Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zářivý cíl – můj stravovací program 12

Publikováno: 26.02.10
Počet zobrazení: 4169
  Autorka článku: Maura
Zeleninové saláty.
Saláty má rád snad každý a určitě jich znáte spoustu a už nevíte, který udělat. Inspirujte se. .

Salát z celeru a jablek

Suroviny
2 větší oloupaná jablka
1 větší celer
80 g vlašských ořechů
50 g rozinek
1 citrón
jogurt
hlávkový salát
mandarinka
hroznové víno
sůl a pepř

Postup přípravy:
Jablka nakrájíme na tenké měsíčky, přidáme nakrájený syrový celer, rozinky, vlašské ořechy a promícháme. Z majonézy, citrónové šťávy, soli a pepře připravíme zálivku. Misku vyložíme opraným salátem, na něho položíme jablka promíchaná s celerem a se zálivkou z majonézy. Ozdobíme růžicí z mandarinky a hroznovým vínem. Podáváme vychlazené s libovolným pečivem.

Míchaný zelený salát s brokolicí

Suroviny
1 brokolice
6-10 žampionů, podle velikosti
200 g zelených fazolek
salátová zelenina (různé druhy salátů)
6-10 zelených oliv
Na zálivku:
2/3 oleje + 1/3 ovocného octa
sůl a pepř

Postup přípravy:
Brokolici rozřežeme na růžice. Z fazolek odstraníme stonky, houby necháme celé. Necháme vřít vodu, do které vložíme na chvíli zeleninu, pak ji „osvěžíme“ tak, že ji krátce propláchneme studenou vodou, abychom zastavili proces vaření (stejně jak to děláme někdy u těstovin) a necháme na sítu okapat. Do mísy vložíme směs salátové zeleniny. Přidáme uvařenou zeleninu. Zalijeme zálivkou a přidáme olivy.
Dresink připravíme předem smícháním octa, oleje a jen přiměřeně osolíme a opepříme.

Rajčatový salát s okurkami

Suroviny
1/2 okurky (délky asi 15 cm)
3 rajčata
1 cibule
1 lžíce slunečnicového oleje (nebo jiného)
1 lžíce vinného octa
sůl a pepř dle chuti

Postup přípravy:
Z rajských jablíček i okurky odstraníme slupky a jádra. Nakrájíme je na velmi malé kostečky. Přidáme nakrájenou cibuli. Zalijeme zálivkou připravenou smícháním zbývajících surovin (ocet, olej sůl a pepř).

Lehký salát z čekankových puků

Suroviny:
2 čekankové puky
1 pomeranč
Na zálivku:
citrónová šťáva z jednoho citrónu
1/2 lžíce cukru
špetka soli
olej

Postup přípravy:
Čekankové puky rozkrojíme a natrháme rukou na menší kousky. Raději je nekrájíme, protože jinak můžeme přijít o vitamíny a také listy rychleji uvadají. Přidáme na kousky nakrájený pomeranč, který velmi dobře doplňuje a tlumí nahořklou chuť čekanky. Předem si připravíme klasickou „citrónovou zálivku“:
Smícháme citrónovou šťávu, cukr, trochu soli a přidáme olej. Do salátu nedáváme středový košťál, je nahořklý. Proto ho vylomíme i s vlákny!

Salát z fenyklu a ředkviček

Suroviny
1-2 fenykly
1-2 svazky čerstvých ředkviček
2 lžíce oleje
šťáva z citrónu
80 ml redukovaného salátového dresinku
sůl a pepř

Postup přípravy:
Svazek čerstvých ředkviček pečlivě omyjeme a odřízneme stonky asi tak 2 cm na ředkvičkou. Části zelených stonků (pokud nejsou povadlé) tam také necháme. Můžeme to vše sníst a nemusíme nic vyhazovat. Ředkvičky nakrájíme na tenké plátky. Několik nepovadlých listů ředkviček jemně posekáme a přidáme do salátu. Mají skvělou chuť a nemusíme je vyhazovat, jako obvykle. Není na nich nic špatného. Chutnají trochu jako šťovík, ale je to velice čerstvá chuť.
Fenykl je fantastická zelenina, můžeme ho upravit různým způsobem např. upéci, podusit nebo osmažit, ale do salátu se hodí opravdu, ze všeho nejlépe. Odloupneme horní obalový list, ten můžeme přidat později třeba do zeleninového vývaru a nebo přidat k rybě pečené v alobalu. Pro tento účel uschováme také odříznutý vršek. Část natě nahoře – takovou bylinkovou chocholku si taky ponecháme. Je velmi delikátní a vypadá skvěle zeleně, proto ji přidáme do salátu. Budeme se snažit nakrájet fenykl na co nejtenčí plátky. Můžeme použit i kráječe na zeleninu, ale musíme být na sebe opatrní. Zelenou část nasekáme, přidáme 2 lžíce oleje a šťávu z jednoho citrónu (procedíme mezi prsty a jádra tak snadno zachytíme). Citrónu dáme podle chuti, osolíme a opepříme. Dobře promícháme, ochutnáme.

Vařený mrkvový salát s jablkem
Suroviny
400 g vařené mrkve
230 g jablek
sůl
medu
citrónovou šťávu

Postup přípravy:
Mrkev povaříme v mírně osolené vodě téměř do měkka.
Po vychladnutí mrkev nastrouháme na hrubším struhadle.
Na jemném struhadle nastrouháme také jablka a vše opatrně smícháme s uvařenou mrkví.
Dochutíme medem rozmíchaným v citrónové šťávě.

Salát s fazolemi a zeleninou

Suroviny pro 6 porcí:
300 g bílých fazolí
2 cibule
1 hřebíček
bylinková směs
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 salátová okurka
sůl a pepř
2 lžíce octa
4 lžíce olivového oleje
1 g nitkového šafránu

Postup přípravy:
Fazole uvaříme nadvakrát. Nejprve dáme fazole do velkého množství studené vody a vaříme je 30 až 40 minut. Necháme je okapat na cedníku a znova povaříme. Tentokrát je dáme rovnou do vroucí vody, do níž jsme přidali cibuli se zabodnutým hřebíčkem a čerstvé bylinky (bazalka, saturejka a pod). Osolíme a opepříme. Fazole se musí vařit do změknutí tj. 1,5 až 2 hodiny. Scedíme je a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím očistíme papriky a nakrájíme je na drobné kostičky. Okurku oloupeme vybereme jádra lžičkou a nakrájíme také na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme na drobnější kousky. Ochutíme octem, olejem, osolíme, opepříme. Před podáváním můžeme i ozdobit černými olivami a přidat šafrán.

Recepty byly převzaty z Internetu

Autor: Maura, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

12.03.2010 16:55  Aurora

Já dělám dva výborné saláty z červené řepy: Řecký salát-uvařená řepa v osolené a okyselené vodě se nakrájí na plátky, posype se drceným pepřem a pokape olivovým olejem. Jogurtový salát-stejně uvařená řepa se nakrájí na hrubém struhadle, přidá se nadrobno nakrájená cibule, je dobrý i řepíkatý celer (ale nemusí být) a zaleje se omáčkou z jogutu ochuceného dle vlastní chuti.

Zanechte komentář: