Dnes je 29.03.2024, Svátek má Taťána, zítra Arnošt

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Stáří v září může být jízda!

Publikováno: 9.09.17
Počet zobrazení: 1014
  Autorka článku: Marcela Straková
Obecně prospěšná společnost Elpida již popáté pořádá mezigenerační festival OLD’S COOL, který prezentuje stáří nevšední „cool“ formou.

Myšlenka, že stáří může být cool, tedy „old’scool”, slaví společně s Elpidou letos 15 let od svého založení. Současně je festival OLD’S COOL velkolepou oslavou Mezinárodního dne seniorů (1. 10.). Pátý ročník se koná v pěti městech v termínu od 7. 9. do 2. 11. 2017. Program v Praze již tradičně festival zahájí, a to už za týden. Výstavy, přehlídka, debata i koncert – všechny spojuje téma stáří v nečekaných souvislostech podané zábavnou formou. Mezigenerační festival OLD’S COOL je vyvrcholením celoročních aktivit Elpidy, kdy se prostřednictvím koncertů, diskusí a workshopů šíří a popularizuje téma stárnutí v duchu motta „old´s cool“.

Elpida a OLD´S COOL
Elpida pomáhá seniorům již 15 let stát se respektovanou součástí společnosti. Největší česká nezisková organizace svého druhu se sídlem v Praze se stala samozřejmou součástí nabídky pro seniory zejména skrze své služby, mezi které patří krizová telefonická Linka seniorů (800 207 207), kurzy a přednášky ve 3 pobočkách Centra Elpida (Pankrác, Vršovice a nově Holešovice) a časopis VITAL. Tyto služby doplňuje dnes již neodmyslitelná součást každého šatníku Ponožky od babičky, která v současné době zaměstnává více než 200 babiček-pletařek.

„Na začátku byl nápad propojit seniory s mladými skrze kulturní program. Postupem času se nám potvrdilo, že kombinace nápadů mladých dramaturgů nebo umělců a zkušenosto seniorů, podpořené společným nadšením, přináší neuvěřitelně silné a jedinečné umělecké autorské projekty, o které je zájem. Je nám ctí tvořit příležitosti pro umělce skrze spolupráci se seniory a mít tak na festivalu každý rok novou výstavu, komponovaný večer či koncert,“ představuje festival programová ředitelka Broňa Hilliová.

NÁPLAVKA – KLEMENTINUM – KNIHOVNA VÁCLAVA HAVLA – STUDIO HRDINŮ – PŘÍSTAV 7
Pražský program OLD´S COOL trvá ze všech letošních zastávek festivalu nejdéle, a to od 7. září do 2. listopadu. Festival zahájí Elpida v pátek 7. 9. od 18:00 na Náplavce na Rašínově nábřeží vernisáží v pořadí již třetí velkoformátové výstavy. Letošní výstava nese název Bet Orten & Veronika Ruppert: Není zač…a vystoupí Sbor Elpida. Druhou akcí je 14. 9. vernisáž výstavy v Klementinu – již 7. uvedení cyklu Knihy se těžko vystavují, věnované knižním ilustracím Václava Sivka. Třetí pražskou akcí je mezigenerační debata SMRT V PRAZE dne 19. 9. v Knihovně Václava Havla, na kterou naváže 21. 9. jedinečné uvedení módní performance a koncertu Old´s Cool Rocks! ve Studiu Hrdinů. Vyvrcholením pražského programu je slavnostní otevření Přístavu 7 – třetí pobočky Elpidy, kde senioři od konce září najdou pestrou nabídku kurzů i podnětů, jak aktivně trávit volný čas.

Autorem festivalového vizuálu je grafické studio cartonclan a koncept festivalového webu pochází z počítače Martina Blažíčka.

VÝSTAVY
První z akcí letošního programu OLD´S COOL 2017 je velkoformátová výstava fotografií Bet Orten & Veronika Ruppert: Není zač…, zaměřená na překážky mentální i fyzické. Tématem stylizovaných fotografií, na kterých mj. najdete také klienty Elpidy, jsou překážky, které město v každodenním životě klade seniorům do cesty. Upozorňuje na to, že ve veřejném prostoru je pro starší lidi řada omezení, která v nich budí strach a nejistotu. Často přitom stačí maličkost v podobě podané ruky, pochopení nebo trpělivosti, aby se ze stresující situace stalo příjemné setkání zvládnuté s grácií. Není zač – v samotném názvu je poděkováním všem, kteří pomocnou ruku nabídnou. Stylizované fotografie držitelky Ceny Czech Grand Design (2012) Bet Orten na pražské náplavce na Rašínově nábřeží ztvárňují 6 modelových situací: hluk, rychlé tempo, nerovný terén, sníženou pohyblivost a samotu.

„Šlo nám o to, zachytit momenty, ve kterých senioři ocení pomoc, podporu a trpělivost, která nás často nic nestojí. Stačí jen trocha pozornosti a empatie,“ popisuje inspiraci ke konceptu výstavy Veronika Ruppert (Český rozhlas – RadioWave), která stojí za konceptem a stylingem fotografií.

V pořadí se jedná již třetí velkoformátovou výstavu ve stylu fotokampaně, kterou Bet Orten a Veronika Ruppert pro přehlídku OLD´S COOL připravily. Výstava Není zač… bude k vidění v termínu 8. 9. do 6. 10. 2017 na Náplavce na Rašínově nábřeží v Praze. Letošní ročník OLD´S COOL 2017 dále představí výstavu v Bratislavě, a to v polovině října.

V rámci výstav OLD´S COOL v Praze se představí již po sedmé výstavní cyklus Knihy se těžko vystavují, připravené ve spolupráci s Archivem výtvarného umění kurátorem Martinem Hůlou. Sedmé uvedení cyklu, který se věnuje významným českým poválečným knižním výtvarníkům a grafikům představí v Národní knihovně ČR v Klementinu od 15. 9. do 2. 11. tvorbu Václava Sivka (1923–1974), jehož tvorba spočívá zejména v kresbě, volné grafice a ilustraci.

„Cyklus Knihy se těžko vystavují představuje výrazné postavy poválečného knižního designu. V první řadě se ale snažíme změnit pohled lidí na to, co kniha představuje – že to není jen neutrální nosič informací, ale také komplexní a bohaté výtvarné dílo. Podoba knihy ovlivňuje to, jak jí čteme – dvě různá vydání stejného textu mohou znamenat dva různé čtenářské zážitky,“ popisuje kurátorský záměr Martin Hůla, hudebník, grafik a sběratel knih.

MÓDNÍ PERFORMANCE A KONCERT
V Praze ve Studiu Hrdinů proběhne dne 21. 9. od 20:00 premiérové a exkluzivní uvedení komponovaného večera připraveného pro jubilejní OLD´S COOL 2017 módní novinářkou a stylistkou Veronikou Ruppert, která se pro performance inspirovala tématem sdílené módy mezi generacemi a poukazuje na společně strávený čas vnuků a vnuček, dědečků a babiček, na módní vzory a kolektivní paměť. Součástí večera bude jedinečný koncert, na kterém se představí Jana Kratochvílová, Never Sol a Sbor Elpida.

„Sbor Elpida má za sebou od svého založení v roce 2011 již ke stovce vystoupení. Zpívaly jsme s Pavlem Bobkem, Jiřím Suchým, Janem Burianem a mnoha dalšími. Letos v rámci 5. narozenin OLD´S COOL se jedná o jeden z našich největších koncertů, na kterém se představíme společně s Janou Kratochvílovou a Never Sol,“ uvádí sbormistryně a operní pěvkyně Zuzana Seibertová.

MEZIGENERAČNÍ DEBATY s Českým rozhlasem
Téma překážek bude provázet letošní ročník přehlídky i v dalších částech programu, nejvíce v rámci mezigeneračních debat pořádané ve spolupráci s Českým rozhlasem, které se konají ve všech pěti městech a moderovat je bude Barbora Šichanová, populární hlasatelka z RadiaWave. Inspirací pro názvy debat byly filmové tituly, proto se bude debatovat o Smrti v Praze, Nevěře v Brně, Strachu v Hradci a Samotě v Olomouci. Debata v Praze 19. 9. v Knihovně Václava Havla je věnovaná smrti. Mezi diskutujícími bude publicista Radkin Honzák, držitel Magnesie Litery 2016 a autor Průvodce smrtelníka Ondřej Nezbeda, bývalá předsedkyně Akademie věd ČRHelena Illnerová a Kateřina Bohatá – vedoucí krizové Linky seniorů 800 200 007).

„Jednotlivá témata debat jsou společná všem generacím, každá se na ně ale dívá z jiného úhlu či perspektivy. Proto v rámci večerů chceme tyto rozdílné pohledy akcentovat, ale přitom hledat postoj, na kterém se všichni shodneme. Samozřejmě také chceme, aby se o tématech jako je smrt, strach či samota začalo více mluvit v médiích a zprostředkovaně tak pomáhat k jejich detabuizaci,” říká ředitel Elpidy Jiří Hrabě.

OLD´S COOL 2017 v regionech i na Slovensku
Festival, který začal v Praze, se postupně rozrostl do celorepublikového formátu a letos své páté narozeniny oslaví v pěti městech: v Praze, Hradci Králové, Olomouci, Brně a Bratislavě.

Kompletní program přehlídky OLD´S COOL 2017 najdete na www.elpida.cz.

Zdroj: Marcela Staková, foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: