Dnes je 20.04.2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Únik moči může zůstat diskrétní záležitostí

Publikováno: 13.06.17
Počet zobrazení: 2486
  Zdroj: www.dentimedshop.cz
Nežádoucí únik moči ztěžuje život nejednomu staršímu člověku. Inkontinence se ovšem může objevit v jakémkoliv věku. Jelikož se jedná o citlivé téma, mnoho osob se stydí vyjít s problémem na veřejnost – zajít za lékařem a svůj zdravotní handicap řešit.

Dokonce i rodina se někdy dozvídá o problémech s inkontinencí svého příbuzného nahodile. Inkontinence se často „provalí“ v případě použití nevhodných hygienických pomůcek. Může dojít k úniku moči po stranách a nehoda je na světě. Většinou dojde k prozrazení díky nelibému zápachu moči.

Pod lékařským dohledem

Inkontinence dokáže snížit sebevědomí jedince na minimum. Je nadmíru žádoucí vyhledat odborníka a svůj problém začít řešit včas. Lékař provede potřebná vyšetření, zvolí nejvhodnější způsob léčby, doporučí cviky na posilování pánevního dna. Může také předepsat poukaz na inkontinenční pomůcku. Díky těmto opatřením se uvolní stres postiženého (sdílená starost je poloviční starost).

Nenechte uniknout ani kapku

Existuje obrovské množství inkontinenčních pomůcek. Vyznat se v nich není pro laika úplně snadné. Zásadní je vybírat pomůcky podle stupně své inkontinence. Rozlišujeme tři stupně inkontinence – lehký, střední a těžký. Pouze lékař může určit, kterým stupněm jedinec trpí. Při lehkém stupni inkontinence postačí používat inkontinenční vložky. Inkontinenční vložky se vyrábí ve dvou variantách – pro muže a pro ženy. Jsou totiž jinak tvarované, aby se maximálně přizpůsobily pohlaví, pro které jsou určené. Další důležitý parametr u vložek je jejich savost.

Tam, kde vložky nestačí

V případě vyššího stupně inkontinence se používají inkontinenční plenkové kalhotky. Na trhu existují kalhotky navlékací nebo zalepovací. Navlékací kalhotky vypadají a oblékají se jako spodní prádlo. Pohodlné navlékání i nošení ocení nejeden inkontinentní. Zalepovací kalhotky vypadají jako dětské papírové pleny. Mají savé jádro uzpůsobené i pro ležící pacienty nebo pro použití v noci. Některé z nich je možné používat i při inkontinenci stolice. Všechny druhy plenkových kalhotek se vybírají podle obvodu boků (nikoliv podle konfekční velikosti) a podle výše zmiňované savosti výrobku.

Při výběru nepřehlédněte

Savost pomůcek znamená absorpční schopnost výrobků pohltit moč. Tento údaj obsahuje většina inkontinenčních pomůcek. Na první pohled by se mohlo zdát, že není možné, aby některé z pomůcek pohltily například až 4500 ml moči. Je důležité si uvědomit, že toto číslo vzešlo z provedených testů výrobku na udržení tekutiny v pomůcce. Každá inkontinenční pomůcka však musí být včas vyměňována, aby byla zajištěna dostatečná hygiena uživatele.

Není kosmetika jako kosmetika

Časté mytí pokožky vodou a mýdlem při inkontinenci může způsobovat její vysušování. Pokožka zatížená inkontinencí je mnohem více náchylná na poškození. Je lepší předcházet vzniku opruzenin a proleženin, než řešit následnou léčbu. Naštěstí trh nabízí velké množství kosmetických prostředků určených přímo pro použití při inkontinenci. Čistící pěny a mycí emulze není třeba dále omývat vodou a mýdlem. Kůži je důležité po očištění hydratovat a chránit bariérovými krémy proti působení moči.

S inkontinencí život nekončí

Všichni toužíme po životě bez omezení. Inkontinence ztěžuje podmínky pro komfort. Teprve se zdravotní komplikací si všichni uvědomíme, jak je zdraví důležité. Používáním inkontinenčních pomůcek a kosmetických prostředků pro inkontinentní je možné si dopřát maximální komfort pro  běžný život.

Zdroj: http://www.dentimedshop.cz/

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: