Dnes je 18.04.2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Alzheimerova choroba a prevence

Publikováno: 15.09.06
Počet zobrazení: 4416

Alzheimerova choroba sama o sobě je zatím nevyléčitelná. Její průběh však můžeme ovlivnit způsobem života, který vedeme již před vypuknutím onemocnění. Je známo, že u lidí s aktivním životním stylem, bohatým duševním životem a trénovaným intelektem je průběh onemocnění pomalejší.

Menší pravděpodobnost onemocnění je u osob duševně aktivních a s vyšším vzděláním. Jedinou v současnosti známou ochranou a prevencí je tedy trénovaný, výkonný mozek. S pamětí to je jako se svaly. Když se nepoužívají, začnou odumírat.

Jak trénovat mozek

Stárnutí se nevyhneme. Stejně jako celý náš organismus s námi stárne i náš mozek. Je to přirozený biologický proces. Můžeme ale aktivně ovlivnit to, jak stárneme! Mnohdy pětašedesátiletý „mladík“ může podávat lepší fyzické výkony než třicetiletý „stařec“. Totéž platí i pro mozek.

Kámen mudrců nemáme. Můžeme Vám však poskytnout návod, jak si zachovat co největší a nejdelší duševní svěžest. Vysedávání před televizí a pasivní životní styl Vašemu mozku neprospívají. Prostředkem k „zachování mládí“ je trvalá a tvořivá námaha mozku. Prospívá mu práce s novými podněty a informacemi, zvláště jsou-li zábavné. Důležitá je vysoká psychická aktivita i ve vyšším věku a trénování paměti. Píšete si seznam věcí k nákupu na papír? Zkuste si příště v obchodě vzpomenout i bez něj.

Co mozku prospívá

    1.Učení se novým věcem (Ideální je učit se pracovat s počítačem. Výhodné je např. nalézt nemocnému zajímavé odkazy na galerie a obrazárny, protože těmto pacientům pomáhá dívat se na obrázky.)

    2. Křížovky

    3. Četba nových románů

    4. Hraní her náročných na pozornost (pexeso, karty, scrabble, šachy)

    5. Cestování

    6. Pěší turistika

    7. Mnohé další činnosti

Co mozku neprospívá

    1. Nečinnost

    2. Deprese (Při trvalém smutku se činnost mozku utlumí.)

    3. Alkohol (Způsobuje ve větším množství akutní i chronické poruchy paměti a dalších funkcí mozku, ničí spojení mezi nervovými buňkami.)

    4. Některé druhy běžně užívaných léků – léky na spaní (zejména ze skupiny benzodiazepinů) nebo sedativa. U každého léku bychom měli velmi pečlivě přečíst příbalový leták a zeptat se na jeho další účinky a vhodnost kombinace s jinými léky svého lékaře nebo lékárníka

Zdroj: Internet – MUDr. Jakub Hort, Ph.D.
***
Důchodce a zdraví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: