Dnes je 18.04.2024, Svátek má Valérie, zítra Rostislav

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

O pasti širokého svědomí

Publikováno: 31.07.15
Počet zobrazení: 1594
  Autorka článku: Irena Novotná
V naší sekulární (rozuměj: odbožštělé) společnosti se nezabýváme problémy hříchů a jejich dopadu na lidské svědomí a škody, které působí vůči ostatním lidem.

Co je dobře a co špatně

Správné a nesprávné jednání (rozuměj: hřích) často nerozlišují ani ti, od kterých bychom měli očekávat etické postoje. Široké svědomí nevidí špatné lidské jednání ani tam, kde je, neskrývané, všelijakým způsobem zdůvodňované anebo zakrývané „dobrými úmysly“. V politické sféře, v které se pohybuje celá řada lidí, je na prvním místě účelovost jednání, směřující k určitému cíli, který však málokdo z běžných lidí rozpozná nebo ho správně chápe. Ten, kdo sleduje politické dění a věnuje mu mnoho času, se snaží cíle blíže pochopit a může se mýlit, protože v současné době nejde jen o řešení místních problémů, ale globálních. A ty jsou chápány, tvořeny, domlouvány, uzákoňovány v globálním zájmu, nikoliv pouze v zájmu jednotlivých národních společností v Evropě. Na vytváření těchto cílů působí celá řada různě smýšlejících skupin, které se nemusí shodovat alespoň v několika základních bodech, které v našem kulturním prostředí označujeme jako morální předpoklad ke správnému jednání. Ale i když si uvědomujeme, že žijeme v globálním světě a musíme ho vnímat v širším pohledu, než bychom hleděli pouze na problémy naší společnosti a naší země, nezprošťuje nás to povinnosti se chovat slušně, jednat po právu a rozeznávat dobro zlo v jejich pravé podobě. Ono to chce od člověka statečnost a někdy i oběť. Třeba říci včas své – ne -, i když hrozí strmý pád v dobře nakročené kariéře, která také znamená nadprůměrný finanční příjem a tzv. život za vodou. Co komu pomůže takový výjimečný život, když za sebou zanechává řadu nešťastných lidí, kteří se v průběhu budované kariéry nemohli bránit zvůli? Nebo se jí ani bránit nechtěli ze strachu, že ohrozí své pozice, rodiny, svou práci, kterou by po druhé těžko hledali?

Měřítkem jsou peníze: ty až na prvním místě

Peníze představují životní jistotu, za ně se dá koupit i štěstí, láska, zdraví, příjemný život. Tedy v případě, když jim dáváme přednost před jinými prostředky, neboť štěstí, láska, zdraví a příjemný život jsou přirozené hodnoty, na které má člověk právo. Je to jen otázka jejich míry. Ale do hry vstupuje i lidská pýcha, domýšlivost, chamtivost, sobectví, možná i nevypořádanost s křivdami v dětství (teď vám ukážu, co jsem zač), a pokud směřují tyto pohnutky k cíli – zastávat veřejné posty a být slyšen, viděn a obdivován, jaký pak může být konečný výsledek, pokud za takovým člověkem nestojí slušná práce a slušní lidé, spíše jemu podobní? Myslím, že takové manýry si může dovolit celebrita, ale politik, i když veřejně vystupuje, je veřejně sledovanou osobností, si nemůže zahrávat ani ve společnosti, která má tzv. široké svědomí a nerozeznává ve svých postojích do důsledku možné dopady chyb, pochybení, různě mravně posuzovaných činů, na jejímž konci je nerovnováha a nespravedlnost, která se nějakým řízením obrátí proti jeho původci a pak se všichni diví, co všechno vyjde napovrch.

Co všechno je to platné těm, kteří se na tyto události, které vyplynou ze špatného jednání, hledí z určitou mírou lhostejnosti, nebo s tím, dokud se to neděje jim … ale děje! V naší zemi je mnoho lidí, kteří jsou psychicky na dně (jak se o tom píše i v tisku) právě z takových poměrů, ale stojí na té nevýhodné straně. Za to ovšem nemůže jen globální politika, ale také vztahy mezi lidmi, které neovládá morálka, láska, lidskost a milosrdenství, ale existenční strach možná i na straně těch, u kterých by neměl existovat. Třeba se pojem „existenční strach“ začíná měnit v blíže nespecifikovanou duševní nemoc, napadající chudé i bohaté. Její diagnóza zní – nepřiměřenost.

Autor: Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: