Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Není útěchou, že jinde se mají senioři ještě hůř

Publikováno: 20.06.17
Počet zobrazení: 936

alsloot7 malžýReaguji tímto na článek, který uvedu níže jako související s tímto textem a budu polemizovat v různých rovinách mezi situací ve společnosti a pocity seniorů, které jsou reálné a možná, že dojdu i k vysvětlení. Proč mají tyto pocity?

1. Situace seniorů není jednoduchá. praví se a souvisí se zdravím a nedostatkem financí, přesto mají několik variant, jak se stávající situací vypořádat.

Zajímalo by mne, jaká varianta je příslušná ve vztahu zdraví a nedostatku financí. Nemohu říci, že by se lékaři o seniory nestarali, že by k nim necítili porozumění a že by se k nim dobře nechovali. Jenže, mají dost peněz na léky, které musí užívat? Samozřejmě, že je lékaři předepisují v souladu s jejich zdravotním stavem, ale proč například Detralex je tak drahý a navyšuje celkové vydání za léky? Detralex užívá mnoho lidí a je to slibný lék. Už někdo spočítal, jaké náklady musí senior vynaložit na nemoci, které vyžadují speciální diety třeba na cukrovku, slinivku, trávicí trakt a žilní nedostatečnost? Jde i o jiné léky, které si nemůže každý dovolit. Jak tedy svou situaci vypořádat?

2. Strach, samota, nedostatek financí, nezájem ze strany rodiny, chatrné zdraví a mnoho dalších aspektů ztrpčujících život dopadá na české seniory dnes a denně.

Mám možnost občas hovořit se starými lidmi v čekárně u lékaře. Která máma a táta nemá radost, když se jejich syn nebo dcera osvědčí v práci. Vždyť jejich péče a často i oběti udržovaly děti na studijích, jenže když se nemohly uplatit v místě, kde se narodily, vyrůstaly, studovali a museli přijmout nabídku daleko od svých rodičů, nezbývalo rodičům, než se podvolit i s tím, že ztratí oporu ve stáří. Samozřejmě, že očekávají, že děti založí rodinu a že se budou snažit si vytvořit takový životní standard, i třeba s platem začátečníků, aby rodina nestrádala. Kteří rodiče přijmou s lehkým srdcem finanční podporu s pocitem, že jim ubírají? Nejsou však všechny rodiny ideální a některé nemají nejlepší vztahy. I přes to platí, pokud přijali oboustranný vztah v morálních intencích, pak by ho měly i přes nepříjemné situace přijmout jako základní rodinný vztah. Jak tomu však přispívá společnost, která rodinné vztahy nepokládá za tak  podstatné, jak tomu bylo  v dřívějších generacích, a tady mluvím i o výchově ve škole. Stejně je tomu i tak s prožíváním strachu v současné době. Starší lidé, kteří něco pamatují, vidí v současných jevech podobnosti se svými zkušenostmi, které si prožili ve svém životě a bojí se, že se ty hrůzy vrátí a že zničí rodiny. Atmosféra strachu panuje příliš dlouhou dobu a mnoho lidí nerozlišuje, co je nadnesené a co je pravda. Nehledě na to, že mnoho seniorů museli předčasně ukončit pracovní činnost a dostalo se do vakua. S tím souvisí i zhoršující se zdraví. Jaké varianty pro zvládnutí situace se nabízejí včetně zkušeností z exekucemi, do kterých padlo mnoho seniorů, často neznalosti?

3. Podle výsledků se senioři necítí bezpečně a obávají se jak mladších generací, tak i migrantů. Nejbezpečněji se proto cítí u sebe doma, kde je ale často postihuje samota. Ta vede seniory často k bilancování se životem. A podle organizace život 90 jde o velký problém.

Obava z mladších generací je výsledkem mezigenerační propasti. Dlouho trvalo, než si to někdo uvědomil, že tato propast je současně vedena neúctou ke stáří, a to má hodně společného s morálkou ve výchově. V současné společnosti žijí  tři čtyři generace. Od nejstarší k nejmladší vede přímo historická cesta, kterou ta nejmladší těžko pochopí, proč si vážit dědečka nebo pradědečka, který bojoval ve dvou válkách, o kterých nemají skoro ponětí, že naše novodobé dějiny byly ukrutné a lidé, kteří je prožívali, si nesli celý život tyto těžké následky ve svém nitru. Strach z migrantů je reálný, když denně v tisku se objevují zprávy, které lidé těžko snáší. Ano, samota, izolace, nedostatek rozptýlení, přemýšlení, co stojí za uvažování a co ne, to postihuje nejen seniory, kteří cítí, že tomu neuměli čelit a bojí se o to málo, co mají, protože ne všichni měli vysoké platy, ne všichni snadno získali střechu nad hlavou a ti, kteří nemají vlastní bydlení, platí vysoké nájemné, takže jim na stravu, léky, dodržování diety a oblečení nezbývá moc prostředků a z těch prostředků si musí dávat stranou na nečekané výdaje. Jak rozptýlit tyto stavy lidí, kteří toho hodně prožili a jejich zkušenosti se neberou v potaz, když se tomu někdo diví?

V článku se také probírají špatné mezilidské vztahy, které nemusí být jen v rodinách. O čem tento fenomén svědčí? Je to o propastně rozdílném postoji k životu, tak jak se vytvářel po generace, které se nyní setkávají v jedné době. Je jasné, že mladí lidé jsou nadějí pro budoucnost nejen země, ale i rodin. A myslím, si, že článek, o kterém hovořím, je popudem, aby i ve školách byla pěstována úcta k rodině, aby se děti neizolovaly od starších generací nevhodnou metodou, protože i ta starší generace je jejich zázemí a láskyplnou oporou, od níž mohou očekávat ochranu, podporu, radu a lásku. A o tu lásku tu jde především. Láskyplné vztahy k učitelům, k rodičům, babičkám a dědečkům i k jiným lidem nejsou žádnou samozřejmostí a musí se o nich mluvit.

Jde o hlubší problém, než porovnávat, že v Česku se mají líp než třeba v Japonsku. To je sice krásné, ale přesto tu problémy jsou a snažila jsem se je popsat k zamyšlení, že jsou ve výchově a podceněné etice, kterou nelze jinak než pěstovat ve všech úrovních našeho života. A úcta ke stáří – o té se psalo i v antice, takže schémata jsou dána tradicí, která byla však narušena.
Zdroj: http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/192435-duchodci-nemaji-penize-ani-zdravi-maji-si-ale-na-co-stezovat/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Zdroj: http://irenamauranovotna.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=608851

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: