Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička peče štrůdl

Publikováno: 21.10.14
Počet zobrazení: 1625
  Autorka článku: Irena Novotná
Bez štrůdlu je česká kuchyně naprosto nemyslitelná. Zkuste některý z našich receptů.

Štrúdl

Musím přiznat, že mi dalo hodně času, než jsem vyrobila opravdu dobrý štrúdl. Ona je jiná věc se motat kolem babičky, když ho pekla  jiná věc si to zkusit sama. Ale na každou ženu přijde chvíle, kdy musí ukázat, jak se v kuchyni otáčí, ať se to líbí nebo ne. Marná věc, vaření je umění a také dobře a správně uvařené jídlo jen přispívá ke zdraví rodiny. Taky jsem nevěřila! A hodina pravdy udeřila. Měla jsem co dohánět! Vraťme se od vzpomínek do reálného času, kdy už štrúdl umím a tak Vám napíši recept, který se mi zdá nejlepší.

Tradiční tažený štrúdl

Ingredience:

500 g hladké mouky

40 g cukru moučka

80 g rozpuštěného másla

špetka soli

teplá voda na zadělání těsta

Nastrouhaná jablka zbavená slupek a jádřinců i pecek, opražená strouhanka nebo pomleté ořechy (jimi zvyšujete kalorickou hodnotu), rozinky, skořice, tuk na vymazání plechu a potření štrúdlu

Postup přípravy:

Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody. Vody tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné. Zaděláme těsto, které velmi dobře propracujeme. Uděláme 6 bochánků, které necháme na vále těsně vedle sebe, přikryjeme kastrolem a druhý s hodně horkou vodou postavíme na něj. Takto necháme těsto asi půl hodiny,

Mezitím si připravíme jablka, opražíme strouhanku nebo pomeleme ořechy, rozpustíme máslo, ale nebojte se použít i sádlo  a potom postupně odebíráme bochánky, dobře rozválíme, dobře pomoučíme a táhneme do tenka.

Naplníme, jak jsme zvyklí – já dávám někdy rozšlehaný tvaroh, položíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a pečeme asi na 220 °C.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: