Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vánoce 2016: Dárek pro milovníky krásných tónů a přání

Publikováno: 23.12.16
Počet zobrazení: 1845

alsloot7-malžý1Autorka: Dr. Irena Novotná

Jistě mi dáte za pravdu, milé babičky a dědečkové, že česká klasická hudba je krásná a nejvýše milá k poslouchání v době vánočních svátků. A protože jsem také její velká obdivovatelka a milovnice, nabídnu vám několik typů, které se vám zalíbí též.

První místo si i u mne vydobyl František Xaver Brixi, narozen 2. ledna 1732 a zemřel 14. října v Praze 1771. Podle těchto dat snadno uhodnete, že žil a tvořil v období pozdního baroka na prahu klasicismu. V jeho době ho velmi obdivovali i jeho současníci, a tak se uchovala krásná díla v zámeckých a chrámových sbírkách. Jeho skladby Jeho skladby jsou plny vnitřního napětí, které jim dodával důrazem na hudební výraz skladby, což v té době rozhodně nebylo běžné. Složil asi 500 skladeb, patřil naštěstí pro nás k plodným autorům a jeho hudba byla vyhledávána v 18. století.

Vybrala jsem pro poslech: Koncert pro varhany a orchestr D dur – 1. Allegro moderato 1/3

Jan Josef Ignác Brentner, narozen 3. listopadu 1689 v Dobřanech  a zemřel 28. června 1742 v Dobřanech byl hudební skladatel, který patřil v období vrcholného baroka k nejvydávanějším a nejpopulárnějším domácím komponistům.

Vzpomeňme si na něho v krásné skladbě Hymnodia divina Op.3.

Do třetice všeho dobrého – Adam Michna z Otradovic, český barokní skladatel, který možná přinese záblesk vzpomínky z dětství. Jeho hudba patří k vánoční pohodě stejně jako tradiční cukroví a vůně vánočního stromečku.

K dobrému poslechu jeho Loutna česká.

Poslední skladatel, kterým bych ráda obohatila naši malou vánoční hudební sbírku  je Jakub Jan Ryba a jeho Česká mše vánoční.

Přání Milé čtenářky a čtenáři Třetího věku! Přeji Vám krásné svátky v kruhu Vašich nejdražších, radost z dárků a šťastné dny, plné pohody a lásky, též zdraví, které je velkým darem. Těším se, že se budeme zase v příštím roce vzájemně potkávat na našich stránkách v milé pohodě a povídat si o zdraví, vaření, lásce, životě i každodenních starostech. Kéž bych těch starostí ubývalo a štěstí a zdraví přibývalo!

Zdroj: youtube.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: