Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pražané si měřili rizika cukrovky

Publikováno: 22.04.17
Počet zobrazení: 843
Autor: Andrea Vosádková
Pražané si měřili rizika cukrovky. Každý 6. neprošel.

Osvětová akce s názvem Hlídej si zdraví, která byla realizována k příležitosti Světového dne monitoringu diabetu přilákala několik stovek Pražanů. Ti měli na akci možnost ověřit si bezplatně svůj zdravotní stav: nechat si změřit glykémie a analýzu složení těla, využít nutriční poradenství a zkonzultovat svůj životní styl s odborníky na rizika rozvoje civilizačních onemocnění. Toho využilo téměř 500 osob. Akce přinesla poměrně alarmující výsledky. Celých 15 % měřených, tedy každý 6. návštěvník, vykázal znepokojivě zvýšené hodnoty krevního cukru, což je signál pro možný prediabetes.

Prediabetes označuje stav, který bezprostředně předchází rozvoji skutečného diabetu. Lidé s prediabetem mají vyšší hladinu krevního cukru, než je běžné u „zdravé“ populace. Většina z nich je však asymptomatická, to znamená, že je dosud netrápí žádné příznaky nastupujícího onemocnění a – pokud si glykémie neměří sami nebo v rámci preventivních kontrol u praktického lékaře – může trvat ještě mnoho let, než se na již rozvinutý diabetes přijde náhodou, třeba v rámci předoperačního vyšetření.

V mezičase však neodhalený diabetes páchá v organismu nenávratné škody. Dlouhodobě zvýšená hladina glykémie může totiž vést k závažnému poškození důležitých orgánů (očí, nervů, ledvin, dolních končetin), které mohou končit dokonce až předčasnou smrtí. Proto je klíčová včasná diagnóza.

V České republice aktuálně žije již téměř 900 tisíc diabetiků a každý rok tuto diagnózu vyslechne dalších minimálně 20 tisíc Čechů. Mnoho z nich však zbytečně. Pokud by totiž bývali onemocnění zachytili ve fázi „prediabetu“, velká část z nich by měla šanci rozvoj onemocnění zastavit. Lékaři odhadují, že by to mohlo být až 8 z 10 případů. Na význam selfmonitoringu má poukazovat každoročně Světový den monitoringu diabetu, který připadl na 14. dubna.

Autor: Andrea Vosádková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: