Dnes je 19.03.2024, Svátek má Josef, zítra Světlana

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak využívat moc našeho podvědomí – 168

Publikováno: 17.02.12
Počet zobrazení: 2890
Autor článku: PhDr. Zdeněk Chmel
V předcházejícím článku jsme mluvili o padesátnících. Dnes bych opět nejprve vyšel z informace, kterou jste možná četli v novinách, o prvních výsledcích sčítání lidu, domů a bytů, jehož jsme se loni všichni zúčastnili.

Podle těchto výsledků v Jihomoravském kraji ubývá dětí, zato přibývá cizinců – zejména Ukrajinců. Nechci být xenofobní, ale není to dobrá zpráva. Kdyby tento trend pokračoval, pak by se mohlo stát, že k etnickým nepokojům v Severočeském kraji, by mohly přibýt nepokoje na jižní Moravě. Druhým znepokojivým údajem je, že na stovku důchodců připadá jen 87 dětí. Při předchozím sčítání to bylo ještě sto seniorů na 111 dětí. Z toho plyne, že průměrný věk Jihomoravanů se zvyšuje. To by mohlo mít i ekonomické dopady.

Ale abychom nezapomněli na naše pozitivní myšlení, nezůstávejme jen u negativních výsledků. Pozitívním zjištěním je, že jsme zaujali první místo v ČR v procentu domácností, které topí plynem, tedy ekologickým palivem. Možná, že to má souvislost s druhým pozitivem – růstem vzdělanosti. Počet vysokoškoláků se v kraji zvýšil téměř o polovinu a tím, že 14 procent Jihomoravanů má vysokoškolský titul jsme na druhém místě v republice. Tyto dva výsledky už mohou být důvodem k radosti a úsměvu či radostnému smíchu.

Mimochodem, víte, že na polidšťování našich dávných předků se podílel i smích? Lze předpokládat, že se pračlověk začal smát dříve, než začal používat artikulované zvuky – tedy mluvu, jazyk. Smích našim předkům pomáhal přežít v neklidném pravěku i tím, že je stmeloval, protože smích je společenská záležitost, jelikož je nakažlivý a uvolňuje endorfiny, které upevňují vztahy mezi lidmi a potlačují bolest. Můžeme tedy říci, že spolu s naším podvědomím a pozitivním myšlením i smích léčí.

Smích ale není jen výsadou člověka. Americký vědecký týdeník Science už před deseti lety uveřejnil článek, v němž autor dokazoval, že i mnohá zvířata (mimo jiné všechny opice) se umějí smát, ale protože se smějí jinak než my, tak jejich smích neregistrujeme. Zřejmě i proto, že neuvolňuje endorfiny jako smích náš.

Z toho můžeme rovněž vyvodit, že optimismus a pozitivní myšlení spolu s úsměvně naladěným podvědomím vytváří magickou silou i příjemné životní podmínky. Ne náhodou lidové rčení označovalo člověka, který se měl dobře, slovy: „Tomu je do smíchu.“

Pozitivní myšlení také zabrání škodlivým důsledkům nesprávných sugescí. A protože podvědomí je také kolébkou našich zvyků, přinese změna myšlení i změnu ve způsobu života. Jinými slovy – všechno se obrátí k lepšímu. A my opět budeme mít důvod ke smíchu…

Autor: PhDr. Zdeněk Chmel, Foto: Internet

V pravidelném osobním dovětku jsem již oznámil, že Kniha GALERIE BRNĚNSKÝCH OSOBNOSTÍ už má i 5.díl. Všech pět dílů je k dispozici a můžete si je objednat. Protože už začínám připravovat 6. díl, opakuji, že ten, kdo by se chtěl dostat jako donátor na první stránky dílu 6, má sice hodně času, ale „Kdo dřív přijde…“. Teď už jen kontakty, platné jak pro Vydavatelství ANTE Brno, Horácké nám. 5. tak i pro moji poradnu, kterou ale nyní mohu poskytovat jen prostřednictvím e-mailů:
549 257 402 / 604 158 676 nebo drzch@quick.cz.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: