Dnes je 28.03.2024, Svátek má Soňa, zítra Taťána

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zásady správného pitného režimu v létě

Publikováno: 2.08.17
Počet zobrazení: 733
  Autor článku: Tomáš Iľko
Každý dobře ví, že je třeba dbát na dostatečný přísun tekutin. Zejména v právě probíhajících letních měsících, které jsou letos obzvlášť teplé, se na to nesmí zapomínat.

Nicméně i v takto základní potřebě často chybujeme – pijeme nárazově ve velkém množství a nejčastěji přeslazené limonády. Přitom stačí dodržovat pár jednoduchých zásad a můžete si užívat ničím nerušené léto.

Co se týče množství tekutin, traduje se dva a půl litru vody denně. Jenže to neplatí pro všechny, je potřeba přihlédnout zejména k věku a fyzické námaze dotyčného. Také musíte počítat s tím, že se nějaká voda do těla dostává i prostřednictvím jídla, tedy za předpokladu pestré stravy. Jaké je tedy vhodné minimální množství?

• Pro dospělého člověka 1,5 litru tekutin pitím, 800–900 ml v rámci stravy
• Pro seniora 1,3 l tekutiny pitím, 700–800 ml v rámci stravy
• Pro dítě (1–3 roky) v tekutinách 800 ml, v rámci stravy cca 300 ml
• Pro dítě v předškolním věku 900 ml v tekutinách, v rámci stravy 500 ml

„Příliš velké množství tekutin nám může škodit – zbytečně zatěžuje naše ledviny, které tak mohou ztrácet sodík, čímž se oslabuje jejich správná funkce. Stejné nebezpečí však hrozí i při opačném postupu. Nezapomínejte tedy pít i přesto, že nemáte pocit žízně,“ říká Ing. Bohumil Hlavatý, ředitel České asociace pro speciální potraviny, a dodává: „Dehydratace organismu tělo připraví o energii a přivodí bolest hlavy a další nepříjemnosti. Nejvhodnějším nápojem je čistá voda nebo neslazené vlažné ovocné čaje, např. s obsahem granátového jablka, které snižuje pocit žízně.“

V horkých dnech také často saháme po studených nápojích, které nás osvěží. Teplota nápoje by se však neměla výrazně lišit od teploty okolí. Po požití ledového nápoje totiž musí organismus vyrovnávat teplotní rozdíl, na což spotřebuje velké množství energie, kterou bychom především v létě takhle plýtvat neměli.

A co je vhodné pít? Nejvhodnější je samozřejmě čistá voda a pak také kvalitní ovocné čaje, obojí nejlépe vlažné. Slabě mineralizované vody jsou také vhodnými tekutinami a pít je můžeme téměř neomezeně. To však neplatí o silně mineralizovaných vodách, u kterých je třeba dodržovat doporučené množství. Oblíbené jsou také šťávy z ovoce, ani ty však nejsou zcela bez problému. Jistě jde o výborný zdroj vitaminů, ale je třeba dát si pozor na obsah jednoduchých cukrů.

Pravidelný a přiměřený pitný režim znamená méně starostí a více parádních letních okamžiků prožitých v klidu a celkové pohodě.

Autor: Tomáš Iľko, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: