Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mužský přechod provází poruchy erekce, infarkt i nové partnerky

Publikováno: 20.11.14
Počet zobrazení: 1128
  Zdroj: Jana Kačmárová
O mužském přechodu, neboli andropauze, se příliš nemluví. Jedním ze stěžejních příznaků andropauzy je přitom snížený sexuální apetit, doprovázený poruchami erekce.

V souvislosti s tím hrozí mužům také infarkt myokardu.
Sexuolog a gynekolog MUDr. Pavel Turčan ve svém komentáři objasní, proč k těmto poruchám dochází, jak je mohou muži řešit či jak může žena poznat, že je její muž v přechodu.

Mužský přechod doprovází pokles sexuální výkonnosti i deprese

Projevy přechodu u mužů, stejně tak jako u žen, jsou značně individuální. Na někom není skoro poznat, že se v tomto kritickém období nachází, na někom je to naopak vidět až příliš. Obecně k příznakům mužského přechodu patří pokles fyzické, psychické i sexuální výkonnosti, pocit ztráty energie či chuti do života, sklon k depresím, náladovost, nervozita, nespavost, podrážděnost a podobně. Jedná se o opravdu pestrou paletu příznaků. U mužů však, na rozdíl od žen, nastupuje přechod pozvolněji. Sexuální život v přechodu a po něm pak závisí na celé řadě faktorů. Nezáleží pouze na tom, zda dotyčný v přechodu právě je, ale i na celé řadě onemocnění, kterými v tomto období značná část lidí trpí.

Cévy v penisu mají průměr jen 1 mm, proto odchází jako první

V intimní oblasti se u mužů v přechodu objevuje pokles sexuálního apetitu a ještě častěji se pak setkáváme s poruchami erekce. Nejčastější bývají případy, kdy se erekce dostaví, ale nevydrží dlouho. Setkáváme se však i s případy, kdy se erekce buď nedostavuje vůbec, nebo jen velmi slabá. Erekce je totiž závislá i na celé řadě dalších faktorů, z nichž má v tomto období asi největší význam pokles testosteronu a zhoršená funkce cév. S věkem a v závislosti na životním stylu, který muž vede, dochází u něj k usazování plátů cholesterolu a jiných látek, což zhoršuje prokrvení. A pokud tomu tak je, cévy v penisu to většinou odnesou jako první. Důvod je prostý. Jedná se o cévy koncového charakteru, stejně tak, jako i cévy na srdci. Penilní cévy mají ale jen kolem 1 mm v průměru, zatímco ty na srdci 3-5 mm. Problém s erekcí tak nemusí představovat pouze určitou nepohodu, ale může být i varovným příznakem toho, že muži do 3-5 let hrozí infarkt myokardu. Proto je vhodné pokles erekční schopnosti nebrat na lehkou váhu a nesmiřovat se s tím, že to patří k věku. K dalším významným faktorům, oslabujícím erekční schopnost patří samozřejmě narušená psychika, kdy muž pod vlivem hormonálních změn pociťuje náladovost se směrem k depresi.

K celkově lepšímu pocitu, snazšímu se vyrovnání s přibývajícím věkem či chybějící energií a chutí do života mužům dopomohou přírodní preparáty typu Sarapis pro muže či Ženšen forte plus, které nemají vedlejší účinky a je vhodné je užívat dlouhodobě. Pokud to k úpravě stavu nestačí, zlepšení funkce cévní výstelky je pak možné dosáhnout i různými způsoby pod vedením lékaře. Jedním ze způsobů je používání tablet s inhibitory fosfodiesterázy typu 5, z nichž nejznámější je ona slavná modrá tableta. Velice dobrou zkušenost máme i s novým způsobem léčby poruch erekce pomocí speciální rázové vlny, kdy dochází k novotvorbě cév a zlepšení erekce a prokrvení penisu.

Muži v přechodu mají často nové partnerky

Pro mnoho mužů je typické, že v období přechodu, neboli andropauzy, mají také novou partnerkou. Obvykle mladšího věku. Důvodů je opět více. Jedním z nejznámějších je fakt, že si muži mladší ženou dodávají sebevědomím a ujišťují se tak, že jsou stále atraktivní a ještě nepatří do starého železa. Vedle mladší partnerky si připadají sami mladší a tím tak podvědomě zahání a potlačují strach ze stárnutí. Velmi častým důvodem je však pocit nespokojenosti v původní rodině. Obvykle se krize v partnerství projeví po odchodu dětí z rodiny, zvláště v případech, kdy se s partnerkou soustředili jen na výchovu dětí a jinak žili spíše jen vedle sebe, ale prakticky neměli společný život. Najednou zůstanou se ženou doma sami, nemají si co říct a neumí trávit čas společně. Žena navíc obvykle prochází přechodem také, což doprovází potíže s partnerským sexem jako takovým. Jako prevence je nutné si uvědomit, že je nutné pečovat i o svůj partnerský vztah.

V přechodu pomůže upravení životosprávy

Obecně lze říci, že je pro muže jejich přechod stejně náročný, jako pro ženy, a doprovází jej řada nepříjemností, ať po fyzické či po psychické stránce. Aby byl muž fit a cítil se dobře, měl by proto v první řadě upravit svou životosprávu. Nejlepší doporučení je aktivní pohyb, nekouřit, dodržovat pitný režim a preferovat stravu bohatou na zeleninu a nenasycené tuky. Jednoduše dělat vše proto, aby si udrželi přiměřenou tělesnou hmotnost, dostatek aktivní svalové hmoty a nižší hladinu cholesterolu.

Autor komentáře: Gynekolog a sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: