Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Rozhlasová akademie třetího věku

Publikováno: 9.11.07
Počet zobrazení: 8464

Ext. red. Ing. Olga Janíčková
Rozhlasová akademie třetího věku (RATV) vstoupila s letošním podzimem již do sedmnáctého ročníku. Vysílá se každé úterý na Českém rozhlase – Praha vždy ve 21:00 až 21:29 hod.

Jsem již nějakou dobu účastníkem této aktivity a po vlastních dobrých zkušenostech předávám informaci dál, všem, kteří si rádi poslechnou něco zajímavého, a nejen to : každý posluchač může k vyslechnutým přednáškám zpracovat odpovědi na položené otázky, ověřit si tak své schopnosti a vědomosti a v neposlední řadě pobavit se. Tak tedy, cituji z informačního letáku Českého rozhlasu, jak jej připravila obětavá redaktorka paní Dagmar Francová.

Kdo může studovat v Rozhlasové akademii třetího věku? Každý, kdo projeví o studium zájem a sdělí nám to na korespondenčním lístku, který bude sloužit jako přihláška, a kde uvede svoje jméno, příjmení, rok narození, adresu včetně poštovního směrovacího čísla a samozřejmě název (názvy) oboru (oborů), k jejichž studiu se hlásí. Korespondenční lístek je třeba poslat na adresu : Český rozhlas, Rozhlasová akademie třetího věku, Vinohradská 12, 120 99 Praha 2.
Zájemci o studium obdrží základní informace o studiu v RATV, program 17. ročníku a k vybraným oborům postupně i seznam doporučené literatury ke studiu a seznam kontrolních otázek pro vypracování písemných odpovědí. Po skončení každého oboru je zapotřebí odeslat do určitého data – bude sdělováno při vysílání RATV – písemné odpovědi na zadané kontrolní otázky. Lektoři tyto odpovědi vyhodnotí a úspěšní absolventi obdrží diplom. Seznam kontrolních otázek a seznam doporučené literatury k jednotlivým cyklům budou otištěny spolu s fotografiemi lektorů také v časopise Elán plus.

Se studiem RATV je spojena řada aktivit:
- Posluchači se zúčastňují slavnostního předávání diplomů v Praze.
- Posluchači se mohou zúčastnit natáčení (Praha, Sedmihorky).
- V průběhu podzimu 2008 proběhne slavnostní vyhodnocení 17. ročníku RATV.

Na jaře 2008 bychom opět rádi uskutečnili v pořadí již 14. týdenní studijně rehabilitační pobyt posluchačů RATV v Sedmihorkách. Pokud máte opravdu vážný zájem o tento pobyt, uveďte to, prosím, na korespondenčním lístku, jímž se budete přihlašovat ke studiu.

Program 17.ročníku Rozhlasové akademie třetího věku :

1. Zdraví v seniorském věku. Lektor MUDr Josef Štolfa.
2. Jací jsme…….(vybrané kapitoly z vývojové psychologie a psychologie osobnosti). Lektor PhDr Marie Hanušová.
3. Z dějin knihoven v zemích Koruny české. Lektor PhDr Václav Peřich.
4. Za operou do slavných operních domů. Lektor Mgr. Květoslava Svobodová.
5. Geologický vývoj České republiky. Lektor RNDr Václav Kachlík, CSc.
6. Myšlenky moudrých. Lektor Doc PhDr J.R. Friesová.
7. Paleontologie. Lektor Doc RNDr Jaroslav Marek CSc.
8. Naše zahrady a parky (V Čechách, na Moravě a ve Slezsku). Lektor Ing Antonín Marián Svoboda.

Mezi posluchači, kteří se zúčastňují pobytu v Sedmihorkách, vznikají mnohá přátelství, a na pobyt tam se všichni těší celý rok. Jaký je program pobytu v Sedmihorkách ? Z vlastní zkušenosti uvedu příklad z letošního jara.

Dne 7. května ráno, kdo nejel po vlastní ose, mohl jet společně autobusem, vypraveným od budovy Českého rozhlasu. Po příjezdu velká radost z krásného prostředí Českého ráje a vzájemné vítání přátel. Již odpoledne prvního dne společně cvičíme pod odborným vedením, každý podle svých sil a možností. Večer přednáška o arboretu Hrubá Skála a seznámení se záměrem, nastudovat společně literárně pantomimické pásmo Toman a lesní panna. Účinkující horečně přemýšlejí o kostýmech.
V úterý, druhý den, po výborné snídani ve formě švédského stolu jsme se nedočkavě rozběhli po okolí, hlavně skalami vzhůru na Hrubou Skálu, kde jako odměnu jsme si dopřáli kafíčko a zas hajdy domů. Já jsem fotila a fotila, tolik je tam krásy. Odpoledne jsme nacvičovali recitaci „Tomana“ a trochu jsme si zoufali, moc nám to nešlo. A k tomu ještě večer nácvik společného tanečního vystoupení na téma písně Horo, horo, vysoká jsi ……. Tady jsme dokonce měli pocit, že to nezvládneme vůbec.

Ale další den dopoledne už nám obojí přece jen šlo lépe, pookřáli jsme. Odpoledne výborná přednáška paní dr Hanušové z Institutu vzdělávání a poradentví České zemědělské univerzity v Praze o psychologii osobnosti a poté příjemné relaxační cvičení. Večer přednáška na podobné téma, kterou proslovila paní Prof.PhDr Marie Kenigová CSc z Ústavu informačních studií a knihovnictví, dlouholetá lektorka RATV, autorka mnoha publikací o kreativitě.

V Sedmihorkách je v provozu moderní relaxační centrum – já jsem si pro čtvrteční ráno objednala perličkovou koupel a masáž a takto osvěžena jsem spolu s ostatními tanečníky zdokonalovala taneční kreaci „Horo horo….“ Recitaci Tomana jsme zvládli natolik, že už bylo možno pořídit její zvukový záznam a my se mohli věnovat už jen vylepšování příslušné pantomimy. Čtvrteční odpoledne jsme prožili s harmonizující jogou a na to dobře navázala procházka milým a krásným okolím.

Bonbonek jsme dostali večer v podobě přednášky o pražských literárních kavárnách, kterou proslovila paní PhDr Věra Menclová CSc z Ústavu české literatury a literární vědy Filozofické fakulty Unuiverzity Karlovy v Praze. Poslouchat paní Věru je vždy požitek a tak jsme všichni litovali, když byl konec. Jako neúnavní senioři, ještě jsme poté zvládli zkoušku společného tance.

Na turnovsku, v kraji vzácného kamení, nelze odejít domů alespoň bez jednoho kamínku. Lákavá každodenní nabídka byla k dispozici přímo v Sedmihorkách, ale někteří jsme se vypravili i do turnovského muzea pro potěšení i pro nákup dárků našim blízkým doma. A to už byl pátek, čas utíká v tvořivé pospolitosti rychle. Odpoledne opět joga, již naposled a naposled také nácvik tance, vlastně už generálka. A také generálka pantomimy Tomana. Večer jsme se oblékli slavnostně a vyslechli si pěkný koncert.

Poslední den, sobota, byl rovněž programově bohatý, stejně jako celý uplynulý týden. Upravovali jsme si masky na večerní představení a zdobili kulisy „lesa“ pro Tomana a lesní pannu : několik věšáků jsme opentlili zeleným krepovým papírem a hned tu byly stromy jako malované!

Ještě jsme natáčeli semináře pro rozhlasová vysílání a už tu bylo poslední odpoledne. Jako každoročně, uspořádali jsme společnou vernisáž toho, čím se každý z nás seniorů, doma zabývá po celý rok. A sešlo se tu věcí ! Alba fotografií, vlastní literární tvorba, dokonce knížky se zpracovaným rodokmenem tu někteří ukázali, ale i ruční výroba – háčkování, vyšívání, malování ………….

Jako každoročně, na rozloučenou taneční večer v maskách při taneční produkci Horo horo vysoká jsi a vrchol večera, pantomima s recitací Toman a lesní panna.

Týden byl činorodý, užitečný, veselý, ale jak už to bývá, zazvonil zvonec a byl pohádky konec. V sobotu jsme odjeli domů a všichni navzájem si slibovali, za rok na shledanou v Sedmihorkách!

Zdroj: ext. red. O. Janíčková

Vaše komentáře

Celkem 6 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

24.08.2010 23:31  Jeníčková Lenka

Dobrý den. Sdělte mi prosím, zda ještě probíhá "Rozhlasová akademie třetího věku.Děkuji Jeníčková Lenka

13.05.2010 06:37  admin

Dobrý den, letos se tento program přejmenoval na Rozhlasovou akademii celoživotního vzdělávání a v tomto roce 2010 by mělo vysílání na vlnách Českého rozhlasu 2 - Praha být každé úterý v 20:05 hodin.

12.05.2010 17:29  Bedřiška Jonášová

Dobrý den, ráda bych se účastnila rozhlasové univerzity třetího věku, která bude probíhat v letošním roce. Prosím o podrobnější informace. Děkuji Bedřiška Jonášová

25.03.2008 01:14  Monika Beránková

Vážení, ráda bych se přihlásila na "Rozhlasovou akademii 3. věku" vč. rehabilitačního pobytu v Sedmihorkéch. Zřejmě ji již pozdě, ale kdy bych měla další příležitost? Děkuji Dobrý den, bohužel nemáme kontakt na paní Francovou, která je spojena s RATV, a neexistují ani oficiální stránky s těmito informacemi. Co lze tedy doporučit je poslouchat Český rozhlas 2 - Praha vždy v úterý ve 21:05 hodin. Pěkný den, administrátor.

12.03.2008 20:07  Jaroslava Seifertová

Hledala jsem podklady pro geologii a našla jsem toto milé povídání.Studuji s RATV již 10.rok a vřele doporučuji všem , kteří nechtějí nechat své mozkové závity zahálet . Atmosféra mezi studujícími a přednášejícími je jedinečná , což se nejvíc projevuje právě v Sedmihorkách .Vřelý dík za to patří dobré duši RATV paní redaktorce Francové . Tak nezapomeňte : v úterý si ve 21 hodin nalaďte Český rozhlas 2 - Praha (na VKV - FM) a přidejte se k nám .

04.12.2007 23:22  Zbyněk Jonáš

Dobrý večer. Náhodou jsem narazil na tyto stránky a bohužel v úterý asi už po vysílání. Je úterý 4.12. 22.15 hod. Asi před 8 lety jsem tuto akademii absolvoval s tématem o EU a diplomy nám předával v Praze na ministerstvu Zahraničních věcí pan Telička. Před pěti lety jsme spolu s manželkou ukončili Univerzitu třetího věku v Plzni a to jeden cyklus v oboru filozofie a druhý cyklus v oboru historie. /Je nám 67 let/. Nyní k dotazu. Nelze podat přihlášku přes internet?/mailem?/ Nebo musíme poslat korepondenční lístek?? Děkuji za odpověď. Zbyněk a Bedřiška Jonášovi Staroměstské nám. 87 29301 Mladá Boleslav zbynekjonas@centrum.cz b.jonasova@centrum.cz

Zanechte komentář: