Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zprávy teď moderují senioři

Publikováno: 25.04.08
Počet zobrazení: 4325

Je jim okolo sedmdesáti. Podle zavedených klišé by měli krmit holuby a užívat si penze. Místo toho sedí pod ostrými světly přímého televizního vysílání. Nikoli jako hosté. Německá veřejnoprávní televizní stanice ARD oznámila dočasný návrat svých moderátorských hvězd z poloviny minulého století do horkých křesel televizní obrazovky.

Sedmdesátiletí moderátoři a moderátorky přinášejí do německých domácností ranní zprávy, předpovědi počasí i humornou náladu. ˝Důchodci-moderátoři moderovali ranní zprávy, a to v rámci tematického týdne, který každý rok ARD pořádá.
Tentokrát má název Více času pro život – šance stárnoucí společnosti,˝ vysvětluje Annette Metzinger, tisková mluvčí WDR, televizní stanice, která se na programu podílí. V rámci tématu a za účelem získání dokonalé reportáže se například šestašedesátileté moderátorské eso ARD, Sven Kuntze, nastěhoval na devět týdnů do jednoho z kolínských domovů důchodců.
Sven Kuntze není jediným zástupcem starší generace na televizních obrazovkách. Na zpravodajském kanálu n-tv uvádí pořady Manfred Bleskin, osmapadesátiletý novinář, podobně jsou na tom i další stanice. Moderátoři nad čtyřicet let nejsou v Německu výjimkou.

V Česku si něco takového zatím nedokážeme představit. Jak se shodují mluvčí televizních kanálů, průměrný věk moderátorů je mezi 30 a 40 lety. ˝Víte, v Německu je možné sáhnout pro moderátorské hvězdy z dřívější doby. U nás to je pochopitelně mnohem těžší, protože bychom museli sahat do komunistické éry, a to rozhodně nechceme,˝ vysvětluje Ladislav Šticha, mluvčí České televize. Ani nejsilnější televizní stanice něco podobného vyzkoušet nehodlá: ˝Nic takového nechystáme,˝ tvrdí Veronika Šmítková, mluvčí Novy.
Sedmdesátiletí moderátoři jsou i pro veřejnoprávní ARD experimentem. ˝To je pravda. Je to jednorázová záležitost,˝ potvrzuje Stefanie Lenzová z ARD.

Důchodce si předcházejte
Jaký paradox. Letošní tematický týden ARD totiž mnohem více koresponduje se současným velkým fenoménem – budoucností Německa se stává téměř odepsaná generace. To, co na první pohled vypadá jako experiment, je pouhým logickým vyústěním vývoje.

Více si můžete přečíst zde.

Zdroj: MFDNES archiv – autorka: Alena Daňková, foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

01.05.2008 01:43  Míša

Bylo by vysílání daleko kvalitnější.Na rozdíl od součassných mají tito senioř vesměs bezvadné společenské vystupování přehled a zkušenosti.Neplatí již pro ně :koho chleba jíš,toho píseň zpívej.Faktem je ,že pravdu může dnes říkat pouze důchodce.Ostatní se bojí o existenci.

26.04.2008 19:32  Petr Kurka

U nás to je pochopitelně mnohem těžší, protože bychom museli sahat do komunistické éry, a to rozhodně nechceme... Ale proč? Komentátoři z komunistické éry směli přece říkat jen to, co jim povolila cenzura, na jejich vlastní názory se jich nikdo neptal. Proč je tedy nepustit na obrazovku nyní? Já bych to jen uvítal.

Zanechte komentář: