Dnes je 25.04.2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Přibalte si bylinkovou lékárničku

Publikováno: 19.07.16
Počet zobrazení: 1356
  Autorka článku: Jarmila Podhorná
Radost z letní dovolené mohou překazit nenadálé úrazy a nepříjemná onemocnění.

Podle průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur se lidé nejčastěji potýkají s trávicími a žaludečními obtížemi, průjmy a nemocemi dýchacích cest. Dalšími typickými letními úrazy jsou také pohmožděniny i řezné rány. Vždy proto mějte po ruce cestovní lékárničku, ve které nechybějí ani bylinky.

Rozbouřený žaludek zklidníte hořcem a třezalkou
Zvláště při cestování do zahraničí nás mohou potrápit bolesti žaludku. Děje se tak kvůli nedostatečným hygienickým podmínkám při přípravě pokrmů, kontaminované vodě i konzumaci jídla či surovin, na které naše zažívání není zvyklé. Zažívací problémy nás mohou zastihnout i doma, zejména kvůli vedrům, kdy dochází k rychlejšímu kažení potravin a přehřátí organismu. „Akutní zažívací problémy dokáže zklidnit směs hořce žlutého a puškvorce. Tyto byliny harmonizují střevní systém a podporují správné trávení. Na průjem se hodí směs Helmifit, která likviduje parazitální zátěže. Střevní sliznici zase regeneruje třezalka nebo gemmoterapeutikum z olše či řimbaby,“ uvádí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná.

Popálenou kůži zchladí aloe vera a molekula života
Za často spálenou pokožkou stojí nedostatečná ochrana opalovacími přípravky i to, že středoevropská kůže není na ostré přímořské paprsky zvyklá. Nejkritičtějším měsícem podle odborníků bývá právě červenec. Pro ošetření spálené pokožky se doporučuje tělové mléko s molekulou života Matuzalém. To je látka, která se získává z rostlin, očišťuje tělo od škodlivin, a tím kůži regeneruje. Vhodnou bylinkou je také aloe vera, která namoženou a přecitlivělou pokožku příjemně ochladí a hydratuje.

Štípance zklidní lopuchový olej
V létě naši kůži často „zdobí” také štípance od komárů, ovádů, mušek a jiného hmyzu, zvlášť trávíme-li volno u vody. Svědivé bodnutí v tomto případě zklidní lopuchový olej nebo tinktura z jitrocele kopinatého, která rovněž zmenšuje otok. Případně můžeme sáhnout po grepovém či třezalkovém oleji, který navíc zabraňuje vzniku nevzhledných skvrn po rozškrábání pupence.

Levandule účinkuje jako repelent proti klíšťatům
V létě se rozšiřuje výskyt klíšťat, která nás mohou nakazit klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou. Přenašečem je podle Státního zdravotního ústavu každé třetí klíště. A statistiky hlásí, že encefalitidou se každý rok nakazí přibližně 500 až 800 lidí, boreliózou dokonce až 4,5 tisíce pacientů. „Před procházkou v přírodě bychom se měli natřít směsí levandule a rozmarýnu, která slouží jako přírodní repelent a klíšťata odpuzuje,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Od bolesti po úrazech pomáhá kostival, odřeniny rychleji zahojí jitrocel
Prázdniny doprovázejí také úrazy, zejména tržné rány, odřeniny, pohmoždění končetin, zlomeniny a podvrtnuté kotníky. Na vině jsou často typické letní aktivity, jako je třeba jízda na kole, bruslích či míčové sporty. „Od bolesti si ulevíte chladivým obkladem z kostivalu lékařského. Jako tinktura pomáhá zmenšit otoky, mast zase revitalizuje zlomeniny, pohmožděniny a podlitiny,“ vysvětluje Jarmila Podhorná Na odřeniny a škrábance pomáhá jitrocel kopinatý, který působí protizánětlivě a obsahuje vysoké množství křemíku a zinku, díky čemuž ránu rychleji hojí. Podobný efekt má měsíček lékařský, který účinkuje jako přírodní antibiotikum, nebo olšová mast, která pomáhá hojit i různé druhy boláků.

Grepový olej pomůže při bolestech zubů i nachlazení
Na dovolené vás může nepříjemně překvapit i bolest zubů. V takovém případě se doporučuje pravidelně potírat dásně grepovým olejem. Dále se na záněty dásní, problémy se zuby a další obtíže v ústní dutině hodí šalvěj lékařská, která účinkuje jako přírodní dezinfekce, má antibakteriální a antiseptické účinky a zklidňuje bolest. Grep navíc likviduje viry, bakterie a plísně, proto po něm rádi sáhnete i tehdy, když vás na dovolené zaskočí nenadálá rýma, bolest v krku či nachlazení. V případě dýchacích problémů je na místě potírat grepovým olejem nosní sliznici, tinktura ze semen grepu pak dokáže zneškodnit streptokoky, stafylokoky a předejít infekci. Podobné účinky má také tinktura z lichořeřišnice nebo česneku.

Autor: Jarmila Podhorná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: