Dnes je 19.04.2024, Svátek má Rostislav, zítra Marcela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Češi jsou za vstupné na památky ochotni zaplatit do dvoustovky.

Publikováno: 20.09.17
Počet zobrazení: 718
  100 až 199 korun. Taková je výše vstupného, kterou je většina Čechů ochotná zaplatit za lístek na hrad, zámek nebo jinou památku v tuzemsku.

O zvycích Čechů při navštěvování památek poskytla data z průzkumu agentura NMS Market Research.
„Při návštěvě českých památek dáváme přednost letním měsícům (78 %). Druhé nejsilnější období je jaro, kdy některou z českých pamětihodností navštíví 54 % dotazovaných. Na podzim, před uzavřením většiny památek před zimní sezonou, je navštěvuje polovina všech respondentů (50 %),“ uvedl k výsledkům průzkumu Kamil Kunc, Client Service Manager agentury NMS Market Research. V zimě pak chodí za historií jen 9 % z nás a pouze 8 % Čechů nenavštěvuje památky vůbec.
Důležitým aspektem kdy, kam a jak často vyrazit, je samozřejmě vstupné. Do stokoruny by za vstup na zámek či hrad zaplatilo celkem 39 % lidí, do dvoustovky pak bezmála polovina z nás (45 %). Víc jak dvě stě korun je pak ochotno zaplatit jen nepatrně Čechů. U rozhleden a památníků je 43 % lidí připraveno za lístek dát do padesáti koruny, 46 % z nás pak do stovky.
Den otevřených dveří památek ČR, který tradičně připadá na 7. září, pak dává možnost navštívit významné pamětihodnosti na celém území republiky zcela zdarma. Tohoto dne využívají zejména školy, připadá totiž na pracovní den. Zoufat ale nemusí ani rodiny s dětmi, některé z památek otevřou své brány zdarma
i o víkendu.

Výlet na hrad či zámek láká častěji muže
Češi přitom své památky navštěvují poměrně často, jednou za čtvrt roku za některou z nich vyjede čtvrtina respondentů (25 %), stejné číslo se objevuje i u jedné návštěvy za půl rok. Nejvíce z nás (30 %) navštíví jednu památku za celou sezonu. Podle dostupných dat za tuzemskými pamětihodnostmi jezdí častěji muži, více než jednu památku za rok navštíví 67 % mužů, žen jen 56 %.
Z vybraných možností se mezi nejnavštěvovanější památky v létě zařadily ty pražské, následované zámkem v Lednici a hradem Karlštejn. Dále letos u turistů uspěl zámek v Hluboké nad Vltavou, českokrumlovský zámek, město Tábor, hrad Loket, Kost, Bouzov, město České Budějovice, Kutná Hora a hrad Pernštějn.
A kterou z vybraných pamětihodností považují Češi za tu vůbec nejkrásnější? V žebříčku vede zámek v Hluboké nad Vltavou (11 %), v těsném závěsu za ním hrad Karlštejn (10 %), Praha a její památky zabírají společně s lednickým zámkem pomyslné třetí místo (8 %). Dále pak respondenti oceňují krásy Českého Krumlova, hradu Bouzov, Kost a Pernštejn.

Autor: Kamil Kunc , foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: