Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Světový den proti násilí na seniorech

Publikováno: 15.06.17
Počet zobrazení: 1194
  Autor článku: Lenka Romportlová
Čeští senioři se setkávají s týráním nejčastěji v rodině. Na problematiku upozorní Světový den proti násilí na seniorech.

Dnešek připadá na Světový den proti násilí na seniorech. Celosvětová akce již jedenáctým rokem upozorňuje na závažnou problematiku týrání seniorů i ageismus. Ochrana seniorů je jednou z priorit také v České republice. V rámci Policie ČR se této problematice věnuje více než tři sta kriminalistů. Právě senioři společně s dětmi jsou totiž dle odborníků nejohroženější skupinou. Situace je problematická i kvůli tomu, že většina případů násilí na seniorech probíhá v rodině.
Kriminalita v tuzemsku obecně každým rokem mírně klesá. Zatímco v roce 2013 registrovala Policie ČR přes 325 tisíc trestných činů, vloni jich bylo zhruba o sto tisíc méně. I obětí trestných činů tak postupně ubývá. V roce 2015 jich bylo například celkem 37 519. Osoby starší 65 let pak tvořily zhruba 10 % z těchto obětí. Týrání svěřené osoby nebo osoby žijící ve společném obydlí pak u těchto lidí kriminalisté řešili pouze v desítkách případů. „Počet případů násilí na seniorech je v posledních letech stabilní, neznamená to však, že není třeba se tématu věnovat. Celá řada seniorů se bojí svoji situaci řešit, počet skutečných obětí tak může být několikanásobně vyšší,“ řekl Miloslav Kufa ze společnosti SENIOR SAFE, která nabízí podporu lidem starším 50 let v České republice
Dle údajů PČR Karlovarského kraje a Asociace Záchranný kruh převažuje u oznámených případů forma kombinovaného násilí, kdy pachatel využívá jak psychického, tak i fyzického násilí. Způsob násilí se též často stupňuje a od počátečního psychického nátlaku přechází do roviny fyzické. Obecně se pak odborníci shodují na tom, že odhalení fyzického týrání je na rozdíl od toho psychického snazší.
Pachatelé, kteří se násilí na seniorech dopouštějí, jsou dle údajů Asociace záchranný kruh ve většině případů z řad rodiny nebo známých. Právě tento fakt pak často ztěžuje odhalení situace. „Senioři se za to, že jsou oběťmi vlastní rodiny, často stydí, situaci berou jako vlastní selhání. Vlivem dlouhodobého nátlaku si tak často myslí, že si násilné chování zaslouží,“ vysvětlil Tomáš Kunc ze společnosti Senior Safe na podporu lidí starších 50 let v České republice. V jednotlivých případech pak dochází k profesionálnímu selhání, například ze strany pracovnice ošetřovatelské instituce.
Vyšetřování trestné činnosti páchané na seniorech je dle Policie ČR často velmi složité. „U seniorů práci ztěžuje vysoká profesionalita na straně pachatelů. Nejde jen o jejich vzbuzování důvěry a vylákání finanční hotovosti, ale také o schopnost se maskovat a používat různé pomůcky, které znesnadňují jejich identifikaci. Další překážkou je skutečnost, že u poškozených dochází vlivem věku k úbytku kognitivních funkcí, a ti pak tedy často nejsou schopni poskytnout konkrétní popis pachatelů a situací,“ řekla Ivana Nguyenová z Policejního prezidia České republiky. Právě finanční prospěch je poté dle zástupců Asociace záchranný kruh nejčastějším motivem k násilí. „Senior si ale musí uvědomit, že i když v prvním případě násilníkovi vyhoví, nebude mít klid. Situace se bude opakovat a bude se stupňovat. Rozhodně by se tak neměl stydět obrátit na tísňovou linku 158 nebo 112 či na nejbližší policejní služebnu. Využít lze rovněž poradenských služeb nebo Intervenčních center pro domácí násilí,“ dodal Lukáš Hutta z Asociace Záchranný kruh.

Autor: Lenka Romportlová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: