Dnes je 16.04.2024, Svátek má Irena, zítra Rudolf

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Každý čtvrtý člověk v JM kraji má problém se zrakem

Publikováno: 20.05.16
Počet zobrazení: 1137
  Autor: Jiří Hubička
Podle odborníků souvisí nárůst očních vad s rostoucími nároky na kvalitu vidění. Lidé chtějí lépe vidět na monitory a displeje, zároveň se populaci – právě kvůli fenoménu digitálních přístrojů – kazí zrak na dálku.

- V Jihomoravském kraji navštěvuje některou z očních klinik 2762 lidí na každých 10 000 obyvatel.
- Jedním z nejčastějších onemocnění očí je šedý zákal, který postihne každého druhého člověk ve věku nad 75 let.
- Senioři se nyní mohou v rámci prevence nechat vyšetřit zcela zdarma.

Svou roli ale hraje také přirozené stárnutí populace. „V České republice se operuje zhruba 100 000 očí se šedým zákalem ročně, ale ještě v roce 1989 to bylo pouze 11 000 očí za rok,“ říká MUDr. Petr Mašek, CSc., přednosta oční kliniky Ostrava a dodává:  „Ve věku nad 75 let už má člověk takřka padesátiprocentní jistotu, že bude mít šedý zákal.

Katarakta neboli šedý zákal je onemocnění, které postihuje nejčastěji osoby ve věku 65 -75 let jako projev stárnutí. Zaznamenány jsou ale také případy šedého zákalu u novorozenců z genetických důvodů či kvůli virovému onemocnění matky. Při kataraktě dochází k zakalení oční čočky, která tak brání průchodu světla na sítnici. Může vést až k úplné ztrátě zraku.

Čekat se nevyplatí

 

Jediným řešením šedého zákalu je operace, během které oční chirurg vymění zkalenou oční čočku za čočku umělou. Zákrok je vhodné podstoupit co nejdříve. Nikoli čekat na dobu, kdy šedý zákal dozraje, jak se pacienti často mylně domnívají. Pokročilé stádium katarakty může operaci naopak komplikovat.

Celý zákrok trvá asi 15 minut, je zcela bezbolestný a hradí ho zdravotní pojišťovny. „Při operaci šedého zákalu je nutné odstranit z oka zakalenou čočku, která nepropouští světlo na sítnici, a nahradit ji čočkou umělou. Máme s tímto zákrokem rozsáhlé zkušenosti – provádíme tisíce operací šedého zákalu ročně,“ vysvětluje Doc. Šárka Skorkovská, primářka oční kliniky NeoVize, a dodává: „Navíc dnes už používáme pouze kvalitní nitrooční čočky renomovaných výrobců. V rámci operace hrazené zdravotní pojišťovnou u nás dostanou pacienti kvalitní čočku se žlutým filtrem, který chrání sítnici před škodlivým zářením.“

Díky široké škále nabízených nitroočních čoček dokáží oční chirurgové zbavit pacienty při jednom zákroku nejen šedého zákalu, ale i dioptrií.    

 

Senioři se mohou nechat bezplatně vyšetřit

Právě klinika NeoVize v Brně Židenicích v rámci prevence šedého zákalu zve seniory starší 60 let na oční vyšetření zdarma. Na to se mohou zájemci objednat na telefonním čísle 775 858 700 nebo e-mailem na adrese info@neovize.cz.

 

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: