Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babička odvážně experimentuje:Zeleniny a luštěniny

Publikováno: 18.04.15
Počet zobrazení: 1205
  Autorka článku: Irena Novotná
Milé babičky! Protože se blíží jaro a tím také větší šance ozdravit jídelníčky, přemýšlela jsem, čím vás překvapím. Zapátrala jsem ve své sbírce skoro zapomenutých receptů a našla jsem zajímavé inspirace, byť jejich stáří čítá více, než 80 let.

Ale jsou vynikající a konečně, pusťte svou fantazii na procházku a můžete experimentovat s odvahou s originálními recepturami. Na těchto receptech se mi líbí, že jsou jednoduché a mají jemnou chuť.  Některé se hodí nejen pro vegetariány, ale také pro dny půstu anebo pro ty, kteří dávají přednost dobře a chutně připravené zelenině. Myslím, že jsou vhodné i pro děti, které sice nad zeleninovými jídly ohrnují nosíky, ale mohou je zaujmout.

Špenátový puding

V míse umíchejte 4 lžíce uvařeného, jemně usekaného špenátu, přidejte 4 žloutky, 1 ½ v mléce močené, dobře vytlačené, sítem přetřené žemle, trochu soli, pepře a dobře vše zamíchejte. Nyní ušlehejte ze 4 bílků tuhý sníh a lehce vmíchejte do ostatního. Pak potřete střed ubrousku máslem, špenátové těsto vložte do něho, volně zavažte a dejte vařit do slané vody ¾ hodiny.

Hotový puding nakrájejte na jemné plátky a polijte horkým máslem.

Kapusta

Vyberte pěknou kapustu, přeberte lístky, které dobře omyjte ve vodě a dejte vařit do slané vody. Pak si připravte bledou zásmažku, dejte do ní trochu cibulky. Uvařené kapustové lístky sceďte, prolijte studenou vodou a prosekejte na hrubé kousky. Zásmažku zalijte vývarem, dejte do ní kapustu, dle potřeby osolte, opepřete, přidejte trochu majoránky, trochu rozetřeného česneku a dejte vše dobře povařit. Recept už neříká, jaká je vhodná příloha.

Kapustové záviny

Zdá se, že lidé v předchozích generacích měli rádi záviny. Je pravda, že je s nimi práce, ale jsou stále korunou meníčka.  Určitě zachutnají i dětem.

Čisté listy z pěkné kapusty spařte slanou vodou. Zatím si připravte tuto nádivku: umíchejte 2 dkg másla, k němu přidejte 2 vajíčka, asi hrst mleté žemle namočené v mléce, hrst nastrouhaného parmezánu, trochu soli a dobře promíchejte. Kapustové listy rozložte na ubrousek, jeden těsně vedle druhého, do kulata urovnejte a namažte na ně nádivku. Pak zamotejte. Nejlépe v kastrolu, i když je možné i na hlubší pánvi, osmažte drobně posekanou cibuli na trošce másla a vložte záviny, polijte šťávou z pečeně (pokud zrovna pečete maso), pokud nepečete, pak vývarem a dáte je zapéci do trouby. V receptuře je psáno, že se dají péci i na zelenině a podlévat šťávou z masa. V době půstu se záviny podlévají vodou.  Zkoušela jsem si připravit řidší omáčku z rajčat na zalití a podlévání a mělo to zajímavou chuť. Fantazii se meze nekladou.

Zapečený květák

Uvařte květákové růžice ve slané vodě, pak je rozdělte na menší kousky a urovnejte je do kastrolu, který vymastíte máslem. Ze 6 dkg másla dělejte bledou zásmažku, dejte do ní usekanou zelenou petržel a zalijte sladkou smetanou, přidejte 4 – 5 lžic polévky a nechte zavařit. Když omáčku odstavíte z plotny, rozkvedlejte do ní 2 žloutky, zamíchejte kousek rozsekané šunky a trochu sol. Omáčka nesmí být řídká. Tou zalijte květák tak, aby byl úplně zatopený. Zasypte strouhaným sýrem, pokropte máslem a zapečte.           

Fazolové pureé

30 dkg bílých fazolí nechte přes noc odmočit ve studené vodě a druhý den slijte vodu, fazole přemyjte, nalijte čistou vodu a vařte do měkka. Když jsou uvařené, rozdrťte je na kaši a přimíchejte 1 lžíci jemného oleje, 1 lžíci francouzské hořčice, 1 žloutek a trochu octa. Kaši urovnejte v míse a její povrch uhlaďte. Nožem v ní vytvořte prohlubinky, ozdobte okraje kyselými naloženými okurkami a nabídněte k masu místo salátu. 

 

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: