Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Nespíte? Zjistěte proč

Publikováno: 1.06.07
Počet zobrazení: 7345


      Otázku ˝Jak se vám spalo?˝ nepokládá lékař ze společenských důvodů. Často jsou obtíže se spánkem příznaky nemoci. Za velkou část obtíží se spánkem si lidé mohou sami, protože mají například nepravidelný režim. Je také dost těch, kteří jsou zkrátka nemocní, a nespavost je na skrytou nebo nesprávně léčenou nemoc může upozornit.

Budím se ve čtyři ráno
Večer usnou bez obtíží, ale ještě před svítáním se proberou a nemohou vstát, jsou jako ochrnutí. Vstát z lůžka nemohou, ale přivolat spánek se jim také nedaří. A v tomto vakuu stráví i několik hodin, aby zcela vyčerpáni usnuli ve chvíli, kdy by se měli připravovat do práce.
Časné probouzení bývá mnohdy signálem deprese, proto je nejlepší vydat se po několika probdělých týdnech rovnou k psychiatrovi. ˝Poruchy spánku jsou součástí depresivního syndromu a naopak dlouhodobá neléčená nespavost způsobuje deprese. V souvislosti s tím se setkáváme nejen s nespavostí, ale i s nadměrnou potřebou spánku,˝ vysvětluje Klaudia Borzová z Psychiatrické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Svým pacientům pak nejčastěji předepisuje antidepresiva, která zároveň i navozují spánek.

Nemůžu usnout
Velmi často však lidé nemohou usnout z důvodů, se kterými se ostýchají ˝obtěžovat˝ lékaře či psychologa – stres, úzkost, starosti. ˝Na problémy se spánkem je jednodušší si stěžovat než například na stavy úzkosti. A i když se už pacient svěří lékaři, jeho stížnosti nebývají zdaleka tak důrazné, jako kdyby měl oteklé nohy nebo potíže s vysokým krevním tlakem,˝ říká neurolog Karel Šonka.
Pokud při obtížích se spánkem nepomohou opatření jako pravidelnost, vynechání kávy nebo čaje a další, nezbude než zajít k lékaři. Ten nejčastěji vyšetří pacientův krevní tlak a odebere krev, aby například zjistil, jak mu funguje štítná žláza. Její zvýšená funkce totiž může usínání bránit. V tomto případě pomůže návštěva specialisty – endokrinologa.

Spánek může negativně ovlivňovat celá řada léků. ˝Vedle nesprávně podávaných psychiatrických léků jsou to preparáty na léčení astmatu, alergie, vysokého krevního tlaku a vysoké hladiny cholesterolu,˝ vyjmenovává Karel Šonka.
Aby lékař mohl pacientovi ušít léčbu na míru, musí podrobně zjistit, jak spánek opravdu vypadá, a porovnat subjektivní hodnocení s realitou. Proto bude vyžadovat vedení spánkového deníku.

Pořád se probouzím
Ženy v přechodu se probouzejí kvůli návalům horka. Muži téhož věku zas několikrát za noc navštěvují toaletu. Proč? Velká část z nich se s přibývajícím věkem setkává s nezhoubným zvětšením prostaty. Zvětšená žláza, která obemyká spodní část močového měchýře, utlačuje močovou trubici, odtud pak pramení potíže s močením. Vedle vhodné péče urologa se pacientům také doporučuje omezit nadměrné pití před spaním.

Jsem unavený, spal bych pořád
Máte občas pocit, že vám nohy osídlili mravenci, a dokud nebudete nohama hýbat, pocit nepřestane? Možná patříte do skupiny lidí, kterou trápí takzvaný syndrom neklidných nohou.
˝Tato nemoc nám nadneseně řečeno dělá radost, dá se totiž u většiny lidí úspěšně léčit,˝ vysvětluje Šonka. S touto nemocí je dobré vypravit se k neurologovi, který předepíše vhodné léky.
Pokud se lidé, zvláště muži nad 50 let, probouzejí s bolestí hlavy, unavení a vědí, že v noci chrápou, velmi pravděpodobně mají takzvanou spánkovou apnoe. Při ní se uzavírají dýchací cesty, a když se nemocný snaží zalapat po dechu, vzbouzí se několikrát za noc.
Pacienta čeká vyšetření, například ve spánkové laboratoři. ˝Základním vyšetřením je polysomnografie, kdy se celou noc zaznamenává elektrická aktivita mozku – EEG, ale i pohyby očí a svalů brady. Navíc se může sledovat i proud vydechovaného vzduchu a mnoho dalších parametrů,˝ vysvětluje Tomáš Procházka, vedoucí spánkové laboratoře Nemocnice Na Homolce.

Chrápání není jen nepříjemný zlozvyk, ale mohou za ním být nebezpečné pauzy v dýchání.
Pro lidi je snazší stěžovat si na spánek, než na depresi či úzkost, které jsou příčinou jejich potíží.

Nemůže usnout a pak je nevyspalý
Problémy s usínáním mívají lidé nejčastěji kvůli stresu a starostem, které je provázejí celý den, ale až večer je čas se nad nimi zamyslet. Když ulehnou, probíhají jim hlavou problémy nebo se příliš soustředí na neúspěšné pokusy o usnutí. Dlouhodobá úzkost a stres samy nezmizí, pomůže jedině odborník psycholog, psychiatr nebo odborník na problematiku spánku.

Často se budí a je unavená
Pro přechod typické návaly horka a pocení budí ženy ze spánku. Často se stává, že po takovém procitnutí nemohou znovu usnout. Když se k tomu přičte zhoršená nálada, není divu, že ženy kolem padesátky mívají narušený spánek. S nedostatkem hormonů poradí nejlépe gynekolog. Někdy jsou potřeba i lehká antidepresiva.

Budí se brzy a pak už neusne
Typickým příkladem je čerstvý důchodce – většinou mu chybí práce, a tak chodí spát dříve, než byl zvyklý, třeba už v deset hodin večer. Stačí mu však většinou jen šest hodin spánku, a tak se vzbudí už kolem čtvrté ráno. Brzké probuzení může být i příznakem deprese. Posunuté spaní nemusí být poruchou. Stačí jen chodit později spát a najít si nějakou aktivitu. Deprese by však bez léčby zůstat neměla.

Spí dlouho, ale nestačí to
Příkladem je padesátník s nadváhou – spí i deset hodin denně, přesto je unavený. Příčinou může být problém s takzvanou spánkovou apnoe. Při ní se uzavírá dýchací trubice, a když se spící člověk nadechne, jde to špatně a on následně procitne. To se stane několikrát za noc, takže je pak ospalý a bolí ho hlava. Spánková apnoe se musí léčit, protože ohrožuje srdce. Poraďte se se svým praktickým lékařem.

Kde hledat pomoc při potížích se spánkem
- Specializovaná centra Centrum poruch spánku a bdění, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Neurologická klinika, Kateřinská 30, 120 00 Praha 2, tel.: 224 965 518
- Laboratoř poruch dýchání ve spánku Fakultní nemocnice Motol v Praze, V Úvalu 84, 150 06 Praha 5, tel.: 224 434 301
- Laboratoř pro poruchy dýchání ve spánku Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze, Budínova 2, Praha 8, tel.: 602 277 616
- Centrum pro diagnostiku a léčbu poruch spánku a bdění Neurologická klinika Fakultní nemocnice Brno, Jihlavská 20, 639 00 Brno-Bohunice, tel.: 547 192 362, 547 192 525
- Spánková laboratoř při Klinice tuberkulózy a respiračních nemocí Fakultní nemocnice Plzeň, E. Beneše 13, 305 99 Plzeň, tel. 377 402 975
- Českobudějovická laboratoř pro poruchy spánku a bdění tel. 387 878 231
- Spánková laboratoř plicního oddělení Nemocnice České Budějovice, B. Němcové 54, 370 87 České Budějovice, tel. 387 876 101
- Spánková laboratoř Kubelíkova 46, 130 00 Praha 3, tel.: 244 470 708
- Somnocentrum Trutnov – spánková laboratoř oddělení neurologie, Oblastní nemocnice Trutnov, M. Gorkého 77, 541 21 Trutnov, tel.: 499 866 232
- Psychiatrické centrum Praha – spánková laboratoř Ústavní 91, 181 03 Praha 8-Bohnice, tel.: 266 003 111
- Spánková laboratoř Nemocnice Na Homolce Roentgenova 2, 150 30 Praha 5, tel.: 257 272 674
- Telefonické poradny nabízející i psychologickou pomoc Bezplatná informační linka pro poruchy spánku (úterý a čtvrtek 15 až 17.30), tel.: 800 182 571
- Senior telefon Praha: tel.: 222 221 771
- Linka naděje Brno, tel.: 547 212 333 nonstop
- Linka důvěry Ústí nad Labem, tel.: 475 600 789 nonstop
- Linka důvěry a psychologické pomoci Plzeň tel.: 377 462 312
- Linka důvěry Ostrava, tel.: 596 618 908
- Internetové stránky: htpp://www.nespavost.cz, htpp://www.sleep-society.cz
- Homeopatická klinika Praha s.r.o. Komornická 8, 162 00 Praha 6-Hanspaulka, tel.: 224319938
- Interní oddělení Nemocnice Šternberk, Jívavská 20, 785 16 Šternberk, tel.: 585 087 346

MFDNES online – autorka: Hana Matoušková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 5 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

26.11.2013 13:23  Petr B.

Dobrý den. Je mi 66 let a trpím nespavostí již cca 30 let. V té době jsem usínal těžce a v noci jsem se často budil a poté jsem jen bděl. Časem se stav zhoršoval. V současné době spát jdu, když cítím, že se mi spát chce, většinou mezi 23 až 24 hodinou a také většinou u televize. Ulehnu do postele a bez léku na spaní neusnu. Ani třeba po 2 až třech hodinách. S lékem na spaní spím max. 4 hodiny. Bez léku se občas podaří usnout za výše uvedenou dobu, ale po 15 až 30 minutách jsem vzhůru a je po spaní. Léky na spaní beru již od 40 let počínaje Rohypnolem přes Stilnox, Dormikum a v současné době užívám Zolpidem a to denně. Myslím si, že chodím spát v klidu, bez depresí a bez fyzické zátěže. Před spaním moc nepiji a stravou končím cca 3-4 hodiny před spaním. Zkoušel jsem také v minulosti bylinné čaje před spaním, např. meduňkový. Pokud jsem chodil do zaměstnání, tak jsem nespavost přisuzoval duševnímu vypětí s tím, že až odejdu do penze, tak se spánek upraví. Neupravil. Prosím tedy o radu co bych měl dále podnikat. Děkuji.

15.10.2013 20:17  Kvetuše Rottová

Dobrý večer.Mám k vám dotaz.Již delší dobu špatně usínám a každé 2 hodiny se pravidelně budím.Spát jdu,. až když jsem hodně unavená,ale lehnu do postele a nemohu usnout. Nervozní nejsem, nic mne netrápí tak nevím. Poradte Děkuji.K.Rottová

19.08.2012 04:52  Velena

Trpim syndromem neklidných nohou již pět let.Neurolog provdedl nejzákladnější vyšetření poklep kladívka a stanovil diagnozu RĽS tj syndrom neklidných nohou. Pálení brnení chodidel.celodení bolest chodidel necitlivost prstů na nohách, ukrutné křeče v noci a hlavně nelze usnout. Ted po Madoparu a pulce Hypnogenu 3 hodiny spánek a znovu chůze po bytě. Pak po celý den neklid v těle. Zádné čtení nebo jit do divadla do kina nic je to hrůza. Kdo pomůže

26.01.2008 20:12  webmaster (info@tretivek.cz)

Pane Stando, zkuste si pročíst stránky týkající se nespavosti: klikněte na: http://www.nespavost.cz/ Hodně štěstí.
http://

26.01.2008 13:35  Standa

Dobrý den, potřeboval bych se zeptat na nespavost, jestli by bylo možné náká terapije, když trpym nespavostí už cca 8let, a třeba přijet do Českých Budějovic, a mít nakou psychologickou poradnu, jestli by šlo mojí nespavost vyléčit, dějuji za odpověď, přeju pěkný den

Zanechte komentář: