Dnes je 13.08.2022, Svátek má Alena, zítra Alan

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Jak fungujete s inkontinencí? Dá se vůbec...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, hledám práci v okrese Příbram,...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Rád bych si dopisoval s někým, kdo by měl...

Senioři,zeptejte se lékaře 3

Publikováno: 17.02.06
Počet zobrazení: 21423

Dotaz:
Dobrý den chtěla bych se zeptat už od prosince jsem v neschopnosti s páteří tet jsem byla na magnetické rezonanci .“opis „Lordoza bederní je přiměřená.Tvar obratlových těl je zachován.Páteřní kanál má normální šířku.Intervertebrální prostory nezúžené,signál disku L4/5je nižší.Crkulární protruze disku L4/5 zasahující oboustraně foraminálně ,ale vícedx.Signál míchy, kaudy a míšního moku je normální . Je to dost bolestivé nemůžu pořádně chodit ani sedět , v noci bolest byla jsem i na hloubkových obstřikách je mi 33 let . děkuji předem za radu . ps absolovovala jsem i rehabilitace bezvýsledně.
Odpověď:
Váš problém je i problémem spousty další lidí a věřím Vám,že není příjemný.
Podívejte se na obrázky pateře, i ostatní, co svým pacientům doporučuji. (http://www.cvicime.cz/).

Jiná možnost bohužel není. Je nutné zároveň se cvičením vyčkat, až dojde ke spontánní úpravě. Hernie se po roce, dvou vstřebá, jí utiskované nervy dorostou… To je právě to „foraminálně“. Tudy opouští periferní nervy míchu a zde jsou právě utlačeny a to Vám zřejmě způsobuje obtíže. Bohužel, zde platí víc než kdekoliv jinde v medicíně-člověk léčí, Bůh /či příroda/ uzdravuje. Existuje spousta léků ke zlepšení, aby byl Váš život snesitelný, ale všechno chce svůj čas. Věřte, že to bude zase dobré, i když to tak dnes možná nevypadá. Ale je to běh na dlouhou trať. Hodně trpělivosti

Dotaz:
Dobrý den, mám dotaz….manžel (36let) dělá zedníka, tudíž často je na kolenou pokud dělá třeba dlažbu. Od minulého týdne si stěžuje na bolesti kolene, které mu dokonce včara oteklo, ale brání se lékaře, jelikož je soukromník a nemůže si dovolit být doma. Poradíte mi co s tím a o co by se mohlo jednat?
Odpověď:
U Vašeho manžela došlo zřejmě k zánětu vlivem přetížení a prochlazení. Je dosti důležité, jestli má oteklou pouze část kůže nad čéškou /pod ní je takový polštářek-váček/, který se občas naplní tekutinou a bolí. Nebo má koleno celé větší oproti druhému a jde o zánět kloubu. Jde zřejmě o zánět revmatický, nikoliv hnisavý /to byl měl horečky a nohou by sotva mohl hýbat/ a bylo by dobré, kdyby zůstal několik dnů v klidu. Dobré je mazat kloub přípravky typu Fastum gel nebo Lioton, případně po poradě s lékařem užívat léky typu Ibalgin či Dolmina. To se poraďte s lékařem, který Vašeho manžela zná. Já mohu pouze nezávazně doporučit. Nejdůležitější ale je koleno dále nepřetěžovat, neklečet na studené dlažbě. Prostě každá nemoc chce své a kdo svému tělu odepře možnost zhojení, často na to doplatí nepříjemnými komplikacemi. To nejsou „doktorský kecy“, to je obecná pravda. Hodně zdaru a
trpělivosti při léčení.

Dotaz:
Zdravím a mám takový dotaz, jaké vyhlídky mě čekají s touto diagnozou: L4/5 cirkulární protruze disku, mediálně a paramediálně vpravo výrazná, zasahuje i bilaterálně foraminálně více vpravo. Artrotické změny faset a mírná hypertrofie žl. vazů prřispívají k výrazné sek. kanal. stenoze. Foraminostenosa vpravo při protruzi disku.
L5/S1 chondroza disku, velká mediální protruze až hernie disku, přesah 6mm, anulární trhlina, materiál disku zasahuje bilaterálně intraforaminálně, kontakt s kořeny L5 ve foraminech a s S v pát. kanálu. Ploténka zužuje obě foramina. Spodylartrotické změny, hypertrofie žl. vazů, sek kanal. stenoza.
Jinak jsem ještě po operaci výhřezu ploténky v krční páteři, dále mám problémy s kyčlemi-nedovyvinuté stříšky CE úhel pod 10 st. defigurace hlavic coxarthrosa II-III stup.
Nevím, jak se vše bude dále odvíjet, a můj stav se horšit, důchod invalidní mi přiznán nebyl, pouze částečný. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
Váš chodící/?/ atlas patologie mne dosti překvapil. Není obvyklé se setkat s tolika věcmi naráz. Co se týká další prognozy, chybí mi několik věcí. Neurologický nález, Váš věk apod. Opravdu nemohu odhadnout, jaký je Váš současný objektivní stav a jaký bude za 10 let. Těch hernií je tam o trochu víc, než bývá zvykem, nicméně – většina hernií disku /pokud nezužují míchu a nepůsobí ochrnutí nervů/ se do 2-3 let spontánně vyhojí. Prostě jádro, které vyhřezne z ploténky do páteřního kanálu se vstřebá okolní tkání. Operace hernií se provádí buď pro to, že utlačují míchu, nebo jsou dráždění nervů jimi způsobená tak nesnesitelná, že je nutné je operativně odstranit, nelze čekat, až se vstřebají samy. Ale například v USA se tyto operaci nikdy neprovádí u kuřáků… Ti jsou na tom podstatně hůř z vlastní viny, protože nikotin je silný nervový jed a způsobuje mnoho dalších komplikací, což si lékař v USA na triko nevezme.
Ať už s hernií bez operace nebo po operaci Vás čeká život „vertebropatika“.
To znamená: posílení svalového korzetu natolik, aby nedošlo ke svalové dysbalanci, tedy cvičení. Nepřetěžování pateře ať nevhodnou prací či obezitou. Je tedy více než pravděpodobné, že pokud budete tato doporučení respektovat, nečeká Vás život méně kvalitní než Vaše zdravé, leč líné kolegy.
Věřte, že tělo je neuvěřitelně odolné a schopné regenerace. Jen na něj musí být mozek v určitých chvílích být trochu přísný. Přeji pevné zdraví i tělo.

Dotaz:
Prosím o radu, v r.2002 jsem byla na operaci /štítná
žláza/, na operaci jsem šla po doporučení lékaře. Trpím nadměrným pocením po operaci se
můj stav ještě zhoršil-nevím už jak dál- mám spoustu zájmů, koníčků, ale nemohu se
zúčastnit žádných akcí, neustále se potím po celé těle. Žiji sama, je mě 63r, tak chci jít do
společnosti, ale můj problém to nedovolí, jinak jsem úplně zdravá, prosím můžete poradit? Děkuji
Odpověď:
Bohužel nemám dost informací, např proč byla štítnice operována. Pocení může být příznakem např. zvýšené činnosti štítné žlázy, ale i dalších hormonálních dysbalancí. Někdo trpí zvýšeným pocením po nějakou dobu svého života, někdo po
celý život. Opravdu nemám tušení o příčině Vašeho pocení, v 63 letech může
hrát roli i doznívající klimakterium – a to i tehdy, proběhlo-li tehdy bez klimat. příznaků. Dále některé léky, rostlinné přípravky. A léčení? Dá se vůbec mluvit o léčení příznaku, jehož příčinu neznáme? Asi je zbytečné Vám říkat „vzdušný, netísnící bavlněný oděv a pohodlnou
obuv“. Rovněž i častější sprchování je pro Vás samozřejmostí. Možná nevíte, že voda nesmí
být ani horká, ani příliš studená – vše co dráždí potní buňky.
Jediné, co mě teď napadlo – nemá Váš pot nějaký neobvyklý odér? Pak by se možná měla přezkoumat činnost ledvin. Jestli Vám to trochu pomůže ve Vašich nesnázích, já jsem jen o něco mladší než Vy, nikdy v životě jsem se nepotila – a teď? Ani se neptejte. Ale snažím se žít tak, abych se zbytečně nepřehřívala, nerozčilovala, nepila alkohol a nejedla ostrá jídla. Také cvičení všeho druhu jsem musela omezit. Pořád ale doufám, že to nebude navždy, že to někdy skončí. To přeji také Vám.

Dotaz:
Dobrý den, moje prababička které je 84, 5 let špatně slyší. Už je to asi přes týden co to začalo. Říká, že je to čím dál tím horší. Chce si koupit jeden přípravek o kterém se dočetla, že by jí sluch zlepšil, ale nevíme, jestli by jí to opravdu pomohlo nebo jestli má raději zajít k doktorovi. Ten přípravek se jmenuje New Nordic Tone. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď:
V každém případě prababičku zavezte k jejímu praktickému lékaři. Podívá se jí do uší a pokud babička přestává slyšet pro to, že má v uších mazovou zátku – což je nejvíce pravděpodobné – uši jí vypláchne. Má to dvě výhody. Bude to hned
a nebude to stát nic, na rozdíl od oněch kapek. Zdravím Vás i prababičku.

Dotaz:
Je mi 60 let a přestože dodržují doporučovanou ústní hygienu /nejméně 2 x i vícekrát denně, užívám mezizubí kartáček/ trpím přibližně už rok zánětem dásní. Corsodyl, Herbadent ani Q 10 nezabírá. Načas se to zlepší, aby se to objevilo zase na jiném místě.
V dásních pod předními zuby dole, se mi navíc v poslední době utvořily drobounké váčky.
Některé z nich ztvrdly a některé se zanítí, po čase prasknou a přestanou být citlivé. Brzy se však znovu objeví a celé se to opakuje.Poprvé se objevily po tom. co jsem si nechala nahradit klasickou plombu za bílou.Paní doktorka se pokoušela zub poléčit,zub byl otevřen a ošetřen hojivou mastí.
V příští návštěvě po čtrnácti dnech byl uzavřen s tím,že už se moc s ním dělat nedá, aniž bych o něj přišla. Bílé granulky, které se pod zubem a v jeho okolí vytvořily, se prý v minulosti odstraňovaly operativně. Bylo mi doporučeno, abych si dásně ošetřovala herbadentem, jako doposud. Z obou stran mám korunky a můstky. Co by mohlo pomoci?

Odpověď:
V tomto Vám mohu odpovědět mohu pouze podle jako laik. Mně doporučil můj zubař v podobném případě výplachy úst peroxidem vodíku, ale kdoví, jakou nemocí trpíte. Moje rada zní: konsultace u jiného zubaře. Moc se omlouvám, ale stomatologie je zvláštní obor, o kterém mám pouze kusé informace.

Dotaz:
Prosím můžete mi sdělit zda je leukemie
dědičná? Můj otec na ní zemřel ve věku 85let a objevila se u něj až v pozdním věku. Dočetla jsem se že je také virózního původu. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Začnu netradičně. Protože mám doma obrovskou perskou krémovou kočku Pepinu, vím náhodou také o viru leukémie. Je to ale čistě záležitost kočkovitých šelem, nepřenosná ani na psa, ani na člověka. Virus se jmenuje FeVL / fe=felix=kočka, V=virová, L=leukémie/ a u koček způsobuje spíš syndrom podobný HIV u člověka. Tedy absolutní ztrátu imunity. To bude tedy onen zdroj, kde jste se mohla dočíst o viru, který způsobuje leukémii.
U lidí se nádorové nemoci objevují ve vyšším věku více. Každý chromozom má na svých koncích tzv. telomer-což je shluk aminokyselin, který se rovnoměrně opotřebovává věkem. Chromozomy bez telomerů jsou údajně méně odolné proti deformacím a tím vzniku neřízeného dělení buněk – nádoru. To jsou už ale neprokázané teorie a možná i spekulace.
Rozhodně Vás však mohu ujistit, že lidská leukémie, ať myeloidní nebo lymfatická není způsobena viry. Existují důkazy, že člověk má v genech zapsánu informaci o tom, že by mohl dostat nádorové onemocnění – to je dědičnost, o které se také mluvívá. Tedy ne dědičnost leukémie, ale spíš sklon k nějakému bujení.
Jestli ji zdědil nebo ne a jestli se u něj tato genetická informace vůbec projeví – to už bych zabrousila příliš daleko.
Nicméně Vám přeji, ať Vaše kočka/současná nebo budoucí/tento virus FeVL nedostane a Vy se dožijete stejně požehnaného věku jako tatínek.

Dotaz:
Beru na léčbu hypertenze léky betaloc
o,o,1/2 a tarku 1,0,0 ale hodnota tlaku je 180/100 a více, je možné, že kombinace těchto léků je nevhodná?

Odpověď:
Kombinace těchto dvou léků vhodná příliš není – jak verapamil obsažený v Tarce, tak metoprolol, který je Betaloc jsou látky, které zpomalují
srdeční rytmus. Tarca obsahuje ještě další látku, která na tlak působí cestou
hormonů nadledvinek: renin-angiotensis-aldosteron. To všechno jen na vysvětlenou. Hlavní je, že Váš tlak rozhodně nelze označit za kompensovaný proto je nutné urychleně s tím něco udělat. Vhodnost nebo nevhodnost je teď vedlejší. Hlavní je malá účinnost obou léků na Váš tlak. Pokud Vám mohu radit, navštivte urychleně lékaře, nechte si předepsat třeba jiné léky, ale
rozhodně s tím nepřestávejte, než Váš tlak dosáhne alespoň 140/80. Hodně zdaru!

Dotaz:
Už dva roky neustále trpím angínami :-( Mám za sebou asi desatero různých antibiotik. Nyní mi byl zjištěn streptokok Skupiny C a já bych se chtěla zeptat, co to vlastně je. Na internetu jsem našla latinský název Streptococcus equisimilis, ale nikde není napsáno nic konkrétního. Obávám se, že už moje imunita vůbec nefunguje, protože horečka, ta u mě nehrozí. Jsem prakticky už dva roky stále nemocná a omezená. Chci se zeptat, jakým
způsobem se můžu né bránit, ale zhoršit tomuto mikrobu podmínky ve svém těle, protože už mě
dále nebaví být týden na antibiotikách, 14 dní v klidu, týden zdravá a pak zase angína. Eva M.
Odpověď:
Děkuji za dotaz. Já mám dva: otázka první: Vy ještě máte mandle??? Otázka druhá: Viděl Vás lékař ORL??? Je celkem lhostejné, které skupiny streptokok je, pokud Vám opravdu druhým rokem hnisají mandle – nedá se nic dělat, musejí ven. Sice se to nedělá v současné době tak často jako dřív, nicméně se obávám, že pro Vaše mandle to
bude jediné řešení. Mít v těle ložisko, líheň streptokoků je opravdu pro imunitní systém docela zápřah, ale jediným řešením je se této časované bomby urychleně zbavit. Streptokokům zmar :-)

Dotaz:
Mám takový problém, již asi dva roky mi neustále slzí levé oko, byla jsem u oční lékařky, která mi dala kapky na jejímž letáčku bylo, že se používají při vysychání očí.
Nicméně jsem je brala a účinek žádný. Oko mi slzí i v klidu v teple, prostě pořád. Kapky jsem brala 6 týdnů /po této době se nesmí užívat/. Výsledek nulový. Oči mám v pořádku ke svému
věku / 60let / až na pár dioptrií na blízko a teď i na dálku. A tak se Vás chci zeptat, zda na to
nemá vliv dlouhodobé užívání Nasivinu, mám problémy se sliznicí, když si lehnu, nebo
předkloním, nemohu dýchat /ale proč jen jedno oko?/. Jiné léky neberu, existují jiné kapky, které by mi mohly tyto obtíže zlepšit?
Odpověď:
Sama víte, že dlouhodobé užívání Nasivinu může způsobit
atrofii – ztenčení nosní sliznice a tím pocit suchosti v nose. Někdy se ale stane, že reaktivně – tedy jaksi natruc obráceně dojde k překrvení, otoku a pocitu ucpaného nosu. Takže buď nežádoucí účinek Nasivinu, nebo možná alergie. Rozhodně změnit léčbu. Co se týká slzení oka – dle mne bude porucha v odtoku slz, který se děje prostřednictvím slzného kanálku, jehož papilu můžete
vidět ve vnitřním koutku dolního víčka a který ústí do zadní části nosu. Buď je ucpaná ona papila -ale to by bylo vidět zarudnutí, nebo – a to u Vás spíš – je kanálek slepý pro onu poruchu sliznice v nose. Vše souvisí se vším. Hodně zdaru,bystrý zrak a ostrý čich!

Dotaz:
Je mi 62 let, před 3 roky mi bylo artroskopicky operováno levé koleno, s následným zánětem, reoperací a antibiotickou léčbou. Nyní vše z 80 % OK. Před 2 měsíci jsem si namohl pravé, neoperované koleno. Mám střídavě sníženou hybnost, otok, bolesti. K „svému“ ortopedovi jsem objednán na 19.3.07. Mám obavy abych opět nedostal do kolene zánět, pokud už tam není. Teploty, které mě provázely při předešlém zánětu, zatím nepozoruji. Při samoterapii používám běžně prostředky – Ibalgin, diclofenak, tablety i v mastech a chladné zábaly. Mám obavy z prodlení. Co mi doporučujete? S pozdravem Vladimír P.
Odpověď:
Dobrý den,
chápu Vaše obavy, protože hnisavý zánět kolene není určitě nic příjemného. Existují ale záněty dva. Jeden je onen hnisavý, kde se dostanou bakterie do tkáně, nebo dutiny a tkáň produkuje hnis, což jsou shlukybakterií, bílých krvinek, které mají za úkol je požírat a další. Toto se léčí
antibiotiky. Pak existuje zánět, kde jde spíše o podráždění – výrůstky v kloubu, drobounkými trhlinkami v chrupavce, šlaše apod. a to se projevuje hlavně zarudnutím, otokem a bolestí – ale ne tvorbou hnisu a teplotami, protože tento zánět je tzv. sterilní. Odlišit je od sebe bude ortoped umět a dle popisu se u Vás jedná nyní o zánět právě z podráždění, který se léčí právě těmi
léky, které nyní užíváte. Vás způsob léčení je naprosto správný a nebezpečí z prodlení zde není – ke hnisání bakteriálnímu dojde v drtivé převaze případů zanešením zvenčí. Nicméně Vám bude ortoped chtít asi aplikovat nějaké léky přímo do kloubní dutiny. Bude asi těžké po předchozí zkušenosti se nebát zavlečení infekce, ale to se stává opravdu sporadicky. Přeji Vám hodně zdraví.

Dotaz:
Dcera 12r. má ráno při snídani polykací potíže. Jídlo by snědla, žaludek by to přijal, má pocit chuti, ale v hltanu ji jídlo vyvolává reakci na zvracení. Přitom v průběhu dne už tyto potíže nemá ani u oběda ani u večeře. Jde o nějakou poruchu nebo o nějakou přechodnou anomálii v době vyspívání. Děkuji
Odpověď:
Podobné potíže se ve vývoji mladistvých mohou často vyskytovat.Většinou se vysvětlují neuspořádaností vegetativního nervového systému /tj. nervstva pracujícího samostatně, bez závislosti na vůli člověka/. Jsou to nervy ovládající činnost žaludku, srdce, cév apod, které bývají v době dospívaní „rozhádané“. Možná bude nejschůdnější vynechat na čas snídani a vybavit dceru do školy svačinou navíc. Předpokládám, že snídaně o víkendu, tj. pozdější a jaksi více v klidu probíhající, jsou bez problémů. Hodně zdraví Vám oběma.

Dotaz:
Dobrý den,
mojí babičce (74 let) byl v prosinci roku 2006 v operován kardiostimulátor, bradykardie u ní však prokázána nebyla. V únoru její kardiolog zjistil,
že pokud si lehne na levou stranu, začne se jí špatně dýchat. Při jiné poloze obtíže necítí. Po vyšetření zjistil,že to způsobuje elektroda, která tlačí na bránici. Vím, že elektroda se do srdce dostává krevním řečištěm. Ale ráda bych se Vás zeptala, jestli se tomuto dalo předejít a zda se to může opakovat. A jak bude probíhat posunutí elektrody? Předem děkuji za Vaši odpovědˇ.

Odpověď:
Dobrý den,
Je obecně známo, že lidé s onemocněním srdce mají problémy se spaním na levém boku, jedná se většinou o ztíženou práci již tak nemocného srdce. U Vaší babičky je to trochu jinak. Elektroda nedráždí bránici tím, že by se jí dotýkala, ale impuls, vyslaný srdci, je pravděpodobně příliš silný, takže se stáhne nejenom srdeční svalovina, ale i např. bránice. Elektrický výboj prostě zasáhne větší okruh, než je nutné. Samozřejmě nevím podrobnosti o stavu Vaší babičky, ale mělo by stačit upravit sílu impulsu přístroje, což se nastavuje zvenku při běžné kontrole. Jinak si nedovedu představit, jak by anatomicky ležela elektroda na bránici a tím na ni tlačila, právě z toho důvodu, že je vedena cévami. Opravdu se asi jedná o dráždění bránice, což je poměrně častá komplikace. Přeji babičce hodně zdraví.

Dotaz:
Dobrý den. Moje maminka měla papilární karcinom orália, po operaci se naštěstí vyléčila a po
všelijakých procedurách. Chtěla bych se zeptat, když mi při preventivní prohlídce našla doktorka na gynekologii myom ve velikosti cca 5mm, jestli to může být to samé a nechat myom raději odstranit včas? Je mi 38 let, mám 2 děti. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den,
z maličkého myomu opravdu nemusíte mít strach. Naštěstí není nádor jako nádor. Myom je svalový, nezhoubný nádor, nejčastěji právě dělohy. Není mi dost jasný pojem „oralia“, nevím, jestli jde o dutinu ústní, či děložního hrdla, ale souvislost s myomem to není. Je samozřejmě žádoucí, abyste chodila pravidelně na gynekologické prohlídky, ale ze zvrhnutí myomu v karcinom obavu mít nemusíte. Samozřejmě – stane se i to, ale právě k tomu slouží prevence. Preventivní odstranění myomku opravdu není nutné. Přeji Vám hodně zdraví.

Dotaz:
Dobrý den, dovoluji se na Vás obrátit s prosbou o radu a pomoc.
Je mi 33 let a zhruba před měsícem a půl jsem se probudila s bolestí a otokem pravého kolene. Lékař diagnostikoval bursitis a léčbu Višněvského balzámem. V koleně dle vyšetření lékaře není voda ani výpotek. Koleno však mám stále mírně zvětšené, při doteku nahmatám malý hrbolek a kleknutí na koleno je citlivé a nepříjemné (koleno se snažím šetřit, neklekat).
Jakou léčbu byste v současné fázi doporučili? V jakých případech se provádí operace bursy a jaké jsou pak následky a omezení? Děkuji za radu.
Odpověď:
Dobrý den,
bursitida, která Vám byla diagnostikována, je zánět malého váčku nad kolenní čéškou a opravdu nemá anatomickou souviset s kloubem. Může tedy být koleno rudé, bolestivé a oteklé a přitom dutina kloubu je zcela zdravá. Tzv. tíhový váček – burza, je vlastně drobná dutina mezi svaly, případně mezi svalem a kostí s nepatrným množstvím velmi viskosní tekutiny, umožňující
lepší klouzavý pohyb mezi jednotlivými strukturami. Zánět váčku – např. i na lokti, vypadá často velmi dramaticky, ohrožuje pacienta ale jen málo. Většinou stačí léky Vámi uvedené, případně antibiotika – dle tíže zánětu. Ale jako při hojení každého zánětu je třeba dostatečně dlouhý čas k úplnému vyhojení. Je možné, že zánětlivě změněné -zduřelé- stěny burzy se ještě nestihly úplně vstřebat – z toho onen hrbolek, nebo i otok kolene. Někdy se vytvoří srůsty, někdy se záněty opakují. Ve vašem případě by bylo na místě hojení urychlit např. mastmi usnadňujícími vstřebávání – Lioton, Heparoid apod, event. fysikální terapií – léčebným ultrazvukem, či jen Priessnitzovými obklady. Někdy se používá obstřik bursy látkou silně tlumící zánětlivé změny. Operace bursy, jakési odstranění jejích ztluštělých stěn považuji až za
krajní řešení. Ovšem na hybnost kolene a tím na Vaše zdraví by ani tento zákrok neměl mít žádný velký vliv. Vše ovšem záleží na rozhodnutí Vašeho lékaře. Při Vašem mládí půjde jistě hojení rychle. Přeji Vám to z celého srdce. Debefová

Dotaz:
Měl bych dotaz zda je nutné při žilní glukóze 5,9 mmol/l potřeba zahájit nějakou léčbu a totéž při celkovém cholesterolu 6,4 mmol/l. Je mi 59 let.Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den,
záleží dosti na tom, byla-li hodnota glykémie provedena nalačno, či ne.Vhodná je v tomto případě kontrola za dodržení pravidla po 18. hodině nejíst a při stále lehce zvýšené glykémii pak provést toleranční test při zátěži glukosou, což spočívá ve vypití 50g glukosy a po hodině se opět změří glykémie. Z výsledků se pak dá jednoznačně stanovit, zda jde o porušenou toleranci cukrů, či už přímo o cukrovku. Dopad je stejný. Vzdát se sladkostí.
Při zvýšeném cholesterolu se doporučuje dodržovat cca 2 měsíce dietu s omezením tuků a to hlavně tuků nasycených, což jsou v největší míře sádlo a máslo, obecněji pak živočišné tuky. Rovněž u cholesterolu se teprve po kontrole stanoví, zda bude člověk léčen medikamenty, či dietou. U vašich výsledků bych řekla, že – pokud jde o glykémii, stačí dieta, na Vaši hodnotu
cholesterolu/pokud již dodržujete dietu/ bych použila již léčiv. Moje rada je ale velmi obecná, protože záleží na dalších faktorech, jako je krevní tlak,BMI /míra obesity/, vyšetření srdce apod.
Nikdy ovšem nepochybíte, když omezíte sladké a tučné věci, ve Vašem /i mém/ věku velmi nezdravé. Děkuji za dotaz.

Dotaz:
Dobrý den, měla bych takovou obecnější otázku. Mojí babičce je 87 let, je cukrovkář (nemusí si píchat) a protože už jen leží, začala jí černat noha, kterou jí museli amputovat nad kolenem. Babičku operovali v úterý, po operaci ji umístili na JIP a v pátek jí už převezli zpátky na LDN – kde je stabilně umístěna. Komplikace pravděpodobně žádné nebyli. Mě osobně připadal ten přesun velice rychlý. Chtěla jsem se jen zeptat, zdali je to standartní postup, když je pacient na JIP, aby byl tak rychle propuštěn. Děkuji za odpověď. Staňková M.
Odpověď:
Zdravím Vás.
JIP je Jednotka intenzivní péče, kam je pacient umístěn jen po dobu nezbytně nutnou ke stabilisaci po zákroku – např. po operaci. Pak bývá přeložen na standardní oddělení, kde neprobíhá již tak intezivní sledování životních funkcí jako na JIP, ale je zaměřeno na pozvolné léčení stavu, před propuštěním domů. Vzhledem k tomu, že Vaše babička je pod celodenním dohledem zdravotního personálu, bylo možno tedy vynechat hospitalisaci na běžném, v tomto případě chirurgickém oddělení. Ona de facto propuštěna totiž nebyla, zůstává stále ve zdravotnickém zařízení, kde má veškerou potřebnou péči. Problém by nastal, pokud byste si ji chtěli vzít domů – to by vypadalo jinak, ale na délce pobytu na JIP by to nic nezměnilo. Babička je pravděpodobně i ve svém věku a při zdravotním stavu ještě dosti vitální, srdce jí funguje dobře a tak operaci již odumřelé nohy snesla na výbornou. Mohla tak být přeložena/ne propuštěna/ do prostředí, které zná, ve kterém je zřejmě už delší dobu a kde i personál zná ji. I tyto zdánlivě nepodstatné změny mají na uzdravování člověka velký vliv. Chápu, že l. den operace a 4. den z JIPky domů je dost neobvyklé – kdyby. A to je právě ta léčeba pro dlouhodobě nemocné, kde má babička veškerou péči jako na běžném oddělení chcirurgickém a navíc je tam přece jenom trochu „doma“. Přeji vám i babičce hezké vánoce. Debefová

Dotaz:
Vážení. Je mi 66, snažím se správně živit, cítím se jinak výborně, k lékaři chodím vyjímečně, protože se mi daří většinu potíží zahnat zdravou výživou (hodně ji sleduji). Ale. Asi po 2 měsíce jsem cítil bolest v levém rameni, když jsem ruku zvedl nahoru. Jinak ne. Ne okamžitě, ale po asi 1-2 sekundách, kdy jsem dal ruku dolů. Celkově, podle toho co jsem kde našel, jde o typické bursitis. Nepustil jsem se asi včas a dost do hledání způsobu léčení, nasadil jsem trpělivost. Nyní, asi po 3 týdny, mně rameno bolí více, trochu směrem od kloubu dolů, ve svalu z vnějšku ramene. Např. když ležím a mírně se o ně opírám, nebo v nějaké ne zcela obvyklé poloze ruky bez jiného důvodu. Pokud „nepustím“ ruku do nevhodných poloh, jako bych byl úplně zdráv, mohu cokoliv dělat i namáhavého – a to já rád.
Jistěže se do problému více pustím, ale když už jsem Vaše stránky našel, třeba byste mi poradili lépe a dříve. Zatím na smrt nevypadám, takže bych s tím nerad obtěžoval svého lékaře (120km daleko). Pokud mi poradíte, předem Vám za to děkuji. Ale prosím, dejte přednost vážnějším dotazům. Zdravím Vás, M.Hnilička.

Odpověď:
Vážený pane Hniličko,
opravdu není vyloučené, že Vaše potíže způsobila bursitida, což je zánět bursy. Bursy jsou takové drobné „váčky“, vytvořené nad klouby, nebo mezi svaly, aby ulehčovaly pohyb. Podobné potíže může způsobovat rovněž zánět pouzdra kloubního, v léčení obou však není velký rozdíl. Zpočátku chce zánět nejprve klid /zánětem zde myslím reaktivní zánět,prosáknutí- ne hnisání!/, případně léky, zánět tlumící, zde by byl vhodný Ibalgin, Dolmina, Surgam – a mnoho dalších léků – tedy jeden z nich. Po zklidnění větších bolestí se pak doporučuje rameno postupně rozcvičit -rozhýbat. Vámi ordinovaná „trpělivost“ vede sice ve většině případů k uzdravení, v těžších případech však bez léčby může dojít ke ztuhnutí ramene. Tak nevím, jestli byste těch 120 km neměl raději absolvovat. Bylo by škoda, aby takový vitální člověk nemohl nadále vykonávat svoje oblíbené činnosti. A také preventivní prohlídka by nebyla od věci.
Zdravím Vás a přeji Vám hodně zdraví a nám všem aspoň trochu Vašeho životního elánu. MUDr.Debefová

Dotaz:
Je mi 59 a posledni tri dny mam problemy s dychanim, nejenom, kdyz lezim, jako drive. Dusim se a zaroven mam hlavu, jak sevrenou v klestich, citim v ni tlak a mota se mi. Navic v minulych dvou mesicich jsem casto mela pocit na zvraceni, bez priciny.Co s tim prosim?

Odpověď:
Jak jsem pochopila, tak jste u lékaře nějakou dobu nebyla. Vaše příznaky mi docela nahánějí hrůzu. Nechci Vás zbytečně strašit – ale co takhle krevní tlak, EKG, průchodnost cév zásobujících mozek? Prosím okamžitě, ale opravdu neprodleně navštivte svého lékaře a řekněte mu přesně to, na co se zde ptáte. Bohužel na Vás nemám osobní kontakt, tak jen doufám, že si odpověď přečtete ještě dnes. Docela bych uvítala, kdybyste mi pak řekla, jak to dopadlo. Můj e-mail mají v redakci. Zdravím Vás a přeji ať to není tak vážné, jak to vypadá.

Dotaz:
Srdečně Vás zdravím. Můj problém: Zůžení páteř.kanálu na 12,4 mm tísnění durálního vaku ventrálně i dorsálněa tísnění obou neuroforamen/bez­.evid.stranové prevalence/ L5/S1(L5/6) paramediální levostranná hernie disku(7mm do pateř.kanálu),blo­kuje levý laterální recessus a vchod do neuroforamen, durální vak stlačen dorsálně a doprava L4/5-cirkulární protruze disku-v kombinaci se změnami vertebrogenními výraznější tísnění durálního vaku než v dolní etáži. L5/S1(L5/6)-paramediální levostranná hernie. Disky L4/5 a L5/S1 (L5/6) lehce snížené se známkami degenerace (snížení signálu v T2 v.o.) Toto jsem opsala z vyš. MR. Je mi 62 let jsem žena. Měla jsem trnutí a vystř.bolesti levé nohy a pateře. Nemohla jsem chodit. Před 5 měsici jsem byla na aplikaci kortikoidu do pateře a můj stav se zlepšil, že dnes chodím tak, že jsem soběstačná. Můj dotaz je, jaký je váš odborný názor na aplikaci. Vím, že je to dočasné a mám-li si nechat při zhoršení znovu dát kortikoidy Moc děkuji za Vaši odpověď Přeji hezký den Marie Uherské Hradiště

Dotaz:
Dobrý den, před půl rokem jsem si pohmoždila koleno a lékař mi punkcí odebral 15ml výpotku. Po 5 měsících se mi ale v koleni opět voda objevila ale již v menším množství. Když jsem šla znovu k lékaři, vodu mi již neodebral a posílá mne na operační odstranění tíhového váčku. Chtěla bych tedy prosím vědět, jestli to není předčasné, zda by pouze nestačilo opět vodu odebrat punkcí? Koleno mne jinak nebolí, jen mi tam visí ten váček. Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dle mne to zbytečné je. Pokud se opravdu jedná o postižení tíhového váčku – tj. nad čéškou podkožně, nikoliv uvnitř v koleně. Pokud tedy byla provedena punkce tekutiny tíhového váčku nad čéškou a tekutina se tam objevila podruhé, přikláněla bych se k léčení bez operace. Pokud není váček naplněn příliš, nepřekáží Vám a nebolí, pak dokonce i bez punkce. Opakováním punkce se totiž zbytečně stimuluje produkce synoviální tekutiny. V tomto případě je pak lépe použít masti a gely jako je Heparoid, Heparin, které usnadňují vstřebávání a lehkou bandáž pružným obinadlem. Samozřejmě ale nemohu rozhodovat bez znalosti Vašeho stavu, toto tedy berte jen jako „poradní hlas“. Hodně zdraví.

Dotaz:
Oční doktor mi včera řekl že mám v oku asi zelený zákal. Je mi teprve necelých 15. Je to v mém věku vůbec možné? Mám strach. Děkuji za odpověď a jde to nějak léčit?

Odpověď:
Vážená čtenářko, Bohužel onemocnění zeleným zákalem ve Vašem věku možné je. Existuje totiž i zelený zákal vrozený, tedy u úplně malých dětí. Dala jsem si na čas s odpovědí pro Vás, protože jsem procházela spoustu pojednání o glaukomu z
poslední doby, abych Vám mohla napsat více potěšující zprávu. Bohužel je vše při starém. Zelený zákal jde léčit, ale nelze jej vyléčit. Nicméně, pokud byl zjištěn již v mladém věku-jako je tomu u Vás, s léčením se započalo dříve, než zákal mohl způsobit nějaké změny v oku.Řečeno s nadsázkou-jste tedy ve výhodě.Pokud budete dbát doporučení lékaře, bude Váš život stejně radostný, jako u Vašich zdravých kamarádů. Svým způsobem jste opravdu ve výhodě. Začala jste se starat o svoje zdraví s předstihem. I když to možná dnes tak ještě nevidíte, je to svým způsobem investice do budoucna. Nebojte se. Žijte a věřte.

Dotaz:
Dneska jdu do nemocnice na dovyšetření zákalu. Je jedno jestli je to zelený nebo šedý??? Jaký je mezi nimi rozdíl?? Děkuji za odpověď
Odpověď:
Otázka je to zcela zásadní, zákaly-kromě jména nemají nic společného. U šedého zákalu se jedná opravdu o zakalení čočky, která se dnes bez problémů dá nahradit gelovou. U zeleného zákalu je problém složitější. Čočka je zde nepoškozena, ale zvýšený nitrooční tlak může, neléčen, poškodit výstup očního nervu na sítnici oka. I zde existuje operativní řešení,to ale spočívá v uvolnění průtoku oční tekutiny a tím snížení nitroočního tlaku. Nevím,jestli jsem Vám příčinu zeleného zákalu dostatečně vysvětlila,na internetu naleznete spoustu odkazů,když zadáte do vyhledávače “ glaukom“. Nejlíp je to totiž vidět na obrázku oka.

Dotaz:
„Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, co by se dalo dělat s tím, že mám pořád takové nepříjmné kruhy pod očima (podlité oči). Čím by to mohlo být a co bych měl dělat, aby sem se toho zbavil? Děkuji.“

Odpověď:
Kruhy pod očima vznikají v řídkém podkožním vazivu, které kolem očí je. Věkem a gravitací přepadávají jak horní víčka, tak záhyby kůže pod víčky dolními.Tmavé kruhy jsou způsobeny spletí jemných cévek, které tímto řídkým vazivem prosvítají.Co s nimi? Předpokládám, že jste muž středního věku. Kruhy,či váčky pod očima, tvořící se několik let jsou jako vrásky – proces stárnutí kůže. Pokud se chcete léčit sám, jsou vhodné obklady ze studeného ruského čaje. Další možností jsou lymfatické masáže obličeje a krajním řešením pak plastická úprava víček, která se provádí poměrně často i mužů, pokud např. převislá horní víčka v obličeji překáží.

Dotaz:
Dobrý den. Píši Vám na přání mé matky, které je 85 let a trápí ji spousta potíží. Duševně je velice čilá a má ráda život. Nerezignuje, snaží se chodit pravidelně na procházky, hodně čte a dbá i na módní trendy v oblasti oblékání. Je soběstačná ve vaření, úklidu i hygieně.
Asi před třemi lety prodělala slabou mozkovou příhodu, po které ji lékaři voperovali kardiostimulátor. Jako další zdravotní potíže bych jmenoval kolísavý tlak, zhoršující se stabilitu při chůzi, bolesti páteře a kloubů, chronický zánět slinivky, silný tinitus a slabý sluch. Na tyto uvedené potíže bere léky /cca 20 denně/. Přestože se péče místních lékařů nezdá být špatná, přála by si vyhledat třeba privátní zdravotnické zařízení, kde by mohla zkonzultovat svůj zdr. stav a množství/dávkování/ všech léků. Prozatím jsem narazil spíše na zařízení, která se specializují na plastickou chirurgii, stomatologii…apod. Ještě uvádím, že je u Vojenské zdrav. pojišťovny /vlastní průkaz tzv. pětapadesátku, je členkou bojovníků za svobodu/. Je z Pardubického kraje, ale v rámci republiky by pro mě nebyl problém s odvozem kamkoliv. Za případnou odpověď či radu předem děkuji.

Odpověď:
Cením si toho, co všechno děláte pro svoji matku. Jistě i díky Vaší pozornosti je vyrovnaná a spokojená a tím pádem i na svůj věk neobyčejně vitální. To je ta positivní stránka věci.K té druhé, hlavně co se týká množství užívaných léků, Vám již tak jednoduchou odpověď nedám. Neexistuje žádné zdravotnické zařízení, které by bylo schopno posoudit stav vaší maminky a jejích léků. Nejlépe to může posoudit lékař, který ji nejlépe zná. Možná je to Váš praktický lékař, možná internista, event. kardiolog. Není důležité to, aby na každou nemoc měla nějaký lék, ale aby bylo zabezpečeno to podstatné, což je v jejím případě srdce a vysoký krevní tlak, který zapříčinil zčásti i cévní mozkovou příhodu. Ostatní potíže – šumění v uších, bolesti kloubů a nedoslýchavost – jsou potíže způsobené opotřebením organismu a je spíše na založení Vaší paní matky, jestli se s nimi vyrovná sama,nebo k tomu potřebuje občas nějakou tabletku. Rozhodně to ale nebude 20 tablet za den! Těžko Vám mohu poradit – a to ani v případě že bych maminku viděla osobně, co je možno jí vysadit. Já osobně znám své pacienty již přes 25 let a proto jsem schopna občas toto rozhodnutí udělat. Jak říkám, ve Vašem případě by tuto zodpovědnost na sebe mohl vzít její nejbližší=nejdůvěrnější lékař. Myslím si,že otázka:˝ A musí ty všechny léky maminka užívat pravidelně ?˝ by byla na místě. Děkuji za Váš dotaz, který mne potěšil, protože je opravdu velkým nešvarem u starších lidí každou bolístku odbýt tabletkou, když někdy stačí pohovor, vysvětlení – a prostě dobré slovo.

Dotaz:
Dobrý den, moje maminka 70 let, byla u svého obvodního lékaře. Naměřil jítlak 180/105 za dva dny si nechala sama změřit tlak od zdravotní sestry 180/105, dnes byla zase u obvodního a ten ji tlak vůbec nedokázal změřit a poslal ji domů. Mám o ni strach. Vždycky měla tlak spíš nízký 90/70 apod. Nemělo by se to léčit? Děkuji

Odpověď:
Rozhodně se s tím musí něco dělat. Zatím byste nejlíp udělala, kdybyste si půjčila, či koupila tonometr a tlak několikrát mamince přeměřila doma. Léky se nedávají hned při prvním naměření vysokého tlaku, nejprve jsou nutná režimová opatření, hlavně: omezit solení na minimum. Možná svoji roli sehrál “ syndrom bílého pláště“ a v domácím prostředí bude vše v pořádku. Kotroly jsou ale nutné, tento tlak maminka nemůže dlouhodobě mít a pokud se týká mého pohledu na věc, v pondělí bych odebrala krev k vyloučení jiné příčiny zvýšení tlaku- nejčastěji se nenajde nic – ale mohou být postiženy ledviny, které reagují takovým náhlým zvýšením tlaku. Pokud je opravdu jedná o tak prudké zvýšení tlaku a bude přetrvávat i během dalších 2-3 dnů, je lékařská intervence nutná!!

Odpověď:
Vážená paní, nejprve se omlouvám, že jsem neodpověděla dřív. Po pravdě řečeno o Vás celou dobu přemýšlím, protože obstřiky kortikoidy se sice provádění často, ale málokdy jsou takto účinné. Váš stav nebyl pravděpodobně indikován k operaci a jedinou šancí na úlevu jsou po běžných lécích, infusích a rehabilitacích právě tyto obstřiky.
Poradit Vám jednoznačně nemohu. Je to vždycky trochu sázka do loterie – pomůže-nepomůže. Ale pokud obstřik pomohl jednou, přiklonila bych se k tomu, že pomůže i podruhé. Vaše situace je velmi svízelná a Vy máte oprávněné obavy z toho, co přijde.
Jste velmi dobře informovaná o svém stavu a chápu,že Vám můj názor příliš rozhodování neulehčil.Věřte mně ale, že jsem prostudovala spoustu článků, týkající se Vaší problematiky – závěr je ale vždycky tentýž. Při tak rozsáhlém postižení pateře je zázrakem už jenom fakt, že se Vám ulevilo.
Věřte tedy svému instinktu, který Vás dovedl k předchozímu obstřiku a věřte také, že ten příští bude stejně úspěšný. Já Vám to přeji také. Pokud budeme mít chuť, ozvěte se prosím, jak se věci vyvíjejí. Zde plně platí: Člověk léčí a Bůh uzdravuje.

Moc Vás zdravím Dr. Jitka Debefová

Téma: Zdraví důchodce