Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak člověk zůstane v duchu stále mladý 7

Publikováno: 5.02.09
Počet zobrazení: 11374


      Autor článku: Zdeněk Vohradník
Vyhýbejte se bulváru
Bulvární noviny vzbuzují u čtenářů negativní vlastnosti, jako je závist, škodolibost, zloba a nenávist k lidem, kteří mají větší úspěch a majetek než oni, cítí pak velké uspokojení, když je potká nějaká nepříjemnost. Všechny tyto negativní vlastnosti však mají, podle dr. Murphyho – učitele pozitivního myšlení, velmi špatný vliv na lidské zdraví a jsou často příčinou řady nemocí i smrti. Vyhýbejte se jim.


Po tématu o čtení knih se nemohu nezmínit o čtení novin a časopisů. Zatímco v knihách hledáme spíše trvalé a nadčasové hodnoty, noviny a časopisy si kupujeme zejména kvůli aktuálním informacím. Zajímá nás, co se v určité oblasti stalo minulý den, týden, měsíc atd. V posledních letech se vedle tištěných médií stále více prosazuje internetové zpravodajství. Objevily se desítky portálů z různých oblastí. Některé přinášejí zprávy o událostech, které se staly před hodinou i dříve. Někdy máme problém jak se v tom všem orientovat. Já používám již jen souhrny těchto novinek sesbírané z mnoha zdrojů.


Prodejna časopisů (zdroj internet)

Problém nás, co šíříme zásady pozitivního myšlení, je také v tom, že v dnešních médiích toho pozitivního příliš není. Tištěná a internetová média však mají na rozdíl od rozhlasových a televizních zpráv tu výhodu, že si v nich můžeme vybírat jen pro nás zajímavá témata. Je zbytečné se rozčilovat.
V knize Moc podvědomí uvádí Dr. J. Murphy příklad muže, který se pravidelně rozčiloval nad články jednoho konkrétního novináře (u nás bychom mohli říci nad výroky určitého politika), až dostal žaludeční vředy. Autor k tomu udělal dva závěry:
1. Jestliže vás nějaká zpráva dovede rozrušit, je třeba odmítnout ji už proto, že negativní pocity každého druhu narušují vaši rovnováhu, vycházející z vnitřního pokoje.
2. Můj pacient se musel naučit, že lze mít naprosto odlišný názor a při tom druhou stranu neurážet.
Články zmíněného novináře nedosahovaly asi úrovně našich politiků. U nich nejde jen o odlišný názor, který lze pochopit, ale o polopravdy, pomluvy, urážky atd. S tím se nedá smířit.
Někdy mám pochybnosti i o kultuře čtení. Velká část národa, pokud čte, čte úplně něco jiného, než o čem jsem psal minule. Nejčtenějšími novinami je Blesk a i v časopisech převládá bulvár. Je pochopitelné, že lidi zajímají informace o významných lidech. Proto se tak dobře prodávají jejich životopisy. Ale v bulváru jde jen o negativní věci, senzace, pomluvy, polopravdy a lži. Čím sensačnější zpráva a čím známější celebrita, tím větší náklad těchto tiskovin.

Na druhé straně však vím, že ve většině novin existují přílohy se zajímavými informacemi. Vycházejí i kvalitní odborné a populární časopisy s objektivními údaji a s aktuálními novinkami. Jedním z příkladů je i náš portál Třetí věk. Kdo potřebuje a hledá nové poznatky, nemá problém je sehnat.
Protože jsem nerad, když článek vyzní pesimisticky, hledal jsem na závěr něco optimistického. Nalezl jsem to na stránkách Českého statistického úřadu. Zjištěné údaje mně docela potěšily:počty vydaných titulů knih v ČR za léta 1995 – 2007, přes všechny výše uvedené negativní vlivy, rostou:
Přehled o počtu vydaných titulů knih v ČR za roky 1995 – 2007

  Rok:     1995     2000     2005     2007  
  Tis. kusů:     8 994     11 965     15 350     18 029  

Zdroj: Národní knihovna ČR

V roce 2007 vyšlo v České republice 18 029 knižních titulů, což je od roku 1993 nejvyšší počet vydaných neperiodických publikací za rok. Z tohoto počtu bylo více než 89 % knih v prvním vydání. Český knižní trh si žádá především novinky a dalšího vydání se dočká již jen omezený počet titulů. Asi 87 % titulů vychází v českém jazyce.
Seznam dosud probraných témat˝ Dobrým lékem proti stárnutí je rekreační jízda na kole, I při výletech na kole je třeba hledat něco nového, Hádanky relaxují mozek i ducha, Také hádanky oddalují stárnutí, Pátrejte po svých předcích, Řekni mi co čteš ,
Uvítáme, když nám k tomuto tématu nebo i k předchozím článkům, napíšete.

Autor: Zdeněk Vohradník, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 2 komentáře (0 komentářů čeká na schválení)

08.02.2009 17:20  Zdeněk Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

Milá Vlasto, pokud jde o možnost nákupu levných knich s Vámi vřele souhlasím a všem to doporučuji. Na statistiku jsem se jěště jednou díval, ale chybu jsem nenašel. Viz http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/knizni_produkce_v_cr_v_roce_2007 Pokud se mýlím ještě mě, prosím, upozorněte. Srdečně zdraví Z. Vohradník
http://www.vohradnik.webnode.cz

08.02.2009 00:32  Vlasta

(v tabulce za rok 2007 vypadlo 10 tisíc!) Doporučuji místo peněz za bulvár zajít do prodejny LEVNÉ KNIHY, kde za stejný obnos už od 20 Kč se koupí zajímavá knížka.

Zanechte komentář: