Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důchodce – zahrádkář

Publikováno: 17.03.17
Počet zobrazení: 2695
  Autorka článku: Anna Kousalíková
Zima byla dlouhá. No, ne že by byla „abnormální“, my senioři pamatujeme horší, ba co víc, dříve takové zimy naprosto běžné. Ale odvykli jsme.
 

Důchodci – zahrádkáři mají s příchozím jarem výhodu, že se mají na co těšit. A rostlinky všeho druhu (na rozdíl od lidí) se nám za péči odvděčí. Pravda, ne všichni máme k dispozici zahrádku, která by byla přiměřeně velká (nebo spíš malá, abychom se tam neudřeli a práce na ní nám přinášela radost).

Výhodou dnešní doby je, že si na tržišti můžeme koupit různé odrůdy balkonové zeleniny, zeminu všeho druhu a hnojiv je na trhu také nepřeberné množství. Tím se nám práce eliminuje na více radostí.

Nejdříve je třeba se připravit na havěť všeho druhu. Mnohá k nám byla zavlečena se zásilkami ze zahraničí. Nejsou to jen nezničitelní hnědí slimáci, ale také housenky, požírající krušpánek (buxus) a další druhy, se kterými více či méně statečně bojujeme.

Stromky a keře máme ořezané, než vyrazí pupeny, postříkejme je. Chemii nechejme na později, pokud bio postřiky nepomohou. Vyzkoušejme česnek ( rozmačkáme dva stroužky česneku do sklenice s vodou, necháme čtyři hodiny louhovat a poté postříkáme rostliny, na kterých mohly přežít třeba mšice). Proti různým škůdcům funguje i tabákový nálev. Dvě lžičky zalejeme horkou vodou, necháme vylouhovat a opět nalejeme do ostřikovače. Pokud nejste kuřáci a je vám líto utrácet za tabák, zkuste obyčejné plnotučné mléko. Stačí ho rozmíchat s vodou v poměru jedna ku jedné a postřik je hotov.

Dalším tipem je draselné mýdlo. 200 g nastrouhat do jednoho litru teplé vody a po rozpuštění použít. Jiné zdroje doporučují coca -colu nebo jednu lžičku jaru v půl litru vody. Babských rad podobného typu je na internetu nepřeberné množství, rozhodně stojí za to je vyzkoušet, než sáhneme po agresivnější chemii.
Tak, příprava je hotová a mžeme přemýšlet o budoucí úrodě. Někoho baví si vypěstovat sazeničky ze semínek. Můžeme zkusit secí pásky. Dají se buď koupit nebo si vyrobit vlastní. Na toaletní papír nalepíme klovatinou nebo vaječným bílkem semínka a takto připravené pásy zapravíme do země. Vyhneme se tím přetrhávání mrkve nebo petržele a ušetříme semeno.

Letos se nám setí přece jen trochu zdrží, půda je zmrzla a počasí nic moc. Na předpovědi se moc spoléhat nedá, stále se mění a rosnička by byla spolehlivější. Zahradník je jistě někde po ruce, aby nám poradil a konec konců „pan Google“ ví všechno.

Tak hodně radosti s přípravou a přivolávejme sluníčko.

Autor: Anna Kousalíková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: