Dnes je 23.04.2024, Svátek má Vojtěch, zítra Jiří

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důležitost správné hygieny rukou

Publikováno: 5.05.17
Počet zobrazení: 931
Zdroj: Tisková zpráva
Správně si umýt ruce a udržovat je v čistotě – to je rozhodující preventivní opatření proti přenosu mnoha infekčních onemocnění.

Každoročně na tuto problematiku upozorňuje kampaň Světové zdravotnické organizace (WHO) s názvem „Zachraň život – umývej si ruce“. Připomínáme si ji 5. května při Dni hygieny rukou. Již tradičně se k němu připojuje i Nemocnice Pardubického kraje a připravuje osvětovou akci určenou pro veřejnost i vlastní personál.

Nemocnice připomenou důležitost správné hygieny rukou

„Může se jednat o hepatitidu typu A, salmonelózu, o různá průjmová a respirační onemocnění, jejichž původci se nacházejí a množí na běžně používaných předmětech, jako jsou nákupní vozíky, držadla v autobusech, kliky u dveří, počítačové klávesnice a mnoho dalších,“ upozornil ústavní epidemiolog Nemocnice Pardubického kraje Milan Bořek. „Proto je nesmírně důležité si uvědomit nutnost správné hygieny rukou. Platí to nejen pro veřejnost, ale i pro zdravotníky. Chráníme se tak navzájem,“ dodala manažerka ošetřovatelské péče Nemocnice Pardubického kraje Světlana Jeřábková.

Nemocnice Pardubického kraje tak opět v pátek 5. května nabídne instruktáž správného mytí a dezinfekce rukou. Bude probíhat od 9.00 do 11.00 hodin ve všech pěti nemocnicích v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Všude bude možné získat řadu důležitých informací týkajících se správné hygieny rukou a odnést si informační letáky. Zároveň si veřejnost může vyzkoušet různé dezinfekční prostředky a ověřit si čistotu svých rukou pod ultrafialovým lampou v tzv. black boxu.

„Každoročně využíváme tento den, abychom se s návštěvníky nemocnic podělili o naše zkušenosti. Vždyť správné mytí rukou je jeden z nejlehčích způsobů, jak se vyhnout onemocnění a zabránit vzniku řady nemocí,“ řekla manažerka ošetřovatelské péče Jeřábková.

Osvětová kampaň však není zaměřena výhradně na laickou veřejnost. Je určena rovněž pro personál nemocnic. Zdravotníci jsou pravidelně proškolováni v technikách mytí rukou, jejich dezinfekci a používání ochranných rukavic v různých situacích, při této akci si však mohou veškerá pravidla připomenout. „Správná hygiena rukou zdravotnického personálu chrání pacienty před infekcemi způsobenými bakteriemi vysoce odolnými proti antibiotikům, která se mohou v nemocničním prostředí vyskytovat. Tato osvětová kampaň se snaží připomenout důležitost této problematiky,“ uvedl ústavní epidemiolog Bořek.

Zdroj: Tisková zpráva, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: