Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 150

Publikováno: 21.01.11
Počet zobrazení: 3939
  Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
V rámci pasáže o aktivním stáří jsem se zmínil i o sobě. Ne proto, abych se chlubil, ale abyste věděli, že to, co píši, také sám dělám.

A že tedy všechno, o čem píši, je vyzkoušeno a tedy to lze doporučit. Na dnešek jsem Vám slíbil napsat o „Pěti Tibeťanech“, které jsou staletou praxí vyzkoušeny jako prostředek, který navrací mládí. Pokud se někdo chce s touto metodou seznámit podrobněji, odkazuji je na knihu „Pět Tibeťanů“ Petera Keldera (Nakladatelství PRAGMA Praha 1994).

Zajímavá je již předmluva. Posuďte sami. Autor předmluvy o knize říká, že není pro každého a vysvětluje: „Měli byste ji číst teprve tehdy, když dokážete přijmout zdánlivě nesmyslnou představu, že proces stárnutí je možné obrátit.“ Setkali jste se v některé knize, že by vás někdo odrazoval od jejího čtení? Já tedy jen v nějaké ironické či satirické knize. Peter Kelder v této knize vypráví příběh plukovníka Bradforda. Ten také celou knihou prolíná.

Když budu hodně stručný, tak tento voják působil mimo jiné v Indii a tam se dozvěděl o tibetských mniších, kteří znají „pramen mládí“. Podle vyprávění současníků se staří muži, kteří se dostali do jejich kláštera a žili v něm nějakou dobu, změnili tak, že doslova omládli. Získali tam nejen vitalitu, ale i zdraví a sílu. Plukovník se vydal tento klášter hledat a po čtyřletém putování jej našel. Pobyl tam několik měsíců a když se vrátil do Evropy, ani jeho nejlepší přítel jej nemohl poznat. Namísto shrbeného starce měl před sebou statného muže bez šedin a s tmavými hustými vlasy. Z muže vyzařovalo zdraví. Kniha pokračuje tím, že si pan plukovník nenechal tajemství svého mládí pro sebe a začal je postupně a cílevědomě předávat skupině lidí, které kolem sebe soustředil.

Základem celého procesu bylo učení o sedmi „čakrách“, které jsou energetickými centry těla, jež jsou zaměřena na sedm žláz s vnitřní sekrecí: 1.pohlavní žlázy (kořenová základní čakra), 2. nadledvinky (sexuální čakra kříže), 3. slinivka břišní (čakra solar plexu), 4.brzlík (čakra srdce), 5. štítná žláza (čakra krční), 6. šišinka mozková (čakra temene hlavy) a 7. podvěsek mozkový-hypofýza (čakra čela). Čakry vytvářejí vířivá silová pole a ovlivňují produkci hormonů příslušné žlázy. Hormony pak řídí všechny tělesné funkce, včetně procesu stárnutí nebo mládnutí. Uvedená silová pole se ve zdravém těle točí velkou rychlostí a umožňují kosmické energii proudit tělem směrem nahoru. Když se začne jeden nebo více z těchto „vírů“ točit pomaleji, proud životní energie se rovněž zpomaluje, což znamená nemoc nebo stárnutí. Tato vířící centra u zdravého člověka přesahují hranice fyzického těla, naproti tomu u nemocného či starého člověka sotva dosahují jen jeho povrchu.

Jak jsem již poznamenal, tato metoda „věčného mládí“ je již hodně stará, důkladně jsem se s ní seznámil a také „Pět Tibeťanů“ cvičím. Ano, cvičím, protože „Pět Tibeťanů“ je – kromě způsobu myšlení – pět cviků. K tomu dodám, že s těmito prastarými tibetskými rituály se mohli Evropané seznámit až před 65 lety, protože rituály byly po celá tisíciletí střeženy jako tajemství v himalájských klášterech. Avšak v roce 1944, kdy byly pro západní svět objeveny, ještě pro ně nebyla připravena půda. Svět tehdy ještě neznal ani učení dr.Murphyho, které má s Pěti Tibeťany určitou spojitost. Proto také o těchto cvicích ve svém seriálu píši. Dnes si povíme jen o prvním „ritu“ (tak cviky nazývají lámové). Více se nám do článku nevejde. Cvik budu popisovat jen stručně a doufám, že srozumitelně. Ještě dodám, že účinný je každý cvik i sám o sobě. Nemusíte tedy cvičit všech pět rituálů za sebou. A také tu nejde o dokonalost provedení. Jestliže vám stáří nebo určitá nemohoucnost zpočátku brání v tom, abyste „dotáhli“ jednotlivé polohy „na jedničku“, nevadí. Při dalším opakování „ritu“ to bude lepší a lepší. Nakonec k té dokonalosti dospějete. A čím větší počáteční obtíže budou, tím více radosti pocítíte při cvičení. Rozhodněte se k cvičení, ale nenuťte se do něj. A tady je ta spojitost s učením dr.Murphyho. Podvědomí také neoslovujete z „musu“, nebo proto, že nastala hodina oslovení, proto, že vás k tomu vede pevná vůle nebo novoroční předsevzetí. Podvědomí oslovujete tehdy, když cítíte, že to potřebujete. A stejná potřeba by měla vyvolat vaši touhu po rituálech. A další spojitost metody dr.Murphyho a „Pěti Tibeťanů“ je i v tom, že můžete požádat své podvědomí o pomoc při zvládnutí jednotlivých rituálů. A teď tedy první cvik:

1. rit: Stoj zpříma – rozpažit a otáčet se ve směru hodinových ručiček až se lehce točí hlava: Začátečník to může udělat 6x (později 12-21x). Pak si cvičící sedne nebo lehne. Než se ale začnete točit, můžete si pomoci tím, že zvolíte nějaký bod před sebou a budete s ním po dobu otáčení udržovat oční kontakt tak dlouho, dokud je v zorném poli. Tuto počáteční pomůcku můžete (ale nemusíte) používat tak dlouho, jak budete chtít. 21 otoček je ale limit, který byste neměli překračovat. Leda, že byste se chtěli stát „tančícími derviši“, kteří tančí až do omdlení nebo do konce svých sil.

Autor: PhDr. Zdeněk Chmel, Foto: Internet

Jak už jsem se zmínil, „Pět Tibeťanů“ učím i své klienty, protože patří do souboru rad o tom, jak žít kvalitní život v každém věku. Do své poradny zvu tedy také vás, jestliže chcete správně rozvíjet svou osobnost. Poradna sídlí v Brně a každý klient-ka se musí předem objednat (tel. 549 257 402 nebo 604 158 676 nebo e-mail: drzch@quick.cz). Pokud jste ze vzdálených míst, mohou to být i konzultace prostřednictvím e-mailů na podkladě znalosti knihy „Jak využívat moc podvědomí“, kterou si můžete rovněž objednat na uvedených kontaktech.

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

23.01.2011 03:43  R.Starosta (suvar@seznam.cz)

INFO.: Nejlépe opatřit si malou knížku P.Keldera: Pět tibeťanů a optimální bude otevřít si novou webovou stránku z loňkého roku www.novaduchovnicesta.cz kde si najdete články "29A. Pět tibeťanů-optimální způsob péče o čakry" a navazující článek "29B. Jak cvičit pět tibeťanů". Nemusíte nikam volat, je to výtečně a srozumitelně popsané i s reálnými snímky jednotlivých fází každého cviku. A nemusíte nic platit!! Berte toto jako INFORMACI, nikoliv jedině správné doporučení, každý se rozhodněte jen a jen dle sebe sama! Ahoj! Zdraví všechny 75-letý senior R.S.
http://nemám

Zanechte komentář: