Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Souvislost cukrovky a zdravých očí

Publikováno: 23.04.15
Počet zobrazení: 1195
  Autor: Kateřina Blatná
Podle statistik Všeobecné zdravotní pojišťovny byla v roce 2014 nejčastěji hrazeným zákrokem laserová koagulace sítnice, jejíž stěžejní příčinou je cukrovka.

Tento zákrok loni absolvovalo více než 17 tisíc Čechů. Pomyslnou druhou příčku zaujímají operace zeleného zákalu. Podle odborníků se přitom jedná o onemocnění, jejichž příčina často spočívá v nezdravém životním stylu nebo v zanedbání prevence.

Od roku 1993, kdy proběhla první úspěšná laserová operace očí v Česku, uplynulo již více než dvacet let. Za tuto dobu se zdokonalily laserové přístroje natolik, že přemodelují povrch oka velmi přesným laserem za pouhých 20 minut s minimálním rizikem. Kromě operací dioptrických vad se však stále častěji řeší pomocí operace i zdravotní problémy, které jsou způsobeny nezdravým životním stylem.

Nejčastěji je v Česku laserovou operací řešena koagulace sítnice, jejíž hlavní příčinou je cukrovka. Právě diabetes patří mezi civilizační onemocnění, kterým v České republice trpí přes 800 tisíc pacientů. „Od roku 2010 se sice počet výkonů v případě koagulace sítnice z 20 997 snížil o více než 3 tisíce, stále se však jedná o nejčastěji hrazený výkon,“ potvrzuje Eva BrožíkováVšeobecné zdravotní pojišťovny. „S počtem 3 855 je za loňský rok druhou nejpočetněji prováděnou operací laserová iridotomie, která účinně řeší zelený zákal v počáteční fázi onemocnění,“ dodává Brožíková.

Řada příčin zhoršeného zraku tedy podle specialistů spočívá ve špatné péči o zdraví. Třeba v případě velmi rozšířeného šedého zákalu se jedná hned o několik rizikových faktorů, které zvyšují pravděpodobnost jeho výskytu. „Lidé často podceňují vliv UV záření, jehož dlouhodobé působení bez dostatečné ochrany může způsobit právě šedý zákal. V potenciálním nebezpečí jsou i kuřáci, u kterých je prokázaná až 3x vyšší pravděpodobnost vzniku šedého zákalu, upozorňuje PharmDr. Klára Minczinger ze společnosti Generica. Vzniku katarakty se lze alespoň částečně vyhnout nošením ochranných brýlí, omezením kouření a také změnou životního stylu. „Vhodnou prevencí je i strava bohatá na vitamíny skupiny B, vitamín C a E, karoten a železo,“ radí Minczinger.

V řadě případů přesto nelze vznik a rozvoj oční vady ovlivnit a stále více Čechů pak volí jako řešení laserovou operaci. Tu odborníci doporučují především lidem ve věku 20 až 45 let s počtem dioptrií v rozmezí 0,75 D až 9 D. Ne každý problém je ale možné řešit laserovou operací. V případech většího počtu dioptrií, vyššího věku nebo u kombinací různých onemocnění, volí lékaři nitrooční operace bez použití laseru. „V Thomayerově nemocnici neprovádíme laserové operace rohovek, ale zaměřujeme se na pacienty s očními chorobami, jako jsou šedý a zelený zákal, šilhání, tupozrakost, onemocnění sítnice nebo záněty. Výjimkou však není ani léčba očí při komplikacích cukrovky nebo plastické operace víček,“ uvádí primář očního oddělení Thomayerovy nemocnice MUDr. Karel Sedláček.

Autor: Kateřina Blatná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: