Dnes je 25.04.2024, Svátek má Marek, zítra Oto

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak si přilepšit k důchodu?

Publikováno: 17.11.17
Počet zobrazení: 1335
Zdroj: Akademie věd
Ceny nemovitostí v České republice se v posledních letech dostávají na svá maxima, a jejich růst je dokonce nejrychlejší v Evropské unii. Od roku 1998 až do loňska se ceny bytů zvedly o 204 %, v případě rodinných domů o 124 %.

Majetek, který Češi měli v nemovitostech, dosahoval v loňském roce 6,4 bilionu korun, a tak se nabízí otázka, zdali by bylo možné si prostřednictvím vlastního bydlení přilepšit k důchodu.

Sociologický ústav AV ČR představil 31. října 2017 výsledky průzkumu, který zjišťoval postoje Čechů k možnostem, jak si přilepšit k důchodu prostřednictvím vlastního bydlení. Sociolog Martin Lux v této souvislosti upozorňuje, že důchodová reforma dosud nebyla dokončena a generace tzv. Husákových dětí, silná populační vlna z počátku sedmdesátých let 20. století, vstoupí v horizontu přibližně 20 let do důchodového věku: „Přitom je pravděpodobné, že státní důchodový systém nebude schopen zabezpečit stejnou reálnou výši důchodu, jakou mají současní důchodci. Z tohoto důvodu se hledají i jiné způsoby, jak se ve stáří zabezpečit.“

Experti v průzkumu z let 2016 a 2017 zjistili, že zhruba pětina až čtvrtina lidí mezi 35–59 lety, kteří vlastní byt či rodinný dům, by si ve stáří případně chtěla přilepšit k důchodu tím, že využijí vlastní nemovitost. Jak konkrétně? Nabízí se tzv. zpětná hypotéka nebo prodej s věcným břemenem. Znamenalo by to, že by ve svém bydlení dále zůstali a od banky nebo kupce pobírali měsíční rentu.

Oba modely, které umožňují zůstat v důchodovém věku ve vlastním bydlení, již fungují v zahraničí. Zatímco model založený na úvěru, tzv. zpětná či reverzní hypotéka, je známý především z Velké Británie, model vycházející z doživotního věcného břemene a práva (VIAGER) užívání existuje například ve Francii.

„Senioři tedy dál své bydlení vlastní a žijí v něm a banka jim za ně poskytne úvěr a každý měsíc do konce života platí rentu. Po smrti vlastníka mohou úvěr splatit dědicové, nebo jej vyřeší prodej zastavené nemovitosti – banka přitom od dědiců nesmí požadovat více, než kolik činí její tržní hodnota. Ve druhém případě kupující zaplatí při uzavření kupní smlouvy přibližně čtvrtinu tržní ceny a měsíčně posílá rentu, jež se odvíjí od hodnoty nemovitosti. S bytem či domem přitom může nakládat teprve po smrti prodejců,“ vysvětluje Martin Lux.

Výsledky sociologického šetření ukazují, že zájem lidí mezi 35–59 lety o takové přilepšení z nemovitosti ve stáří je o něco vyšší než o dosud využívanou možnost prodeje bydlení a přestěhování se do menšího.

Zpětnou hypotéku by využilo (či o ní uvažovalo) 5 % vlastníků, 10 % by se k ní přiklonilo pouze v případě finanční nouze. O věcné břemeno (výměnku) by pro změnu stálo 5 % majitelů bydlení, dalších 13 % by jej uvážilo při finančních problémech.

Jaké mají lidé představy o finančním zajištění ve stáří, dále odhalovaly diskuse a rozhovory s lidmi ve věku 40–55 z Prahy a Brna (tedy ve městech s nejvyššími cenami nemovitostí) a Sokolova, v němž se ceny bytů či domů příliš nezhodnocovaly. Ukázalo se, že dotazovaní vnímají vlastnictví nemovitosti rovněž jako jistotu a finanční rezervu na stáří. Zároveň ale pociťují nejistotu, jestli vůbec penzi od státu dostanou. A jaké jsou názory na výše zmíněné modely?

V případě zpětné hypotéky dotazovaní poukazovali, že by úrok neměl být příliš vysoký. Mnozí dotázaní zároveň uvedli, že pokud by úvěr poskytovaly jim známé a důvěryhodné banky, měli by k tomuto modelu důvěru. Výhodné je podle nich také to, že po splacení hypotéky může nemovitost zůstat v rodině. Podle Martiny Mikeszové by model zvažovali zejména ti, kteří zažili rozvod či úmrtí partnera, zůstali sami.

U modelu VIAGER se obávají, že by nový majitel nemovitosti mohl seniorům znepříjemňovat život a snažil se je z bytu dostat. Zárukou by měl být jasně daný právní rámec. Cestou věcného břemene by se vydali nejen lidé bez dětí, ale i ti, kteří by dětem chtěli předat majetek již během života, nebo ti, kteří mají děti zajištěné a získané peníze si chtějí prostě užít.

Zdroj: Akademie věd

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: