Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravé cvičení – pilates

Publikováno: 26.12.07
Počet zobrazení: 10249

Pilates je cvičení, které vyvinul Joseph Hubertus Pilates před více než 100 lety. Ispiroval se ve starých kulturách. V dětství trpěl astmatem, křivicí a revmatickou horečkou. Byl však rozhodnut překonat tyto potíže a to ho vedlo ke studiu východních i západních forem cvičení včetně jógy, Zenu, životosprávy dle starých Řeků i Římanů. Snažil se sestavit cvičení v němž dochází k vědomé souhře těla a mysli, uvědomil si také velký význam zapojení správného dýchání.

Už ve čtyřicátých letech si cvičení Pilates získalo popularitu u profesionálních tanečníků a herců v New Yorku jako užitečné kompenzační cvičení. Dnes se zajímá o Pilates stále větší množství lidí, kteří jsou unaveni z atmosféry fitcenter či cvičebních studií zaměřených aerobik. K příznivcům Pilates se přidávají taky fyzioterapeuti a rehabilitační pracovníci a toto cvičení se rozšiřuje i v oblasti fitness po celém světě.

Tento cvičební systém vede k posílení a protažení svalů svalů celého těla a snaží se přitom využít vyvážené spolupráce těla a mysli. Cvičení rozvíjí koordinaci, sílu, rovnováhu, flexibilitu a dýchání. Propracovává zádové, břišní a hýžďové svalstvo svaly jako základ správného držení těla. Účelem je posílení centra – jádra těla tzv. ˝power house”. Celkově vypracovává dlouhé, štíhlé svaly. S důrazem na správné dýchání okysličuje svaly a podporuje cirkulaci krve. Pilates nevyčerpává, spíše dodává energii. Cvičení obnovuje celkovou vitalitu, člověk se má cítit osvěžený, tělo se stává silné a ohebné.

Cviky jsou vymyšleny tak, aby pracovaly menší svaly, které napomáhají větším svalům a zároveň danou svalovou oblast protáhly. Cvičení je velmi intenzivní. Cvičí se na zemi nebo s pomocí zvláštních konstrukcí, které vypadají jako kombinace žebříků a hrazdy s pojízdnými deskami na nich. Cvičit by se mělo optimálně 2x týdně. “ Po 10ti lekcích ucítíte rozdíl. Po 20ti lekcích rozdíl uvidíte. Po 30ti lekcích budete mít celé tělo nové.“ Joseph Pilates

Pilates není jóga
Metoda Pilates se může přirovnat k přípravným jógovým cvikům. Práce s dechem se v józe provádí mnohem důkladněji. Uvědomnění si jednoty těla a duše, je v Pilates pojata jen jako jednoduchá myšlenka. V józe se za touto myšlenkou skrývá rozsáhlejší filozofie. V Pilates se sloučily prvky klasického rehabilitačního cvičení a východních cvičebních systémů (jóga, tai-chi, chi-kung). Metoda Pilates je přizpůsobena na západního člověka. Pilates tak může být přijatelné i pro ty, jimž východní disciplíny nevyhovují a stačí jim myšlenka harmonie jako taková a necítí potřebu pronikat do její hloubky systematicky.

10 důvodů proč cvičit Pilates:
- zpevníte si tělo a zlepšíte jeho držení
- odstraníte bolesti v zádech
- zbavíte se stresu a únavy
- naučíte se správně dýchat
- odstraníte svalové disbalance
- budete lépe spát
- zlepšíte si kondici
- získáte ploché břicho a štíhlý pas
- zbavíte se tukových polštářků
- pořídíte si dlouhé a štíhlé nohy

Zásady Pilates:
- Dýchání – Soulad dechu a pohybu zlepšuje krevní oběh a odstraňuje nadbytečné svalové napětí.
- Důkladnost provedení – Kvalita je důležitější než kvantita.
- Zacentrování - Započetí a řízení pohybu vychází ze středu těla (Powerhouse).
- Plynulý pohyb – Spolu s hlubokým dechem redukuje působení stresu a snižuje riziko zranění.
- Řízení pohybu – Plná kontrola nad prováděným pohybem je nezbytná.
- Soustředění - Uvědomujte si práci svého těla v každé fázi pohybu. Tělo a mysl úzce spolupracují.

Pro koho je určen:
- není limitován věkem
- pro ženy a muže
- pro lidi s nadváhou
- pro těhotné
- pro ženy po porodu
- pro lidi se sedavým zaměstnáním
- pro seniory
- vhodná pohybová aktivita při osteoporóze a dalších civilizačních chorobách
- pro ty, kteří z nějakého důvodu nemohou vykonávat pohyb. aktivity zatěžující kardio-vaskulární systém
- pro sportovce – jako doplněk ke sportům a pohyb. aktivitám, především tam, kde je opomíjena složka kvalitního strečinku a zapojování hlubokých svalů např. lední hokej, veslování, atletika, basketbal včetně sportů s jednostranným zaměřením, např. golf, tenis, kanoistika, apod.
- pro ty, kteří chtějí posilovat vlastní vahou – ideální k vypěstování pevných, štíhlých a dlouhých svalů bez mohutného nárůstu svalové hmoty
- pro tanečníky

Existuje mnoho kurzů, do kterých se můžete zapsat, a společně s ostatními cvičit pod dozorem instruktora. Nebo si můžete zakoupit některou z knih běžně prodávaných a cvičit si sami doma. Zde je bohužel nevýhoda, že Vás nikdo nezkontroluje nebo neopraví při špatném držení těla nebo zapomínání na zásady Pilates.

Připravujeme pro Vás speciál: sadu cviků s vysvětlivkami, abyste si mohli zacvičit sami doma podle návodu, očekávejte v lednu.

Zdroj: Internet

Vaše komentáře

Celkem 5 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

04.01.2008 02:06  Anez

Ráda bych viděla určité cviky tohoto typu cvičení. Moc se těším.

02.01.2008 23:37  Marie

Super,konečně se tomu cvičení podívám na zoubek, díííky.

28.12.2007 17:33  Fanda říká:

Jsem třetí, který se těší na zdravé cvičení od ledna.

27.12.2007 14:57  mili

Jsem tedy druhá, která se těší na zdravé cvičení v lednu.

27.12.2007 09:26  Anna Klímová

Milý dárek k Vánocům, děkuji a těším se na leden. :)

Zanechte komentář: