Dnes je 20.04.2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

O domácím násilí nelze mlčet

Publikováno: 4.09.15
Počet zobrazení: 934
  Autorka článku: Monika Ticháčková
Fenomén domácího násilí je poznamenaný mnoha mýty, vysokou mírou společenské tolerance i nedostatečnou kvalifikovaností odborníků.

Osmnáct Intervenčních center v České republice poskytlo v loňském roce pomoc celkem 4695 obětem fyzického, psychického, sexuálního, ekonomického i sociálního násilí. Podle Asociace intervenčních center ČR tvoří nejrizikovější skupinu manželské a partnerské páry ve věku 27 až 40 let. Stoupá počet případů násilí mezi zletilými dětmi a rodiči, i násilí páchané na seniorech. Přestože v roce 2014 bylo Policií ČR vykázáno celkem 1382 osob, stále se objevují případy, kdy policie nedokáže stav v rodině kvalifikovaně posoudit, a k vykázání násilné osoby nedojde. Nezletilé děti zůstávají často bez ochrany, někdy jsou soudem nuceny stýkat se s násilnou osobou, nebo jsou jí dokonce svěřeny do péče. Řada institucí stále neví, jak s oběťmi domácího násilí jednat, kam je poslat, a jak jim pomoci.

Asociace pracovníků intervenčních center ČR (APIC) spouští v těchto dnech projekt zacílený na zlepšení praxe při prevenci, identifikaci a potírání domácího násilí prostřednictvím profesní specializace. „Prostřednictvím celostátní kampaně s názvem MLČENÍ BOLÍ chceme rozbourat mýty a prolomit tabu kolem domácího násilí. Našim cílem je informovat laickou veřejnost o poslání intervenčních center a zároveň rozpoutat mezioborovou diskuzi na téma zkvalitnění pomoci lidem ohroženým domácím násilím v ČR,“ uvedla předsedkyně APIC, Mgr. Martina Vojtíšková. Součástí projektu je rozsáhlý sociologický výzkum mezi odborníky a uživateli služeb určených ohroženým osobám, zaměřený na mapování možností řešení případů domácího násilí. APIC také připravuje výukové aplikace určené pracovníkům institucí zainteresovaných na problému a chystá vydání populárně naučné knihy o domácím násilí v České republice.

Kampaň MLČENÍ BOLÍ podpořila řada známých osobností. Svou tvář jí propůjčily například herečky Michaela Kuklová, Jitka Schneiderová, Ilona Svobodová a Andrea Kerestešová, herec David Suchařípa, nebo olympionik Roman Šebrle. Záštitu nad projektem převzala Ing. Miluše Horská, místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: