Dnes je 20.04.2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jste důchodci – podnikatelé? Nezapomeňte na Přehled

Publikováno: 18.04.14
Počet zobrazení: 1453
I ty OSVČ, které podnikaly jen část roku 2013, musí podat Přehled o příjmech a výdajích.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) – podnikatelé, řemeslníci, živnostníci – mají do 2. 5. 2014 povinnost podat Přehled o příjmech a výdajích za rok 2013. To platí i pro ty OSVČ, které samostatnou výdělečnou činnost vykonávaly jen po část roku 2013 nebo které v loňském roce oznámily ukončení samostatné výdělečné činnosti. K 31. 12. 2013 evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) 977 228 OSVČ, ale Přehled o příjmech a výdajích za rok 2013 by ve skutečnosti mělo odevzdat více než milion osob.

Další důležité termíny
OSVČ, kterým daňové přiznání zpracovává daňový poradce, musí podat „přehled“ nejpozději do 1. 8. 2014. Tuto skutečnost jsou OSVČ povinny oznámit příslušné okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) do 30. 4. 2014. Pro OSVČ, které nemají povinnost podávat daňové přiznání, je termín pro podání „přehledu“ nejpozději do 31. 7. 2014. Za nepodání „přehledu“ nebo jeho opožděné podání může OSSZ udělit OSVČ pokutu až do výše 20 000 Kč.

Doplatek je nutné uhradit do 8 dnů
Případný doplatek na pojistném, který může vzniknout zúčtováním celého roku, musí OSVČ zaplatit nejpozději do osmi dnů po dni, ve kterém podala nebo měla povinnost podat „přehled“. Doplatek se hradí bankovním převodem. V případech, kdy jeho výše nepřesahuje 10 000 Kč, je možné zaplatit ho také v hotovosti v pokladně příslušné OSSZ. Pokladny OSSZ jsou otevřeny ve vymezené dny, a to standardně v pondělí a ve středu mezi 9 – 15 hodinou (s polední přestávkou). Informace o aktuálních úředních hodinách jsou k dispozici na webu ČSSZ v sekci Kontakty (www.cssz.cz).

Podáním „přehledu“ se mění výše měsíčních záloh
Od měsíce podání Přehledu o příjmech a výdajích za rok 2013 platí OSVČ zálohy v nové výši, vypočtené podle daňového základu dosaženého v roce 2013. OSVČ vykonávající hlavní samostatnou výdělečnou činnost platí minimální měsíční zálohy ve výši 1 894 Kč (je-li účastna důchodového spoření, minimálně 1 700 Kč). OSVČ, která v roce 2013 vykonávala vedlejší samostatnou výdělečnou činnost, bude povinna platit zálohy na pojistné, minimálně 758 Kč (je-li účastna důchodového spoření, minimálně 680 Kč), pokud její daňový základ dosáhl v roce 2013 rozhodné částky. Rozhodná částka činí 62 121 Kč pro celý kalendářní rok (za každý měsíc, ve kterém nebyla vedlejší činnost vykonávána, se odečte 5 177 Kč).

Nejčastější chyby
OSVČ nejvíce chybují v tom, že:
• chybně uvedou počet měsíců hlavní nebo vedlejší samostatné výdělečné činnosti – OSVČ považují za zahájení činnosti už vydání živnostenského listu, nikoliv faktické zahájení výkonu činnosti,
• chybně uvedou výši uhrazených záloh a doplatků,
• neoznámí vznik důvodu pro výkon vedlejší činnosti, pokud chce být OSVČ považována za OSVČ vykonávající vedlejší činnost, nebo nenahlásí zánik tohoto důvodu, jestliže k němu došlo v průběhu roku, za který podává „přehled“.

Elektronický formulář jako kalkulačka
Formulář Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2013, který současně funguje i jako kalkulačka pro výpočet pojistného a nových záloh, a podrobný návod k vyplnění jsou k dispozici na webových stránkách ČSSZ. Přehled je možné podat elektronicky nebo doručit příslušné OSSZ v listinné formě. Bližší informace k podání „přehledu“ elektronickou cestou jsou uvedeny na webu ČSSZ v sekci e – Podání – viz: www.cssz.cz/cz/e-podani/. S případnými dotazy a nejasnostmi se mohou OSVČ také obrátit přímo na svou příslušnou OSSZ.

Zdroj: ČSSZ

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: