Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Když světlo projde špínou, zůstane čisté

Publikováno: 11.09.17
Počet zobrazení: 788
Autor článku: Irena Fuchsová
1990 – leden.

Začalo se zase hrát. Zkoušeli jsme.
Pomalu jsem couvala ze všeho, i ze stávkového výboru. Za prvé se ve mně zvedal čím dál větší odpor k jakýmkoli schůzím, a za druhé jsem tušila, k čemu dojde.

Pár radikálů, mezi nimi i já, chtělo, aby ředitel Aurel šel od válu. Udělali to tak i v jiných divadlech, proč ne tedy i u nás? On si nic jiného nezasluhoval, i když teď vyšlapoval jako Horymírův Šemík, a kdyby stávkový výbor řekl, že od zítřka budou na všech záchodech růžové toaletní papíry, tak je pojede osobně někam shánět.
Ale k jeho odstoupení nedošlo. Svoji polívčičku si začali hřát lidé, kteří byli celé roky kolem režisérky Encové a kolem herce Štěpánka. Členové stávkového výboru, Štěpánek, Nešleha a Livora, rychle pochopili, že jim Aurel bude zobat z ruky a začali toho využívat. A Aurel zobal a rád.

A tak, přestože jsme měli „ředitele“, nastalo v divadle bezvládí a ztratili jsme půl roku. Nasadily se špatné tituly, byla tím pádem nízká návštěvnost – pouze na moji hru, Perníková chaloupka č. p. 049, bylo pořád vyprodáno.

Špatná pracovní morálka prolézala divadlem jako plíseň, herců se zmocňovala apatie z toho, co bude dál s divadlem, protože se k nám z radnice už od začátku roku 1990, dostávaly zprávy, že dojde ke zrušení uměleckého souboru. Při zkouškách se začalo pít, někteří herci byli opilí i při představeních.
Chyběl ředitel, chyběla morální autorita, chyběla osobnost.

Ředitel Aurel byl hadr, a to bylo opravdu to poslední, co kolínské divadlo potřebovalo. Protekce, kamarádi, ohřívání si své polívčičky, to, co jsem vždycky odsuzovala, bylo najednou všude a bylo veřejné.
Toho jsem se účastnit nechtěla.

Začala jsem zase psát. Upravovala jsem tři divadelní pohádky do Ostravy, do soutěže o divadelní hru. A také jednu hru pro dospělé. Připadalo mi to smysluplnější, než schůzování, kterému jsem se začala vyhýbat tak šikovně, až jsem s ním definitivně skončila.

A také jsem si řekla, že pojedu se svojí nohou po obrně do lázní. Podruhé ve svém životě. Poprvé jsem byla v Janských Lázních v roce 1955 a podruhé pojedu do lázní v červenci 1990.

Autorka: Irena Fuchsová

Třicátá kniha Ireny Fuchsové (www.kdyz.cz), KDYŽ SVĚTLO PROJDE ŠPÍNOU, ZŮSTANE ČISTÉ, vyšla v červenci 2013. Je to román o dívce, která v osmnácti letech, v roce 1968, začala pracovat v kolínském divadle. Autorka stěžejní část románu, týkající se let 1968 až 1992, napsala podle svého deníku a text doprovodila fotografiemi ze svého života. Knihy Ireny Fuchsové si můžete za výhodnou cenu objednat na webu nakladatelství http://www.beskydyknihy.cz/ nebo přímo na tel.736 608 678.

http://fuchsova.blog.idnes.cz/

https://www.facebook.com/irena.fuchsova

http://www.palmknihy.cz/catalogsearch/result/?q=Irena+Fuchsov%C3%A1

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: