Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mám nárok na konzultaci u jiného lékaře? Ano a zadarmo.

Publikováno: 23.04.12
Počet zobrazení: 6057
Autor článku: MF Dnes
Máte pochyby o léčbě? Jděte za druhým lékařem, tip dá pojišťovna.

Nejste si jisti, zda vás lékař správně léčí? Máte pocit, že vaše bolesti nemohou mít tak banální původ? Pak požádejte svého lékaře o výsledky testů a zajděte se poradit někam jinam. Nebojte se, že vás někdo nařkne z nesmyslného plýtvání. Od 1. dubna totiž máte na konzultaci jiného lékaře čili na druhý názor právo ze zákona zadarmo. Nebojte se, že si lékař vaši snahu o zjištění druhého názoru bude brát osobně. Pravděpodobně nemá smysl běhat za dalším lékařem například kvůli potvrzení, že máte angínu. Své právo využijte ve chvíli, kdy je vám diagnostikován spíše závažnější problém.

Konzultanta můžete hledat přes pojišťovnu

Nemáte vůbec potuchy, kde druhého lékaře najít? Máte několik možností. Důležité je vědět, že žádné doporučení nepotřebujete. Stačí se objednat a již do telefonu zdůraznit, že se jedná jen o konzultaci.
Na vhodného adepta se můžete zeptat přímo svého lékaře. Pokud vám to bude nepříjemné, najděte si sami někoho například na internetu. Ještě jednodušší je kontaktovat pobočku své pojišťovny a poprosit je o radu. Pojišťovna také bude vědět, který lékař by vás mohl odmítnout z kapacitních důvodů a kterému se do harmonogramu ještě vejdete.

Okopírujte si zdravotnickou dokumentaci

K „druhému“ lékaři si musíte vzít výsledky testů, které vám váš lékař udělal. Někteří lékaři vyžadují, abyste s sebou přinesli kopii celé dokumentace.
Domluvte se se svým lékařem, co všechno budete potřebovat, měl by vám poradit. Druhý názor je v podstatě jen konzultace výsledků. Nemělo by vás tedy čekat další kolečko vyšetřování. Druhý lékař se podívá na již provedené testy a vyvodí z nich svou diagnózu.
Může se však stát, že některé testy budete muset absolvovat ještě jednou. Některým výsledkům totiž nemusí lékař věřit (např. ultrazvuku).
Další vyšetření vás čeká také v případě, že lékař bude nějaké testy postrádat.

Podobné právo jste měli vždy

Právo na druhý názor je sice zákonná novinka, v podstatě to však mnozí pacienti dělali i dříve. Nikdo totiž nezjistí, u kolika lékařů jste byli. Můžete si tak chodit od jednoho k druhému a nechat se vyšetřit, kdekoliv chcete. Pojišťovna uhradí všechno.
Problém je ale s výsledky. Když budete mít tři rozdílné diagnózy, jak si sám určíte, která je správná? Proto je vhodnější „konzultaci“ přiznat. V takovém případě bude výhodou i to, že druhý lékař již může mít k dispozici vaši dosavadní dokumentaci.

Konzultaci nikdy nehraďte

Právo na druhý názor máte ze zákona, proto musí být také hrazena pojišťovnami. Jen to mnohé ještě nevědí. Zákon sice platí tři týdny, ale teprve nyní začíná být jasné, jak to bude v praxi. Půjdete-li žádat odborníka o druhý názor v těchto dnech, může se vám stát, že po vás lékař bude chtít, abyste si konzultaci zaplatili sami. Rozhodně ale nikdy nic neplaťte.
Můžete narazit na problém, kdy pojišťovny se zdráhají konzultace proplácet, protože neznají kód, podle kterého by mohl doktor pojišťovně zákrok vykázat. Ministerstvo zdravotnictví slibuje, že nejistoty pojišťoven nemusí pacienty zajímat, a tvrdí, že pojišťovnám informace o tom, jak druhý názor zaúčtovat, předá co nejdříve, aby se proplácení sjednotilo. Do té doby bude asi záležet na lékaři, jaký kód si pro daný zákrok zvolí.

Zdroj: MF Dnes; Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

21.10.2015 19:52  petra kontrová

Dobrý den,pokud si nejsem jistá diagnózou svého lékaře postupu mám nárok na konzultaci?a opravdu zdarma i na soukromé kliniky?jsem půl roku po operací šedého zákalu a mám malý problém a p.doktorka tvrdí že to není potřeba a já si nejsem jistá všude kde jsem napsala na oční kliniky některé chtějí i za konzultaci 1000.-kč je to možné nemůžete mi poradit jestli mě na pojišťovně v místě bydliště pořadí a nebo doporučí děkuji za odpověď nebo řadu s pozdravem.P.Kontrová

Zanechte komentář: