Dnes je 25.10.2020, Svátek má Beáta, zítra Erik

Poslední diskuse


Co se kde děje zobrazit diskusi

Dobrý den. Ráda bych Vás poprosila o...

Téma týdne zobrazit diskusi

důchody by měly narůstat ne procenty, ale...

Práce zobrazit diskusi

Společnost Věda nás baví o.p.s. hledá...

Senioři, zeptejte se lékaře 4

Publikováno: 17.02.06
Počet zobrazení: 44830

Dotaz:
Dobrý den, prosím o informace. U mé nejmladší sestry (39 let) má lékař podezření na siringomyelii je to prý dědičné onemocnění míchy. Zajímalo by mě jak se toto postižení pozná s předstihem než začnou nějaké příznaky nebo problémy, ani nevím jaké jsou. A jak postupovat dál co se týče našich dětí a čekajících vnoučat. Jaká je léčba, prevence nebo životní styl aby se s touto nemocí nohlo žít co nejdelé bez problémů? Popřípadě jestli tento problém řešit s genetickou poradnou apod.? Prosím kontakt kde bych získala co nejvíce informací, rad nebo doporučení.
Odpověď:
Syringomyelie (řec. syrinx = píštěl, myelos = mícha) je chronické degenerativní onemocnění charakteristické tvorbou dutin v šedé hmotě míšní, které se nejčastěji objevuje ve třetí dekádě života:
1./ Pokud není progrese, je léčba konzervativní, symptomatická, s cíleným LTV (posilování svalového korzetu, útlum spasticity, korekce deformací klubů, prevence kontraktur, procvičování jemné motoriky apod.) Součástí léčby je balneace. 2. Při jasné progresi je nutná neurochirurgická konzultace s eventuální neurochirurgickou léčbou. Všechny chirurgické zásahy mohou způsobit ztrátu motorické, senzorické, reflexní a autonomní funkce, proto musí být pečlivě zváženy a klient musí mít dostatek informací. Dejte si do vyhledávače:syringomyelie ,zde se dozvíte víc a potom také od ošetřujícího lékaře.

Dotaz:
Prosím o radu, zda můžu užívat lék Myolastan na bolest zad,jestliže užívám lék Cipralex.Děkuji za rychlou odpověď.
Odpověď:
Myolastan je centrálně účinný lék na stejném základu jako Diazepam, jen působí méně sedativně. Tyto dva léky, které uvádíte mohou navzájem zesilovat svůj účinek, ale vyloženě škodlivé nejsou. Ano, při používání Cipralexu si můžete občas vzít myolastan.

Dotaz:
Dobry den, prosim Vas o radu tykajici se plisne nehtu. Jiz tim trpim pat let a i prez uzivani leku, podobnemu Lamisilu (Trebifamine na predpis lekare ( v Londyne) muj problem neni vylecen.
Trebifane jis uzivam rok. ze zacatku se mi nehet zlepsil, odrustal a zdal se byt zdravy, ale v poslednich dvou mesicich se opet zacal velice horsit. Je nejake presemi? Dekuji za radu a srdecne zdravim.
Odpověď:
Dobrý den, řešení je vždycky :) . Pokud se plíseň, neboli onychomykosa nelepší, bylo by dobré zajít ke kožnímu lékeři, který odebere vzorek – seškrábne kousek tkáně a pošle na kultivaci plísně, jaký je to druh a zároveň na co je citlivý. V krajním případě se pak provádí stržení nemocného nehtu a přeléčení tabletkami. To opravdu ale až po vyčerpání ostatních mastí, léků apod.

Dotaz:
Babička užívá ráno DAPRIL 10-1tb. a EUTHYROX 100-1tb.taky ráno.Dnes zapoměla a vzala oba léky asi po 20.min. znovu./vys.tlak-štít.žlaza./ Může se něco stát?
Odpověď:
Po náhodném použití /pokud to není pravidelně/ se nemůže stát vůbec nic.

Dotaz:
Dobrý den je mi 43 let a v roce 1995 jsem se podrobila operaci páteře pro hernii disku L5/S1.Od té doby mám ČID.Od prosince 2006 jsem v pracovní neschopnosti,kterou mám prodlouženou pro problemy s páteří.Začala mě opět zlobit.Mám bolesti,které vystřelují do pravé nohy až k prstům,noha mi brní a v noci se i budím.Prodělala jsem rehabilitace,obstřiky i obstřik pod kontrolou CT,infuze ale nic mi nepomáhá.Stav se mi stále zhoršuje,mám problém někam dojít,protože nohu mám oslabenou a někdy se mi i podlomí.Byla jsem odeslána v srpnu 2007 na MR:nálezLordoza bederní je přiměřená.Tvar obratlových těl zachován.Páteřní kanál primárně užší-11,7mm.Intervertebrální prostor L5/S1 je užší,signál disků L4/6 a L5/S1 je snížen.Degenerativní změny s dorsálními osteofyty s maximem na L5.Medialní až laterální pravostranná hernie diskuL4/5 zasahující 6,3mm do laterarního recesu v pravo.Páteřní kanál je zprava zužen.Stp.op.L5/S1 s fobroznimi změnami medialně,zvýšení kontrastu po aplikaci k.l Byla jsem odeslana na NCH konzultaci,kde mi p.doktorka udělala obstřik kořene Diprophos+marcain a vyšetřila tak,že mám na zádech modřiny.Ten den večer jsem musela navštívit neurologické oddělení,kde mi byla aplikována inf.FR250+20ml 1% mesocainu pro velké bolesti a pro nesnesitelné brnění nohou.Prosím Vás o radu jak mám dále postupovat,protože už 14 měsíců marodím a zdravotní stav se mi nelepší,ale zhoršuje.Za odpověď Vám předem děkuji.
Odpověď:
Chápu,že takový nález je zdrojem velkých potíží.Bohužel,jak vidíte,ani operace to celé nevyřešila,protože zúžení kanálu páteřního je zřejmě po celé jeho délce,navíc výhřezů plotének je víc a všechny operovat nelze.Hojí se totiž jizvou – viz fibrozní změny po operaci,které mohou způsobovat stejné tlaky na míchu,jako původně vyhřezlá ploténka.Ta se naopak může sama časem zcela vstřebat.Těžko říct,jak dále postupovat,ale radím Vám,abyste se domluvila na neurochirurgii,zda je operace vhodná,kdy přichází v úvahu,jaká jsou její rizika atd.Navíc-urychleně si zažádejte o DI,protože Vám dojdou brzy nemocenské dávky a zůstala byste bez peněz.Ve Vašem stavu si troufám tvrdit,že plný DI dostanete,i když možná jen po omezenou dobu – cca 1 rok. Do té doby se ale může leccos vyřešit.

Dotaz:
Je mi šedesát let, u oka a pod okem se mi vytvořila bradavička, ráda bych si jí nechala odstranit. Kam se mám objednat, musím mít doporučení obvodního lékaře, hradí zákrok OZP?
Odpověď:
Jestli je Vám třicet, či šedesát nehraje roli. :) .. Určitě Vám bradavička nějakým způsobem překáží,nebo Vás alespoň pobolívá, což jsou všechno indikace k odstranění ze zdravotních důvodů (měla by hradit pojišťovna). Doporučení od praktického lékaře mít musíte, zákrok bude pravděpodobně proveden někde na oční ambulanci. S pozdravem: Za krásu v každém věku!

Dotaz:
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na jakého lékaře se mám obrátit, pokud mě bolí rameno, bolest vychází z konce prsa a pokračuje přes raměno, lopatku a jde v podobě mravenčení až k zápěstí. Kontrola na gynekologii byla provedena 25.10.2007 sono prsou 5.11. obé negativní, nyní udělány odběry s dobrými hodnotami, nízké CRP,sedimentace 3
Odpověď:
Dobrý den, s nějvětší pravděpodobností jde o cervikobrachiální syndrom = dráží se z krční pateře vystupující nervy,které procházejí přes rameno do ruky.Ty další bolesti lopatky a v okolí prsu budou rozněž od pateře,ale řekla bych,že trochu níž,někde v hrudní pateři.Zde se mohou šířit podél žebra,vystřelují jakoby skrz – proti sobě.Bylo by dobře udělat Rtg C pateře,příp. i hrudní a neurologické vyšetření. Tak jak tak se musíte obrátit na svého praktického lékaře,který Vám napíše doporučení,podle svého uvážení.Já zde mám méně než poradní hlas,ono ordinovat na dálku se dá jen velmi orientačně.

Dotaz:
Je mi 63 let. Asi pred 3 letyme zacala trapit bolest , vystrelujici jakoby z leveho trisla /spise v horni casti/smerem nahoru k zebru. Absolvovala jsem vysetreni gynekologicke,colonoscopii+ ultrazvuk. Negativni. Pouze pri ultrazvuku se ukazal trochu snizeny moc. mechyr. Zaver, pravdepodobne psychosomatickeho puvodu. Tyto bolesti obcas se stridaly s bolestmi a klidem. Opravdu jsem prozivala stresove obdobi, tak jsem tomu verila. Ted me bolest drziuz 1 mesic, coz drive bylo max. 14dni. Pred 4 mesici jsem mela zvyseny limit jater. Ne moc. Neni mozna souvislost? Jeste jeden dotaz. V poslednich mesicich se me nekdy stava, ze mam unik trochy stolice,aniz to citim. Je mozna souvislost s predeslym dotazem? Pred lety jsem mela problem s levou plotenkou. Cvicim zakladni cviky jogy dlouhodobe. Jeste snad poznamku, ze dcera mysli, ze stresem se me stahne nejaky nerv a tlak vyvolava bolest. Prosim o vasi zkusenost. Dekuji!

Odpověď:
Dobrý den, přemýšlím na Vašimi problémy už druhý den a nedovedu je nějak smysluplně vysvětlit.Bolesti v třísle mohou být buď přímo z tříselného vazu,pokud je tříslo bolestivé na pohmat,nebo to může být šikmý břišní sval – to že to vystřeluje až k žebru – ale proč by byl drážděný,že.Takže další možnost mohou být srůsty v břiše,po dříve prodělaném zánětu vaječníků apod. Zvýšené jaterní testy spíš budou souviset s léky – pokud užíváte třeba Algifen proti bolesti, s tříslem určitě ne. Snížený močový měchýř souvisí s únikem moči určitě,ale s tříslem zase těžko – snad že by se tam promítal závěsný aparát močového měchýře? Tělo má spoustu takových zvláštních bodů,kterým se říká Headovy zony a do těch se promítají bolesti orgánů,které sídlí někde úplně jinde.Ve Vašem případě bych ještě doporučila vyšetřit ledviny a levý kyčelní kloub.

Dotaz:
Dobrý den, v červenci jsem si zlomila vnější i vnitřní kotník na pravé noze. Zlomenina je stále bolestivá, po vyšetření u ortopeda je diagnoza: artroza posttraumat IIst, skvrnitá poroza skeletu. Závěr: Stp fract bimall crur l.dx Sudeck sy idem.
Byla byste tak laskavá a vysvětlila mi, oč se jedná? Děkuji. Přeji pěkný den.
Odpověď:
Dobrý den, Sudekova nemoc je dosti závažnou komplikací po znehybnění po zlomenině. Jedná se o přestavbu kosti, která nebyla dlouhodobě zatěžována, je tam výrazné zřídnutí kostní hmoty, někdy až do obrazu cysty.
Právě ona skvrnitá osteoporoza skleletu je Sudek. Léčí se léky, které umožňují dostatečné udržení se vápníku v porušených strukturách, rehabilitací – znovu zatěžováním končetiny a léky proti zánětu a bolesti – např. Ibalgin. Asi bude chvíli trvat, než se kostní hmota opět zhutní ale při dobrém postupu a vhodné rehabilitaci se trvalých následků nemusíte obávat. Zdravím

Dotaz:
dobry den, mam uz 2 roky bolesti zad, krcni a bederni pater, mr a ct, ok, trpim pp, mam antideprersiva, cipralex, je mi po psych. strance lip, ale bolesti zad, krcni patere porad, je mozne ze mam od toho narusenou stabilitu chuze a vidim rozmazane? Kontrola oci 3x ok. vzdy kdyz me boly krcni pater, zaroven bederni, mam zavrate, jen na chvili me pomuze, bankovani..a masaz…
Odpověď:
Dobrý den, bolesti zad a psychika jsou spolu nerozlučně spjaty. Pokud máte v pořádku nálezy na pateři, je pravděpodobné, že se jedná o potíže svalové, které se zobrazit nedají. Jde o nestejnoměrné napětí ve svalech, které může vyvolat nepřijemné stavy, jako je točení hlavy, hučení v uších i oční příznaky. Na poruchu chůze se zeptejte na rehabilitaci, či neurologii.

Dotaz:
Vážená paní doktorko, prosím Vás o vysvětlení lékařských pojmů. Již 6. týden mě bolí levá dlaň, nemohu ji příliš zatěžovat, bolest vychází někde pod lopatkou, chodím na rehabilitaci /DD, parafín,LTV/, ale bez efektu.
RTG: C páteř: přímá osa, pseudokyfoza, osteochondrosa disku C 5/6 s ventrál. i do 1 mm
dorzál. osteofyty, které se na šikmých snímcích promítají do foraman oboustranně.
Megatransversus C7. LS – dyskolioza, plochá lordoza, spina bifida S1, os sacrum arcuatum, SI symetr.,S kyčel snížení kloubní štěrbiny se sklerotizací stropu acetabula bez jiných degenre. změn skeletu L FP artroza. Chodím na rehabilitaci již 6 týden DD, parafín a LTV, ale bez efektu. Bolest pod levou lopatkou trvá, jde vnitřkem paže a hlavně se“drží“ v dlani. Děkuji moc za vysvětlení.
Odpověď:
Dobrý den, osteochondroza disku je změna z opotřebení chrupavky ploténky mezi obratli, na krčním obratli 5/6 jsou výrůstky směrem do páteřního kanálu a do otvorů/foramen/,kudy vycházejí z míchy nervy,zásobující horní končetiny.Ty,pravděpodobně v součinnosti s velikým trnem obratle C. /to je ten “ medvědí hrb“ za krkem / způsobují Vaše obtíže. Nechci se Vašemu ošetřujícímu lékaři do případu vměšovat, ale zkuste se zeptat, jestli by Vám neudělal EMG – což je vyšetření rychlosti a kvality vedení nervů – s největší pravděpodobností je nerv ve „foraminu“ utláčen a drážděn výrůstkem,jak je popsáno na Rtg,popřípadě ještě upřesnit CT vyšetřením. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den, prosím o radu. Je mi 35 let a již asi 3 roky mám potíže s nadměrným pocením. Byla jsem vyšetřena u obvodního lékaře /štítná žláza v pořádku/i gynekoložky /hormonálně také v pořádku/, ale stav je stále stejný. Jak v létě, tak v zimě, i když je ostatním zima, tak já jsem někdy propocená úplně skrz. Je to nepříjemné po všech stránkách.Obézní nejsem – měřím 170cm a vážím 62kg. Prosím poraďte, co by mohlo být příčinou.
Odpověď:
Opravdu nevím, jak Vám odpovědět. Předpokládám, že i kromě štítné žlázy jste zcela zdravá, žádné záněty, žádná zvýšená sedlivost. Mám také podobné pacientky a dobrat se příčiny je většinou nemožné. Chápu, jak Vás to obtěžuje, i fysicky i psychicky, ale tělo je složitý stroj, který si jede podle svého. Ale ať Vás neunavuji planými řečmi. Zkuste si nechat předepsat Prothiaden 25 mg/noc. Jde původně o antidepresivum, která ale navíc trochu pocení omezuje a Váš neurovegetativní systém /což jsou právě nervy vůlí neovladatelné, které řídí chod srdce, střev, potních žláz apod./ to také ocení. Zkuste různé čaje, šalvějové koupele a podobně, akupunkturu a možná i léčitele /že Vám to radím právě já -ale je to tak/. Pokud nepomůže nic, doporučovala bych Vám psychotherapii, kde se společně s therapeutem možná doberete podstaty a vyvolávající příčiny Vašich potíží. Hodně úspěchů

Dotaz:
Dobrý den, chtel bych zeptat co vyplývá z rentgenového vyšetření páteře: susp. je při špatné přehlednosti snížen meziobratlový prostor L5/S1, incip. difusní spondyloza, závěr: susp. chondorza L5, děkuji
Odpověď:
Dobrý den, snížený meziobratlový prostor je vlastně ploténka,nikoli však vyhřezlá, ale opootřebovaná, zde je totiž největší zatížení pateře. Chondroza znamená poškození chrupavky. Zatím asi jen bolesti, možná časem by mohly vystřelovat do některé nohy, zatím nic vážného. Je nutné dlouhodobé šetření pateře, cvičení, režimová opatření -neprochladnout, nezvedat, neprovádět švihové cviky, správná matrace, správné držení těla apod.

Dotaz:
Prosím o informaci do jaké polohy se dává pacient bezprostředně po lubbální punkci? Můj bratr byl na břich, je to v pořádku? Jaké následky prosím může mít špatně provedená punkce?
Odpověď:
Po lumbální punkci leží pacient 1-2 hod na břiše, 24 hod pak ve vodorovné poloze. Nevím, co myslíte pod pojmem „špatně provedená“ – v podstatě by to znamenalo, že se nepodařilo dosáhnout do mozkomíšního vaku. Následky jako ochrnutí jsou prakticky nulové, někdy si pacienti stěžují na dlouhodobé bolesti místě vpichu. Záleží také na příčině, proč byla punkce provedena.

Dotaz:
prosím vysvětlete mi co znamená kořenový iritačně-zánikový syndrom L5 vpravo na podkladě foraminálního tlaku na kořen L5 při těžké osterochondrose disku L4-5-klinicky a dle EMG tlakové změny i na kořen L5 vlevo snížením MOP L4-5
Odpověď:
Dobrý den, irritačně-zánikový znamená, že nerv vystupující skrze otvor v obratli je nějakým způsobem drážděn – irritace, až utlačen tak, že vede vzruchy jen částečně – zánikový. A že to bylo potvrzeno EMG – což je metoda na měření rychlosti a kvality vedení nervů. Snížení MOP znamená snížení MeziObratlovéhoProstoru – tedy vlastně ploténky, která je rozvlákněná, ošoupaná, snížená.

Dotaz:
Dobrý den, zajímalo by mne co znamená „Forestierův syndrom“, našla jsem to jenom v němčině (zřejmě něco revmatického) ale nerozumím tomu. Děkuji.
Odpověď:
Je to docela vzácná dědičná choroba, vyskytující se převážně u diabetiků. Jsou to výrůstky v kloubech – nejvíce na kloubech hlezenních a zánártních, které posléze pohyb kloubu zcela znemožní. Původně se jedná o poruchu metabolismu kolagenu. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den, můj problém je: je mi 54 let a cca 6 měsíců mám problém s výpotkem v pravém koleni. Souběžně jsem chodil ke dvěma ortopedům, kteří mě léčili stejným způsobem čili punkcí s občasnou kombinací s obstříkem, léky(Coxatrel), mastí (Emoxen gel), ledovaním a fixací pružným obvazem. Po 6 punkcích a mým odmítnutím dalších, shodně se oba lékaři shodli na chirurgickým odstranění prepatelární bursy. Dnes mám 3 týdny po operaci (Jednodenní chirurgie), koleno mám dnes opět plné výpotku, dnes jsem po 3 punkcí v kombinaci s dalším domácím léčení ledováním,Emoxen gelem a Aulinem (2×1). Řekl bych, že stav je horší než před operací. Koleno je sice v klidu nebolestivé, ale hůře ohebné (výpotkem). Výpotek se mi jeví ve větším prostoru kolena než před operací. Pan doktor sám nad tím kroutí hlavou a dnes mi navrhl, že pokud při kontrole za týden nebude zlepšení, zavede mi do kolena odsávací dren. Tak nevím. Před operací mi bylo řečeno, že je to v podstatě kosmetická záležitost (podkožní zásah). Můžete mi říci jestli je vůbec nějaká naděje na zlepšení nebo vyléčení? Děkuji za jakoukoliv odpověď. Přeji hezký den, Zdeněk
Odpověď:
Je dost podstatné, která z burz na koleni to původně byla. Některé totiž s kloubem nesouvisí, jiné mají komunikaci přímo s dutinou kolenního kloubu. Tak by bylo možno si vysvětlit přenos infekce. Co teče z kolene? Je ta tekutina čirá, či zkalená? Jestli je zkalená – bylo provedeno vyšetření na přítomnost bakterií v tekutině? To je teď asi nejdůležitější, protože antibiotika jsem doposud neužíval – asi nebyla potřeba. Ale při takových komplikacích by se na zánět mělo myslet. Jednodenní chirurgie má ale hodně dobrou pověst, tak nevím. Zkuste se domluvit na té kultivaci přímo s lékařem. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den, již dlouhou dobu mě trápí bolesti, pálení a píchání v nohou, které se stále stupňují a k těm se přidaly i úporné bolesti v pánvi. Nevydržím déle sedět a velký problém mi dělá i chůze na delší vzdálenost (únava a bolesti nohou). Několikrát se i stalo, že se mi tzv. zablokovala bederní páteř. Na základě tohoto stavu jsem byla v r.05 na magnetické rezonanci celé páteře, kde je v popisu vedeno na C páteři-drobné protruze disků C5/6 a C6/7 ve ventrální části míchy v úrovni C7 sporně protáhlá T2 a STIR hyperintenzita, mícha není expandována. Th páteř-Degenarace disků se snížením jejich signálu na T2, v segmentu Th10/11 dorsální protruze disku dorzálně a paramed. vlevo s impresí na přední ploše míchy, zadní likvorový prostor volný, mícha není komprimována. LS páteře dorsálně posunutné těžiště L páteře ..Hemanigom v těle L1 dorsálně 13mm. degenerace disků Th10/11,Th2/L1 a L1/2, protruze disků Th12/L1 a L1/2 do 4 mm s impresemi na durálním vaku, kořeny bez útlaku. Absolvovala jsem i obstřiky páteře, TKB, rehabilitaci, radiumbrachyterapii na oblast pánve ovšem bez efektu. EMG v normě. Připadám si jako hypochondr, protože neurolog, ke kterému chodím na kontroly říká, že neurologický problém to není, vyšetření na chlamydie je též negativní a praktický lékař též příčinu nemůže najít, gynekolog.vyšetření v normě po hysterektomii, kterou jsem podstoupila před 11 lety, žilní sono bez nálezu. Můžete mi, prosím, poradit kam se obrátit o pomoc. Problémy jsou úporné a hlavně moje aktivita stále klesá. Jsem si vědoma toho, že k tomu přispívá i moje sedavé zaměstnání, ale zároveň věřím, že pokud by byla nalezena příčina, snad by se konečně našlo i řešení. Moc děkuji za radu Václava
Odpověď:
Dobrý den, Váš problém je problémem spousty lidí současné doby. Je částečně tělesný, částečně neurologický a také má složku psychickou. Pokud se tyto věci smíchají dohromady, vznikne ne-zdravý – ne-nemocný. Potíže obtěžují a odstranit se jen tak nedají. Pravděpodobně jste absolvovala dostupnou léčbu a stále se Vám nedaří. Je na čase zkusit alternativní medicínu, akupunkturu, relaxační cvičení, jógu. V těle totiž existují spojitosti, které nejsou úplně prozkoumané-dochází k vyzařování bolesti úplně mimo postiženou oblast.
Zobrazovací metody, ani neurolog je neprokáže – fysikálně totiž neexistují. Neznametá to ale, že jste hypochondr. Jen musíte na svoji nemoc najít svoji léčbu – může Vám v tom pomoct udělat si jasno napríklad psychotherapeut. Příčina se může objevit později a není vlastně nutno po ní za každou cenu pátrat.

Dotaz:
Potrebuji si koupit stahovaci puncochy, nevim kde si je mam zmerit abych zjistila jakou velikost si mam poridit. Jedna se o elasticke {z materialu jako je obinadlo} pod koleno nebo nad koleno. Dekuji za odpoved. Vera
Odpověď:
Punčochy si můžete nechat předepsat u svého prakt. lékaře. Tam obdržíte poukaz, na kterém jsou uvedeny předepsané objemy. Jinak to proběhne stejně ve zdravotnických potřebách, kde Vám navíc i poradí značku.

Dotaz:
Mám dotaz. Dnes jsem dala svému 6letému synovi 2krát Silomat sirup 5ml. Teprve pak jsem si uvědomila, že je stažen kvůli nežádoucím účinkům. Mohla jsem mu nějak ublížit?
Odpověď:
Ne, opravdu jste svému synovi nemohla ublížit. Zásady a normy bezpečnosti léčiv jsou tak přísné, že jednotlivým podáním několika dávek se nemohlo stát vůbec nic.

Dotaz:
Dobrý den, mám pocit zablokované krční páteře na levé straně občas přecházejí do hrudní páteře. V noci mě vzbudilo prudké točení hlavy, které se zmírnilo po chvíli,ale hlava se mi točila asi ještě hodinu. Při pokusu si lehnout se točení znásobilo.Když jsem po první atace šla na WC,tak už při mírném zatlačení jsem stolici neudržela. Stav se během noci upravil.Je mi 47 let. Může prosím tato událost souviset s poruchou krční páteře?
Odpověď:
Ano, máte naprostou pravdu, potíže jsou způsobeny poruchou C pateře, kdy dochází zablokováním pateře či spasmem svalovým k tlaku na cévy a nervy vycházející z C páteře. Typické je točení hlavy při pohybu hlavu a zvracení. Někdy se může přidat šumění v uších. Je samozřejmě potřeba nejprve došetřit, zda je problém způsobený opravdu C pateře – /ještě možnost zúžení tepen zásobujících mozek/.

Dotaz:
Již několik měsíců trpím bolestí chodidel. Počínaje od prstů az k patě a někdy mám jakoby pocit necitlivosti prstů u obou nohou. V noci cítím v chodidlech jakoby chvění či jemné brnění, někdy mě chytají i křeče např. střed chodidla či prsty. Je mi 55 let, váha 88 kg. Přes den to rozchodím, nejvíce mě to bolí po delší chůzi. Byla jsem na rentgenu obou chodidel, jestli tam nemám např. nějaké výrůstky, ale nález tam nebyl. Dokonce jsem se nechala vyšetřit jestli to není počínající diabetis či dna. Ale rozbor krve na to neukazoval.Tak nevím co s tím. Moc bych Vás prosila o nějakou radu.
Odpověď:
Vím přesně, jaké pocity máte, ale co s nimi, to už je horší. Jsou dobré vložky do bot pro podélně i příčně plochou nohu – podepřou při chůzi klenbu nožní a z tohoto důvodu také dobré ortopedické boty ze zdravotnických potřeb. Také jsou dobré koupele nohou ve vaničce s vířívkou. Jedná se pravděpodobně o tlak váhy těla na drobné kůstky nožní klenby, která už není v našem věku tak pevná. Léky od bolesti, vitaminy, mazání nejsou bohužel prakticky vůbec účinné. Dobré jsou ještě masáže – sevřenou pěstí poklepávat o plosce od paty po prsty. Omlouvám se za málo medicínské informace, toto jsou spíš osobní zkušenosti.

Dotaz:
Dobrý den,
mám po artroskopii kolene- přetržená příčný křížový vaz rotačním pohybem. Po 14 dnech bylo vše zhojené. Pak jsem jeden večer koleno zatížila (tanec) a od té doby mám koleno opuchlé, bolavé při chůzi. Výpotek dle lékaře není na odstranění. Kdy mohu očekávat zmizení otoku a mám-li koleno stále ledovat. Děkuji. Simona
Odpověď:
Jestli Vám při ASK provedli plastiku-sešití křížového vazu, mohlo se stát, že se po nadměrné zátěži došlo k mikroskopickým trhlinkám ve vazu, které zareagovaly otokem a drobným výpotkem. Ledování je vhodné první 2-3dny, v podstatě tím nemůžete pokazit nic ani později, ale hlavně potřebujete trpělivost a klid! Jak dlouho? 2-3 týdny.

Dotaz:
Dobrý den. Prosím o vysvětlení. Rtg Th páteře, naznačená esovitá skolios10st, hyperkyfosa, spondylosa s ventrálními zobáčkovitými osteofyty v celém úseku, prohlobení krycích ploch obr. těl v kaud.úseku. Poroza.
Mám bolesti v levé ruce od lopatky do ramena k loktu, brnění. Je to od páteře? CT MOP L5/L4 Relativně zúžený páteřní kanál s absencí peridurálního tuku, osteochondroza, asymetrická protruse disku akcentovaná vlevo preforaminálně a foraminálně s přesahem do 3mm. Schmorlův uzel. CT MOP L5/S1 Osteogení zúžení páteřního kanálu při hypertrofické artroze na facetárních klobech,osteochondrza se zánikem MOP a vakuum fenomenem,spodylosa,bilat.foraminosenosa. Mediální hernie disku s dorz. přesahem 6mm. Bolí mě LDK, kyčle, vnější strana stehna hýždě. LDK je tupější. Je to k tomu nálezu. Děkuji za odpověd´.
Odpověď:
Na Rtg Th pateře máte výrůstky a prohloubení krycích ploch obratů – je způsobeno v období růstu, kdy ploténky byly tvrdší, než kosti obratle a otiskly se do nich.Říká se tomu Schmorlovy uzly-viz CT.
Na CT způsobil onen Schmorlův uzel zúžení kanálu míšního. V oblasti bederní pateře máte dále vymizený meziobratlový prostor – MOP, vakuum fenomen je změněná ploténka – jakoby pěnovitě. Dále foraminostenosa je zúžení otvorů kudy z pateře vycházejí nervy, zásobující nohy. Toto je příčinou Vašich potíží s LDK a změněnou cítivostí vnější strany stehna. Podobně na HKK jsou obtíže způsobeny nálezem na Th pateři /a nejspíš máte totéž i na pateři krční/
Operace pravděpodobně nebude indikována, potíže obtížně léčitelné, dlouhodobé…

Dotaz:
Dobrý den je mi 32 let půl roku mě bolí kyčle. Na RTG se ukázalo, že mám vrozenou vadu kyčlí (coxa vlaga dolorosa). Pro operaci nesplnuji podmínky. Na kontrole jsem dostala injekce do kyčlí bolesti mám stále. Nemám kyčle zatěžovat, vyloučit dlouhé stání a změnit zaměstnání. Pracuji jako dělnice a stojim 8-12h. O jiném zaměstnání nevím. Měla bych nárok na CID. Mám naději na zlepšení nebo se stav zhorší? Nyní marodím, po hodině stání cítím bolest. Děkuji V.
Odpověď:
Dobrý den, každá rada drahá, že. Myslím, že řešením by byl DIČ-pak byste mohla pracovat za zkrácený úvazek, či změnit zaměstnání na lehčí. Neznám přesně Váš stav, ale většinou se pacienti dožívají důchodu ještě s vlastními kyčlemi. Problémy mít budete jako dosud – po zatížení více, při odpočinku méně. Že byste měla skončit na vozíku se neobávejte, ale možná někdy, při zhoršení budou nutné francouzské hole pro odlehčení kyčlí. Chápu, že ve Vašem věku se to špatně poslouchá – ale skutečnost je už taková. Zaměstnání se časem také vyřeší, třeba budete chvíli pobírat jen DIČ, což není mnoho, ale Svazy tělesně postižených pracují dobře – zeptejte se třeba budou vědět o práci na vrátnici nebo i domácí práci. Nepochopila jsem, jestli víte, že máte nárok na částečný důchod, nebo jestli se mě na to ptáte. Zeptat se je nejlepší u svého praktického lékaře – lx měsíčně probíhá kontrola Posudkovým lékařem a ve spolupráci s oběma se nejsnáz dozvíte jaké máte vyhlídky. Vše se v dobré obrátí, věřte.

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat za svého tatínka, před 2 dny byl na vyšetření na prostatu. Do té doby chodil na toaletu docela dobře, ale po vyšetření dostal teplotu 38,4 na toaletu chodí stále a jde to s obtížemi. Má ihned k lékaři nebo to přejde. Mám o něj obavy, je z toho celý špatný. Děkuji
Odpověď:
Tzn. katetrizační horečka je častým jevem po vyšetření močové trubice, naštěstí přechodným. Jde o zánět po mikroskopických oděrkách a otoku po katetru. Vezměte ranní moč a běžte ihned k lékaři.

Dotaz:
Dobrý den, prosím o „laický překlad“ diagnozy.Je mi 38 let, váha 62 kg, výška 165 cm.:CT páteře: V etáži C4/5 mediální protruze disku 3mm, v etáži C6/7 mediálně i paramediálně vpravo protruze disku 3-4 mm, kořeny volné, krční lordosa ve vyšetřovaném úseku napřímená, náznak kyfotisace C5,6. MOP C4/5 lehce užší, užší i MOP C6/7 a to dorzálně. degenerativní změny – ventrální spondylofyty, max dolní krycí ploténky C6. prosím i o varianty léčby. Děkuji mnohokrát.
Odpověď:
V oblasi C pateře je vychýlená ploténka 3 mmm/nepatrně/. MOP = MeziObratlovéProstory, t. j. ploténka je lehce opotřebená a tím snížená. Degenerativní změny = změny opotřebení věkem, zátěží, méně kvalitní chrupavka atd. Spondylofyty jsou výrůstky. Je to stav určitě velmi nepříjemný, nikoliv však nebezpečný. Operovat vpodstatě není co, je to na dlouhodou rehabilitaci, chránění od přetěžování, průvanu atd. Občas Ibalgin, nebo podobný lék /Diclofenac,Nimesulid/ + něco na uvolnění svalů-Mydocalm, Myolastan. Udržovat tělesnou zdatnost, nemoc má dobrou prognozu.

Dotaz:
Prosím Vás o vysvětlení mého nálezu. Závěr lékařské zprávy: vertebrogenní myelopatie C páteře,residuální myelopatie,na DKK spastická paraparesa,LI sy.pravostranný diskogenní kořene L5/S1 při stenose PK L pateře,protrusi L4/5,která je ale spíše levostranná,výrazná dysbalance C a L pateře. Děkuji za odpověď
Odpověď:
Asi Vám moc nemusím vysvětlovat závažnost Vašeho zdravotního stavu. Jde o útlak míchy v páteřním kanále, při kterém jsou postiženy obě dolní
končetiny-čili se Vám špatně chodí v důsledku poškození míchy a nervů z ní vycházejících. Diskogenní = způsobený výhřezem ploténky. Dysbalance je špatné vyvážení, či stabilita pateře.

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko!
Můj tchán, se kterým bydlíme ve společné domácnosti má voperovaný kardiostimulátor. Chtěla bych si pořídit indukční varnou desku, ale nevím jestli tchán nebude mít nějaký problém při pohybu kolem této desky. Za odpověď mockrát děkuji!
Pro info připojuji: Princip… (odstraněno administrátorem)
Odpověď:
Dobrý den, děkuji za téměř vyčerpávající informace o indukční varné desce. Zbývající informace, jakož i o zbytečnosti Vašich obav se dočtete
na stránce s návodem zde.

Dotaz:
Dobrý den. Prosím o vysvětlení následujícího nálezu. Je mi 60 let a již 2 roky pociťuji bolesti v nohou, nyní v přední části stehen dříve v tříslech. Poslední RTg. :
coxarthrosa IIIst.bilat. Léčba utišující léky (coxtral, nimesil)
Odpověď:
Dobrý den, coxarthoza je onemocnění kyčelních kloubů, při kterém dochází k porušení kloubní chrupavky a ke vzniku tzn. výrůstků v kloubu. Léky, které uvádíte jsou nejenom k tišení bolestí, nicméně ve Vašem případě již nemoc nevyléčí. Jistě s
Vámi již lékař probíral možnost náhrady kyčelního kloubu. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den prosím o radu: v květnu 2007 mne trochu rozbolelo levé koleno, otok v ohybu nad lýtkem mi bránil ohýbat koleno. Léčila jsem Ibaginem a pod. bolest byla občasná a snesitelná, ale přesto jsem navštívila ortopeda a dostala bez rentgenu injekci. Při druhé návštěvě u lékaře rentgen bez nálezu a dostala jsem obstřik / zřejmě s Kortikoidy /. Koleno mi oteklo, bolest byla nesnesitelná a koleno nemohu skoro ohnout. Lékař mi napsal prášky, řekl že je koleno oteklé a mám ledovat. Nepřipustil že by současný stav kolena byl následek obstřiku. Prosím poraďte jak koleno vyléčit. Jak se zbavit otoku, je zřejmě i v kolenu a blokuje pohyblivost. Děkuji předem za radu !!!!!!! Marie
Odpověď:
Vážená paní Marie, od května Vás bolí koleno, dostala jste dva obstřiky, většinou to bývá v rozmezí 2-4 týdnů. Takže Vás to již 4-5 měsíců nesnesitelně bolí? Radím Vám, abyste urychleně naštívila lékaře, třeba jiného ortopeda, než stav, který
vyvolává tak velké bolesti bude mít trvalé následky!!

Dotaz:
Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení mého dotazu, po vyšetření mozku na CT mi bylo sděleno, že trpím mírnou atrofií mozku, dost mi to vyděsilo, je to snad příznak Alzheimerovy nemoci? Trpím bolestmi a tlaky v hlavě různé síly a intenzity, proto vyšetření mozku na CT. V posledním půl roce pozoruji zhoršení paměti a vyjadřovacích schopností, necítím se dobře, mám obavy, že u mě propuká Alzheimerova nemoc. Je nějaká léčba, třeba i přírodní, která vede k oddálení této nemoci, nebo co doporučujete Vy ke
zmírnění a oddálení této nemoci. Děkuji za Vaši odpověď. Pro upřesnění – je mi 54 let. Milada
Odpověď:
Vážená paní Milado, lehká atrofie mozku je už po padesátce – řekla bych-přiměřená věku. Alzheimerova choroba se na CT projevuje ložisky bělavé hmoty, ne
atrofií. Těžko říct, co Vám je. Chronické bolesti mohou samy o sobě vyvolat poruchy paměti a ty Vás znovu mohou obtěžovat obavami. Chápu Vás, není to lehké se s tím vyrovnávat. Ale nejlepším lékem na projevy stárnutí a prevencí proti Alzheimerově chorobě je aktivní život, poznávání nových věcí a učení se. Nenechat prostě mozek odpočívat. To je nejpřirozenější lék. Ostatně – léky proti Alhzeimerově chorobě ani neexistují. Zkouší se ledacos, ale výsledky nejsou valné. Ale nebojte se. Pokud jste psala tento e-mail sama – je to samo o sobě důkazem
Vašich schopností! Zdravím

Dotaz:
Dobry den chtel bych se vas zeptat, uz tak mesic me pri
zatezi nebo rychlejsi chuzi pali litka je my teprve 18let a hraju zavodne fotbal a moc mi tato bolest pri tom vadi, mazu je alpou, voltarenem a nic my nepomaha, mohl byste mi prosim poradit? Dekuji moc Pavel

Odpověď:
Milý Pavle, pokud závodně hrajete fotbal, máte určitě svého sportovního lékaře. Ve Vašem věku je to rozhodně neobvyklé /pokud nejde např.o nadměrnou zátěž/. Rozhodně by Vás měl lékař vidět. Přeji hodně úspěchů

Dotaz:
Dobrý den, trpím stresovou inkontinencí-mohli by jste mi poradit, nějaké cviky-poslat návod-obrázky, podle kterých bych mohla cvičit. Děkuji mnohokrát za Vaší odpověď.
Odpověď:
Dobrý den. Cviky na zpevnění pánevního dna najdete u kteréhokoliv gynekologa v čekárně. V podstatně jde o to, abyste silně stála břicho a zadeček, jako byste zadržovala močení. Pro větší účinek se k tomu přidává sevření rukou v pěst. Je to cvik nenápadný, který lze provozovat i v práci, dopravním prostředku apod. Další je dřepnout si s koleny od sebe. Na pravé koleno si zevnitř položíte levou ruku a naopak, takže budete dřepět s překříženýma rukama. Teď jde o to, abyste kolena tlačila k sobě proti svým dlaním, které zase budete působit opačným směrem. Nečekejte, že se stav upraví za týden, trvá to déle a navíc stresová inkontinence chce ještě spolupráci psychoterapeuta.

Dotaz:
Dobry den, na rukou se mi udelal nejaky ekzem. Zprvu jsem
si toho moc nevsimala, myslela jsem si, ze je to treba z pomyvani nadobi. Ruce jsem mela suche a mezi prsty se mi supinatela kuze. Hodne jsem to mazala ruznymi kremy na ruce. Snazila jsem se to neskrabat. Hrozne to svedilo. Dnes rano jsem se probudila a mam na rukou spis mokavjici vridky. Uz to dost boli. Jsou hlavne mezi clanky prstu a okolo nich. Bohuzel ziju v Anglii a s doktorem otalim. Prosim nevite co by tohlo mohlo byt a zda je mozne to nejak lecit? Vim, ze me asi poslete nejlepe za doktorem, kde urcite pujdu, ale prvni se chci zeptat tady vas anonymne.
Dekuji s pozdravem Martina
Odpověď:
Dobrý den Martino, Vaše potíže mohou mít dvě příčiny. Buď je to kontaktní ekzém z nějakého mycího prostředku, desinfekce, ředidla, nebo je to mykosa – plíseň, podle toho s čím přijdete do styku. Nebo i obojí – ekzematizovaná mykoza. V každém případě je potřeba vyloučit vlivy, které vyrážku způsobily a pak přeléčit antimykotiky, která Vám asi lékárně prodají, nebo i kortikoidy – ale to by Vás musel vidět lékař. Takže zkuste nejprve ta antimykotika a vyloučit dráždidla, nebo pracovat rukavicích. Také jsou dobré oplachy v mírně kyselé vodě – kapku octa a rozhodně nepoužívat mýdlo – toto platí pro oba typy.
Hodně zdaru v Anglii!

Dotaz:
Dobry den, moje otazka se tyka zdravotniho problemu meho
stryce. Na CT ma nalez – tekutina v hlave a ceka ho zakrok, o kterem nic nevime. Je mu 75, ma vysoky TK, cukrovku a pred 20 lety prodelal infarkt. Jak takovy zakrok vypada a jaka jsou rizika. Dekuji J.K.
Odpověď:
Nedovedu si bohužel představit, co Vašemu strýci může být. Tekutinu – mozkomíšní mok má totiž v hlavě každý, takže snad po úraze? A jaká operace?
To je hodně závislé na místě uložení té tekutiny v mozku a na potížích, které strýc má. Zajděte s podrobnými informacemi za svým praktickým lékařem a zeptejte se ho tak jako teď mně. Navíc pokud máte strach ze strýcova zákroku a pokud on s tím bude souhlasit, může operaci odmítnout. Zde ale pořád nejvíc záleží na příčině vzniku. Praktický lékař by Vám poradil
nejlépe.

Dotaz:
Dobrý den, mám takový problém, začali mne nejdříve pálit prsty na pravé ruce jako když se silně popálíte od kopřiv. Jedná se o malíček až prostředníček od lokte po vnější straně, totéž mi dělá na pravé noze přesně jak na ruce ale i přes patu. Dostala jsem léky Aescin-Polfa, bohužel nepomáhá to. Co mi prosím doporučíte. Děkuji
Odpověď:
Tyto obtíže na ruce Vám může způsobovat útlak ulnárního nervu. Buď přímo z krční pateře, nebo kolem lokte, nebo zápěstí – tzv. syndrom karpálního tunelu. Měla byste mít vyšetření EMG – elektromyografie, kde se měří zdatnost vodivosti nervu a úroveň jeho případného porušení. Na noze se spíš bude jednat o problém ortopedický- tzn. plochonoží, vadný stereotyp chůze, bolesti kloubů apod.

Téma: Zdraví pro důchodce