Dnes je 13.08.2022, Svátek má Alena, zítra Alan

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Jak fungujete s inkontinencí? Dá se vůbec...

Práce zobrazit diskusi

Dobrý den, hledám práci v okrese Příbram,...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Rád bych si dopisoval s někým, kdo by měl...

Zeptejte se lékaře 5

Publikováno: 30.12.08
Počet zobrazení: 49029

Dotaz:
Vážena paní doktorko,užívám na spaní Trittico 150 a ráno 20mg apo-citalopram,jelikož mám zažívací potíže dělá mi po jídle dobře jedno plzenské pivo.Může to vadit na játra nebo na účinek léku zatím nic nepocitˇuji.Děkuji za odpověd´.

Odpověď:
Dobrý den, rozhodně Vám v žádném případě nomhu doporučit po těchto lécíchpít alkohol! Pokud Vám dělá dobře pivo,je k mání několik druhů piva bez alkoholu,ovšem se zachováním jeho hořké,dietetické chuti.

Dotaz:
Dobrý den,můžete mi prosím objasnit zprávu RTG Th páteře?
Esovitá skolioza Th páteře, schmorlův uzel Th 6, lehčí def. sponydloza střední č. th p. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, Schmorlovy uzly jsou lehké deformace obratlů vzniklé v období růstu,kdy se obratle ještě nestačily zpevnit vápnékem a vznikly v nich jemné prohubeny.Jinak skolosa – esovité zakřivení do boku hrudní pateře a počínající výrůstky.Je to všechno situované do hrudní pateře,takže asi potíže máte tam,nález není vážný.

Dotaz:
Prosím o radu.Jsem cca 3 roky po transplantaci jater,bez obtíží.Asi před měsícem jsem pocítila částečnou necitlivost na pravém stehně,směrem od třísla , do poloviny stehna.Obtíže se stupňují,nyní pociťuji pálení a při delší chůzi i velmi silné píchání.V současné době se mi tyto potíže projevují i v noci při ležení,což dříve nebylo. V tomto týdnu jsem částečnou necitlivost pocítila i v levém stehně,prozatím bez dalších obtíží.
Děkuji za odpověď,případně o radu na jakého lékaře se mám obrátit.

Odpověď:
Dobrý den, Bohužel pro Vás už moje odpověď už asi není aktuální, jinak bych radila obrátit se v první řadě na neurologa.

Dotaz:
Prosím můžete mě přiblížit jak vypadá močová sůl, poslední dobou ze mne dvakrát vyšlo bílý shluk „něčeho“. Je to měkké a při zmačknutí se to maže. Silně to páchne.Před tím jsem bolest v podbřišku a častěji močím. Po vymočení mám pocit tlaku v močovém měchýři. Při močení ale pocit řezání ani pálení nemám.Bolest v podbřišku se po vyjití této „hmoty“ zmírní.
Děkuji za odpověď

Odpověď:
Takto močová sůl rozhodně nevypadá.Je to pravděpodobně sekret ,u ženy nejspíše z oblasti pochv ústí močového měchýře.V každém případě je vhodné vyšetření u urologa.

Dotaz:
Prosím o sdělení závěru vyšetření CT páteře: Závěr vyšetření: CT etáže L4-S1 DLP 429,18mGy; V etáži L4-5 vidíme vlevo forminální sublig. herniaci ploténky 5,5 mm prom. dorsálně. V etáži L5-S1 známek protruse či herniace neprokazujeme formina sym. nezúžená. Děkuji za podrobné vysvětlení diagnózy a Vaši odpověď. S pozdravem, Alena Horáčková

Odpověď:
Na CT je výhřez ploténky v uvedeném segmentu.5.5mm je už dost hodně,rozhodující je ale zbývající šíře páteřního kanálu,která popsána není.Je utlačeno okénko,kterým z pateře vychází nerv,takže předpokládám,že máte bolesti vystřelující do nohy.
V ostatních etážích je vše v normě. Z přiloženého nálezu Vám nejsech schopna říct cokoliv bližšího.Pokud chcete,napište znovu s odkazem na tento článek a přidejte nějaký neurol. nález, ev. podrobnější dotaz. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den ….chci se zeptat občas se mi před očima vyskytují blikající světélka ve tvaru „ozubeného kolečka“ je to nepříjemné a trvá to tak 20min než to pomalu odejde… vím že to není tak zajímavá otázka. přesto mi na to odpověžte prosím Poprvé se mi to objevilo v těhotenství a když jsem kvůli tomu šla k očnímu, tak na mě sestra s doktorkou zírali, jako kdybych si to vymýšlela. Ted se mi to vrací ale těhotná nejsem. Děkuji Markéta

Odpověď:
Dobrý den, Markétko, černé „saze“ před očima jsou následkem drobných zákalků ve sklivci,např. při nedostatečném příjmu tekutin.Vy však popisujete spíš záblesky a já Vám doporučuji se obrátit zaprvé na oční /vč.očního tlaku a očního pozadí/ a hned potom na neurologii.

Dotaz:
Dobrý den, je mi 37 let. V květnu r.2008 jsem podstoupila vyš.lumbální punkcí pro vyloučení meningitis – encefalitis, měla jsem vysoké teploty a vysoké zánětlivé hodnoty. Menin. – Encefalitis neprokázána. Po lumbální punkci jsem měla velké obtíže a postlumbální syndrom. Nyní mám stále potíže s krční páteří, projekce bolesti do lopatky a ramene, občasné motání a bolest hlavy, bolest v oblasti křížové kosti taktéž přetrvává.Jsem stále unavena s bolest mě budí i ze spaní a tak málo spím. Na tyto obtíže jsem v září tohoto roku měla 10x RHB (mobilizace C1/2 do LF, šetrná manipulace do trakce veže na zádech, předehřátí a masáže k uvolnění krční páteře a mezi lopatkových svalů + cvičení k autoterapii. Po RHB došlo ještě ke zhoršení obtíží, poté jsem absolvovala 10x infuze a injekce Amiral. Nyní začínám další sérii infuzí a injekcí. Podstoupila jsem RHB vyšetření jinak nic. RHB se již z důvodu zhoršení obávám. Obtíže stále neustávají. Několik let se léčím se štítnou žlázou, ta je na ústupu onemocnění (Carbimazol). V roce 2001 jsem prodělala virový zánět mozku a ochrnutí levé části obličeje. Těžká periferní paresa n.VII i.sin. I tehdy jsem po lumbální punkci měla dlouhodobé obtíže, ale tenrát mi RHB pomohli od obtíží. Nyní mne obtíže sužují již od května 2008 a jsem v pracovní neschopnosti, obávám se o své zaměstnání. Jsem z toho zoufalá a děkuji předem za odpověď a radu. S pozdravem Martina

Odpověď:
Dobrý den, Martino, To co popisujete je opravdu nad lidské schopnosti se s tím vyrovnat.Somaticky – tedy tělesně se jinak než uvádíte-víc pomoci nedá.Chce to čas.Ale chronické bolesti a neustálé problémy Vás vyčerpávají i po psychické stránce,což je v současné fázi asi příčinou dalších a dalších potíží.Nepíšete,jaké berete léky,pravděpodobně ncěo od bolesti atd.Bylo by potřeba brát ale něco i na zklidnění psychiky,protože ta je s tělesným stavem nerozlučně svázána.Radím Vám tedy:obraťte se na neurologa,praktického lékaře,nebo přímo na psychiatra.Existují léky,které Vám pomohou lépe snášet fysické bolesti a zároveň i zlepšují účinek ostatních léků, např. Amitriptylin, Citalec, Deprex apod.

Dotaz:
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co může být příčinou zvýšených jaterních testů,čemu se vyvarovat a naopak co užívat včetně jídla?Děkuji za odpověď.S pozdravem Besová

Odpověď:
Dobrý den paní Besová. Mám-li být stručná, příčinou zvýšení jaterních testů je vše,co musí játra zpracovávat – tedy detoxikovat organismus a ony „jaterní testy“ tedy jejich výše je množství enzymů,které se vyleje ze zničených jaterních buněk. Čím více škodlivin,tím více rozpadených jaterních buněk a tím vyšší hodnoty.V běžném životě je na předním místě alkohol a přepalované tuky. Dále některé léky – např.na první pohled neškodný paralen ve větším množství.Pak různé choroby postihující mízní uzliny – nejvíce mononukleoza.nemoci žlučníku a žlučových cest,kde žluč v játrech městná a utlačuje tak tyto buňky.Různé umělé vylepšování chutí,ona „éčka“ v nizkotučných jogurtech,které mají s jogurtem společný jen název. Cose týká návodu na stravování,dívejte se např.na pořad „Jste to,co jíte“ – doufám že to neprovádím nepovolenou reklamu.Jezte spíš potraviny čerstvé,nekonzervované,bez barviv a příchutí,lepší je sníst půl přírodního jogurtu,než celý nízkotučný.Na obalu je vždy těmi nejmenšími písmeny napsáno složení.Nejlíp je,když je tam napsáno mléko a laktobacilus.Léky na podporu funce jaterních buněk jsou většinou na bazi výražku z Ostropestřce mariánského,který se dá pít i přírodně – dostanete ho jako čaj.Nicméně např.u alkoholiků se závratnými jaterními testy/ tzn. s mnoha rozbitými buńkami/už to není niác platné.ty buňky,které se rozpadnou jsou nenávratně zničeny a místo nich se vytvoří jizva – ve větším množství se tomuto pak říká tvrdnutí jater – jizva je vždy pevnější uzlík – neboli cirrhoza.To jenom na dokreslení.

Dotaz:
Dobrý den chci se zeptat nedávno se mi vrátilo to co mě potkalo v tehotenství před 9 lety. Měla jsem před očima blikající světélko ve tvaru „ozubeného kolečka“ trvalo to tak 20min než to odešlo. Věci jsem viděla na půl posunuté….nevím jak to popsat.Např. obraz levá horní půlka posunutá nahoru a pravá dolů. Asi takto. Je to i směšné přesto nevím co to znamená a ráda bych to věděla…kdo jiný by to měl vědět než na očním anebo už nevím na koho se obrátit. V těhotenství jsem byla kvůli tomu na očním ale koukali na mě a nic o tom nevěděli. Děkuji předem Markéta

Odpověď:
Dobrý den, Markétko, jak jsem již psala,rozhodně bych to nepodceňovala,popisujete naopak velice přesně problém v mozku,kde se kříží dráhy očních nervů,polovina se jich překříží a polovina pokračuje nepřekříženě dál,protoje zajištěna při částečném poškození nervu oka vždy aspoň nějaká viditelnost.Je-li problém v oku,nebo v mozku – jmenuje se to Chiasma optikum – to se zjistí až specielními vyšetřeními.Nehleďte na to,jak se na Vás kdo dívá,je to Vaše zdraví a dotáhněte to do konce!

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, jsem 14 dní po operaci zlomené kostrče.Nyní mě začala brnět levá ruka…spíše malíček a prsteníček a hned po té mě začalo bolet v lokti.Může to mít nějakou souvislost s operací?Po operaci mě i více bolí levá strana u kostrče.Děkuji za odpověď.

Odpověď:
Dobrý den, ruce Vás od kostrče rozhodě brnět nebudou.Půjde spíš o problém krční pateře,kde je nejspíš drážděn nerv,který zásobuje malíkovou hranu ruky – n.ulnaris.Jestli souvisí s polohou při operaci – delší dobu hlava ke straně,vytočené rameno – těžko říct.Že Vás bolí levá strana hýždí – bohužel úrazy kstrče jsou velmi bolestivé a velmi úporné.Snad nějaké léky,nebo obstřik.

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko.Léčím se s játry,diagnoza – hepatopathie- prý jsem prodělala bez povšimnutí a léčení buď žloutenku,nebo mononukleozu. Měla jsem špatné jaterní testy a beru již druhým rokem léky Lipirex a Lagosu.Nyní prý mám AMA mírně zvýšené /prosím o vysvětlení, čeho se tato zkratka týká/,zvýšené Gamaglutamyltransf /taktéž nevím o co jde/ a Alkalická fosfatáza nebyla hodnocena vůbec. Prosím o vysvětlení výše uvedeného a pokud je to možné o sdělení a napsání jaké položky z odběru krve se při jaterních testech a kontrolách sledují. Děkuji za podání zprávy

Odpověď:
Základní screening by měl obsahovat: Bilirubin celkový/žlučové barvivo/,ALT,AST,GMT,HBSAg /protilátky po prodělané žloutence/, dále ultrazvuk – sono jater.Další specializovaná vyšetření jako např.biopsie jater/odebrání vzorku tkáně jater/až dle výsledků. Jestli jste prodělala mononukleozu,se dá poměrně lehce zjistit vyšetřením protilátek.Po prodělané infekci přetrvávají v krvi někdy i celý život.

Dotaz:
Pane doktore, při stání dochází pozvolna k zesilujícím bolestem v kříži a následuje stav brnění až tuhnutí obou předních částí stehen. V případě, že se předkloním, tak do stehen jako když se nalévá krev,brnění a bolest ustává. V poloze ležmo je vše v pořádku a potíže nejsou. Nepomáhá Ibalgin , ani Dimexol a užívání vitaminu B Forte, které jsem obdržel od lékaře k užívání. na neurologii nic nezjistili. Před rokem a půl jsem měl silný zánět prostaty, to se odstranilo pomocí medikamentů, byl jsem pak na biopsii a nic se nezjistilo.

Odpověď:
Dobrý den, dá se to vysvětlit podle mne jediným způobem.Při stání dochází k tlaku na nervy vystupující z pateře,kter inervují právě onu přední část stehen.Po odlehčení se nerv uvolní a přestane dráždit.Bylo provedeno vyšetření CT? To by mělo hypotézu vyvrátit nebo potvrdit.Myslela jsem také na iliakální cévy – v pánvi,na které by moh tlačit močový měchýř nebo zvětšená prostata,pokud se nic nezjistí na CT mohlo by se ještě udělat vyšetření cév. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den,je mi 45 let a mám potíže ze zády.Ve zprávě z rtg píše pan doktor:“Sinistrokonvexní skoliosase souhlasnou rotací těl 2.stp a projevy M.Baastrup v projekciAP.Osteochondrosa L5/S1 s počínající def.spondylosa vyznačená na horní L páteři.“ Pan primář na rehabilitaci mi sdělil,že se jedná o běžný nález přiměřený věku,na preventivní prohlídce v rámci zaměstnání pan doktor jen mávnul rukou a moje praktická lékařka řekla,že je to dost velký nález.Prosím jaký je Váš názor a kudy vede cesta ke zlepšení mého stavu (jaké cvičení atd.)? Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, Co je skoliosa asi víte, u Vás je orientovaná k levé straně a není to nic výjimečného,zároveň s tím se většinou lehce pootočí i obratle.M.Baastrup – ty velké trnové výběžky obratlů,které lze na pateři zezadu nahmatakt jsou u této nemoci nakloněny tak,že drhnou jeden po druhém – jako šupiny na šišce a tím se dráždí a způsobují bolest – s tím se těžko něco udělá.Ostochondroza je opotřebování a rozvláknění ploténky,která se tímto procesem zároveň i sníží a způsobuje výrůsty a bolesti – což je ta spondyloza.No – na lehkou váhu bych to nebrala,zvláště pokud máte potíže,protože bolestmi se dál a dál zhoršují ony kostěné výrůstky na okrajích obratlů a tvoří tak bludný kruh. Vzhledem k Vašemu věku bych se klonila spíš k praktické lékařce.Jak máte cvičit Vám nejlépe řeknou na rehabilitaci.Je nutné se vyvarovat přetěžování pateře,práce v chladu a vlhku,zvedání těžkých břemen – to jsou klišé,která se píší do posudků,nicméně musíte se naučit žít s tím,že si na záda už pytel cementu prostě nehodíte…Existuje spousta literatury,která podává návody,jakým způsobem moci normálně pracovat,ale nepřetěžovat přitom pateř.Těžké věci napr. zvedat ne z předklonu,ale z dřepu – tam to táhnou stehenní svaly,ne zádové.Jedna z těch knih se jmenuje Škola zad.Na internetu jich nadete poustu.No a cesta ke zlepšení vašeho stavu vede právě tudy,ale je dlouhá,přímo celoživotní.Hodně úspěch

Dotaz:
Dobrý den, bolí mne malíček z vnitřní strany,již dvakrát jsem byla na chirurgii,kde mi kousek od nehtu seřízli.
Po roce jsem začala cítit nepříjemnou bolest,ta se stupňuje.Po napaření v teplé vodě,se snažím vyvařenou jehlou místo rozrýpat a na pár dnů bolest poleví.Krev neteče,jen je vidět na bolavém místě bělejší místo. Děkuji

Odpověď:
Dobrý den, předpokládám,že jde o malíček na noze.V této lokalizaci bývá nejčastěji bradavice,nebo tzv.kuří oko.V každém případě je potřeba na chirurgii odstranit,většinou se to dělá jakoby lžičkou/velmi malou/ s ostrými
okraji a ložisko se vyloupne.Rádo se však opakuje.

Dotaz:
dobrý den,už 4 měsíce mám brnění v levé noze bolest my začíná od hyždí až do chodidla,brnění se dá přirovnat stavu,když si člověk podlouhém sezení přesedí nohu.Moje lékařka my předepsala dolmina 100,ketonal retard,byl jsem i na vyšetření na neuorologii bez nálezu. Bylo období ,kdy jsem necítil prsty u nohou ,nejvíce mě to bolí pří stání,pokud si sednu během chvíle mě bolest přestane.Měřím 178cm,vážím 85kg,věk 39let.Děkuji za odpověd´
Odpověď:
Dobrý den, jedná se zřejmě o postižení nervu.Buď je uskřípnutý v místě,kde vystupuje z pateře,nebo jsou postiženy drobné nervy na noze pod kotníkem,častěji u diabetiků.Pokud Vás nebolívá v zádech,jde asi o polyneuropatii.Bohužel se zpočátku nedá poznat,i když bolesti a potíže jsou značné.Neexistuje rovněž žádný konkrétní lék – jde o rozrušení obalů nervových- z neznámého důvodu.Léčí se většinou vitaminy skupiny B, bohužel s velmi malým efektem.

Dotaz:
Dobrý den. Už nějaký čas mě pobolívá kloub u palce na levé noze. Byla jsem u lékaře, který mi doporučil Proenzi 3. To mi však nepomáhá a ke všemu mi na kloubu vyrostl nevzhledný špičatý výrůstek na jehož místě je kůže zarudlá a místo je bolestivé. Můžete mi prosím poradit o co se jedná a jak bych měla postupovat? Také se to stále zhoršuje. Děkuji
Odpověď:
Dobrý den, ve Vašem případě jde zřejmě o halux valgux./Vbočený palec/Je kloub palce i zduřený, ev.entulně jinak deformovaný?Bylo by asi vhodné odebrat krev k vyloučení dnavého původu potíží,pak Rtg kloubu a pokud bude vše v pořádku,pak obstřik do bolestivého místa např.Depo-Medrolem.

Dotaz:
dobrý den, mám dotaz co si myslíte o tzv. TVT pásce,která má pomáhat v inkontinenci? Je mi čtyřicet roků a zvažuji tuto metodu. Je těžké se rozhodnout,nejde o život, pouze o řešení nepříjemného problému. Můžu znát Váš názor, případně doporučení? děkuji
Odpověď:
Dobrý den, léčení inkontinence páskou je nejmodernější metodou a rovněž velmi účinnou.Jde vlastně o upevnění TVT pásky pod hrdlo močového měchýře a jeho lehké pozvednutí – napravení jeho polohy.Moč pak tak snadno neuniká. Já sama za sebe jsem příznivcem této metody, i když znám případy,kdy došlo jen ke zlepšení a ne úplnému odstranění potíží.Nicméně kdyby šlo o mě,volila bych právě tuto metodu.

Dotaz:
Dobrý den. Manžel má poslední cca 3 měsíce (vždy až ve 2. polovině dne – kolem 14.00 hod. tmavé kruhy pod očima, vč. unavených očí). Má vyší tlak, užívá léky na vysoký tlak, vč. léku na odvodnění (opuchají mu kotníky). Vidím na něm, že není v pořádku, je uzavený, občas ho tlačí na hrudi (EKG v normálu), ale dostat ho k lékaři je nebetyčný problém. Prosím o radu. Šebestová
Odpověď:
Dobrý den, To,že má někdo kruhy pod očima,je velmi subjektivní hodnocení,to Vám nevysvětlím uspokojivě.Jestli má ale tlaky na hrudníku – to je věc podstatně vážnější.Pokud jsou tlaky a svírání na hrudníku hlavně po námaze,žeňte ho svinským krokem,jedno klidové EKG nic neznamená.Je potřeba provést ergometrii – bycikl,kde se snímá EKG po zátěži,to většinou rozhodne zcela jednoznačně.Mohou to být také bolesti v zádech,které vystřelují za hrudní kost,ale to opravdu musí posoudit lékař.Hodně úspěchů v přesvědčování!

Dotaz:
Dobrý den,ráda bych se zeptala, jak mám rozumět pojmu TVT páska a TOT páska-léčba stres. inkontinence. Také by mě zajímal Váš názor na tuto metodu léčby. V mém okolí jsou jí lékaři nadšení,ale na internetu jsem našla i názory od žen, které již tuto pásku mají, že to není zrovna ideální (mají problémy s močením, bolesti břicha….) Jen by mě zajímalo,jestli je toto ve vyjímečných případech,nebo se to stává častěji. Vzhledem k tomu,že bych měla tento zákrok podstoupit,nerada bych na tom byla ještě hůř než teď….Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den, jedná se o dva typy pásky – indikace použití je stejná. Je to skutečně průlomová metoda léčení úniku moče.Co se týká výsledků: Při každé operaci je bohužel riziko,že z nějakých důvodů bude méně úspěšná.Prakticky se však u této nemůže stát,že by potíže byly horší,jen z nějakých důvodů neodpovídají představám pacientek.Zdravím.

Dotaz:
Prosím o vysvětlení.Intermitentní AV blok. III.stupně- impl. kardiost. v r. 2002. Myokartditida-2002.Dilatační kardiomyopatie v.s.pozánětlivá-dilatovaná LK,EF LK 23procent, významná Mi reg.,středně těžká až těžká. Chronické srdeční selhání s levostranou dekomp.NYHA II -implantován CRT Renewal DDDR v r.2006. Nyní EF snížena 42 procent.Rok mám PID, chci se zeptat jestli důchod budu mít na stálo. Je mi 47 let. Děkuji.

Odpověď:
Dobrý den, jedná se o blokádu převodu vzruchu,který se tvoří v přepážce předsíní,na srdeční komory./ Atrio-Ventrikulární= z předsíní na komory/Tento vzruch – elektrický impuls tzv.Hisova uzlu – udává rytmus,kterým se mají stahovat komory srdeční.Toto by měl kardiostimulátor vyřešit. myokarditida – zánět srdečního svalu – možná příčina vzniku AV blokády. Dilatační kardiomyopatie – je nemoc srdce,možná po proběhlém zánětu/myokarditidě/,kdy jsou svalová vlákna srdeční povolena,méně pružná a zvětšují tím objem srdeční komory – ale zároveň se i špatně smršťují a špatně vypuzují krev. Ejekční Frakce Levé komory srdeční je číslo udávající,kolik procent objemu krve je schopno srdce za jeden stah vypudit do velkého oběhu.23% je opravdu velmi málo.Srdečním selháváním se rozumí stav,kdy není srdce schopno přečerpat všechnu krev z plic, okysličit ji a vypudit do velkého oběhu – tedy do celého těla.Bohužel EF /asi/ už nedosáhne výše,kdy byste mohl naplno pracovat. Záleží na Vaší původní profesi,na výkonnosti srdce/ergometricky/,zda budete moci ještě někdy pracovat.Plně asi ne, možná časem na částečný úvazek.

Dotaz:
Dobrý den, je pro člověka s částečným invalidním důchodem na záda vhodná jízda na kole? Já bych řekl, že ne na záda působí otřesy a sám vím, že když jsem měl bolesti zad, tak jsem to na kole cítil a raději jsem nejezdil. Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den, Vhodnost jízdy na kole nejlépe posoudíte vlastní zkušeností.U Vaší dg. předpokládám spíše,že ne.Toto cvičení se doporučuje spíše při onemocnění kolen,kdy se pohybujete s koleny odlehčenými.Záda jsou opravdu spíše namáhána.Pro Vás by bylo vhodnější plavání. Zdravím

Dotaz:
Obracím se s jednoduchým dotazem – může jíst osoba, která prodělala v roce 1993 infarkt luštěniny (např. čočka s vejcem)?
Odpověď:
Luštěniny jíst může.Čočka s vejcem ? Zde bych spíš váhala nad tím vejcem-cholesterol.Nechápu smysl otázky,nešlo spíš o potíže s klouby – dna? Při této dietě se luštěniny nedoporučují.

Dotaz:
Dobrý den, můj dotaz zpočívá v tom, že matka nesla svého psa delší dobu a teď ji ukrutně bolí záda – plotýnky! Pora´dte mi jak bych jí mohla pomoci. Na opichu byla. Chtěla bych vědět zda by trochu
pomohlo třeba teplo, lehká masáž, biolampa…případně nějaké „mazání“ :-) Děkuji za Váš čas
Odpověď:
Dobrý den, mamince určitě pomůže klid,teplo,lehká masáž.Obstřik neřeší většinou problém se zády ihned a okamžitě./Jako ostatně žádná léčba/Všechni chce čas. zdravím.

Dotaz:
Dobrý den paní doktorko, chtěla jsem se Vás zeptat co znamená Anemia makrocitární gravis a Hepathopathie, s tímhle totiž bude moje mamka hospitalizována a já bch ráda věděla co s ní je, mamce je 41 let minulý rok měla trombosu podklíčové a axilární žíly s postižením v.brachiocephalica.
předem děkuji za odpověď.Bára
Odpověď:
Dobrý den Barunko, makrocytární anémie je nedostatek červených krvinek ne z chybění železa,ale z důvodu nedostatku vitaminu B 12. Makro= veliký /červené krvinky jsou větší než obvykle/ na rozdíl od mikrocytární -to jsou malinké krvinky při nedostatku železa./ No a gravis – to je -že je ta anémie těžká.Ale nic se nebojte,mamince budou píchat vitamin B 12 a krvinky se jí zase vytvoří.Hepatopatie – je poškození jater. K jejímu vyléčení musí maminka držet dietu,nesmí pít alkohol a brát jen léky,keré jí předepíší.

Dotaz:
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o „překlad“ závěru vyšetření magnetické rezonance a zároveň požádat o radu, jak postupovat v léčbě. Foraminostenosa C3-5 vlevo, spondylogenní etiologie, Protruze disků C5-7, hernie disků nezjištěna, Mícha bez známek myelopatie. Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den, foraminostenosa je zúžení otvorů v obratlích,kudy z pateře vycházení nervy.Spondylogení= způsobeno výrůstky na obratlích.Tzn: na okraji těl obratlů se vytváří kostěné výrůstky,které mohou zasahovat do prostorů ,kudy vystupují nervy.Ty se pak pochopitelně dráždí, vznikají pak bolesti.které Vás trápí.Mohou vystřelovat do ruky a prstů,do ramene,často i do hlavy.
Protruze disků znamená,že ploténky jsou sice vysunuty ze své centrální osy,ale nedefmormují míchu,tím pádem to není hernie / vyklenutí,kýla/ Myelopatie´= poškození míchy

Dotaz:
Prosím o radu. Manžel užívá na radu známého denně asi půldeci olivového oleje s citronem. Asi po dobu 3 měsíců. Včera byl převezen na intenzivní péči s aritmií srdce. Mám obavu, že mu tato kůra uškodila. Od ledna 2008 měl zvýšený krevní tlak a užíval pilulky. Nejsu si jistá jestli pravidelně. Je totiž odpůrce léků. Děkuji za radu.
Odpověď:
Dobrý den, Olivový olej s citronem by žádné obtíže/vyjma zažívacích/ udělat neměl,naopak – jak olivový olej,tak vitamin C se doporučují při chorobách srdce a cholesterolu.To spíš bych viděla příčinu v těch neužívaných pilulkách.Buď – anebo to nemá s vysokým tlakem,ani s olivovým olejem nic společného a jedná se o poruchu srdečního „krokoměru“ je to svazek nervových vláken,která vydávají imuls,jak rychle se má srdce stáhnout.

Dotaz:
Dobrý den, je správně, že jsem platil u svého lékaře za ošetření – vyvrtání stoličky, injekci proti bolesti, 280,– Kč?Po ošetření mně můj stomatolog sdělil, že mu zaplatím 280,– Kč, že mně dal lepší plombu. Protože doklady – potvrzení nedává, zajímalo by mě, zda je tato částka správně. Někde jsem četl, že za plomby se zatím neplatí, nebo že pojišťovny toto alespoň část. proplácí. I pokud by mně dal tento lékař lepší plombu, stálo by ošetření 280,- Kč? Děkuji velice za odpověď na můj mail a přeji hezký den.
Odpověď:
Dobrý den, pane,nemám tušení,jak a co se platí u zubaře, ale zavolala jsem svému švagrovi,zubaři – a mám tyto informace: Za 280 Kč se dá udělat tak středně dobrá plomba.Údajně i jemu se občas stane,že v návalu práce udělá jinou plombu,než na které se s pacientem domluvil.ALE: Neexistuje,aby pacientovi nedal doklad. Takže pro tentokrát to bylo plus mínus správně,ale pro příště doklad žádejte!! Je i v zájmu lékaře,aby Vám ho vystavil. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den, je mi 45let a již léta jsem měl občasné potíže z bederní páteří. Před 3roky bolest vyvrcholila a začala vystřelovat do levé nohy. Po léčbě medikamenty a rehabilitacemi jsem ležel 10dní v nemocnici na kapačkách. O rok později to samé, ale již jsem v v oblasti stehna začal pociťovat brnění. Pokaždé jsem marodil asi 4měs. V listopadu mě to vzalo opět, ale tentokrát bolest je velká. Na levém boku mám omezenou citlivost, bolest jde po vnější straně stehna, přes lítko ke kotníku. Občas mám bolesti i u nohy levé a v kříži mi bolí stále. Dostával jsem injekce, kapačky, opichy i pod CT, léky, reh., nemohu dlouho stát, sedět a bolesti stále trvají. Z výsledků z nemocnice uvádím.
RTG LS páteře: mírná sinistroskoliosa. Pedikly vykresleny. Napřímená lordosa bederní. Léze disku L2/3 s výraznou spondylosou v okolí ze strany ventrální a pravé,jemnou subchondrální sklerosou. Štěrbina L3/4 rovněž lehce nižší se známkami degenerativních změn char.poč.diskopatie. Obdobný nález i na L5/S1, která je nižší, výraznější skondylosa při ventrálním okraji a subchonrální sklerosa. MR LS páteře:Napřímená bederní lordoza, počínající laeze disků L2/3 a L3/4 se snížením intenzity signálu dle T2 v.o., pokročilá leaze disku L5/S1 s hernií disku v mediální lokalizaci do hloubky páteřního kanálu na 5-6mm. Výhřez je lehce nalevo od střední roviny. Páteřní kanál je dostatečně prostorný. Více jak před měsícem jsem byl na další MR s nálezem:chondroza L2/3 i L3/4 s bulgingem disku, osteochondroza L5/S1 s lokální mediální protruzí 3mm, páteřní kanál norm. šíře. Mohla by jste mi laidsky vysvětlit jednotlivé výsledky a co se stím nechá dělat? Myslíte že by řešením byla operace? Neustálé bolesti a dlouhodobá neschopnost se již projevují i na mé psichice. Poradte mi prosím. Zároveň Vám děkuji, že jste mne touto formou ochotna vyslechnout, omlouvám se tímto a moc Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Koura Evžen

Odpověď:
Dobrý den,pane Kouro, Vy se nemáte za co omlouvat.To já bych se měla Vám omluvit za všechny lékaře,kteří nechávají své pacienty v nejistotě…Vaše pateř je poškozeně výhřezem plotének,které sice zasahuje do páteřního kanálu,ale ten zůstává ještě dost široký na to,aby správně zásoboval nervově tkáně. Chondroza = nerovná a rozvlákněná chrupavka meziobratlové ploténky,bulging pak vysunutí pružného jádra ploténky ke straně. Všude jsou známky opotřebení pateře,výrůstky, rozvláknění chrupavek,snížení plotének a jejich výhřezy.Pravděpodobně sice není postižena přímo mícha,ale výrůstky i výhřezy zasahují do otvorů v obratlech,kudy vycházejí z míchy nervy.Tyto nervy jsou kostěnými výrůstky neustále drážděny a způsobují Vám ony nesnesitelné obtíže. Stav není indikován k operaci.Páteřní kanál zůstává i po výhřezu plotének dostatečně prostorný,mícha není výrazněji utlačena.Tady by se odstraněním ploténky nic nevyřešilo.Horší je to s výrůstky,které dráždi nervy,ale ty se operují jen výjimečně. Navíc po každé operaci vzniká jizva a jizvy kolem obratlů dokáží udělat horší následky,než byla původní nemoc. Co dělat dál :o bvykle se uvádí režim vertebropata- to je režim bez zvedání těžkých břemen,bez práce v chladu,vlhku atd.Pravidelná cvičení a posilování svalů břicha a zad…Nevím,neznám Vás,jestli jste hubený,nebo obézní, snad bývalý sportovec,těžko říct.Na to jsou lékaři,kteří Vás znají.Chci Vám jenom doporučit metodu,které věřím v případě,kdy selže všechno ostatní:Akupunkturu.Podotýkám,že jsem zastáncem klasické medicíny,ale s akupunkurou už mám řadu dobrých zkušeností právě v těchno chronických,obtížných případech. Snad pomůže i Vám. Přeji Vám alespoň zlepšení Vašich potíží a také zlepšení komunikace lékařů se svými pacienty. Zdravím

Dotaz:
Je mi 58 let, mám běžné problémy, které přičítám věku, nyní mám problémy s krční páteří, (bolest)v sobotu jsem zkolabovala po ránu na záchodě, je možno, že by to bylo v souvislosti s krční páteří? Momentálně mne krk moc bolí, ale přece jen bych ráda věděla jestli ten kolaps může souviset s páteří.
Moc děkuji za odpověĎ. K lékaři jít nechci, znám ten kolotoč, jsem plně pracovně vytížena a pak mě lítání po vyšetřeních, dožene akorát ke stresu. Za každou Vaší odpověď děkuji
Odpověď:
Dobrý den, kolaps poránu bude spíš souviset s náhlým poklesem krevního tlaku,než s krční pateří,i když i ta nějaký vliv mít může.Většinou to bývá kombinace – cervikovaskulární příčina. Právě tak jako točení hlavy,závratě a pocity na zvracení. Dále bych ráda podotkla,že Vás zřejmě plné pracovní vytížení už ke stresu dovedlo – ten se projevuje m.j. těmi bolestmi krční pateře.Jakékoliv psychické napětí,únava,tlak na tepmo práce se projeví nejprve nepostřehnutelným napětím svalů krční pateře a svalů na ramenou,které se navzájem posilují a dostávají do bludného kruhu napětí a bolestí. Nejlépe je – sice možná nejít k lékaři,v tom s Vámi souhlasím-ale uvědomit si priority v životě a na chvíli ono nasazení zmírnit. Věřte že vím,o čem mluvím, náš věk je stejný.

Dotaz:
Dobrý den, ráda bych se zeptala na příčinu vypadávání vlasů. Je mě 56 let, asi tak 3 týdny pozouji nadměrné vypadávání vlasů při mytí, česání, chůzi apod. Mám doma plovoucí světlé podlahy, takže je na nich vidět denně spousta vlas.Pozoruji,že i na hlavě objem vlasů ubývá. Ráda bych věděla, jaké je příčina a zda je nutné navštívit lékaře nebo stačí zakoupit nějaké prepáráty (šampon,posilující tablety,ampule apod. ) v lékarně. Děkuji za odpověd a s přáním hezkého dne Pavelková Eva
Odpověď:
Dobrý den, Vypadávání vlasů může být podmíněno jak geneticky,tak získaně – nemocemi.Pokud jste po nějaké těžší nemoci či operaci ,vyčkejte.Problémy s padáním vlasů se po nějaké době/řádově měsíce/ vyřeší samy.Asi by bylo dobré udělat základní vyšetření krve,hlavně je důležitá štítná žláza a železo.Preparáty jako jsou vitaminové ampule,šetrný šapmpon apod jsou vhodné,masáž vlasové pokožky ji prokrví a lépe se vyživuje.Nicméně pokud problém trvá teprve tři týdny, pokračujte dál zatím bez lékaře,je to na řešení tohoto problému krátká doba.Při fakultních nemocnicích existují speciální poradny pro padání vlasů,kam se objednává asi půl roku dopředu.Většinou se vyšetří,co vyšetřit lze – a závěr je:padání vlasů neznámého původu… Nic moc,já vím.Přeji hodně úspěchů

Dotaz:
Dobrý den, měl bych dotaz, byl jsem na CT a moje diagnóza zní.
V etáži L4/5 je páteřní kanál normálně prostorný.Je patrná lehká retropozice L4 vůči L5.Cirkulární protruze disku s prevalencí doleva a s mělkou impresí vaku plen.
V etáži L5/S1 páteřní kanál normálně prostorný. Cirkulárně protruze disku s impresí vaku plen. Mediálně až paramediálně vprevo až drobná herniace – zde v těsném kontaktu s kořenem S1 dx. Protrudovaná plotna obsahuje hrubší kalcifikace.
Chtěl bych se zeptat jak je tato diagnóza vážná. Aktivně sportuji, často fotbal. Jako prevenci cvičím záda a břicho. Většinou mi zatuhavá jen pravá strana. Co by jste mi na tuto diagnózu doporučil? Děkuji Petr Malý
Odpověď:
Dobrý den, Jedná se o CT nález lehčího postižení, výhřezem ploténky je lehce promáčnnut pouze obal míchy,nikoliv ona sama.Je to ale v několika etážích, těsný kontakt s kořenem Sl l.dx. jsou právě ony vystřelující bolesti,které znáte – výstup kořene z pateře je utlačován lůehce vyhřezlou ploténkou.Další možnost vývoje je dvojí:buď vyhřezne ploténka tak,že zúží kanál páteřní a tím i míchu a to by znamenalo nejspíše operaci,nebo – což je pravděpodobnější,jde o potíže chronického rázu/zkalcifikovaná ploténka/ – dojde k opouzdrření hernie,její stabioisaci nebo i její vstřebání.Co se týká sportu.Posilování je velmi vhodné, rekreačně sport také,co prostě záda dovolí.Nepřehánět.Zdravím

Dotaz:
Dobrý den, prosím o radu -manžel (55 let)se velmi změnil, nic ho nezajímá, na všechny je naštvaný, chátrá fyzicky i psychicky, jeho vztek se mění v nenávist vůči otci, synovi atd. Vyhrožuje, není-li hned podle jeho i použitím zbraně.Nechce se léčit, je přesvědčený, že má rakovinu.Jeho lupenka, kterou měl několik let se paradoxně „vyléčila“, nemůže mít na svědomí jeho současné problémy?Možná i ve spojení s alkoholem? Dík za odpověď. Alena
Odpověď:
Dobrý den, Jestli Váš manžel požívá alkohol pravidelně,nezáleží příliš na tom,jakou dávku snese,pak nemá smysl si cokoliv nalhávat.Lupénku s pychickými příznaky jsem ještě neviděla.Samozřejmě sekundární ze svědění,vzhledu člověka apod ano,ale přímo psychické a fysické chátrání,jak píšete – ne. V každém případě by bylo vhodné vyšetření psychiatrem,pokud se nechá.Znám bohužel mnoho případů,kdy muž terorizuje celou rodinu,podezřívá,vyhrožuje a nic se s ním nedá dělat bez jeho souhlasu.Neexistuje žádná možnost,jak ho k lékaři přes jeho vůli dostat,pokud nedojde k situaci,kdy je nebezpečný sobě,nebo okolí. A ani pak není léčení zaručeno. zdravím

Dotaz:
Dobry den jak můžu zjistim BMI mojí 60leté babičky?Když jsem to zkoušela tak na tom není určen věk.Ale při její výšce160cm a váze 91kg by její BMI bylo 35,5.Tím pádem trpí obezitou ale to není možné.Jak může vážit při doporučené váze 51-59 když jí je 60?Předem děkuji za odpověd´
Odpověď:
BMI je opravdu index absolutní,nebere ohled ani na věk,ani na tělesnou konstituci člověka.Takže vrcholový sportovec může skončit v pásmu nadváhy raz dva.Samozřejmě u starších lidí se BMI posuzuje benevolentněji,nicméně 91 kg..to už je dost.Pokud se jedná o výměnu kloubů,budou ji ortopedové tlačit,aby alespoň 20 kg zhubla.Na 50 kg by ji mohl chtít dostat tak blázen,to je nesmysl a toto snad po vás ani nikdo nechce. Zdravím

Dotaz:
vážený pane doktore,
chtěla jsem se zeptat na problemy s ramenem. Léčila jsem se 14 dní se zánětem ramene brala jsem antibniotika klacid. Bolest ustoupila , po 14 dnech se ovšem bolesti vrátily dg. byla bursitida a syndrom manžety rotátoru. delali mi 4X punkci a obstřiky, bolest, ale vůbec neustupuje, rameno není pohyblivé na rtg. mi našli cystu 2X1 cm v hlavici humeru. Už jsem celkem zoufala na neschopnosti jsem již 4 týdny. Co by se stimto problemem dalo dělat? ještě dodám že beru leky proti bolesti.
Odpověď:
Dobrý den, nějak nemohu pochopit o co se jedná. Proč jste brala antibiotika? Byl to hnisavý zánět ramene?.Dále bursitida sy manžety rotátoru je jasnější.Pokud se ale týká kombinace hnisavého zánětu ramene,následné nehybnosti a silných bolestí – nejednalo se o osteomyelitidu? tedy zánět kosti? To by vysvětlovalo tu cystu a velké problémy.Co by se dalo dělat…Co je uděláno? Měla byste mít vyšetřenu krev na zánět, revmatický faktor a několik dalších věcí.Nezapomenout na borrelie.Také sono ramene by řeklo víc o původu zánětu – hnisavý x nehnisavý.Punkce ramenního kloubu – co v ní bylo? Hnis,krev nebo nažloutlá tekutina? Těžko Vám mohu poradit něco jiného,než abyste rozebrala problém s lékařem,který Vás na toto onemocnění léčí – ortoped, chirurg,případně se všemi nálezy za Vaším praktickým lékařem .Seřadit a doplnit vyšetření.Stanovit diagnozu a další postup léčení.To jsou tak v kostce myšlenky,které mne napadají.Snad Vám aspoň trochu pomohou.

Dotaz:
Dobrý den, je mi 65 roků a poslední tak 2 měsíce mě v noci a nad ránem vzbudí bolest prstů pravé ruky a také jejich mravenčení. Někdy pomůže vstát a protřepat, někdy to trvá delší dobu. Je to jen u pravé ruky. Současně mě na pravé straně bolí ramenní kloub, a pravé koleno. Rovněž jen na pravé straně od krku dolů k ramennímu svalu se projevuje bolest.Jedná se snad o krční páteř?Děkuji za odpověď
Odpověď:
Dobrý den, ano,může se jednat o problém,který má na svědomí krční pateř a z ní vystupující nervy. Pravé koleno se k tomu přidružilo již náhodou,až tam pravomoce krční pateře nesahají :) . Ostatní je opravdu jak z učebnice patologie: cervicobrachiální – krčně-ruční – tedy vystřelující do ruky podél nervověcévního svazku odstupujícího z krční pateře. Pokud brní prsty jen nebo převážně v noci,dalo by se ještě uvažovat a tzv. syndromu karpálního tunelu – to se od sebe rozliší vyšetřením EMG .

Dotaz:
Dobrý den,
Mám dotaz,někdy se stává,že mám vzláštní pocit v oblast srdeční.Před očima se odehrává určítý obraz,který mám dojem,že jsem prožila ve spánku.Přitom je mě šíleně špatně/bolest u srdce,slyšim jako zdáli/ po chvíli to přejde.Lékař nic nezjistil .Dal my nevim jak se přístroj jmenuje, nosila jsem ho asi 4 dny na těle.Děkuji
Odpověď:
Dobrý den. Bohužel nepíšete o výsledcích vyšetření – jednalo se zřejmě o monitorování srdeční funkce, či krevního tlaku.Rovněž tam obtíže,které máte mohou mít mnoho příčin.Pokud Vám internista řekl,že to není od srdce,udělala byste nejlíp,kdybyste s těmito obtížemi navštívila psychiatra.Pokud se nemoc zachytí v začátcích,dá se dobře léčit. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den,prosím Vás o radu,před rokem jsem měla těžkou zlomeninu kotníků a hol.kostí,nohu jsem měla sešroubovanou.Celou dobu jsem měla problémy s nervy,brnění atd.
Po třinácti měsících mi vytáhli šrouby,ale hned po operaci jsem cítila silné pálení a horkost v noze i v nártu.Mám pocit jako bych při došlápnutí měla něco v noze rozřezaného,štípe to a pálí.
Toto mi dělá i v klidu a v noci mě silné pálení probouzí.
Poraďte mi prosím,jestli se to upraví samo,anebo mám vyžadovat nějakou léčbu.Celých třináct měsíců mám nohu červenější než druhou.
Děkuji za radu
Odpověď:
Dobrý den, při rozsáhlejších operaci -nejenom zlomenin se stává,že jsou přeťaty tzn.senzitivní -cítivé nervy.Ty většinou dorostou,spojí se opět a vedou vzruchy jako před tím.Opakovaně jsem ale viděla podobné bolesti a potíže,předpokládá se,že nerv nedoroste a přihojí se slepě někde v tkáni.Vzhledem k tomu,že je jeho dráha přerušena,tak vydává špatné informace – to jsou ty palčivé pocity.
Že je noha červnejší,nebo zahnědlá – to bývá po poraněních často.Kůže zde je totiž hůř prokrvená a obecně se rány na dolníchj končetinách hojí pomaleji,než na horních.Možná by Vám udělal dobře Neuromultivit,který napomáhá k regeneraci nervů.Je to ale vše záležitost na měsíce.Předpokládám ovšem,že to viděl ortoped,byl proveden Rtg a nejedná se tudíž o zn.Sudekovu nemoc – to je ložisko v kosti,které jak o by “ zhnisá“,odvápní se a způsobuje typické rudé zbarvení,omezení hybnosti a silnou bolest…

Dotaz:
Prosím o radu,je mi 35 let, již 1 rok beru antidepresiva na panickou poruchu, záchvaty již nemám, ale stále přetrvává obrovská únava, je únava součástí této nemoci? Nebo je třeba hledat příčinu někde jinde?Případně jaké přípravky by jste mi doporučili? Budu se těšit na vaší odpověď, děkuji moc a moc!
Odpověď:
Dobrý den, únavu by mohl způsobit některý druh antidepresiva. Některá mají jako vedlejší účinek ospalost,útlum.Jinak by bylo na místě zkontrolovat krevní obraz a jaterní testy.Únavaa přicházívá po záchvatu paniky,ale pokud je již nemíváte,asi to s touto nemocí přímo souviset nebude.Poptejte se ale na ty léky.Cipralex,Paroxetin,či Sertralin to nedělají,ale jestli berete ještě Rivotril,Lexaurin či Neurol,může to být z nich.Po dohodě s lékařem je zkuste snížit. Zdravím a mějte se hezky!

Dotaz:
Dobrý den. Možná mám problém. Byla jsem na operacích KT s oběma rukama. Nyní tyto brnivé potíže nemám, ale na levé ruce mi v oblasti naspodu palce nepravidelně bolí 1. kloub i oblast kolem ve svalovině. Je možné, že mi potíže způsobuje stálé spaní na levém boku s touto rukou pod hlavou? V oblasti krční páteře mám váleček na spaní, jinak nic pod hlavou nemám, takže na ruku naléhá jen tlak hlavy. Druhá ruka tuto potíž nikdy nemá. Myslíte, že to je možné?
Odpověď:
To, co popisujete se nazývá rhizarthroza,neboli arthroza základního článku palce,často bývá prvním příznakem dalších potíží s klouby.Nevím ale,jestli nemáte úbytek svaloviny v tomt místě,při KT to bývá dosti často,pak by byl tlak na kloub výraznější – tak jak to sám uvádíte.Pokud to nepřejde samo/ čas počítejte spíš v měsících/,dělá dobře obstřik do kloubu. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den, již několik let(asi 3 roky) mě trápí ROZACEA nejvíce na nose čelo, částečně brada.Chodím na kožní, vžy dojde k zlepšení a znovu se stává aktivní. Přeléčeno antibiotiky také. Je z toho cesta ven?
Odpověď:
Dobrý den, původ roasei je neznámý,jde o souhru vnitřních a zevních faktorů.Vyléčení je prakticky nemožné,ale lze alespoň udržovat v přijatelném stavu.Nejdůležitější jsou Vaše poznatky,kdy se rosacea aktivuje, po kterých potravinách dojde ke zhoršení.To si musíte sám/a/ vysledovat. Je potřeba se o pleť starat i zvenku,zakouřené prostředí,sluneční záření,nevhodné kosmetické přípravky.Nedá se vyléčit podle nějakého schematu,je to silně individuální a léčbu máte takřka ve svých rukách.Pište si,kdy a po čem se růžovka zhorší,které přípravky nesnášíte atd. Jen tudy je cesta ke zlepšení možná.

Dotaz:
Zadam o radu co mam delat. Na CT objevili prostor L5-S1 mirne zuzen s vakuovym fenomenem, patrny dorsalni vyhrez disku s drobnou kalcifikaci v siri 7mm s mirnym tlakem na duralni vak. Byly mi doporuceny rehabilitace, mela jsem jich asi 5 a doporucili mi mobilizaci kostrce. Po te se ale citim hrozne, zaclo to brnenim a bolenim leve nohy, nervositou ze jsem nemohla spat a silnou bolesti v bederni oblasti s tlakem na konecnik. Nevim proc jsem tuto mobilizaci musela absolvovat. Vubec mi nepomohla,naopak. Je to vsechno 100 krat horsi ! Uz mne zacina brnet i ta prava a vecer se mi jakoby toci hlava. Dali mi obstrik mezokain = kortikoidy a antidepresiva. Ty jsem prave prestala brat, chci se ale zbavit bolesti. Je to hrozne. Dekuji za radu.
Odpověď:
Za prvé: ajajaj.Mobilisace kostrče zřejmě způsobila její zablokování…
Za druhé:Najděte si chiropraktika s dobrou pověstí a budete muset tuto nepříjemnou proceduru asi podstoupit ještě jednou.Určitě ale na jiné rehabilitaci,než Vám ji způsobili.Bohužel.Vše tomu nasvědčuje.
Za třetí:Další potíže jako nervosita a točení hlavy jsou příznaky sekundární,neurasthenické.Nedivím se Vám,kdo by nebyl po takové léčbě.Takže antidepresiva znovu začněte brát,začnou působit až po 1-2 týdnech a kromě toho,že Vás zklidní,jsou také velmi účinná v kombinaci s léky proti bolesti – zesilují jejich účinek.

Dotaz:
Dobrý den, několik let jsem měla velmi tmavé koutky očí. Nyní několik týdnů piju vodu z japonských krystalů TIBI, kterou si sama dělám a tmavé koutky zesvětlely. Má to souvislost s pročištěním organismu? Co tmavé koutky očí prozrazují? Můj věk je 68 let. Děkuji za vysvětlení.
Odpověď:
Dobrý den, tmavé vnitřní koutky očí způsobuje úbytek tukové podkožní tkáně – podobně jako kruhy pod očima.Pokud se cítíte po „vodním kefíru“ lépe,nelze proti tomuto způsobu léčení nic namítat.Spíš Vám blahopřeji,že pro sebe něco děláte. A ty tmavé koutky: není to důležité,neprozrazují vůbec nic než přibývající léta.Opravdové mládí těla i duše se projevuje něčím jiným. A to vy máte. Moc zdravím

Dotaz:
Dobrý den, chci se zeptat co přesně znamená onemocnění seronegativní revmatická
artritida? Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den seronegativní znamená,že v krvi není zvýšena látka zvaná revmatoidní faktor,což jsou imunitní látky proti vlastním imunoglobulinům.U revmatické arthritidy se vyskytuje asi v 80% případů,existují však arthritidy,u kterých není vůbec. Takže seroneg.revm.arthritida znamená: zánět kloubů se všemi ostatními příznaky typickými pro revmatickou arthritidu – deformace,bolesti atd,jen jedno vyšetření v krvi není zvýšeno. Rozlišují se dva typy revmatického postižení seronegativní a seropositivní, jejich závažnost se v případě seronegativního hodnotí podle jiných kreiterií – např. Rtg vyšetření. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den – je mi 77 let, cítím se psychicky i mentálně velmi dobře. Poslední dobou jsem pod kontrolou lékaře-kardiologa kvůli nepravidelnosti v srdečním rytmu. Můj dotaz se týká dvou věcí: 1.) Je možno nějak léčit či zmírňovat třes rukou? Nebo jde o Parkinsona? Mám dny, kdy mi dělá potíže i jídlo lžící. Tyto potíže mám cca 2 roky. 2.) Mám na pažích a v oblasti středního trupu značné množství lypomů, od velikosti krupky až po cca švestkovou pecku. Mnozí lékaři si toho všimli, ale nikdo to nekomentoval ani neporadil. Dá se s tím něco dělat ? Moc a moc děkuji za pochopení a laskavost i za odpověď.
Odpověď:
1/Lipomy jsou vedlejší,zcela benigní záležitost,takže pokud nepřekážejí,je jim ponechán volný průběh. Navíc často samy od sebe zmizí.
2/ Třes se ve Vašem věku může objevit ne přímo jako Parkinsonova nemoc /což je destrukce určitých jader uvnitř mozku/, ale bývá popisován častěji jako Parkinsonský syndrom – což jsou stejné příznaky,ale příčina bývá v kornacení tepen v mozku.Léčba je víceméně stejná a účinná!! Nečekejte tedy příliš dlouho a nechte se odeslat na neurologii,kde Vám řeknou co a jak.
3/Nepravidelnosti srdečního rytmu – není nic neobvyklého,ani přespříliš závažného ve Vašem věku,pokud je celkový stav stabilní. Ať se Vám daří!

Dotaz:
Obě kolena mám oteklá, bolestivá, stejně tak prsty na rukou. Artroza nejvyššího stupně. Jak se říká klouby kost na kost.Trpím velkými celodenními bolestmi, v noci nemohu spát. Výměna kolenních kloubů není možná. Mám nemocné srdce, pracuje z 27 %. Ibalgin nepomáhá. Co mám, pro zmírnění bolestí, dělat, jaké léky či masti používat? Ze stavu jsem zoufalá. Za rady děkuji předem.
Odpověď:
Zde je každá rada drahá. Navíc Ibalgin a jemu podobné léky často zadržují v těle vodu,takže neprospívají ani srdci.Ale u každé nemocnice je poradna pro léčbu bolesti,kde Vám řeknou a napíšou léky,které pro Vás se ukáží jako nejvhodnější.Postupně se mohou nasazené léky měnit za jiné,dle stavu,někdy pomohou obstřiky přímo do kloubu.Ale zkuste se nejprve obrátit na Ambulanci bolesti. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den, mám asi 17 let uzlík na štítné žláze, 3x biopsie, v pořádku, nyní se udělal další uzlík, za půl roku vyšetření na cytologii. Jaký je rozdíl mezi biopsií a cytologií? Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Cytologie je mikroskopická prohlídka buněk získaných biopsií – punkcí. Čeká Vás tedy ještě jednou totéž. 3x byla z materiálu získaného biopsií provedena cytologie.

Dotaz:
Dobrý den,je mě 55 let, sportuji a snažím se žít zdravě,stalo se mě to, že z ničeho nic mě začala vystřelovat bolet vzadu nad kostrčí a nemohla jsem se ani pořádně narovnat, až po přiložení láhve s teplou vodou bolest ustoupila ale ještě je toto místo trochu citlivé,je možné, že jsem se jen nachladila, nebo by to mohla být vážnější věc?Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Vzadu nad kostrčí je křížová kost,která je kousek na každou stranu od jejího středu – cca asi 7 cm spojena s lopatou kosti kyčelní. Jsou to dva štěrbinovité,svislé spoje a zde dochází často k blokádám.P okud bolesti povolily po zahřátí,nešlo asi ani o blokádu,ale o posun nebo zaťatý sval,který vyvolal bolest sám. Myslím,že o nic vážnějšího nešlo. Zravím

Dotaz:
Chci se zeptat, zda-li je nějaká úspěšnost na očkování proti Zlatému stafylokokovi (S. aureus). Chodím na vakcíny do FN HK, ale přesto se mi stále vytváří v podobě vřídků či vředů. Už jsem měla i několik chirurg. bolestivých zákroků. Je nějaká možnost se ho zbavit? Nedá se takhle žít věčně. Prosím odpověď mi pošlete na mail. Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den, jistě jste byla přeléčena již mnoha typy antibiotik a možná je Staphylococcus již vůči nim odolný. Vakcinace může být pak východiskem z tohoto problému,ale ne seriově vyráběná vakcina,ale protilátka šitá Vašemu tělu na míru – autovakcina. Odběr se provádí v době akutního zhoršení onemocnění a z Vašich vlastních bakteií je pak připravena protilátka specielně proti nim. Toto je teorie. Jaké jsou Vaše vlastní možnosti Vám musí ale říct ošetřující lékař.

Dotaz:
Dobrý den, nevím na koho bych se obrátila. Mám tetu, které je 76 let. Před týdnem prodělala operaci stehenní kosti (zlomenina při pádu), váží 130 kg, má cévku. Zatím se neposadí. Před operací si došla s pomocí berlí na záchod. Mám obavy z proleženin. Chtěla jsem se zeptat jestli neexistuje nějké zařízení i soukromé, kde by tetu dali dohromady. Kde by se pokusili ji rehabilitačně zmobilizovat, aby zase mohla alespoň dojít na záchod a mohla se tak vrátit domů. Mám veliký strach, že už se domů nevrátí. Nechci, aby zbytek života strávila v proleženinách. Případný pobyt v nějakém specializovaném soukromém zařízení není problém zaplatit. Děkuji mnohokrát za odpověď, nevím vůbec na koho se mám obrátit. S pozdravem Hana
Odpověď:
Dobrý den, po operaci zlomeniny bude s tetou zahájena rehabilitace ještě v nemocnici. Odtud pak bude s největší pravděpodobností přeložena na lůžka následné péče,nebo rehab. oddělení, nebo do rehabilitační ústavu.
Podobná zařízení- i soukromá,jsou příslušná k místu trvalého pobytu tety,či nemocnice. Jak to vše dopadne,Vám nezaručí nikdo. Ale pokud nebudete Vy,nebo teta spokojená s úrovní rehabilitace není problém se zeptat jinde. Nemohu Vám zde napsat jakoukoliv adresu, pro každého pacienta je vhodné něco jiného. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den, mám nepříjemné bolesti v dolní části zad a hýždí, bolesti dolních končetin na zadní straně od hýží ke kolenům a na levé noze bolesti a brnění lýtka až ke šlapce, mám takovýto lékařský nález a moc mu nerozumím, podle lékaře není moc možností léčby: CT na L4-5-S1 ÚN: v obou etážích bez hernie, pokročilá osteochondrosa L4-5 s fen. vakua, oboustr. spondylatrosa. V et.L5-S1 obdobné změny, zřetelnější spondylartrosa. Kořeny volné. Obj.:napínací man. negativní, bolestivý psoas vlevo, bolstivá třísla a reflexní zony na vnitřní straně stehen. Kyčle volné, nebolestivé. Závěr: Netypické potíže-CT vylučuje kořenové drádění, osteochondrosa L4-5 působí projkci podél psoatů do reflexních zon na DKK. Vasoneurrosa. Dop. Enelbin 2-0-1, Rivotril 0,5 1/4-0-1/2. Objednána na BIOlaser na oblast RZ DKK. Děkuji za vysvětlení
Odpověď:
Dobrý den, pokročilá osteochondroza= těžké změny z opotřebení mezobratlových plotének.Jsou na svých místech,nejsou vyhřezlé,ale jsou tak rozvlákněné,nerovné, doslova snížené.Vaukový fenomén= bublinky vzduchu v chrupavčitých ploténkách.Oboustraně máte rovněž výrůstky na obratlích,které způsobují dráždění svalů podél pateře a bolesti.Nedošlo u Vás k ustisknutí nervů,které vycházejí z pateře,Vaše potíže jsou způsobeny spíš svalově – zkrácená jedněch a ochabnutá jiných svalů.Reflexní zony – jsou oblasti,do kterých se promítají bolesti při postižení určených meziobratlových skloubení,ty by se mohly laserem upravit – a pak ai dlouhodobá rehabilitace.

Dotaz:
V listopadu 2007 jsem byl na artroskopii kolena měl jsem prasklý meniskus jinak mám koleno v naprostém pořádku. Po 2. měsícich rehabilitace, která probíhala bez problému jsem začal mít problém se srůstem ,který mě zůstal v místě vpichu po arttroskopii na vnitřní straně kolena pod češkou .Je to velice bolestivé Od té doby mě dělá problémy šlapat na rotopedu nemůžu dělat dřepy chodit do shodů a ani vyklusávat.Chůze po rovném povrchu nebo stání na nohou v práci mě problémy neděla,také ohyb kolena mám plný bez problému.Zkouším ten srůst rozmasírovávat masážním gelem bez požadovaného efektu,nepomohlo ani cvičení a elektroléčba. Můžete mi poradit co se mohlo v místě vpichu utvořit a co s tím mam dělat? Jsem sportovec, poctivě jsem rehabilitoval a tahle situace mě dost zaskočila. Předem děkuji za odpovět.Milan 33 let.
Odpověď:
Dobrý den, marně přemýšlím,co může být příčinou Vašich potíží – zjizvené kloubní pouzdro možná zasáhlo nějaký kožní nerv? Funkčně je při pohybech bez zátěže koleno v pořádku,pokud zapnete quadriceps,tak to bolí?
V každém případě je nyní na řadě obstřik bolestivého místa,nejprve možná jen místím anestetikem – Mesocain,Marcain,pak s přidáním trochy depotního kortikoidu. Většina bolestivých jizev se po podstřiknutí zklidní. Zeptejte se ale Vašeho ortopeda,já tu opravdu “ vařím z vody“. Hodně úspěchů!

Dotaz:
Dobrý den.mohla bych se vas zeptat jsem po dvou oepací plotýnek,mám stále bolesti byla jsem na MR a tam me zjistili toto.chondroza ploténky L4-5 bez HE disku ci signifikantni protuze.Osteochondrické změny L5-S1 s malo symetrickou cirkularni protruzí,ma velikost asi 3mm.spondylaerthrot.změny,pravostran.foraminostenosa,neexpandujici pooper jizva preforaminálne vpravo,ktera je v kontaktu s pritazenym edematoznim kořenemS1 vpravo.Neni adhesivni arachnoitida.děkuji za odpoved.
Odpověď:
Dobrý den, chondroza ploténky znamená její rozvláknění, snížení – prostě opotřebování.Není vyhřezlá a neutlačuje míchu v obl bederní pateře.Těsně vedle tohoto úseku máte velmi nepatrně ploténku vyhřezlou,ta Vám nevadí, ale jsou zde zobáčkovité výrůstky na obratlech, zúžení okénka,kterým vystupují nervy inervující nohy.Neexpandující=nerozšiřující se jizva po operaci,která ale přirostla s edematosní=oteklý,prosáklý – nerv S1
zásobuje svaly hýžďové a svaly zadní strany stehna.Potíže Vám v současné době způsobuje uskřípnutí nervů při jejich výstupu z míchy a kromě toho jizva po operaci.

Dotaz:
Dobrý den, je mi 68 let,léčím se na endokrinologii /neberu léky,ale pravidelně musím na kontroly/ lékař mi zjistil osteoporozu a dostala jsem léky.U léku Caltrate plus je napsáno, že mléko a mléčné výrobky, otruby a celozrnné potraviny mohou snížit vstřebávání vápníku. Snídám mléko a tvrdý sýr a k večeři mám ovesné vločky se sušeným ovocem,semínky a jogurtem.Nevím co vlastně mám snídat a večeřet když to co jím nesmím. děkuji za radu.
Odpověď:
Dobrý den, právě že mléko a mléčné výrobky MOHOU snížit vstřebávání.Tedy nemusí a většinou s tím ani žádný problém není.Doporučuji jen asi dvouhodinový odstup – tak jako u kombinace Caltrate a jiných léků,ale ani to není bez podmínečně nutné.Caltrate obsahuje vápník jen v jiné formě,než mléčné výrobky. Navíc spoustu vápníku obsahují luštěniny.Takže klidně jezte tak,jak jste zvyklá, v nejhorším se všechen vápník nevstřebá, což při Vaší racionální stravě nijak nevadí. Zdravím

Dotaz:
Více jak 10 let mi šumí v pravém uchu jako následek mé střelecké vášně dnes již bývalé. Medikamentozní léčba nikdy nijak nezabrala, v podstatě mi to ani již nevadí, ale v poslední době se mi zdá, že šumění zesílilo a občas se jakoby přelévá i do levého ucha.Vím, že stoprocentní vyléčení je vyloučeno, ale chci se zeptat zda lze toto šumění v uchu nějak zmírnit?
Odpověď:
Dobrý den, „Vědci se domnívají, že příčinou šelestů může být skutečnost, že se mozek po poškození sluchu nedostatečně přizpůsobí nově vzniklé situaci. Je tedy pravděpodobné, že šelesty, které se objeví po poranění nebo poškození ucha, mají původ právě v mozku samém. Ztracená aktivita postižené mozkové oblasti může být znovu uvedena do pořádku skrze cílenou mozkovou stimulaci. Toho je konkrétně možné dosáhnout pomocí vybíjení magnetické cívky v přesně lokalizované oblasti, kdy jsou silnými magnetickými impulzy ovlivňovány buňky mozkové kůry. Tato magnetická stimulace (TMS) je již několik let úspěšně používána v neurologii. “ Tolik z nejnovětjších poznatků lékařů z Německa.
V léčbě je v současné době na prvním místě Gingko biloba, vasoaktivní látky a vitaminy skupiny B.Také někdy pomůže „hluková therapie“ pacient je pravidelně vystavován šumu,který má jeho vlastní potíže zmenšit tím, že je vlastně přebíjí. Jste pak asi rád,že jedno šumění ustalo :) Nevím.Zatím jsem se potkala sice s mnoha lidmi léčenými,ale ani s jedním vyléčeným.

Dotaz:
Je mě 67 let.Už asi 3-5 let pozoruji,že u prstů na rukou(mimo palců)mě t.zv.zbytňují klouby(myšleno klouby blíže nehtům).Někdy,zejména u malíčku levé ruky,mám oteklé oba klouby a malíček je bolestivý i na dotyk.Jedná se o artrozu?Může být tato dědičná?Myslím totiž,že podobné problémy měla ve stáří matka.Lze něco dělat pro celkové zmírnění příznaků?
Odpověď:
Dobrý den, ano- jedá se s největší pravděpodobností o osteoarthoru,ano – je pravděpodobná dědičná zátěž.Ony zbytnělé klouby jsou typické pro arthrozu.Dochází k ní z dosud neznámých důvodů.Změní se metabolismus chrupavek v kloubech,které přestanou být správně vyživované a jsou náchylnější k porušení.Jde o rozvláknění chrupavky,její nerovnosti,až posléze výsrůstky vk kloubních dutinách.Nemusí to být jen drobné kloby na rukou,ale např.i kolenní,kyčelní.Klouby jsou také v pateři,takže i bolesti zad mohou být způsobeny oseoarthrozou – i zde je mnoho drobných kloubních plošek mezi jednotlivými obratli.Léčení je – např.Ibalgin a všechny léky této skupiny – t.j. protizánětlivé,protibolestivé.Tlumení bolesti obecně – např. s úspěchem je používána therapie chladem,různé koupele atd.

Dotaz:
Dobrý den. Mé ženě je 63roků. Zametala schody, potom se narovnala a pocítila nesnesitelnou bolest v pravém kyčelním kloubu. Pohyb jenom o holích a to s potížemi. Nejbolestivější je dát nohu vpřed nebo vzad. Vleže lze nohu přitáhnout a pomalu uvolnit zpět. Posledních 5 let se léčila na osteoporozu, nyní stabilní, kontrola za 2 roky. Prosím Vás o diagnozu a doporučení léčby. Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den, snad mi nechcete říct,že manželka nebyla na rentgenu??? Je sice nepravděpodobné,že by došlo ke zlomenině krčku,ale bez rentgenu se to prostě nedá říct určitě. Pokud na rtg byla a nález je negativní,doporučuji zpočátku klid ,na nohu nedošlapovat, ať si nechá předepsat nějaké léky ze skupiny NSA/např.Dolmina,Coxtral apod/ – pokud nejsou kontraindikace a později dle možností postupně rozcvičuje. Někdy se stane,že se do kloubu uskřině část kloubní výstelky,dojde k zánětu/synovitidě/.Také je možné,že bolest do kyč.kloubu pouze vyzařovala a původně vznikla v pateři.Bez rentgenu opravdu těžko říct.Nicméně – k lékaři tak jako tak musí.

Dotaz:
Dobry den,
pisu misto dedecka, u ktereho pred 3 dny, dle jeho vlastniho podani,nekdy v noci( ve spanku…) doslo k „prasknuti“ v koleni a od te doby na nej nemuze stoupnout a ma dost ukrutne bolesti, hlavne pod kolenem a to v oblasti „slach“.Je to 82-lety velmi aktivni clovek, proto se obracim s dotazem, jak se mu da doma jeste jinak pomoct a ulevit mu.Byly sme vcera i na ortopedii, tam to bez nejakeho vetsiho vysetreni(krom RTG) uzavreli jako-opotrebovani starim- doporucili tramal a voltaren gel.Vim, ze se toho moc vic asi delat neda, ale kdyz nemuze dojit ani na wc a jeste pred mesicem hopkal po lese…Tak je mi ho lito.Je mozne mu to koleno svitit cervenou lampou???diky predem za odpoved.
Odpověď:
Dobrý den, možná u dědečka došlo po zátěži kolene ke vzniku zánětu kloubní výstelky a on ji pak v noci pocítil jako ono prasknutí.U lidí s opotřebovanými klouby se to stává často.Je důležité zpočárku 1-2 týdny koleno výrazně šetřit,došlapovat jen částečně a s berlemi.Teprve po odeznění akutních potíží lze postupně – zpočátku bez zátěže /např.vsedě jen kývat nohou/ rozcvičovat.Ještě bych přidala – pokud není kontraindikace nějaký lék proti zánětu – jako je např.Ibalgin,Dolmina,Coxtral,Aulin apod. „Červenou“ lampou mu koleno ozařovat můžete až po odeznění akutních příznaků. Přeji ještě hodně zdravých kroků i let.

Dotaz:
Dobrý den,prosím o radu mojí sestře se objevila po utření konečníku růžová krev 2 krát po týdnu, vnější hemoroidy nemá.
Odpověď:
Dobrý den, nemusí mít hemeroidy vnější,ale vnitřní a nemusí mít hemeroidy vůbec.Někdy dovede potrápit i drobná prasklinka konečníku. Dále může mít polyp ve střevě.Pokud se bude krvácení opakovat,je nutné,aby navštívila chirurgickou ambulanci.

Dotaz:
Dobrý den potřeboval bych poradit podle mne s docela závažnou insomnií, kdy mi nezabírají vůbec žádná psychofarmaka. charakter mé nespavosti – celodenní únava bez schopnosti cokoli konat, spát přes den i přes silnou únavu se mi nedaří, denní únavu se marně snažím překonat vysokými dávkami Xantinů což navíc vede i k podráždění periferní nervové soustavy. zvláštní natom všem je, že s příchodem noci začínám být silně aktivní – tedy je v noci u mne spánek zcela vyloučen a to i přes Hypnotika,Sedativa, Anxiolytika, Antihistaminika, Neuroleptika nebo, Antidepresiva s tlumícím efektem. Skoušel jsem i zdvojnásobovat a dokonce i kombinovat tyto výše uvedené farmaka to vše však bez jakéhokoli efektu ,usínám až kolem šesté hodiny ráno probouzím se kolem jedné hodiny odpoledne což pracovně nikterak nevadí vzhledem k tomu že jsem invalidní důchodce, ale silně mne vyčerpává takto narušený doslova převrácený spánkový režim, proto mám otázku pomohla by nějak třeba úplná spánková deprivace, nebo existuje nějaký zázračný preparát který by mi pomohl vše normalizovat?
Odpověď:
Dobrý den,Jste invalidní důchodce po stránce tělesné,nebo máte onemocnění duševní? Toto je věc,kterou nevím a proto Vám mohu poradit pouze návštěvu psychiatra,který Vás eventuelně odešle na speializované pracoviště.Rozhodně u Vás není něco v pořádku,žádné zázračné pilulky neexistují a Vy potřebujete odbornou péči.Jakákoliv jiná rada by mohla být pro Vás škodlivá. Nezlobte se na mě.Přeji hodně úspěchů v léčbě.

Dotaz:
Mám vyvřezlé ploténky a jedna mě na něco tlačí a já mám dost velké bolesti. Při chůzi udělám pár kroků a musím si sednout, stuhnou mě nohy a nedá se jít. Chtěla bych poradit co mám dělat. Bylo mě doporučeno jít do nemocnice ale bojím se operace. Je mě 58 let. Je nutná operace a nebo by pomohli jen kapačky. Nedá se to už vydržet neboť já neujdu ani sto metrů musím zůstat stát a nebo rychle si sednout tím seděním jsem také přibyla na váze.
Odpověď:
Dobrý den, rozhodně jděte k lékaři co nejdříve! Je potřeba vyšetřit, jestli není mícha v místě vyhřezlé ploténky utlačená. Pak by operace byla jedinou záchranou před ochrnutím nohou. Jestli tomu tak není, tak se ničeho nebojte, operace je opravdu až poslední možností léčby.Infuse=kapačky pro tlumení bolestí jsou teď na prvním místě, pak asi rehabilitace, cvičení, snížení váhy atd. Jenom se nebojte a začněte bojovat. Uvidíte,že to půjde.

Dotaz:
Prosím o vysvětlení lékařských pojmů:CBsy I.sin., LIS pseudoradicul., omezení pro vertebropaty, chodím na rehabilitaci – ultrazvuk, pomůže jen na chvíli, bolí mne celá ruka od ramene až po klouby u prstů, v lékarně mi poradili koupit si Milgama tablety, tak jsem zvědavá, zda mi trochu pomohou. Mohou tyto mé potíže souviset s hypoparatyreozou po operaci štítnice r. 2001. Užívám 2 x 2 tbl 0,500mg calciuum carboncicum, 2x 0,500mg magnezium lacticum, kapky vigantol, cardilan 3x denně. Děkuji za vysvětlení. Krásný den.
Odpověď:
Dobrý den, CB sy = CervicoBrachiální = bolesti v krční pateři vystřelující do ruky. Tyto potíže nebudou souviset s operací štítnice. Jsou typické pro nemoci krční pateře, kde je drážděný nerv vycházející z pateře do paže.
Calcium carbonicum je hopeopatikum, ostatní podpůrné léky a viatmíny. Domluvte se s lékařem, ať Vám předepíše léky ze skupiny antirevmatik, které léčí zánět a bolest. Zdravím

Dotaz:
Dobrý den! Prosím,zda mi můžete poradit.Krevní tlak mám někdy 120/80,někdy110/70,ale tep mám 92-98 tepů za minutu.Když jsem v klidu ůpně cítím tep i v očích.Byla jsem na vyšetření štítné žlázy a je vše dobré i na očním vše v pořádku.Někdy cítím jako by mi přeskočilo srdíčko.Byla jsem s tím už jednou na vyšetření a řekli mi,že to zatím není zdraví nebezpečné.Může ten tep souviset s tím a mám žádat znovu nějaká vyšetření? Lékař mi na to předepsal Neurol.
Odpověď:
Dobrý den, krevní tlak máte spíše nižší – nevím, kolik je Vám let, jestli do 35-40, pak zcela v normě. Občasné vynechání tepu, tzv.extrasystola, je opravdu zcela normálním nálezem, pokud jich tedy není mnoho. Nejpravděpodobnější přičinou je porucha rovnováhy v tzn. vegetativním nervovém systému, který inervuje ty orgány, jejichž funkci nemůžeme regulovat sami. Je to např. srdce, pohyby žaludku a střev, potní žlázky atd. Změřte si puls hned poránu, než vstanete z postele. Neměl by být vyšší než 72-75/min. Pokud je vyšší jako 80/min, bylo by vhodné zkusit lék ze skupiny beta-blokátorů, který sníží srdeční frekvenci, bohužel ale snižuje také tlak. To je nutno vyzkoušet. Jinak s Neurolem souhlasím -po práci nebo na noc. Tlumí pozornost.

Dotaz:
Dobrý den, co je to osteoporóza C5/6?
Odpověď:
Dobrý den, osteoporóza je onemocnění kostní tkáně, které vede ke zvýšené křehkosti kostí. Zkratka C5/6 označuje segment dolní krční páteře. Více o osteoporóze se můžete více dočíst na http://www.osteoporoza.cz.

Dotaz:
Hezké odpoledne, je mi 63 a asi 10 let se léčím na hypertenzi, před třemi léty ze mne vyšel i ledvinový kámen. Léků na hypertenzi přibývá, už mám ramicard 10 1x, lussopres 2x, betaloc 1x, tlak v průměru asi 155/95, puls nejníže 53, nebo 52. Znepokojuje mne, že dost často, skoro při každém měření tlaku, puls 1x vynechá, což bylo už dříve diagnostikováno jako komorová estrasystole, pak se to zlepšilo asi při jiné sestavě léků, teď je to opět častější, spojené s jakousi tísní v levé polovině hrudníku.Lékař už nechce léky dále zvyšovat, já taky ne. Co třeba zkusit tarcu – samozřejmě po dohodě s lékařem ? Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den, Tarku- proč ne – ale nikde nevidím diuretikum – např. Indap nebo Hydrochlorothiazid.Ty se dají přidat ke všem uvedeným lékům.Vynechání l systoly za 2-3 minuty nic neznamená,dělá-li Vám obtíže,pak by byla vhodný Holterův monitoring jak pulsu,tak i tlaku / vyšetření se zaznamenává 24 hod/ možná by Vám udělalo dobře nějaké sedativum, či anxiolytikum – Defobin,Lexaurin apod,zjevně Vás zdraovtní obtíže zneklidňují – a to se opět zpětně odráží na zdravotních problémech.

Dotaz:
Dobrý den, prosím o radu k mému zdravotnímu problému. Před 3 roky mi byl operován v Lexumu šedý zákal.Pravé oko je bez problémů, levé oko -krátce po operaci záněty ve vnitřním oku. Byl mi odebrán sklivec ve VÚ Nemocnici Praha- záněty však pokračují. Vždy se vyléčí, zmizí, ale po týdnu se vrací. Léčením kortikoidy se vytvořil druhotný glaukom (až 46 TOOR),který se rovněž léčí jednak kapkami, ale i laserem a pak zmrazením dolní bulvy. Po tomto zákroku se tlak snížil, ale tlak nutno dále udržovat kapkami. Léčení oka má již výrazné vedlejší účinky na organismus. Oční lékařka a lékaři v Nemocnici v Č.Budějovicicích,kde bydlím, si neví se mnou rady. Prosím o radu jak zánět definitivně vyléčit, případně pomoci nalézt specializované pracoviště, které se touto problematikou zabývá. Mnohokrát děkuji za odpověď. Nerad se smiřuji s tím, že bych o zrak přišel.
Odpověď:
Dobrý den. Myslím,že jste byl v Lexumu i VÚN v nejlepších rukách.Bohužel glaukom je zdrádná choroba a její léčení nejisté / vyléčitelné prakticky není/. Pokud se týká dalšího léčení, snad by bylo možné se v rámci kontrol opětovné vyšetření ve Vojenské nemocnici,nebo prostě tam,kde se to zdálo dobré Vám.Jednoznačnou odpověď Vám bohužel dát nemohu.

Dotaz:
Dobrý den,mám potíže s páteří již 5 let a bolesti se za poslední rok ještě zhoršují.MRI L páteře:Snížení a degenerace disků s prav.herniemi 6mm,foramin.protruze disku L oboustranně.Zúžení foramin L4/5 a L5/S1 obou. Kolem ploténky vystupňovaná tuková přestavba kostní dřeně. V horní části kosti křídlové je v T2 v.o.hypersignální okrsek vel.15mm. Beru léky Myolastan,Recoxa,Ibalgin. Bez většího efektu.Rehabilitace bez efektu. Děkuji za radu.
Odpověď:
Dobrý den, jde u Vás o degenerativní změny/ z opotřebení/ velké části pateře a té nejvíce zatěžované.Léky jsou OK,dlouhodobé cvičení a režim pravděpodobně také. Zkuste si ještě nechat předepsat korzet,mohlo by páteř odlehčit.

Dotaz:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, již delší dobu mám bolesti nohou(chodidel ale nyní mě zmodral skoro až zčernal jeden prst vedle palce, mám ho delší než palec. Nemůžu se teď obout do žádných uzavřených bot, protože se to nedá bolestí vydržet, jen když jsem v otevřené obuvy, tak se to dá snést. Už mě pomalu začíná modrat tento prst i na druhé noze, prosím poraďte?? Děkuji.
Odpověď:
Dobrý den, pokud Vám zmodral,či dokonce zčernal prst na noze,musí to rozhodně a co nejdříve posoudit lékař. Může to být neškodný otlak,ale také počíbající flegmona. Takže: lékař. Okamžitě.

Dotaz:
Dobrý den, je mi 35 let. Dle MR mám již 3 roky nález na krční páteři: pravostranná paramediální hernie C5C6 s výraznou impresí na ventrální a pravé kontuře durál. vaku. V etáži C6C7 osteofytické přihrocení dorzálních hran obratlů. Krční mícha bez známek myelopatie. Již cca 1/2 roku pociťuji úporné brnění pravé nohy, nejvíce v oblasti přední a vnitřní strany stehna, především v sedě a ve stoje. Brnění je celodenní, intenzita se ale různě mění, v noci ( po delší době vleže a v klidu se brnění výrazně zmírňuje) Dále občas pociťuji v pravé noze po pár krocích zakřečovanost svalů jako po náročném výstupu do schodů nebo do kopce.V současné době jsem těhotná, nemohu nyní podstupovat mnoho vyšetření, proto prosím o názor, zda tyto problémy mohou být způsobeny nálezem na krční páteři? (UTZ cév PDK jsem absolvovala – negativní). Děkuji
Odpověď:
Tyto potíže nemohou být způsobeny nálezem na krční pateři.Později byste možná měla podstoupit vyšetření LS pateře,ze které vystupují nervy zodpovědné za správnou inervaci dolních končetin.