Dnes je 20.04.2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Na rozdávání je po smrti času dost

Publikováno: 8.08.17
Počet zobrazení: 991
Autorka článku: Marie Skácelová
Čeští senioři mají jeden výrazný zlozvyk – šetřit pro děti, šetřit pro vnoučata nebo jen tak, aby po nich něco zbylo.

Obávám se, že naše děti a vnoučata stojí hlavně o to, aby jejich dědoušci byli spokojení a v pohodě. Znám důchodkyně, které z osmitisícového důchodu šetří po pětistovce pro vnoučata a pak jim nezbývá ani na pořádné jídlo, natož na nějaké záliby.

Většina dětí dostala od svých rodičů opravdu dost. Vychování, školu, péči v nemoci a mnohým bylo pomoženo, když se stavěli na vlastní nohy.

Není tedy potřeba jim ještě ukrajovat z důchodu, který není nijak vysoký. Důchod není na úspory, ale na pokrytí životních nákladů. A pokud vás děti navštěvují jen proto, abyste jim přispěli na jejich potřeby, můžete se jejich návštěv klidně vzdát a věnovat se raději přátelům.

Pan Václav z Horní Dolní měl filozofii, že na rozdávání je po smrti času dost. Držte se tohoto rčení a užívejte a svoji penzi si rezervujte pro sebe. Kupte si dobré jídlo, dopřejte si sklenku vína, zajděte do divadla nebo na výlet, zajeďte si do lázní. Buďte v pohodě, mladí svůj život určitě zvládnou tak, jak ho zvládly všechny generace před nimi. Žijí v lepší době, než jste žili vy a co je chudoba vlastně ani nevědí.

Nemusí mít všechno hned, ani vy jste neměli. Dopřejte jim radost z věcí, na které si vydělali vlastní pílí, mají dost času, aby si našetřili na své sny. Vy už tolik času nemáte, tak si užijte ten, co vám zbývá. A pokud náhodou něco málo zbude, je to jen bonus navíc.

Nevyzouvejte se, dokud nejdete spát – taky hezké pořekadlo. Tak hodně radosti v seniorském věku!

Autor: Marie Skácelová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: