Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Podívejte se na platnost svého řidičského průkazu

Publikováno: 19.01.17
Počet zobrazení: 2589
Zdroj: Tisková zpráva
V letošním roce by v České republice měla postupně vypršet platnost více než 800 tisícům řidičských průkazů.

Jedná se o průkazy, které byly vydány v roce 2007 s dobou platnosti na 10 let. Řidiči by si měli platnost svého řidičského průkazu zkontrolovat a včas požádat o jeho výměnu. Vyhnou se tak frontám a případně riziku pokuty za neplatný průkaz.

V roce 2007 bylo v České republice vydáno celkem 1 146 518 řidičských průkazů (ŘP), což je nejvíce v historii. Výměnu zatím provedlo podle Ministerstva dopravy 30 % řidičů. Přesné údaje pro hlavní město Prahu týkající se počtu ŘP však není možné ze systému získat.

Největšímu počtu ŘP vyprší platnost během března, října a listopadu. Výměnu lze provést již 3 měsíce před skončením platnosti ŘP a je zcela bezplatná.

Lhůta pro vydání nového ŘP je 20 dní. O výměnu lze požádat také ve zrychlené lhůtě do pěti pracovních dnů. Za expresní vydání si však řidiči připlatí 500 korun.

Výměnu ŘP lze provést pouze na příslušném úřadu obce s rozšířenou působností podle místa trvalého bydliště řidiče.

V Praze je to pracoviště Odboru dopravněsprávních činností Magistrátu hl. m. Prahy Na Pankráci 1685/17,19 Praha 4, budova Business Centrum Vyšehrad. K výměně je zapotřebí platný průkaz totožnosti, jedna průkazová fotografie a současný ŘP.

Pokud řidič o vydání nového ŘP nepožádá včas a bude řídit i po uplynutí jeho platnosti, vystavuje se riziku pokuty za řízení bez platného průkazu. Za tento přestupek hrozí řidiči pokuta na místě do 2 tisíc korun, v případě správního řízení až 2,5 tisíce korun.

Zdroj: Tisková zpráva

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

20.01.2017 14:43  Luboš

Dobrý den řidičský průkaz mi končí 20.6.2017 můžu si o výměnu zažádat již nyní? Děkuji

Zanechte komentář: