Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička vaří vnoučatům

Publikováno: 23.09.14
Počet zobrazení: 1709
  Autorka článku: Irena Novotná
Placky k luštěninovým a zeleninovým pokrmům.

Inspirace indické kuchyně je nevyčerpatelná a jistě se hodí docela jednouchá příprava placek, které konečně známe i naší národní kuchyně k zajímavým zeleninovým jídlům a polévkám jako příloha. 

 

Smažené placky

500 g hrubé nebo polohrubé mouky, voda, sůl,

olej na smažení

Z mouky, soli a vody vypracujeme těsto, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi hodinu. Pak vyválíme kulaté placičky a smažíme je potopené v rozpáleném oleji dozlatova.

Lístkové placky

500 g hladké mouky, 80 g másla, mléko, sůl,

máslo na smažení

Z mouky, soli, rozpuštěného másla a mléka vypracujeme tužší těsto. Rozdělíme na čtyři díly a z každého vyválíme kulatou placku. Tři placky potřeme máslem a mírně posypeme moukou, položíme je na sebe a navrch dáme čtvrtou. Lehce je k sobě přimáčkneme a smažíme je na mírném ohni po obou stranách.

Překládané placky

500 g hrubé mouky, sůl, případně něco mletého pepře,

máslo na potírání a na smažení

Z osolené vody, mouky a případně pepře vypracujeme tužší těsto a vyválíme větší placky. Pomašlujeme je rozpuštěným máslem, přeložíme na polovinu, trochu vyválíme, opět pomašlujeme a ještě přeložíme. Vyválíme do tvaru vějířů a smažíme na másle po obou stranách.

Plněné placky

těsto: 250 g polohrubé mouky, 2 lžíce oleje, sůl

náplň: 250 g čočky, ˝ lžičky horkého koření (str. 32),

˝ lžičky chilli nebo pálivé papriky, ˝ tlučeného kmínu,

sůl, olej na smažení

Rozvaříme čočku a smícháme ji se solí a kořením. Z mouky, oleje a osolené vody vypracujeme těsto. Vyválíme placky a na polovinu z nich rozdělíme čočkovou směs. Přikryjeme ostatními plackami, navlhčené okraje dobře spojíme. Ještě trošku opatrně vyválíme a na oleji smažíme po obou stranách.

 

 

 

Krupičkové placky

150 g krupičky, 200 g polohrubé mouky, 50 g rýžové mouky, ˝

lžičky koření karí, 50 g másla, sůl, olej na smažení

Z vody a všech přísad vyjma olej vypracujeme vláčné těsto. Vyválíme placky a smažíme je na rozpáleném oleji.

 

Smetanové placky

500 g polohrubé mouky, 50 g másla,

smetana (může být kyselá), sůl

Ze všech surovin vypracujeme těsto, vyválíme kulaté placičky a pečeme nasucho po obou stranách na plotýnce nebo na teflonové pánvi.

 

Jogurtové placky

2 šálky polohrubé pšeničné mouky, šálek sójové mouky,

˝ šálku másla, kelímek jogurtu, sůl, máslo na smažení

Smícháme obě mouky a sůl a vlejeme horké rozpuštěné máslo. Když vytvoříme hrudky, přidáme jogurt a vypracujeme těsto. Je-li nutno, přidáme trošku vody, ale raději nikoli. Necháme odpočinout asi dvě hodiny a pak tvoříme placky, které smažíme na másle.

 

Placky s bramborami

500 g polohrubé mouky, cibule, ˝ lžičky mletého zázvoru, 250 g

brambor, 2 pfeferonky, sůl, máslo na potření a smažení

Z mouky, soli a vody vypracujeme těsto. Přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme ustát asi hodinu. Brambory uvaříme, oloupeme, rozmačkáme nebo nastrouháme, osolíme a přidáme nadrobno nasekanou cibuli, pfeferonky a zázvor. Pečlivě promícháme. Z těsta vyválíme kulaté placičky, pomašlujeme je rozpuštěným máslem a na každou dáme hromádku bramborové směsi. Placičky zabalíme a opatrně vyválíme naplocho. Smažíme je po obou stranách na teflonové pánvi a jen mírně po okrajích přidáváme máslo.

 

 

 

Rýžové placky

šálek rýžové mouky, sůl

Z mouky, soli a vody zaděláme tužší těsto a na vále tvoříme placičky. Pečeme je na plotýnce nasucho po obou stranách.

 

Čočkové placky

150 g čočkové mouky, 150 g polohrubé mouky, cibule, pfeferonka, hrstka potočnice nebo zelené petrželky, sůl, olej na smažení

Obě mouky, sůl a nadrobno nasekanou cibuli, pfeferonku a potočnici nebo petrželku pěkně promícháme a s patřičným množstvím vody vypracujeme ve vláčné těsto. Z kousků těsta vyválíme placky a smažíme je na oleji po obou stranách.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: