Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak člověk zůstane v duchu stále mladý 15

Publikováno: 2.04.09
Počet zobrazení: 2625


      Autor článku: Zdeněk Vohradník
Dopřejte si občas malou výstřednost
Vedle zájmů a koníčků, které vyžadují více času, je si potřeba i v seniorském věku občas dopřát krátkodobé rozptýlení od všedních starostí. Nejde o výstřednosti v pravém slova smyslu, spíše jen vzhledem k našemu věku. Některé věci, které budu popisovat, jsou pro mladší generaci dost běžnou záležitostí, ale ve věku 70+ již vyžadují i trochu odvahy. Jako příklad uvedu tři ˝výstřednosti˝ z různého prostředí.



*Před dvěma lety jsme se s manželkou a bratrem ze dne na den rozhodli, že podnikneme vyhlídkový let malým letadlem nad naším krajem. Všichni jsme již běžným dopravním letadlem několikrát letěli a dík Google Earth jsme se dívali i na naši krajinu jako z družice. Vyhlídkový let však předčil všechna naše očekávání. Zpočátku jsme se trochu báli, protože jsme v tomto malém stroji bezprostředně pociťovali všechny jeho pohyby. Pohledu na vlastní oči na krajinu, kterou jsme znali jen ze země, se však nic nevyrovná. Ten krásný pocit jsme si ještě dlouho v sobě udrželi.

* Do kina již mnoho nechodíme. Stále častěji jsme slyšeli o multikinech, a proto jsme se loni vypravili do krajského města. Řekli nám, že je to u Grandu. Dost jsme se nachodili, než nám došlo, že multikinu se říká CineStar. Rychle se také rozptýlila naše představa, že multikino je obrovský sál, něco jako biograf pro řidiče v USA. V jednom objektu je těch promítacích sálů několik. Jde vlastně o relativně malý prostor s plátnem přes celou přední stěnu. Jak jsme v zápětí zjistili, jsou i reproduktory rozmístěny pod celou plochou, takže zvuk přichází přesně z místa, kde na plátně vzniká. To vše vás pohltí a zavleče přímo do děje. Šlo o premiéru velkofilmu Juraje Jakubiska Bathory, takže se bylo na co dívat. V multikině nás ještě udivilo, že v sedadlech jsou otvory na kelímek s kolou a že si před představením všichni kupovali kukuřici – kromě nás dvou, kteří si ještě pamatujeme, že šustění sáčkem s bonbony při představení byla neslušnost. Ale jinak to byl zážitek. Doporučujeme to zkusit.

* Pod naší zahradou je velký rybník. Jednou za několik let se stane, že plocha za bezvětří rychle zamrzne, takže je jako zrcadlo a okolní stromy se v ní odrážejí jako ve vodní hladině. Pak neodoláme a vyrazíme si zabruslit. Obvykle tři generace. Pro mladé je to jen krásný zážitek. U mne je to v poslední době spojeno i s obavou, zda se na bruslích ještě udržím. Ale stále dokážu, i když opatrněji, projet patnáctihektarovou plochu s různými zákruty a ostrůvky. Řekl bych, že je to o ten nádherný pocit lehkosti ještě krásnější.

Na závěr seriálu:

Když jsem připravoval tento seriál článků pro seniory, měl jsem představu o šesti tématech. Některé se rozšířily, několik témat přibylo a výsledkem je 15 článků, které vyšly v portálu Třetí věk. Chtěl jsem v nich ukázat na základě zkušeností naší rodiny, že existují činnosti, které nás udržují v kondici a oddalují stárnutí. Samozřejmě těchto činností je mnohem víc a záleží na každém, co mu vyhovuje. Vycházel jsem také z učení dr. J. Murphyho, učitele pozitivního myšlení, kterého jsem často citoval. Pokud však člověk sám nechce, nejsou poučky a teorie nic platné. Svůj život máme každý ve svých rukou a svádění viny na něco jiného jsou jen výmluvy.

Byl jsem také zvědav, jak budou na jednotlivé náměty reagovat čtenáři. Ve Třetím věku je to usnadněno tím, že u jednotlivých článků je počítadlo, které zaznamenává, kolikrát byl text otevřen. Byl jsem překvapen, že návštěvníci portálu nejvíce ˝klikali˝ na články o počítačích. Ve dvou případech se mi dokonce podařilo vyvolat na toto téma i zajímavou diskusi.

Pořadí nejčtenějších článků

TABULKA

  Pořadí:     Číslo a název článku    Počet čtenářů  
  1.     9 K čemu je užitečný počítač v rodině důchodců    671 
  2.     8 Počítače zvyšují duševní aktivitu seniorů    554 
  3.     1 Dobrým lékem proti stárnutí je rekreační jízda na kole    542 
  4.     4 Také hádanky oddalují stárnutí    474 

Pokud jste dočetli až sem, mám k Vám prosbu: napište mi, prosím, dole do komentáře, o kterých činnostech a koníčcích si myslíte, že nejvíc oddalují stárnutí. Můžete vybírat jak z těch, které jsme probírali v tomto seriálu ( cyklistika, hádanky, pátrání po předcích, četba, počítače, zahrádkaření, domácí zvířátka, cizí jazyky) nebo z vlastních zkušeností. Stačí napsat jedno slovo i bez jména. Když nám toho napíšete víc, budeme rádi. Děkuji.
Všechny články seriálu Jak člověk zůstane v duchu stále mladý naleznete na těchto stránkách u mého jména v části ˝O nás˝ nebo na webových stránkách rovněž tam uvedených.

Autor: Zdeněk Vohradník, Foto: Zdeněk Vohradník

Vaše komentáře

Celkem 5 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

12.05.2009 21:12  em.černý

svatá pravda

05.04.2009 21:15  Zdeněk Vohradník (vohradnik@hlinecko.cz)

Děkuji za Vaše názory. Shodujeme se v tom, že každý má život ve svých rukou. Do podzimu se loučím a těším se na shledanou v našem portálu. Z. Vohradník
http://www.vohradnik.webnode.cz

03.04.2009 15:33  Josef Klier

Jakákoliv aktivita je dobrá.Vzpomínám na slova starého prof.Badala ve Fr.lázních.Ve své přednášce,kterou jsem vyslechl před 25 léty říká:pokud si člověk myslí,že až bude v důchodu,dost si přispí,odpočine,nebude mnoho činností vykonávat,že to bude ono.Odpoivěděl:pohyb je život a nečinnost je smrt.

02.04.2009 19:42  Maura ()

1. Relaxování 2. Objevování a přijímání pozitivních myšlenek 3. Cílevědomé pěstování koníčků 3. Láskyplné přijímání darů života
http://www.povidky.pise.cz

02.04.2009 10:14  ZbornikJindrich

1.Jízda na kole 2.Dopřejte si malou výstřednost Počítač je samozřejmost.

Zanechte komentář: