Dnes je 28.03.2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dušičky

Publikováno: 31.10.14
Počet zobrazení: 1517
Autor článku: Věra Svobodová
„Duše zemřelých se vracejí na tuto zemi, aby navštívily místa posvěcená láskou těch, které znávaly za života.“
Charles Dickens

Původ tohoto svátku je starobylý a astronomický. Už v pátém století př. Kr. se tento den slavil jako den v půli mezi rovnodenností a slunovratem. Historie Dušiček je ve svém vzniku také spjata s anglosaským svátkem Halloweenu a sahá až k dávnověkým Keltům. Tehdy se rok dělil na dvě období – období hojnosti a období zimy a hladu.

V listopadu pro Kelty začínala doba temna, tmy, zimy a nejistoty. Byl to čas k předělu celého roku, oslavám a hodováním. Také to byl ale čas na duchovní složku svátku. Bylo zapotřebí obětovat bohům, aby se slunce vrátilo, aby se člověk dožil nového jara, aby nebyl hladomor a vydržely zásoby přes zimu.Těch strachů a obav bylo moc. Jejich hlavním bohem byl Samhain, což lze přeložit jako Pán mrtvých. 31. říjen byl svátkem uctívání Samhaina a bohyně Beltane – Velké matky země. Je to předvečer 1. listopadu, kterým začíná zimní polovina roku a keltský nový rok. Vzpomínalo se na ty, jejichž život skončil, na padlé a zemřelé. Keltové dodržovali ve vztahu ke smrti a k pohřbu velmi přísná rituální pravidla a obřady. Věřili, že se tuto noc prolíná náš svět se světem mrtvých a že se jedná o noc, kdy předěl mezi světem živých a královstvím mrtvých je nejmenší.

Věřili, že se té noci vrací domů duše zemřelých z předešlého roku a vyhledávají pomoc příbuzných , aby jim pomohli překročit hranici do Země mrtvých. Proto zapalovali ohně, aby se duše mrtvých mohly přijít ohřát, strávit noc se svými blízkými a vyráběli svítilny z vydlabaných řep, aby duchům posvítili na cestu. Sami se převlékali do starých hadrů a malovali si obličeje, aby se uchránili před vracejícími se zlými duchy. Je to podle keltského náboženství nejmagičtější noc v roce, která končí úsvitem. Mrtví se vrací do svých příbytků, temná moc pozbývá sil. Začíná další rok.

Uteklo asi 500let a k moci se stále více dostávala katolická církev. V 16. století se z obou dnů slavil již jen jediný – Den všech blahoslavených. Tento zvyk se rychle rozšířil po všech křesťanských zemích. Důvodem, proč následuje hned za svátkem Všech svatých je údajně vnitřní spojení církve vítězné na nebi, církve trpící v očistci s církví bojující na zemi. Keltský svátek mrtvých plynule přešel do křesťanského svátku zesnulých.

Církev nazývá toto konečné očišťování ,,očistcem“, kde se rozhoduje o jejich dalším bytí a duše se na tuto cestu připravují. Je to tedy vzpomínka na zemřelé, kteří nejsou ještě připraveni ke vstupu do věčné blaženosti a jsou ve fázi očišťování. Proto se 2.listopadu živí modlí za tyto zesnulé, aby jejich hříchy byly odpuštěny.

Modlitba za zesnulé patří k nejstarší křesťanské tradici a je součástí každé mše. Dříve se na Památku zesnulých peklo zvláštní pečivo ve tvaru přeložených kostí a sloužilo k obdarování pocestných , žebráků nebo lidí mezi sebou u kostela. Pečivu se říkalo ,,dušičky“. V římskokatolickém kalendáři najdeme u 2.listopadu název Vzpomínka na všechny věrné zesnulé, protestanti tento den označují jako Památku zesnulých. Tento pojem vešel i do ateistických kalendářů. Památka zesnulých se rozšířila do celého křesťanského světa a dnes tento den uznává velká část Evropy a přeneseně i USA, kde se slaví svátek mrtvých jako Halloween.

A tak tedy bez ohledu na to, zda věříme v onu kouzelnou noc, zapalme svíčku a vzpomeňme všech těch, kteří již nejsou mezi námi. Ty, z nichž jsme vzešli, všechny nám drahé. Vzpomeňme na ty, kteří byli našimi přáteli, nebo jen lidmi, které jsme znali. Bez ohledu na vyznání, na věk, rasovou příslušnost, staňme se v těchto dnech lepšími a pokornými. Neboť jednou i za nás snad někdo zapálí svíci a daruje nám vzpomínku.

Autor: Věra Svobodová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: