Dnes je 19.03.2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 167

Publikováno: 3.02.12
Počet zobrazení: 2949
Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
Minule jsme končili tím, že vůbec není logické to, že se mezi nezaměstnanými ocitá u nás stále více padesátníků. Je to důsledkem hesla, kterým měly být po listopadu ostraněny „staré struktury“. Tehdy to smysl mělo.

Dnes to už smysl nemá a je to zvrácené a pošetilé „non plus ultra“. A zejména škodlivé. Kdybychom se podívali do světa, kde si právě padesátníků cení, přišli bychom na to právě logickým myšlením, o němž jsem mluvil v minulých článcích.

Řekněme si tedy, proč si ve vyspělých zemích světa logicky padesátníky cení. Padesátníci mají znalosti stejné jako mladí absolventi, ale k tomu získali i letité zkušenosti, o něž se při rozhodování opírají. Samozřejmě „nestřílí od boku“ jako dávní pistolníci na Divokém západě, ale každý svůj krok rozvažují a posuzují. To neznamená, že by byli pomalejší než čerství absolventi. Naopak. Chyby nezkušených, které je nutné napravovat, připraví firmu nejen o čas, ale i o kredit a tím často i o zákazníky. Další předností padesátníků je dokonalá znalost firmy, jejího výrobního programu a možností. Rovněž je zde fakt, že si svého místa, vydobytého léty práce v dané firmě, daleko více cení než mladší kolegové, které snadněji „přelanaří“ konkurence. U padesátníků jde tedy i o větší loajalitu k firmě po všech stránkách. A většinou jde o osobnosti, které firmu reprezentují a dodávají jí punc spolehlivosti.

Jestliže vyjdeme z aforismu A. Karra: „Každý člověk má tři charaktery:jeden, který ukazuje, jeden, který skutečně má, a jeden, který si myslí, že má“, pak u většiny padesátníků to neplatí. Protože ten charakter, který skutečně má, také ukazuje a vůbec není na pochybách, jaký charakter to je. Prostě, ten svůj charakter má důkladně léty vyzkoušený a zažitý. Stejně tak je to s rolemi, které každý z nás v životě hraje. Padesátník
už má jasno, zda dá přednost roli osobního či rodinného charakteru nebo roli seriózního manažéra.

Mluvíme-li o rolích, pak musíme mluvit i o schopnostech, které můžeme charakterizovat jako určité vlastnosti člověka, které mu pomáhají, aby něco dělal lépe než ostatní. Je nabíledni, že schopnosti máme nejen vrozené, ale i získané zkušenostmi. Asi se nebudete se mnou přít, když prohlásím, že tyto druhé schopnosti nejsou doménou mladých pracovníků (i když je vůbec nechci podceňovat), ale právě těch zkušených.

Uvedená fakta můžeme vztáhnout (ovšem jen do určité míry) i na politickou scénu. Nedávno jsem četl článek, kde autor uvažuje o tom, kam bude směřovat svět v letošním roce po volbách v Rusku (březen), Francii.(duben) a USA (podzim). Ale to už si necháme na příští článek.

Autor: PhDr. Zdeněk Chmel, Foto: Internet

Teď jen ještě můj pravidelný osobní dovětek. Minule jsem oznámil, že Kniha GALERIE BRNĚNSKÝCH OSOBNOSTÍ 5.díl už vyšla a nabídl jsem vám možnost jejího získání, samozřejmě včetně předchozích čtyř dílů. Kdo by se chtěl dostat jako donátor na první stránky dílu 6, který začínám připravovat (jeho obsahem budou osobnosti od písmene W do Z) má sice hodně času, ale jak se říká „Kdo dřív přijde…“. Teď už jen zopakuji kontakty, které platí jak pro Vydavatelství ANTE Brno, Horácké nám. 5. tak i pro moji poradnu, kterou ale nyní mohu poskytovat jen prostřednictvím e-mailů. Kontakty: 549 257 402 / 604 158 676 nebo drzch@quick.cz.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: