Dnes je 20.04.2024, Svátek má Marcela, zítra Alexandra

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dovolenou lze spojit se vzděláváním

Publikováno: 23.12.17
Počet zobrazení: 1395
  Autorka článku: Kateřina Jindrová
Pro uchováni svěžesti a mladistvého ducha odborníci doporučují důchodcům aktivně žít.

Vzdělávat se, cestovat, setkávat se. Někdy to není tak jednoduché, jak se řekne. Vyjet na dovolenou třeba není s kým. Pravidelné vzdělávací kurzy nemusí časově vyhovovat. Možným řešením je jazykový kurz v zahraničí. Na internetu lze najít širokou nabídku jazykovýchj kurzů v zahraničí nejen pro studenty a mládež, ale specielně zaměřené pro seniory, resp. 50+.

V nedávné době jsem se sama takového kurzu zúčastnila. Ráda cestuji a poznávám nové kraje, ovšem není to tak jednoduché. Manžel není v takové kondici, aby se mnou mohl a byl ochoten cestovat, přítelkyně a známé nemají vždy čas nebo zájem vyjet „za hranice všedních dnů“ společně se mnou.

Zkusila jsem zájezd s CK, kde jsem i v houfu turistů zůstávala víceméně sama, protože většina účastníků byly manželské páry nebo skupinky známých a nelze se někomu jen tak vnutit a takříkajíc pověsit na krk. Seznamkové zájezdyRozhodlazájezdy nejsou můj šálek kávy a ani nevyhovují mým zájmům. Rozhodla jsem se tedy zkusit studium španělštiny ve Španělské Málaze. Na internetu jsem vyhledala webové stránky „Malaca Instituto“, prostudovala jejich nabídku kurzů a ubytování (stránky mají v angličtině, němčině a francouzštině) a rezervovala si dvoutýdenní kurz 50+ pro začátečníky. Přiznám, že jsem ze zvolené cesty měla trochu obavy. Zbytečně. Cesta z letiště taxíkem byla jednoduchá. Jakmile jsem řekla název školy, řidič hned věděl kam jet. Ve škole již byli na můj příjezd připraveni, hned jsem se ubytovala a recepční mi vysvětlil, kdy a kam mám přijít na zahajovací meeting. Ubytování ve škole bylo hotelového typu. Já si objednala samostatný pokoj s příslušenstvím, ale škola nabízí i další varianty (dvoulůžkové pokoje, apartmány, studia, ubytování v rodinách).

Musím konstatovat, že mé bydlení bylo bez nejmenší chyby. Dokonalá čistota, klid, pravidelný úklid). Hned večer jsme měli seznámeni s vedením školy, s plánovaným programem a vzájemným stručném představení účastníků. Celá vstupní informace byla v pomalu a zřetelně vyslovované španělštině a vše zopakováno v angličtině. Druhý den ráno jsme absolvovali test, podle jehož výsledků nás rozdělili do skupin.

Zatímco jsme čekali na výsledky testu a kam koho zařadí, pomalu jsme se vzájemně oťukávali. Téměř všichni přihlášení studenti přijeli do školy sami a tak záleželo na každém, kdy, jak a s kým naváže kontakt. K prvnímu seznamování došlo už předchozí večer a druhý den už každý věděl jak na to. Po rozděleni do tříd to bylo ještě jednodušší. Já byla, jak jsem už dopředu věděla, v kurzu pro úplné začátečníky. Bylo nás sedm každý z jiného konce světa. Naše lektorka byla velmi sympatická, přijemná, veselá a mimořádně trpělivá mladá paní jménem Junca (vyslov Chunka).

Na hodinách byla dorozumívacím jazykem výlučně španělština. Anglicky občas promluvila pouze lektorka v případě, že jsme na ni civěli příliš nechápavě. Výuka probihala vždy dopoledne, dvě hodiny základy gramatiky s Juncou a třetí hodinu konverzace s lektorkou Hortenzií. Každý den odpoledne pak byl pro nás, účastníky „Master Cours“ (50+), připravený program. Jednak několikrát týdně výlet – přistaveným autobusem nás odvezli do centra Málagy, do pobřežní rybářské vesnice, do blízkého letoviska atp. V sobotu velký výlet do Córdoby. Vstupy, pohoštění, víno, vše bylo v ceně kurzu. Pokud se společně s námi účastnil některý student z jiného kurzu, platil si cenu samostatně jako fakultativní výlet. A vzdycky byli i zájemci z řad mladších, protože vždy šlo o atraktivní a zajímavý program. A jak se k nám 50+ chovali mladší studenti? Vždy velmi přátelsky a mile. Nikdo si ve skupině nepřipadal „starý“ ani „moc mladý“. Rozdíl třeba i několika generací nehrál vůbec žádnou roli. Vzpomínám si, jednou při „Tapaz Tour“ jsme společně seděli u stolu ve věkovém složení od 23 do 75 let: Italka, Číňan, Brazilec, Britka, Švýcarka, Švédka, Japonec, já a pár Němců.

Povídali jsme si společně celý večer bez rozdílu věku či národnosti. Dorozumívacím jazykem byla ve volném čase, pokud jsme nevystačili se znalostí španělštiny, angličtina. A nikdo se nikomu nesmál nebo nebyl netrpělivý, když slovíčko chybělo a bylo si třeba vypomoci gestem nebo hledat ve slovníku (to ale velmi zřídka). Kromě výletů byly připraveny kurzy flamenca a salsy, vaření, rozhovory o místní kultuře, zvyklostech atp. K dispozici byla knihovna, filmy a další. Nic nebylo povinné, ale téměř všeho jsme se téměř všichni pravidelně účastnili. A když program končil plynule jsme navázali rozhovorem u sklenky vína v restauraci v Malaca Instituto nebo v některé v blízkém okolí.

Víkend, resp. neděle byla volná. Tak jsme se čtyři domluvily, že si zorganizujeme výlet samy. Společně se Švýcarkou, Švédkou a Britkou jsme si půjčily auto a vydaly se do Rondy.

Nejsem si jistá, který z programů či výletů byl nejlepší. Všechno bych označila za highlight. Zajímavá místa, zajímaví lidé, spousta legrace a nových zážitků. A ukončením kurzu nic neskončilo. Samozřejmě, pokračuji ve studiu, šetřím na příští účast v kurzu. Ale především, společně s dalšími jsme v kontaktu, mailujeme si, telefonujeme a plánujeme i vzájemné návštěvy. A dokud zdraví dovolí, budu pokračovat ve studiu. Je to paráda!

Autor: Kateřina Jindrová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: