Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Chodovští strážníci poskytují záchranu doma

Publikováno: 30.10.07
Počet zobrazení: 3076

Častou službu, která se vyskytuje již v mnoha městech, se rozhodli poskytovat i strážníci v Chodově. Projekt „tísňová akce“ je určena starým a nemocným občanům, kteří jsou doma sami. Na základě s městskou policií předá důchodce strážníkům kopie klíčů od svého bytu a telefonní čísla na své příbuzné. Častým zásahem lze seniorovi zachránit život.

Když starého člověka doma postihnou zdravotní potíže – třeba upadne a nemůže vstát, stiskne na mobilu jediné tlačítko a dovolá se na tísňovou linku 156. Strážníci na monitoru počítače uvidí, kdo jim volá, a bude to pro ně signál, aby k dotyčnému vyrazili na pomoc nebo zavolali příbuzným.

Důchodci mohou svěřit klíče strážníkům, kteří přijedou na zavolání

Nabídka nové služby městské policie se teď objevila v chodovském městském zpravodaji. Velitel strážníků Josef Kertész očekává, že aspoň několik málo lidí zareaguje. Sám už oslovil pečovatelskou službu, aby pomohla klienty vytipovat a vysvětlila jim, o co jde.
˝Služba ale bude jen pro ty, kteří s námi uzavřou smlouvu. Vstupovali bychom pak totiž do jejich soukromí a k tomu potřebujeme mít předem jejich souhlas,˝ vysvětlil Kertész.
Strážníci znají z dřívějška případy, kdy starý člověk doma upadl nebo nedokázal bez pomoci vylézt z vany. A protože jeho volání nikdo neslyšel, dočkal se vysvobození až po dvou nebo třech dnech. ˝Naše služba může být užitečná i pro lidi, kteří mají problém s mluvením nebo bývají zmateni. I kdyby se v telefonu neozvali, tak pouhé stisknutí tlačítka mobilu nám bude signalizovat, že máme okamžitě přijet nebo informovat jejich příbuzné, že se z bytu ozvalo tísňové volání,˝ uvedl velitel městské policie.

Klienti se prý nemusí ničeho obávat, klíče od bytu uloží strážníci v zalepené obálce do trezoru. ˝V žádném případě se nebudeme k lidem dostávat do bytu násilím. Uděláme jen to, co s nimi budeme mít předem písemně dohodnuto. Můžeme tím někomu zachránit život,˝ dodal Kertész.

Zdroj: MFDNES archiv, autor: Bohumil Zeman, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 4 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

18.03.2008 17:28  Josef Kertész

Náhodou jsem našel tyto stránky a zjistil, že se píše o našem městě. Jedná se o Chodov v Karlovarském kraji v okrese Sokolov. Naše městská policie tuto službu zavedla a úspěšně provozuje. Pokud chcete bližší informace, napište mi na e-mail velitelmp@mestochodov.cz. Zdraví Vás Josef Kertész, velitel MP Chodov

08.12.2007 19:42  Petr Kurka

V pražské redakci mi bez problémů dali telefonní číslo na pana Zemana. Už podle čísla se asi o Karlovarský kraj a v článku zmiňovaný Chodov je asi Chodov u Karlových Var. Je to už druhá užitečná služba pro důchodce, ve které není Praha první a má tedy co dohánět. Pokud se mi pan Zeman neozve... jedná se o velmi užitečný projekt pro osamělé osoby, to mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Znám ten nepříjemný pocit, když lezu do vany a bojím se, že mě nikdo nenajde, když tam upadnu a něco si zlomím. Zdá se mi užitečné před takovou pro starého člověka potenciálně rizikovou akcí někomu zavolat a pak mu zavolat znovu, že jsem z vany v pořádku vylezl. Znám případ důchodkyně, která si ve vaně zlomila nohu v kyčli, nemohla vylézt, pět dní jen pila vodu ze sprchy a pak ji našli. Pan Zeman se mi na zanechaný vzkaz neozval, ale v tom "jeho" Chodově mají svůj městský zpravodaj a sdělené telefonní číslo je podle mého odhadu karlovarské. Jedná se tedy o Chodov u Karlových Varů. Ovšem tato služba by měla být dostupná všude. Já osobně se ve vaně cítím velmi nejistě, i když po bytě se ještě pohybuji normálně.

08.12.2007 19:07  Petr Kurka

Nespokojil jsem se s jedním zavoláním na Městskou policii v Praze 4, ale pokračoval jsem v pátrání dál. Vyhledavačem Google jsem hledal na webu text "tísňová akce". Našel jsem jej 31-krát, ale všechny výskyty mířily na http://www.tretivek.cz Zkusím ještě zavolat na linku 156 a zeptat se... nene, ani na lince 156 o "tísňové akci" nic nevědí. Nejedná se tedy o Chodov v Praze, ale o jiný Chodov, nebo je zdejší informace (na severu tretivek) mylná. Na serveru http://www.mapy.cz jsem proto hledal Chodov, kde je projekt "tísňová akce" údajně v činnosti. Existuje Chodov jako část Prahy, pak v okrese Sokolov, na Domažlicku a na Karlovarsku, tedy čtyři Chodovy. Který z nich to je (popřípadě není), to nevím. Zprávu o projektu "tísňová akce" napsal novinář (Bohumil Zeman) a ti si obvykle potrpějí spíše na senzace než na přesnost. Přesto se zkusím pana Zemana zeptat, "co tím chtěl básník říci", když ani na tísňové lince 156 o projektu "tísňová akce" vůbec nic nevěděli. Když už musí být člověk starý, je to sice mrzuté, ale má čas být aspoň důsledný. Já totiž nepodezírám pana Zemana z toho, že by si zprávu vymyslel, chytře a svižně psát, to oni umějí, ale vymýšlet si - to by pak mohl jít psát leda do Blesku a zpráva o "tísňové akci" je signována Archiv MFDNES. Těm věřím.

08.12.2007 11:21  Petr Kurka

Jedná se o Chodov u Karlových Varů ? Já bych potřeboval, aby taková služba fungovala i v Praze. Já se těch našich městskejch policistů na to zkusím zeptat. Volal jsem jim a osobně nemám pocit, že se jedná o častou službu. Vůbec nevěděli, že tato možnost existuje a slyšeli o ní poprvé. Bylo to v Praze 4.

Zanechte komentář: