Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak v létě nejlépe chránit pokožku?

Publikováno: 9.06.17
Počet zobrazení: 854
  Autor článku: Tomáš Iľko
Léto je pro většinu lidí nejoblíbenějším ročním obdobím – prázdniny, moře, koupání, opalování, teplo. Zdá se to být dokonalou a ničím nerušenou idylkou.

Sluneční paprsky nám nejen skýtají požitek z denního světla, ale dodávají též energii a mimo jiné i krásný bronz a potřebný vitamin D. Jenže s sebou bohužel přinášejí také několik ale v podobě negativního vlivu na naši pokožku – UVA/UVB záření či riziko dehydratace.

Každý ví, že mazat se opalovacím krémem při vystavování se slunci je nezbytností. Je nicméně také důležité vědět, jaký ochranný faktor je pro nás nejlepší a jak o pokožku správně pečovat. Je potřeba si v těle udržovat dostatečnou hladinu vody, v horkém počasí ji tedy musíte doplňovat ve zvýšené míře. Dostatečný obsah hydratačních látek a přiměřené množství lipidů byste měli kontrolovat i při výběru, resp. používání kosmetických přípravků. Kromě vysokých teplot a silného slunečního záření se na dehydrataci podepisuje i klimatizace, neboť z dlouhodobého hlediska bere z pokožky potřebnou vláhu.

K samotnému opalování si pořiďte opalovací krémy, na obličej však používejte krémy určené pouze na tvář – na přímém sluníčku používejte na pleť krémy s minimálním faktorem 50. Hodit se vám bude i tyčinka na rty a samozřejmě kvalitní sluneční brýle. Aplikaci přípravků na opalování je nutné opakovat, ideálně každé dvě hodiny.

Samozřejmě nastávají i nemilé situace, kdy se namazat zapomeneme, usneme na sluníčku nebo zůstaneme příliš dlouho ve vodě – pak nás nepříjemné spálení pokožky nemine. Pomocí různých hojivých gelů, balzámů či mlék však můžeme zmírnit bolest, svědění či pálení. Důležité je v takových případech zasáhnout co nejdříve, čímž předejdete většímu zarudnutí, zanícení nebo i loupání spálené kůže.

Jako doplněk vhodný při slunění doporučuje Česká asociace pro speciální potraviny konzumaci betakarotenu. Betakaroten sice neochrání před spálením, ale připraví pokožku na slunění, prodlouží opálení a pomáhá chránit proti působení volných radikálů.

Buďte připraveni se správnou výbavou a užijte si léto, aniž byste se potýkali s nepříjemnými následky dehydratace či spálené kůže.

Autor: Tomáš Iľko, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: