Dnes je 20.04.2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Hlídej si své zdraví

Publikováno: 19.08.16
Počet zobrazení: 1255
Autor: Andrea Vosádková
Diabetes mellitus patří mezi celosvětově nejrozšířenější civilizační choroby, v České republice se přímo týká již téměř 10 % populace a každoročně počet nemocných exponenciálně přibývá.

I přes to, že je onemocnění takto rozšířené, lékaři se v ordinacích setkávají u svých pacientů s elementárním nedostatkem informací o své nemoci. A protože nejlepším diabetologem je pro sebe diabetik sám, potřeba dobré a aktivní edukace je stále na místě – a to kontinuálně.

Alarmující je například fakt, že až čtvrtina nemocných diabetem druhého typu o své nemoci neví a tudíž ji ani neléčí! „Některé pesimistické zdroje uvádějí dokonce, že stejné množství jako je diabetiků diagnostikovaných je těch, kteří o svém diabetu ještě nevědí a již jej mají“, dodává MUDr. Iva Tomšová, diabetoložka z Prahy 2.

Další kapitolou jsou potom již diagnostikovaní diabetici, kteří častokrát netuší, na co mají v rámci své nemoci nárok a jak se k sobě chovat. Dobrým ukazatelem je například to, že se – dle zkušeností z diabetologických ordinací – v České republice nedodržuje doporučená frekvence selfmonitoringu glykémií, která je klíčovým nástrojem udržení tzn. normoglykémie.

Edukativní kampaň s názvem „Hlídej si zdraví“ vznikla v reakci na dlouhodobé monitorování potřeb lidí s diabetem a klade si za cíl přibližovat problematiku diabetu široké veřejnosti, zprostředkovat ucelené informace pro nově diagnostikované diabetiky a jejich blízké, zpřístupňovat diabetické pomůcky lidem, kteří na ně nemají od pojišťovny nárok, přinášet aktuality a novinky v léčbě a stát se praktickou každodenní pomůckou pro opravdové usnadnění života lidí s touto nemocí.

Hlavní platforma kampaně – komunitní web www.hlidejsizdravi.cz – má tvořit skutečně interaktivní nástroj, který formou zajímavých funkcionalit umožní každému zájemci o tuto problematiku nebo zdravotní prevenci obecně, najít spolehlivé informace, zastřešené odbornými garanty širokého spektra specializací.

Autor: Andrea Vosádková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: