Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Babička odvážně experimentuje:Zeleniny a luštěniny
Autorka článku: Irena Novotná Milé babičky! Protože se blíží jaro a tím také větší šance ozdravit jídelníčky, přemýšlela jsem, čím vás překvapím. Zapátrala jsem ve své sbírce skoro zapomenutých receptů a našla jsem zajímavé inspirace, byť jejich stáří čítá více, než 80 let. |
Ale jsou vynikající a konečně, pusťte svou fantazii na procházku a můžete experimentovat s odvahou s originálními recepturami. Na těchto receptech se mi líbí, že jsou jednoduché a mají jemnou chuť. Některé se hodí nejen pro vegetariány, ale také pro dny půstu anebo pro ty, kteří dávají přednost dobře a chutně připravené zelenině. Myslím, že jsou vhodné i pro děti, které sice nad zeleninovými jídly ohrnují nosíky, ale mohou je zaujmout.
Špenátový puding
V míse umíchejte 4 lžíce uvařeného, jemně usekaného špenátu, přidejte 4 žloutky, 1 ½ v mléce močené, dobře vytlačené, sítem přetřené žemle, trochu soli, pepře a dobře vše zamíchejte. Nyní ušlehejte ze 4 bílků tuhý sníh a lehce vmíchejte do ostatního. Pak potřete střed ubrousku máslem, špenátové těsto vložte do něho, volně zavažte a dejte vařit do slané vody ¾ hodiny.
Hotový puding nakrájejte na jemné plátky a polijte horkým máslem.
Kapusta
Vyberte pěknou kapustu, přeberte lístky, které dobře omyjte ve vodě a dejte vařit do slané vody. Pak si připravte bledou zásmažku, dejte do ní trochu cibulky. Uvařené kapustové lístky sceďte, prolijte studenou vodou a prosekejte na hrubé kousky. Zásmažku zalijte vývarem, dejte do ní kapustu, dle potřeby osolte, opepřete, přidejte trochu majoránky, trochu rozetřeného česneku a dejte vše dobře povařit. Recept už neříká, jaká je vhodná příloha.
Kapustové záviny
Zdá se, že lidé v předchozích generacích měli rádi záviny. Je pravda, že je s nimi práce, ale jsou stále korunou meníčka. Určitě zachutnají i dětem.
Čisté listy z pěkné kapusty spařte slanou vodou. Zatím si připravte tuto nádivku: umíchejte 2 dkg másla, k němu přidejte 2 vajíčka, asi hrst mleté žemle namočené v mléce, hrst nastrouhaného parmezánu, trochu soli a dobře promíchejte. Kapustové listy rozložte na ubrousek, jeden těsně vedle druhého, do kulata urovnejte a namažte na ně nádivku. Pak zamotejte. Nejlépe v kastrolu, i když je možné i na hlubší pánvi, osmažte drobně posekanou cibuli na trošce másla a vložte záviny, polijte šťávou z pečeně (pokud zrovna pečete maso), pokud nepečete, pak vývarem a dáte je zapéci do trouby. V receptuře je psáno, že se dají péci i na zelenině a podlévat šťávou z masa. V době půstu se záviny podlévají vodou. Zkoušela jsem si připravit řidší omáčku z rajčat na zalití a podlévání a mělo to zajímavou chuť. Fantazii se meze nekladou.
Zapečený květák
Uvařte květákové růžice ve slané vodě, pak je rozdělte na menší kousky a urovnejte je do kastrolu, který vymastíte máslem. Ze 6 dkg másla dělejte bledou zásmažku, dejte do ní usekanou zelenou petržel a zalijte sladkou smetanou, přidejte 4 – 5 lžic polévky a nechte zavařit. Když omáčku odstavíte z plotny, rozkvedlejte do ní 2 žloutky, zamíchejte kousek rozsekané šunky a trochu sol. Omáčka nesmí být řídká. Tou zalijte květák tak, aby byl úplně zatopený. Zasypte strouhaným sýrem, pokropte máslem a zapečte.
Fazolové pureé
30 dkg bílých fazolí nechte přes noc odmočit ve studené vodě a druhý den slijte vodu, fazole přemyjte, nalijte čistou vodu a vařte do měkka. Když jsou uvařené, rozdrťte je na kaši a přimíchejte 1 lžíci jemného oleje, 1 lžíci francouzské hořčice, 1 žloutek a trochu octa. Kaši urovnejte v míse a její povrch uhlaďte. Nožem v ní vytvořte prohlubinky, ozdobte okraje kyselými naloženými okurkami a nabídněte k masu místo salátu.
Autor: Irena Novotná, Foto: Internet