Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cti otce svého i matku svou

Publikováno: 24.08.17
Počet zobrazení: 996
Autorka článku: Anna Kousalíková
Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi.

Vzpomínáte na dobu, kdy se rodičům onikalo? Ještě moje babička své matce onikala. O generaci dál onikání přešlo do vykání a ještě později do tykání. Mám pocit, že tam někde dostala úcta k rodičům pořádně na frak. Možná bude něco na rčení, že „ty vole“ se říká lépe než „vy vole“. Nemyslím, že mnoho lidí řekne rodičům „ty vole“, ale myslím, že úcta k rodičům a starší generaci vůbec je povážlivě nízko.

Možná to souvisí i s tím, že obě generace žijí samostatně. Dokud žily dohromady, prostě to nějak zvládnout musely, i když to nepochybně bylo těžké. Byla potřeba notná dávka tolerance, sebekázně a empatie. Stále někde kolem pobíhala „třetí“ generace, tedy děti. A rodiče si uvědomovali, že sledují jejich postoje a jednou je zopakují.

V dnešní době žije obvykle každá generace odděleně, malé děti ani moc nevidí chování svých rodičů vůči seniorům. Obecně vládne přesvědčení, že postarat se má stát. To je samozřejmě dáno i výší důchodů, které obvykle na běžný život stačí.

Obávám se ale, že jsme na vrcholu důchodového účtu a bude následovat sešup dolů. Generaci našich dětí už důchod stačit nebude. Rok od roku se plíživě snižuje. Zvyšuje se důchodový věk, snižují se redukční hranice, které mají vliv na výši důchodu, do důchodu se nezapočítává studium, jak to bylo dříve, Generace našich dětí už nebude moci spoléhat na státní důchod.

Spolehnout se musí jen na své úspory nebo na své děti. Úspory obvykle nestačí na pořádné zabezpečené na stáří, protože padnou na hypotéky, na vybavení pro děti nebo splácení půjček jiného druhu.

A spolehnout se na děti? Obávám se, že ty moc dobrý příklad nevidí, senioři stojí na okraji společnosti, naučili jsme se je uklidit do nejrůznějších zařízení, život je hektický a nemáme čas. Ani čas a ani vůli.

Zkusme se zastavit a zamyslet se nad přikázáním: „Cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi.“

Pokud nepůjdeme příští generaci příkladem, nenaučí se to a jednou spláčeme nad výdělkem.

Autor: Anna Kousalíková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: