Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

˝Jdi, ale nezapomínej˝

Publikováno: 18.01.08
Počet zobrazení: 3942

Němečtí a čeští dobrovolníci představí české veřejnosti mírovou službu a připomenou si společně Den památky obětí holocaustu.
25. – 27. ledna 2008 se v Praze uskuteční setkání bývalých a současných dobrovolníků organizace Servitus, které do České republiky vyslala německá organizace Aktion SĂźhnezeichen Friedensdienste (ASF). Ta v roce 2008 oslaví 50. výročí svého vzniku.

Název akce je hra se slovy. Heslo ˝Geh denken˝ znamená v češtině jak ˝Jdi a mysli!˝ tak i ˝Vzpomínání˝ (Gedenken). Český název parafrázuje obě varianty, protože chceme nejen vzpomínat, ale zároveň jít dále; poučit se z minulosti pro vytváření lepší a spravedlivější budoucnosti.
˝My Němci jsme zavinili druhou světovou válku a více než ostatní způsobili nesmírné utrpení lidstvu. Kdo z nás přeživších to nechtěl, neučinil dost pro to, aby tomu zabránil.˝ To jsou slova zakladatelů ASF z roku 1958. Komunismus zabránil německým dobrovolníkům konat službu smíření v ČR (kromě krátkodobých letních táborů). Až v roce 1993 přichází první dlouhodobý dobrovolník do Židovské obce v Praze a získává si srdce dědečků a babiček, kteří přežili holocaust.

Poslední lednový víkend se v Praze v Českém centru sejdou dobrovolníci všech generací od roku 1993, aby si připomněli nejen svou službu smíření, ale i Den památky holocaustu.
Sobotní dopoledne bude věnováno pohledu zpět a hledání nových cest dobrovolné služby v ČR a Německu, odpoledne se představí plody práce dobrovolníků jako např. ukázka z rozhovorů, které za své služby v Terezíně natočil s tamními pamětníky Rudolf Grimm. V době jeho služby mu bylo 67 let a válku má sám v dobré paměti. Sobotní večer zpestří svou hudbou klezmerová skupina Trombenik.
V neděli 27. ledna proběhne vzpomínková bohoslužba v kostele U Martina ve Zdi. Návštěvníci akce se mohou nechat inspirovat k dobrovolnické práci v zahraničí. Tak jako zahraniční dobrovolníci pracují u nás například s dětmi, mládeží, seniory, národnostními menšinami, uprchlíky nebo s hendikepovanými, mohou čeští občané pomáhat v zahraničí.

Dobrovolnická práce je nejen výrazem určitého životního postoje k důležitým lidským hodnotám a pomocí. Je to také příležitost jak získat cenné zkušenosti z dlouhodobého zahraničního pobytu, jazykové znalosti, poznat své vlastní hranice, silné a slabé stránky. Servitus nabízí možnost pracovat ve 13 zemích Evropy, V Arménii, Rusku nebo ve Spojených státech. Délka pobytu je 10 až 12 měsíců, největší zájem je o Velkou Británii, Francii a Německo. Ale stranou nezůstávají ani sociální projekty ve Východní a Jihovýchodní Evropě. V současné době pracuje v Evropě kolem stovky českých dobrovolníků, obdobný počet zahraničních dobrovolníků působí i u nás.

K akci proběhne tisková konference. Bude se konat dne 24. 1. 2007 v 11. hod. v Českém centru, Rytířská ul. 539/31, Praha 1.

Více informací získáte na stránkách Servitus.

Zdroj: Servitus -pí Šimuniová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: