Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Králík doma

Publikováno: 18.08.08
Počet zobrazení: 10239


      Všichni si pod pojmem králík představí jen maso a zvíře k jídlu. Zkusme se na králíky podívat z jiné strany. Můžou to být naši přátelé a pomocníci stejně jako pes či kočka. Králík je velice inteligentní a citlivé zvíře a zacházení s ním bývá nedůstojné.

Ano, i já patřím mezi vlastníky králíka. V listopadu jsem si domů přivezla malou bílou chlupatou kuličku. Pětihodinovou cestu autobusem se mnou zvládl levou zadní. Byl naprosto klidný a hodný. Doma mě hned mile překvapil. Bez jakýchkoliv problémů sám od sebe začal chodit na kočičí záchod. Také se rychle naučil své jméno. Nechávám ho běhat volně po bytě a kdykoliv řeknu: domů; králík okamžitě ví, že má přiběhnout do mého pokoje. Stejně tak když vezmu do ruky pytel s krmením a on to uslyší, okamžitě si stoupne k misce a čeká.

Zároveň je to neuvěřitelně čistotné zvíře. Loužičku nebo bobek neudělá jinam než do záchodu. Neustále sám sebe umývá. Někdy mám i dojem, že je čistota pro něj tím nejdůleitějším v životě.

Nejvhodnější je pro králíka klec minimálně o rozměrech 100×50. Králík potřebuje dostatek prostoru k protáhnutí se a pár krokům. Výbava klece není nijak složitá. Potřebuje misku s krmením, napaječku s vodou, kočičí záchod s podestýlkou, jesličky se senem a na dno klece nějaký malý kobereček. Takže vás to nepřijde ani moc draho. Seno je možné si v létě nasušit, voda teče z kohoutku a půl litru vystačí na týden až dva, směska k jídlu přijde cca na 100Kč za měsíc a podestýlka také cca na 100Kč za měsíc.

Samozřejmě i králík je zvíře, které má občas „své dny“. Hlavně v případě, že ho naštvete. V tom případě obrovskou silou dupne do země a zaleze buď do klece nebo do nějaké skrýše. Pár minutek mu potrvá než vyleze, ale nikdy se nezlobí dlouho.

V případě, že chcete králíka volně poštět po bytě, je nutné, aby pro něj byl byt bezpečný. Takže, všechny elektrické kabely schovat do lišt a zabránit králíkovi přístup ke kabelům i zásuvkám. Nezapomeňte ale, že králík se protáhne i poměrně malou skulinkou.

Králíkovi ke hraní stačí velmi málo. Jeho nejoblíbenější hrou bývá krabice. Obyčejná krabice z obchodu, do ní vložit trochu sena, podestýlky, nějaké papíry a je šťastný, že může hrabat a kousat. Dále oblíbeným předmětem bývá obyčejná rolička od toaletního papíru.

Nicméně, jak jsem psala, králík je citlivý a je nutné mu denně nějaký ten čas věnovat. Nechat ho proběhnout a pomazlit se s ním. Je to velice přítulné a věrné zvířátko, které nechce víc, než vaši lásku. To, že vás má rád, projevuje tak, že vám např. olizuje ruku. Miluje, když je hlazen po hlavičce a je na něj klidně mluveno.

Rozhodně se nevyplácí králíky jakkoliv trestat. Jediná věc, které docílíte je, že se vás bude bát, bude neustále ve střehu a agresivní.

Než ale pořídíte králíka, zakupte si v jakémkoliv zverimexu malou knížečku o králicích nebo se podívejte třeba na http://www.kralici.cz , kde najdete veškeré potřebné informace.

Autor: Lamáčková Gabriela, Foto: Lamáčková Gabriela

Vaše komentáře

Celkem 5 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

08.11.2012 16:52  monika

facinoval mě je náádherný...chtěla bych k vánocům taky králíčka ale máme už menšího psíka (rasa shih-tzu) a nevím jestli by se snesly?nemáte někdo skušenosti?...a taky mě dojal ten králičí pelíšek ještě sem něco takového neviděla.kde se dá sehna a jaká je jeho cena?...predem děkuju :-)

09.09.2008 18:39  webmaster (info@tretivek.cz)

Kralicek je fajn, ja ted po smrti Mrnouska porizuji dalsiho, v patek si pro nej jedu, je to holcicka a moc se na ni tesim. Kraliky urcite doporucuji ale predem upozornuji, pejsek to neni.
http://

09.09.2008 14:10  hana

Fotky i povídání je moc hezký! Už tomu budou dva roky co nám zemřel milovaný pejsek Beník na rakovinu močového měchýře. Dožil se necelých 11 let. Pak asi za 3 týdny nato přinesl syn od své známé starší jezevčíkovou, abychom ji 14 dnů pohlídali. No a Ťapinka u nás zůstala ,protože její bývalá panička se jí takto "elegantně zbavila", Ťapince je 13 let a tak uvažuji, že až přijde její čas, tak vím, že mi bude bez zvířátka smutno a myslím si, že králíček nadělá taky hodně radosti, že si ho asi pak pořídím.

31.08.2008 09:48  webmaster (info@tretivek.cz)

Ano, je to miláček. Bohužel minulý pátek nečekaně zemřel. Tak teď tady je hodně smutno, když mě nic neolizuje a neťapká za mnou.
http://

31.08.2008 08:45  Irena Novotná ()

Ten je tak nádherný a mírný! Moc se mi líbí, taky bych ho chtěla. Ale chce to čas, aby se čloěk svým zvířátkům mohl věnovat. Já mám andulky a kanárky. A neumím si představit svítání bez jejich zpěvu.
http://www.nocturno.webnode.cz

Zanechte komentář: