Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Vnoučata, cestování, knihy a zahrádka

Publikováno: 11.02.17
Počet zobrazení: 1256
  Autor článku: Kateřina Zoubková
Tak si Češi představují ideální stáří. K větším snům pomůže sbírka „Plníme přání seniorům“.

Hranice odchodu do důchodu se sice stále posouvá, ale ještě rychleji se prodlužuje doba života. Češi tak v důchodu tráví stále více času, v průměru 24 let. Jak by rádi využili všechen volný čas? A čím si v loňském roce udělali radost ti, kteří jsou v důchodu již dnes? To v průzkumu zjišťovala společnost Sodexo, která před několika dny spustila již pátý ročník projektu Plníme přání seniorům.

Současní třicátníci budou do důchodu odcházet až v druhé polovině tohoto století, dožijí se však průměrně 85 let. Čekají je tedy asi tři desítky let klidného stáří. Co budou dělat s volným časem? Téměř polovina Čechů chce volný čas trávit především s vnoučaty. Myslí však i na sebe, 42 % dotázaných plánuje cestování po krásách naší země, dalších 31 % se těší na cestování po světě. Stáří je však pro mnohé Čechy také časem, kdy si konečně stihnou přečíst všechny knihy, na které se v průběhu pracovního života nedostalo.

 

Zdroj dat: Průzkum společnosti Sodexo provedený v lednu 2017 agenturou IPSOS na reprezentativním vzorku celé populace (N = 525)

Sny českých seniorů? Šermířské boty i solární panely

Z průzkumu mezi samotnými seniory pak vyplynulo, že největší radost v loňském roce si nejvíce z nich (45,5 %) udělalo cestováním či pěkným výletem. Radost nákupem vybavení do domácnosti si pak udělalo 43 % dotázaných a kulturní zážitek uvedla téměř čtvrtina (23,8 %). „Z konkrétních odpovědí na otázku, čím by si udělali radost, kdyby jim někdo věnoval 40 tisíc korun, vyplynulo, že většina by ráda cestovala. Objevila se však i taková přání, jako je motocykl, šermířské boty, solární panel či klinika krásy,“ dodává Lucie Miřácká, ze společnosti Sodexo Benefity.

Sodexo ve druhé polovině ledna spustilo již pátý ročník sbírky „Plníme přání seniorům“, jehož cílem je zlepšení kvality každodenního života seniorů a podpora aktivního stáří. Kluby či zařízení pro seniory po celé České republice mohou až do 28. února 2017 nominovat přání týkající se aktivního trávení volného času pro celé kolektivy. „Z došlých přání a snů vybere porota složená z partnerů projektu minimálně 25 finálových přání, která se chceme pokusit splnit. V polovině dubna bude vyhlášena veřejná sbírka a v ní bude možné získat až 80 tisíc korun pro jednotlivá přání. Každou korunu, která přijde z řad veřejnosti, společnost Sodexo zdvojnásobí. Naděje na splnění přání je tak velmi vysoká,“ dodává Miřácká.

Čím jste si v loňském roce udělali radost?

   
Odpověď

Procenta

výlety, cestováním

45,5

vybavením do domácnosti

43,0

kulturním zážitkem

23,8

zvířecím mazlíčkem

9,7

gurmánským zážitkem

5,0

 

Zdroj dat: Průzkum společnosti Sodexo provedený v lednu agenturou IPSOS na reprezentativním vzorku populace 60 a více let (N = 525)

Díky sbírce se splnila již tisíce přání

V loňském ročníku sbírky se podařilo vybrat 897.184 Kč na splnění třiceti přání. V Liberci se dočkali retro večírku ve stylu ABBA, v Plzni se radovali z mobilních záhonků, květin a bylinek, jinde potěšilo hřiště na pétanque či nová pergola na zahradě. Za čtyři roky existence program pomohl již více než 12 tisícům seniorů ze všech koutů republiky.

Sbírka je iniciativou společnosti Sodexo, která ve spolupráci s Diakonií ČCE, Asociací poskytovatelů sociálních služeb ČR a projektem SenSen Konta Bariéry podporuje aktivní stáří a pomáhá naplňovat tužby a sny seniorů. Jde o unikátní projekt, který v sobě kombinuje principy firemního dárcovství a veřejné sbírky. Více informací na www.plnime-prani-seniorum.cz

Autor: Kateřina Zoubková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: