje lidský je nejvíce obsažen-kromě zmíněných preparátů-
např. v prasečím kolínku. Jestli je Vám přece jen víc než ….cet let, pak by byl vhodnější alternativou ortoped. Tedy, jeho náštěva. :)

Dotaz:
Dobrý den. Mám k Vám dotaz. Manžel prodělal mozkovou příhodu s postižením polykacího systému. Zatím je na umělé výživě a zkoušejí krmení sondou. Má problémy s odkašláváním hlenů a slin. Co se s tím dá dělat? Děkuji
Odpověď:
Dobrý den, jestli manžel prodělal mozkovou příhodu před nedávnou dobou, je možné, že se jeho tělesné funkce upraví, tak jak se částečně upravuje např. hybnost. Pokud je postižený dlouhodobě a stav nejeví tendenci ke zlepšení, pak je naděje na úpravu jen velmi malá. Co se dá dělat? Pečovat o něj, odpovídajícím způsobem vést rehabilitaci a – doufat. Neexistuje žádný lék, ani lékařský zásah, který by již poškozenému mozku dovedl vrátit funkci. Možnost odstranění příčiny
cévní mozkové příhody je možná jen několik málo hodin po jejím vzniku. Později se některé mozkové buňky a spojení umí sice reparovat, ale jen do určité míry.

Dotaz:
Dobrý den, mám na vás 2 dotazy. Může být špatná funkce štítné žlázy příčinou obezity? Nemohu se zbavit plísně na nehtu. Co mi dává kožní lékařka mi vůbec nepomáhá. Prosím o radu jak s tím mám bojovat. Děkuji za laskavou odpověď.
Odpověď:
Dobrý den, snížená funkce štítné žlázy má za následek zpomalení metabolismu a s tím
spojené zvýšení váhy. Je to však v rozmezí jen několika málo kilogramů. Rozhodně nelze říct, že snížená funkce štítné žlázy je příčinou obesity, ani obesitu pomocí hormonů štítné žlázy léčit.
Plíseň nehtů je velmi svízelné onemocnění a je třeba je léčit soustavně a dlouhodobě. Pokud Vám nepomáhají přípravky od kožního lékaře, zkuste si koupit v lékárně jiné, existují i účinné volně prodejné přípravky. Důležité je je správně aplikovat, dodržovat hygienu nehtů – např. do vody na mytí rukou kápnout trochu octa, používat mýdlo s alespoň neutrálním pH – toto pomáhá pokožce v boji proti plísni. Již jednou postižený nehet se vyhojit nemůže, může pouze začít z nehtového lůžka vyrůstat zdravý. Ve zvlášť závažných případech může léčba spočívat v odstranění – strhnutí zasažených nehtů a užívání protiplísňových léků celkově – v tabletách, po dobu než vyrostou nehty zdravé. Zdravím

Dotaz:
Vážená p. doktorko, obracím se na Vás s dotazem. Od 25.5. 2007 jsem byla hospitalizována s diagnozou. Endokarditida Ao chlopně 5/07 otevřené foramen ovale se stopou průtoku.
Chci se zeptat jestli mám po vyléčení nárok na lázeňskou léčbu. Děkuji za odpověď a přeji krásný den Eva Žylková
Odpověď:
Dobrý den, paní Žylková.
Slovo „nárok“ je velmi ošemetné, proto berte moji informaci opravdu jen jako informaci. „Nárok“ na komplexní lázeňskou péči máte po endokarditidě 1 rok po skončení léčení, rovněž tak při vrozených, či získaných srdečních vadách. Záleží ale na spoustě dalších věcí, bude-li Vám komplexní léčba přiznána. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den. Je mi 57 let a mám velmi náročné zaměstnání po fyzické stránce. Před třemi měsíci jsem pocítil palčivou bolest v levém kloubu dolní levé končetiny, která přecházela do kolena a pak jsem pocítil mravenčení pravého stehenního svalu. Podstoupil jsem vyšetření na RTG a CT. Zde mi zjistili Onem lumbální ploténky bez kořen. syndromu, spondylartrozu v L4/5 – pokročilá – facetovitá, více vpravo, protruze až hernie max do 5,5 mm v L4/5 a L5/S1. Chtěl bych vědět, zda mohu vykonávat nadále náročnou fyzickou práci a rád bych se dověděl něco o léčení mé diagnozy do budoucna. Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den, je těžké Vám říct, jak těžké zaměstnání můžete vykonávat. „Těžké“ je pro každého jiný pojem.Vy jste zřejmě trénovaný a zvládnete těžší práci,než úředník.V podstatě můžete dělat tak těžkou práci, na jakou stačíte. Nepíšete, jaké potíže máte v současnosti, tak předpokládejme, že stejné. Pak jste asi v pracovní neschopnosti a nevíte, zda-li zvládnete svoji práci i nadále. Léčení Vaší choroby spočívá v tlumení bolestí, rehabilitaci – posilování svalového korsetu a také určité šetření pateře před zvýšenou námahou a to dlouhodobě. Jestli můžete vykonávat svoji dosavadní práci bude záležet na domluvě mezi
Vámi a Vaším ošetřujícím lékařem. Pravděpodobně ale nějaká ulehčující opatření budou nutná.

Dotaz:
Dobrý den, mám 32letého přítele a ten trpí strašnou nervozitou. Stále častěji se u něj objevují výbuchy vzteku provázené aroganci. Když mu řeknu, že by s tím měl něco dělat, řekne, že není blázen a ať ho nerozčiluju. Mám obavy, aby nešlo o zatím skrytou nemoc, protože má nadváhu, potí se hodně a bolí ho nohy. Je kuřák. Když ho to chytne, nevidí a neslyší. Poradíte mi prosím co s tím. Děkuji Marie
Odpověď:
Milá Marie, máte pravdu – Váš přítel potřebuje vyšetření. Zkuste to napřed přes problémy s váhou, že může mít i vysoký tlak a jak jej jednou, dvakrát dostanete k lékaři, bude pak snazší řešit i problémy s povahou, resp.chováním. Je bohužel velmi zaužívané mezi lidmi – psychiatr = blázinec a já blázen nejsem… Možná to ve spolupráci se svým praktickým lékařem řešte přes psychologa, to bývají pacienti svolnější jej navštívit a Váš přítel by pravděpodobně právě psychologa spíše potřeboval, aby se naučil ovládat vztek. Je to práce mezi pacientem /klientem/ a psychoterapeutem na léta, neexistuje tableta, která by to vyřešila jako angínu. Ale psycholog také rozezná rozdíl mezi lidskou výbušnou povahou a již vzniklou psychickou nemocí. Přítel může mít také
chronické bolesti – píšete nohou + kuřák = ucpávání cév a protože s Vámi o tom nejspíše moc nemluví, tak jen trpí a je protivný. Nejprve je opravdu nutné vyloučit tělesné nemoci. Pošlete ho, nebo informujte jeho praktického
lékaře /chlapi většinou nic moc neřeknou/, měl by zahájit základní vyšetření a pak se uvidí, odkud jeho rozlady pramení. Tak hodně zdaru D.

Dotaz:
Dobrý den, již několik let mám problémy s nervozitou, 99 % jsme nervozní doma v klidu, vůbec nevím proč, práci mám docela dobrou, taky jsou tam stresující situace, ale moje povaha je zase taková, že si všechno strašně moc beru. Pak se mi stává že mám pocit hrozné slabosti celého těla, vypjatosti, mám pak stále strach o sebe a začnu se bát všeho. Někdy mám i pocit, že mně vadí, že slunce zaleze za mraky. No je to hrozný. Když se mi to stalo poprvé, tak mi dělali celou řadu vyšetření, ale na nic nepřišli. Pak mi doktorka mi řekla že mám nervy v …., ale fakt nevím jak mám z toho vybruslit. Už mně to dost vadí. Děkuji za Vaši odpověď, je mi 27.
Odpověď:
Dobrý den, nervozita či podrážděnost, nebo jiné psychické rozlady jsou nemocemi duševními a nelze se tedy divit, že vyšetření krve apod. nic neobjevila. Je dobře, že byla vyloučena tělesná nemoc. Vaše obtíže se jmenují psychosomatické,t zn. že duševní potíže se časem přemění tělesné – nervozita – slabost – bolesti hlavy atd a naopak. Nemohu Vám říct, o jakou poruchu se u Vás jedná, na to možná dojdete až po delší spolupráci s psychotherapeutem.S diagnozou si hlau nelámejte, ta není důležitá. Důležité pro Vás je nyní si najít dobrého psychotherapeuta, kterému se nebudete bát sdělovat svoje pocity a společně s ním se naučit je zvládat. Možná před tím bych ještě doporučila vyšetření psychiatrické, k vyloučení opravdu psychické nemoci.

Dotaz:
Dobrý den, mám vitiligo přes 15 let ( je mi 31 ), dlouho bylo stabilní, poslední 3 roky však neustále progreduje, kromě obličeje a hřbetu rukou se objevilo na nohou, předloktí, v tříslech, podpaží a ložiska nejen přibývají, ale zároveň se i zvětšují. Nevím, zda současná progrese nemůže souviset s krátkou graviditou ( spont. abort před 3 lety ) či od té doby užívající hormon. antikoncepcí ( Novynette ), tuto jsem však užívala i v dávné minulosti (jiným celk. on. nyní netrpím). Měla bych ji zkusit vysadit? Z terapie jsem zatím zkoušela jen léčbu Vitixem, který byl ale bez efektu. Na světloléčbu jsem odeslána nebyla. Byla mi navrhována i účast ve studii s lokál. tacrolimem, ale mám obavy z vyšší incidence nádor.
onemocnění. Můžete mi poradit, jak na toto onemocnění? Byla by vhodná světloléčba? Dočetla jsem se, že jediný účinný přístroj je o vl. délce 308nm a je v Praze – Excilite, je stejně účinná i vl. délka 311nm? Existují takové přístroje v Ostravě či jejím okolí? Může slunění zdravé části kůže vést k objevení dalších ložisek? Či doporučené vyhýbání se slunci souvisí jen se zvýrazněním barevných rozdílů kůže? Předem moc děkuji za odpovězení na mé četné dotazy. Můj kožní lékař mi odpovědět bohužel nedokáže. Ještě jednou děkuji. Jana
Odpověď:
Dobrý den, letos v březnu uveřejnili vědci studii o genu, který vyvolává u lidí tzv.autoimunní procesy a je tedy zodpovědný i za výskyt vitiliga. Je to gen, který dokáže označit určité struktury organismu jako „tělu cizí“ a to si na ně začně vytvářet protilátky, čímž je zničí. Je to např. důvod vzniku cukrovky l.typu, tzn. u mladých lidí, kde jsou buňky slinivky, které produkují inzuilin, zničeny. Právě tak začne tělo ničit melanocyty a tvořit bílé skvrny – vitiligo. Gen může existovat buňkách neaktiní celý život, někdy však dojde k jeho probuzení. Startérem bývají nejčastěji stavy při snížené imunitě, např.po virozách, v těhotenství nebo ve stresových situacích.Víte, jak málo stačí, aby se objevil opar na rtu. Jeho virus rovněž čeká v buňce na aktiaci a někdy stačí se jenom leknout. Therapie, jak jistě sama víte, není jednoduchá. Jsou stále vyvíjeny nové
postupy a léky. O účinnosti je zatím těžké hovořit. Jedná se o různé masti a ozařování, které jste již podstoupila. Nově se zavádí tz.metoda PUVA, kdy se podává celkově lék Psoralen /tedy v tabletách/ a kombinuje se s ozářením UVA. Psoralen působí na kůži tak, že je podstatně citlivější ke slunečnímu, nebo UVA záření. V zahraničí je rovněž zkoušeno záření UVB, u kterého už není nutné Psoralen podávat, protože je asi 100x
účinnější. Vpodstatě jde o to vyprovokovat melanocyty, aby se vrátily do postižených oblastí právě tímto nadlimitním opalováním. Protože se jedná o autoimunní onemocnění, používají se rovněž cytostatika-léky tlumící nadměrnou imunitní reakci. Tato se používají např. i v léčení zhoubných nádorů. Všech těchto metod se používá případě, že rozsah postižení vitiligem je větší než 20% povrchu těla. Dále jsou ve zkoumání např. transplantace pigmentových buněk. Odebere se kousek kůže s normálním pigmentem, buňky se nechají rozmnožit ve zkumavce a pak se formou jakéhosi tetování vpravují do depigmentovaných ložisek.
Toto všechno berte, prosím, jako teorii, co všechno lze. Co z toho se dá provádět u nás, by Vám měl říct dermatolog, nebo možná některá z kožních klinik, které se léčením vitiliga zabývají. Nevím, které to konkrétně jsou, musela bych také hledat ve vyhledávači. Fotoléčbu vím, že hradí pojišťovna, s ostatními postupy Vám určitě poradí. Pokud si neví rady Váš dermatolog, není přece problém zajít jinam, nechte si od svého praktika napsat doporučení a zajděte si na kliniku. Že se týká o léčebně nevděčné onemocnění víte nejlíp sama a stejně to bude trval měsíce a leta, než budou patrny první úspěchy, tak buďte trpělivá.
Depigmentovaná kůže se nemá vystavovat slunečnímu záření proto, že je extrémně citlivá a kromě puchýřů by mohla zareagovat také nějakým kožním nádorem. Nejvíc by byl rozdíl mezi odstíny pokožky ještě výraznější. Hodně úspěchů přeje Debefová
Administrátor: Jedinou nemocnici, kterou jsem v Ostravě našla a která by se měla zabývat hlouběji léčbou vitiliga, je Městská nemocnice Ostrava. Zkuste se informovat přímo tam. Zde je odkaz na oddělení dermatologie s kontakty v této nemocnici.

Dotaz:
Ráda bych Vás požádala o radu. Je mi 25 let a delší dobou se mi vyskytuje bolest nebo slabost levé nohy někdy mi noha i úplně vypoví službu bez varování. Lekáři na MR mi zjistili vadu nebo nemoc Chondroza L/S1. Přesně nevím co to obnáší a jestli jsou třeba nějaké cviky, které mi pomůžou. Bohužel to není moc snadné. Dříve jsem hodně cvičila a plavala, ale mé problémy byly o hodně větší. Cvičení mi chybí můžete mi poradit? Děkuji s pozdravem Eliška
Odpověď:
Chondroza disku znamená nerovná, ošoupaná chrupavčitá vrstva na meziobratlové ploténce. Většinou to znamená jen tolik, že se člověk má v postiženém úseku bolesti při pohybu. Pokud ovšem je vám 25 let a hlavně -
bolesti Vám vystřelují do nohy a máte pocit slabosti nohy, musí tam být něco víc, než jen chondroza ploténky.J aké jsou foramina intervertebralia? /Což znamená ty ďurky po stranách obratlů, co jimi procházejí nervy? Nejsou zúžená? Jaká je šíře páteřního kanálu? A byla jste vůbec na neurologii? Jestli ne, pak tam zajděte, protože Váš problém je /může být/ poměrně závažný. Vypadá to, že se Vám někde uskřipuje nerv, který zásobuje levou nohu. Pokud jste na neurologii byla a bylo Vám řečeno, že to nic není, tak zajděte na neurologii jinou. Protože toto jsou obtíže, které nejsou normální ani u staršího člověka, ne tak bože u Vás. Určitě se nesnažte řešit tento problém sama cvičením!! Jděte a nenechte se odbýt, dokud nebude vše řádně vyšetřeno. Přeji hodně zdaru.

Dotaz:
Otéká mně kotník a nárt levé nohy, při chůzi a ohýbání prtů mně noha bolí. Před dvěma měsíci mně začaly bolet šlachy pod vnějším kotníkem, ortoped mně naordinoval třítýdenní sádru. Bolest se přesunula k prstům. Mám mít pouze klid. Nemůže to souviset s cévním onemocněním? Děkuji za odpověď a radu, na jakého lékaře se mám se svým problémem
obrátit.
Odpověď:
První na řadě je stav šlach, protože podle popisu i průběhu onemocnění šlo spíše o zánět šlach, či šlachových pouzder. Ještě by byl možný zánět drobných kůstek v nártu, či skloubení přímo v nártu. Podle sádry ortoped usuzoval
rovněž na zánět šlach. Je potřeba udělat Rtg , event. UZV měkkých částí, rozhodně odběry krve na zánět a třeba kyselinu močovou /dna/, Přeléčit klidem a něčím jako je Ibalgin, což je lék i protizánětlivý. Jo – ještě mě napadá – nemáte plochou nohu? Nebo nadváhu? Nebo nenapadáte z nějakého jiného důvodu na tuto nohu? Toto všechno by měl Váš lékař vědět a měl by to
být ortoped ve spolupráci s vaším praktickým lékařem /ty odběry/. Prosím Vás snažně, moje doporučení jsou jen doporučeními poradními! Nemají žádnou odbornou váhu /neviděla jsem Vás/. Takže se o tom opatrně zmínit… snad chápete, děkuji, jsem s pozdravem.

Dotaz:
Obracím se na Vás o pomoc. Mé mamince je 68 let. Před 10 lety prodělala infarkt myokardu, má
ischemickou poruchu, kardiostimulátor, by-pass. Až do ledna 2007 byl její stav dobrý. Žila plnohodnotným životem (hodně pohybu, jízda na kole, práce na zahradě, sebevzdělávání atd.) Tlak byl v normě, nekouřila, dodržovala životosprávu, pravidelné kontroly u internisty. V lednu měla trombózu v levé noze, tromb byl operativně odstraněn a následně podáván warfarin. Na kontrolu krve chodila pravidelně.
V červnu 2007 prodělala mozkovou mrtvici. Byla hospitalizována 9 dní na neurologii. Včera maminku pustili domů se slovy, že je vše v pořádku, sama se pohybuje, dodržuje hygienické návyky, „akorát“ verbálně nekomunikuje, ztratila řečové dovednosti. Mysleli jsme si, že to nejhorší je už za námi a s maminkou se budeme doma těšit. Bohužel nemůže doma zůstat sama, stěžuje si na bolest páteře, nechce chodit, léky si také sama nebere. Naštěstí má 3 děti, takže se o ni staráme. Všichni jsme psychicky vyčerpáni, protože z inteligentní ženy se stalo dítě. Těžko se s tím vyrovnávám. Lék
warfarin má antikoagulační schopnosti, tak nechápu, proč došlo k mozkové příhodě. Je možné, že interakce léků, které užívá, jí mohla vyvolat
mrtvici? Seznam léků, které užívá: Cardylan, Zocor, Atram, Furon, Warfarin, Ascorutin, Milurit, Kalnormin, Vasocardin. Je možné, že Ascorutin
snižuje účinek Warfarinu? Na příbalovém letáku Ascorutinu je uvedeno, že se používá v případě krvácivých stavů. Nevíme si rady, co dál, zda se
stav zlepší. Vím, že máte mnoho dotazů k zodpovězení, ale prosím upřednostněte můj dotaz, napište mi svůj pohled na situaci, popř. nějakou radu.
Předem Vám děkuji.
Odpověď:
Dobrý den,
nejprve se omlouvám, že jsem si dala tak dlouho na čas. Shodou okolností řeším podobnou situaci… Maminka je sice starší,ale i tak vidět proměnu energické a vitální ženy v její vlastní stín je nesmírně smutné. Ptáte se, jak mohlo dojít k cévní mozkové příhodě. Na CT lze rozlišit, jestli to bylo krvácení z prasklé cévky,nebo naopak nedokrvení – její uzávěr. Warfarin ředí krev, aby se netvořily další tromby. Je ovšem možné, že kromě toho původního bylo vytvořeno několik menších, které se při spontánním rozpouštění uvolnily a byly odneseny bohužel jinam. Nebo cévka praskla a
vylitá krev poškodila mozkovou tkáň. To měl zabezpečit Ascorutin, ten působí proti praskání cévní stěny, bohužel nedostatečně. Podobných možností, které mohly vyvolat mozkovou mrtvici je celá řada. Je velice smutné, že ve věku Vaší maminky došlo k tak rozsáhlému poškození
psychiky. K psychickým změnám nemocného po cévní příhodě dochází téměř vždy, ale většinou je to plačtivost, závislost na příbuzných a různé bizardní obtíže.
Vaše maminka zřejmě ochrnutá nebyla, nevím ale, zda bylo poškozeno řečové centrum již od počátku. V každém případě je trochu divné takové výrazné a náhlé zhoršení psychického stavu. Bylo by asi vhodné vyšetření psychologické a psychiatrické, možná by některé léky pomohly situaci zlepšit. K interakci Warfarinu s Ascorutinem dochází pouze při vysokých dávkách Ascorutinu /obsahuje vitamin C, který stejně jako vitamin K působí proti Wafarinu/. Vyšší dávka se ale rozumí více než 10 tbl denně, což asi nehrozí. Také doba po mrtvici je ještě krátká, určitě ještě dojde ke zlepšení. Bavte se s maminkou jako s malým dítětem, asi bude potřebovat se spoustu věcí naučit znovu, vím že je to těžké, ale možné to je.
Určitě se u ní všichni střídáte, protože taková péče je velmi náročná hlavně psychicky. Pokud byste nestíhali, jsou různá zařízení od ošetřovatelských lůžek po psychiatrickou léčebnu. Ale asi sami víte, že nejlíp je pro maminku její známé prostředí doma a nejlepším lékařem její nejbližší příbuzní.
Ještě jednou prosím o omluvu,že jsem se s odpovědí tak zdržela a byla bych ráda, kdybych od Vás měla nějaké informace o dalším průběhu nemoci Vaší maminky. Moc Vás zdravím a přeji hodně sil.

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz. Manželovi zjistili zánět prostaty, má krev ve spermatu. Já jsem ve 22 týdnu těhotenství. Je to pro mě nějak nebezpečné? Může mě nebo plod nějak nakazit? Děkuji za odpověď. Petra
Odpověď:
Ve většině případů bývá prostatitida nebakteriálního původu, a v těch asi 10%, které bakteriální jsou nedochází k přenosu zánětu. Tedy pokud nejde např. o chlamydie, což je dosti častá choroba přenášená pohlavním stykem. Možná by
bylo nejlíp se zeptat přímo urologa, který Vašeho manžela ošetřuje.

Dotaz:
Dobrý den, prosím o radu. Otec 62let ICHS se sy APIII, oběhově komp., stp. PTCA s implantací stenu na RIA v 10/03, stenosa RD2 60%, EF LK 0,64, hypertenze gr.III, nyní zjištěna KES o fr. 663/h, Lown IVa, kombinovaná hyperlipoproteinemie, chron. hepatopathie hyperurikemie. Velmi dušný, otoky DK, únava, přibývání na váze i při dietě. Od roku 2003 kromě EKG+holter žádná jiná vyšetření. Neměl by lékař provést odborné vyšetření a když tak jaké? Děkuji za radu.
Odpověď:
Dobrý den, Váš otec má opravdu vážné onemocnění srdce, nechce se mi věřit, že by ho lékař nechal chodit s otoky a dušností, což jsou příznaky srdeční slabosti, selhávání. Pravděpodobně je také obézní, částečně možná oteklý, pravděpodobně kouří a dobře jí a pije, že? Jestliže měl EF – ejekční frakci levé komory srdeční 64%, je to zcela normálně výkonné srdce, ale to bylo už v r 2003, ano? Komorové extrasystoly svědčí pro přetížení srdce.
Takže: rozhodně pravidelně EKG, rozhodně echo /ultrazvuk/ srdce, pak Rtg plic a srdce a dle výsledků možná znovu koronarografii, protože se uzávěr mohl udělat zase na jiné koronární tepně. Rozhodně by měl brát léky na odvodnění – jinak dle stavu na srdce či vysoký
tlak,který by neměl přesáhnout max 140/85. Také by měl dodržovat životosprávu, nejíst tučné a sladké věci, nepít alkohol, nekouřit a dle možností cvičit. Pohyb – bez zátěže, nejlépe formou procházek je pro srdce velmi důležitý. Ovšem až po stabilisaci stavu, až nebude oteklý a dušný. Docela by mě zajímalo, jak to s Vaším tatínkem dopadlo, jestli budete chtít. Zdravím Vás.

Dotaz:
Dobrý den. Je mi 40 let, před 11ti lety jsem po třetím císař. řezu podstoupila sterilizaci. Tento stav mi opravdu vyhovuje a svého rozhodnutí nelituju. Jsem poměrně zdravá, dlouhodobě neužívám žádné léky. Jen je pro mne čím dál víc obtěžující pravidelná menstruace. Ráda bych věděla, zda existuje a pokud ano tak jaká, je možnost menzes zastavit. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Vážená paní, injekce k potlačení menstruace existují, mají však i vedlejší účinky, jako ostatně všechno. Nejlepší bude kontaktovat svého gynekologa, který zváží Váš zdravotní stav i vhodnost zablokování mesntruace. Záleží to opravdu na více okolnostech, než že menstruaci prostě „nechcete“. Ale vyřešit lze vše.

Dotaz:
Dobrý den, budu sice trošičku opakovat dotaz který už tu zazněl, ale chci se zeptat ohledně dědičnosti leukémie,popř. možnosti propuknití u rodinných příslušníků. Můj dědeček zemřel na leukémii ve svých 60ti letech, já(25) i moje matka(46,jeho dcera) máme obě zjištěnou chudokrevnost, je při tom větší riziko výskytu? Nebylo by lepší třeba zajít k lékaři, aby se to nějak pravidelně sledovalo? Dle informací, které poslední dobou o tomto onemocnění sbírám je velká úspěšnost léčení pokud se to podchytí brzy, nerada bych něco zanedbala. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den, dědičnost leukémie u člověka není. Je pravda, že při větším výskytu novotvarů v jedné rodině lékaři zostražití, ale jde zde jen o možnost získat nemoc ve větším procentu, než jiných rodinách např. hypertoniků, že. Anémie má společného s leukemií pouze to, že obě jsou nemoci krve. Zatímco u leukémie dřeň produkuje masivně leukocyty, u anémie jde o úbytek železa z krevního barviva-tedy téměř vždy. Bývají to anémie při silnějších menstruacích, tz.ztrátové, ale i při nedostatku kyseliny žaludeční a při špatném vstřebávání vitaminu B 12. Nevím, jakou anémií trpíte, nechci dělat nějaké dramatické závěry, ale anémie by se sledovat měly. Jak často, to Vám řekne lékař podle typu anémie a podle její závažnosti. A po dědečkovi jste zdědily doufám hezčí věci než leukémii :-)

Dotaz:
Dobrý den, potřebovala bych poradit, co mám dělat. Jsem druhý měsíc po operaci křečových žil. Ale na lýtku mám nehezké zatvrdliny, které se nějak nevstřebávají. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Ony zatvrdliny na lýtku jsou jizvy po vytržených žílách. Není to nijak hezká představa, ale při operaci Vám drobnými řezy na kůži pronikli do nitra žíly a druhou rankou ji prostě vytrhli z tkáně ven. Logicky tedy zůstala místo žil krvácející a zhmožděná tkáň, která se nyní hojí. Zacelují se poškozené céky a svalová vlákna, podlitinami prorůstají vlákna tkáně. Ta ale někdy bývá tužší, než ta původní – a to jsou právě ty nehezké zatvrdliny. Určitě se vstřebávají, jen to jde asi pomaleji, než jste čekala, nebo byly žíly už opravdu hodně rozšířené. V každém případě to chce čas, možná Lioton nebo Heparin, zatvrdliny trochu rozmasírovávat a určitě se dočkáte plného zhojení. Zatím jste asi pracovní neschopnosti, zeptejte se tedy vašeho lékaře.

Dotaz:
Dobrý den. Mám takový problém, nikde jsem s tím nebyla někdy se mi třesou ruce bolí mě hlava, někdy mě dost buší srdce ale nepravidelně a někdy to bolí, ruce mě natíkají nemůžu sundat ani prstýnky jak mám nateklé prsty, někdy vidím i rozmazaně a často mě bolí za krkem ta páteř, mám i takové těžké nohy a bolí lítka s kotníkem. Tak jsem se chtěla zeptat co to způsobuje a jak se to dá řešit, předem moc děkuji za odpověd moc by mi to pomohlo jsem s toho uplně nešťastná, děkuji.
Odpověď:
Nemohu Vám jednozačně říct, jakou nemocí trpíte. Ale z těch obtíží bych soudila, že žijete v nějakém napětí, stresu, že prostě nejste spokojená ať práci, nebo v rodině. Řešení celého problému není opravdu jednoduché. Nejprve byste měla podstoupit vyšetření tělesné-tedy vyloučit nemoci těla a pokud budete jinak zdráva, bylo by asi hodné se obrátit na psychotherapeuta. Společně s ním se můžete dobrat příčiny Vašich obtíží a hlavně je odstranit. Možná už v duchu víte, kde „vás bota tlačí“ a co je původcem Vašich starostí. Neváhejte tedy a začněte se svým žiotem i zdravím něco dělat.

Dotaz:
Dobrý den, můj tatínek 65 let-rakovina slinivky-3 stádium-T4 N1 MO, diagnosa stanovena v srpnu, kdy celý zežloutl, pak operace v listopadu, ale bohužel celý nádor nešel odstranit, následně chemoterapie /nová studie/ gemzarem. Tatínek vše dobře zvládl, ale asi od ledna se nic neděje, pouze 1 krát za měsíc kontrola a proplach portu. Tati mi nechce nic říct a chová se jakoby nic, vím, že nechce abych se trápila, ale já chci vědět pravdu. Na netu jsem se dočetla jak rychlý to může mít spád, kdy mohu očekávat zhoršení nebo mohu něco udělat, nemluvíme o tom, děláme jakoby nic. Děkuji za jakékoliv informace…
Odpověď:
Bohužel informace na internetu jsou správné, tatínek má naději na několik málo měsíců života. Že s Vámi o své nemoci nechce mluvit musíte akceptovat. Můžete mu ale pomoci svojí přítomností, účastí, aby viděl, jak je Vám drahý. Dodávejte mu odvahu, protože naději musí mít. A asi ji má, pokud od ledna vydržel stav nezměněný, alespoň tedy navenek. Bohužel to opravdu může mít velmi rychlý spád… Vzpomínejte na společné chvíle, prohlížejte alba a dávejte si záležet na každé chvilce s ním strávené. Není nutné se vždy ovládat, i Vaše slzy pro něj mohou znamenat podporu, to už sama určitě vycítíte. Přeji Vám odvahu, přeji ji i Vašemu tatínkovi. Není to lehké, ale Vaše city k němu Vám napoví, jak se ve které situaci zachovat. Mluvit s ním o smrti, pokud bude o ní chtít mluvit, nenamlouvat mu uzdravení ale naději, naději musí každý mít. Mějte ji i Vy, alespoň v tom, že až jednou překonáte smutek ze ztráty otce, zbudou Vám vzpomínky a vědomí, že jste pro něj udělala vše, co bylo ve Vašich silách.

Téma: Senioři a zdraví